Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ «17»

Πάρις Μουτσινάς: Αν η Κυβέρνηση αλλάξει πολιτική οι ανεξάρτητοι θα στηρίξουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:20

Συνέντευξη στη

Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν θα είχαμε αντίρρηση να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση θα έδειχνε εμπράκτως ότι έχει λάβει το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών και έχει αλλάξει πολιτική κάνοντας μία σαφή κοινωνική στροφή».

Τα παραπάνω επισημαίνει στην «Ε» ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας, Πάρις Μουτσινάς ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας που έχουν συγκροτήσει στη Βουλή οι «17» από τους 22 συνολικά ανεξάρτητους βουλευτές.

Παράλληλα ο κ. Μουτσινάς αποφαίνεται ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλάει κανείς για τη δημιουργία κόμματος εκ μέρους των ανεξάρτητων αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες για τη δημιουργία των αναγκαίων και ικανών προϋποθέσεων με στόχο τη δημιουργία ενός πατριωτικού προοδευτικού μετώπου.

Η παρουσία των ανεξάρτητων βουλευτών σε τόσο υψηλό αριθμό στη μεταπολιτευτική Βουλή αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο καθώς αποτελούν πλέον την τέταρτη δύναμη της Βουλής και βεβαίως «ρυθμιστικό» παράγοντα κατά τις ψηφοφορίες, γεγονός που τους καθιστά... περιζήτητους. Όμως «παρά τις πολιτικές πιέσεις τις οποίες υφιστάμεθα από το κυβερνητικό και όχι μόνο στρατόπεδο, στη διάρκεια ψηφοφοριών και άλλων πολιτικών παρεμβάσεων, η ψήφος των περισσότερων ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών έχει βαθιά κοινωνικά και εθνικά ερείσματα» , είναι η απάντηση που δίνει για το «πρέσινγκ» που δέχονται οι «ανεξάρτητοι» στις ψηφοφορίες ο επικεφαλής τους.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να συγχρονιστούν λόγω των διαφορετικών πολιτικών τους καταβολών και να έχουν ενδεχομένως και κοινό πολιτικό μέλλον, ο βουλευτής Μαγνησίας επισημαίνει ότι «το διακύβευμα για τους ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές είναι να δημιουργήσουν ένα πολιτικό χώρο που θα είναι απαλλαγμένος από τα νοσηρά φαινόμενα του πολιτικού συστήματος, του πολιτικού χρήματος και της διαπλοκής. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, επισημαίνει, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις για να επιβιώσουμε πολιτικά.

Ο κ. Μουτσινάς που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ παρατηρεί ότι η πορεία της με τη συμπεριφορά της ηγεσίας της στη διάρκεια της συμμετοχής στη τρικομματική κυβέρνηση ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη και μετά από τα οδυνηρά αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι ευνόητο ότι ο καθένας από τα στελέχη της ψάχνει το δικό του δρόμο, ενώ η ηγεσία της φαίνεται ότι επιδιώκει στρατηγική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στις κινήσεις που γίνονται στον χώρο της κεντροαριστεράς σχολιάζει ότι οι πολιτικές κινήσεις που έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί κατά καιρούς στο προσκήνιο, έχουν στόχο να διασώσουν το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο χωρίς σοβαρό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Μουτσινάς επισημαίνει τα ακόλουθα:

* Κύριε Μουτσινά

Ανήκετε στην ομάδα των «ανεξάρτητων» βουλευτών της ελληνικής Βουλής η όποια για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά της αντιμετωπίζει ένα τέτοιο μαζικό «φαινόμενο» ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι μάλιστα έχουν συγκροτήσει και «κοινοβουλευτική ομάδα», προκειμένου να έχουν κοινό λόγο.

Ως επικεφαλής της ομάδας αυτής, πώς θα προσδιορίζατε τον ρόλο της στη Βουλή μέχρι στιγμής;

-Πράγματι το «φαινόμενο» των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι έφθασαν αισίως τον αριθμό 22 και αποτελούν την 4η δύναμη της Βουλής είναι άξιο προσοχής και μελέτης.

Θα έλεγα, ότι αντικατοπτρίζει ανάγλυφα τη ρευστότητα του πολιτικού μας συστήματος και είναι απότοκος των παθογενειών των κομμάτων της εξουσίας που έφεραν τη χώρα μας στην πιο βαθιά και πολύπλευρη κρίση.

Η Κ.Ο. των ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών, η οποία αποτελείται από 17 βουλευτές, έχει μεγαλύτερη πολιτική ομοιογένεια από πολλά κόμματα του Κοινοβουλίου, γιατί απλά μας ενώνουν τα ώριμα και οξυμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία ζητούν επίμονα τη λύση τους. Η ανάδειξη των προβλημάτων αυτών από την Κ.Ο. των ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών στις επιτροπές και το Κοινοβούλιο διαμορφώνουν αργά και σταθερά πολιτικές θέσεις τις οποίες με σθένος και σταθερότητα προασπιζόμαστε.

* Από τη στιγμή που προέρχεστε οι «17» που έχετε συγκροτήσει προς το παρόν την εν λόγω ομάδα, από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ) πόσο εύκολο είναι να συγκεράσετε απόψεις και να αρθρώσετε κοινό πολιτικό λόγο ο οποίος εκφράζεται βεβαίως και στις ψηφοφορίες. Και πώς έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα τα πράγματα;

- Είναι γεγονός δυστυχώς ότι στη χώρα μας παραμένουν άλυτα σοβαρά προβλήματα τα οποία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προ πολλών δεκαετιών επιλυθεί. Η λειτουργία και αποτελεσματικότητα του κράτους, η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας και της ενιαίας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο δημόσιο τομέα, η πάταξη της παραοικονομίας και της προκλητικής φοροδιαφυγής («λίστες της ντροπής»), η ψήφιση επιτέλους ενός αναπτυξιακού φορολογικού νόμου, η επίλυση του γόρδιου δεσμού του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά, τα συστήματα υγείας και παιδείας, κ.α. είναι ζητήματα που καμία κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρά. Όλα αυτά βέβαια είναι συνυφασμένα με μια οριστική βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, τον συμψηφισμό των γερμανικών οφειλών (δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχουμε υπογράψει ακόμη συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία), και τη λειτουργία των τραπεζών και την ανάπτυξη η οποία ακόμη βρίσκεται στις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης.

Παρά τις πολιτικές διαφορές που προκύπτουν από τις κομματικές μας καταβολές, τα προβλήματα αυτά αποτελούν τον καταλύτη και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων και την άρθρωση ενός πολιτικού λόγου με προοπτική.

* Είναι προφανές ότι και σε επίπεδο κυβερνητικών κομμάτων αλλά και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, κάθε φορά που υπάρχει μία κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή οι ανεξάρτητοι βουλευτές αποτελείται το «μήλον της έριδος» καθώς τα κόμματα προσπαθούν να σας πλησιάσουν προκειμένου να εξοικονομήσουν πολύτιμες ψήφους. Αυτό πώς αντιμετωπίζεται από την ομάδα των «17»;

-Παρά τις πολιτικές πιέσεις τις οποίες υφιστάμεθα από το κυβερνητικό και όχι μόνο στρατόπεδο, στη διάρκεια ψηφοφοριών και άλλων πολιτικών παρεμβάσεων, η ψήφος των περισσότερων ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών έχει βαθιά κοινωνικά και εθνικά ερείσματα και αντανακλά έντονα την αγωνία των τίμιων εργαζομένων, συνταξιούχων και επιχειρηματιών, αφού και εμείς είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι τους εμφορούμαστε απ’ τις δικές τους αγωνίες για επιβίωση και αξιοπρεπή διαβίωση. Πέραν τούτων με την παρέμβασή μας, τη δράση μας και την ψήφο μας δημιουργούμε προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων προοδευτικών πολιτικών συσχετισμών με στόχους και προοπτική.

* Σίγουρα η πιο «κρίσιμη» ώρα ως προς την προσπάθεια προσεταιρισμού των ψήφων των ανεξάρτητων βουλευτών αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει τον... μαγικό αριθμό των «180» και η αξιωματική αντιπολίτευση να πάει σε εκλογές.

Οι «17» πού στέκονται;

-Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να βρεθεί ένα πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και θα είναι μάλλον εύκολο να βρούμε μία πολιτική προσωπικότητα η οποία θα πληροί της απαιτήσεις του ρόλου. Δηλαδή μία προσωπικότητα με κοινωνικές αναφορές και αντιστάσεις απέναντι στις πιέσεις των κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης, αρκεί βεβαίως να έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι η κυβέρνηση έλαβε τα μηνύματα των πρόσφατων εκλογών και έχει αλλάξει πολιτική εν τοις πράγμασι κάνοντας μία σαφή κοινωνική στροφή.

Υπό την προϋπόθεση αυτή και εφόσον βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την εκλογή του νέου Προέδρου.

Αυτή που εκφράσατε είναι δική σας θέση ή και των «17»;

Είναι δική μου αλλά και των περισσοτέρων από τους «17».

* Πέραν των άλλων που κατά καιρούς ακούγονται για τους «ανεξάρτητους» κυκλοφόρησε και η εκδοχή ότι θα προχωρήσετε στη δημιουργία κόμματος ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Ισχύει αυτή η προοπτική; Και αν «ναι» σε τι ιδεολογική βάση θα στηριχτεί για να λειτουργήσει;

-Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για τη δημιουργία ενός κόμματος με σκοπό τη συμμετοχή μας στις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο υπάρχουν διεργασίες και επεξεργασίες για τη δημιουργία των αναγκαίων και ικανών προϋποθέσεων μεταξύ των βουλευτών (ανεξάρτητα της κομματικής τους καταγωγής) που έχουν κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά με στόχο τη δημιουργία ενός πατριωτικού προοδευτικού μετώπου, την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την επανάκτηση της αισιοδοξίας και της ενεργού συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα όλων των πολιτών.

* Από την άλλη αν δεν πάτε συντεταγμένα στις ερχόμενες εκλογές από τη στιγμή που θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο με τη νέα Βουλή, προφανώς θα σταματήσει να υπάρχει και το συγκεκριμένο σχήμα το οποίο προέκυψε από την παρούσα πολιτική συγκυρία και Βουλή. Οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε όλοι ήδη βρει κόμματα «στέγασης» προ των εκλογών εφόσον θέλετε να συνεχίσετε την άσκηση πολιτικής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κατά συνέπεια πώς προδιαγράφεται το μέλλον;

-Το διακύβευμα για τους ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές είναι να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό χώρο που θα είναι απαλλαγμένος από τα νοσηρά φαινόμενα του πολιτικού συστήματος, του πολιτικού χρήματος και της διαπλοκής. Αν αυτό δεν επιτευχθεί δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις για να επιβιώσουμε πολιτικά. Στην περίπτωση αυτή ο καθένας θα ακολουθήσει τη συνείδησή του. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε ένα μεγάλο αγώνα με τον αμείλικτο πολιτικό χρόνο και τα προβλήματα και πιστεύουμε με τη βοήθεια και τη στήριξη των προοδευτικών πολιτών να βγούμε νικητές.

* Εσείς προέρχεστε από τη ΔΗΜΑΡ η οποία «δοκιμάζεται» σε οριακό επίπεδο πλέον και το μέλλον της δείχνει μάλλον ζοφερό. Την εβδομάδα που πέρασε δε ο Γ. Πανούσης πρώην βουλευτής της επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κόμματος, της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Αριστεράς. Πώς βλέπετε το εν λόγω εγχείρημα και ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το μέλλον της ΔΗΜΑΡ;

-Η πορεία της ΔΗΜΑΡ με τη συμπεριφορά της ηγεσίας της στη διάρκεια της συμμετοχής στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη, όπως πολλές φορές είχα δηλώσει από τον Σεπτέμβρη του 2012. Η ηγεσία του κόμματος δυστυχώς δεν τήρησε τις προεκλογικές τις υποσχέσεις, ούτε και τις δεσμεύσεις της όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά. Έτσι ή έξοδος από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013 αποτέλεσε μια απονενοημένη πράξη, με σκοπό να σώσει τα πολιτικά της ιμάτια. Μετά από τα οδυνηρά αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι ευνόητο ότι ο καθένας από τα στελέχη της ψάχνει το δικό του δρόμο όπως ο κ. Πανούσης, η δε ηγεσία της φαίνεται ότι επιδιώκει στρατηγική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Οι ευρύτερες κινήσεις που γίνονται στον χώρο της κεντροαριστεράς κατά την άποψή σας έχουν τύχη;

-Οι πολιτικές κινήσεις που έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί κατά καιρούς στο προσκήνιο, έχουν στόχο να διασώσουν το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο χωρίς σοβαρό αποτέλεσμα. Το «Ποτάμι» φαίνεται ότι έχει σοβαρή πολιτική ανάλυση όσον αφορά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και τις επιπτώσεις των πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. , Ν.Δ. Το ζητούμενο βέβαια είναι οι θέσεις του σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους, την πάταξη της παραοικονομίας, την ανάπτυξη, τον ρόλο των Τραπεζών και της τραπεζοκρατίας, την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

* Ως ομάδα «ανεξάρτητων-» βουλευτών ποιο είναι το «στίγμα» που θα αφήσετε στην ελληνική Βουλή;

-Οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές στη μεγάλη τους πλειοψηφία επιδείξαμε τόλμη, ειλικρίνεια, αυτοπεποίθηση και σεβασμό προς τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Αντισταθήκαμε με επάρκεια και τεκμηρίωση απέναντι στην ανάλγητη αντικοινωνική και αντεθνική πολιτική και δεν υποταχθήκαμε στις εντολές των δανειστών και της τρόικας. Θεωρούμε λοιπόν ότι αφήνουμε ένα μικρό στίγμα, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας και αντίστασης στην ευτέλεια της εποχής μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass