Κώστας Ζαχαριάδης: Οσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες

*Πώς συσχετίζει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις Τσίπρα για αύξηση μισθών με τις κινήσεις Μπάιντεν στις ΗΠΑ *Τι λέει για τα 150 ευρώ Μητσοτάκη, την τακτική των εμβολιασμών και τι το διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία *Προβλέπει πρόωρες εκλογές;

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2021 21:00

Αναρωτώμενος μήπως ο Κ. Μητσοτάκης «θέλει να δραπετεύσει και πόσο καιρό ακόμη θα αντέξει να στηρίζεται αποκλειστικά στην επικοινωνία, όταν αυτή είναι δραματικά αναντίστοιχη με την πραγματικότητα», ο Κώστας Ζαχαριάδης διαβεβαιώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος για εκλογές με σκοπό να συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση». Ο βουλευτής Αθηνών και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση «πρέπει να φύγει άμεσα, όσο ταχύτερα τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες» και πως «εμείς μπορούμε με σημαία τη δικαιοσύνη να νικήσουμε, να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία». Μιλώντας στην «ΕτΔ» με αφορμή την περιοδεία του σήμερα και αύριο στην περιοχή της Λάρισας, ο μόλις 35χρονος Κ. Ζαχαριάδης, της νέας γενιάς των πολιτικών, εξηγεί ότι «ο κόσμος αλλάζει μα η κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνει» και πως «οι ανακοινώσεις Τσίπρα για αύξηση των μισθών είναι τόσο προεκλογικές όσο και οι κινήσεις Μπάιντεν στις ΗΠΑ».

Αντιδρά στην εμβολιοκάρτα των 150 ευρώ, «θεωρούν τους νέους ψάρια που θα τσιμπήσουν», και παραθέτει τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση στην πανδημία.

* Κύριε Ζαχαριάδη, μετά και τη Συνδιάσκεψη του κόμματος αυτές τις μέρες θεωρείτε ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες μπροστά σας;
- Ήταν – είναι και ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα, όσο ταχύτερα τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες. Η συμπλήρωση δύο χρόνων κυβέρνησης ΝΔ δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης των προβλημάτων, δεν αντιλαμβάνεται τις νέες διεθνείς τάσεις στην οικονομία, στην εργασία, στις δημόσιες υποδομές, στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι πάει από επιτυχία σε επιτυχία ενώ η χώρα βουλιάζει και η πλειοψηφία των πολιτών περνάει χειρότερα απ΄ ό,τι περνούσε.
Η Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη είναι -και πρέπει να είναι- μια νέα αρχή για το κόμμα μας. Η απαρχή μιας νέας πορείας προς την κοινωνία. Για να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στον κόσμο της εργασίας, της δημιουργίας, στη νεολαία, στην ελληνική κοινωνία συνολικά. Μπορούμε με σημαία τη δικαιοσύνη και στήριγμα την κοινωνική πλειοψηφία να νικήσουμε.
Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν μια πολιτική και οργανωτική τομή για το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απέδειξε ότι είναι ένα ψηφιακό κόμμα. Διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο στο σύνολό του ψηφιακό Προγραμματικό Συνέδριο κόμματος στη χώρα. Ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε με επιτυχία.

* Αλήθεια, βλέπετε πρόωρες εκλογές; Ως τομεάρχης κιόλας απέναντι στο Υπουργείο Εσωτερικών, εντοπίζετε κάποια σημάδια;
-Η κυβέρνηση νομοθετεί εντατικά. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν βιάζεται να περάσει τις πολιτικές της που απορρυθμίζουν την εργασία, το ασφαλιστικό, την τοπική αυτοδιοίκηση την ώρα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα η πανδημία για να αποφύγει τη σε βάθος συζήτηση αυτών των αντικοινωνικών νομοθετημάτων ή αν θέλει να δραπετεύσει με εκλογές ο κ. Μητσοτάκης ομολογώντας ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Καθημερινά τα πάει όλο και χειρότερα, πόσο καιρό θα αντέξει να στηρίζεται αποκλειστικά στην επικοινωνία, όταν αυτή είναι δραματικά αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η προοδευτική παράταξη και η αριστερά διαχρονικά γνωρίζουμε ότι είμαστε για τα δύσκολα.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος για εκλογές, θα διεκδικήσει την ψήφο του λαού για την πρώτη θέση και για να συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
* Οι υποσχέσεις Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και για εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μειώσεις μισθών, δεν δείχνουν κάπως προεκλογικές;
- Όσο προεκλογικές είναι και οι κινήσεις Μπάιντεν στις ΗΠΑ… Μα δεν βλέπετε ότι ο κόσμος αλλάζει; Δεν βλέπετε ότι συζητιούνται και αποφασίζονται πράγματα που ήταν αδιανόητα πριν από δύο χρόνια; Η Ευρώπη ξεκίνησε μια δειλή διαδικασία αμοιβαίας διαχείρισης του χρέους, ο Μπάιντεν διπλασιάζει τον κατώτατο μισθό για να αυξηθεί η καταναλωτική δύναμη των ασθενέστερων. Η συμφωνία 130 χωρών για ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ είναι θετική και ελπιδοφόρα αρχή, μια ευκαιρία επιστροφής της πολιτικής υπέρ των πολιτών. Ανισότητες και πράσινη μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς είναι τα στοιχήματα της επόμενης περιόδου για όλο τον κόσμο.
Να σας θυμίσω όμως και κάτι άλλο… Ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για αύξηση του κατώτατου μισθού 2% για κάθε 1% ανάπτυξης του ΑΕΠ. Στο μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση αποτύπωσε την ανάπτυξη για το 2021 στο 3,6%, πότε θα φέρει προς ψήφιση την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 7,2% για το 2021;

* Οι δικές σας προτάσεις φαίνεται να κινούνται σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση από εκείνες της κυβέρνησης της ΝΔ…
- Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο για την εργασία είναι μία συνολική πρόταση για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, δοκιμαστική εκκίνηση του 35ώρου χωρίς μείωση μισθού, επανασύσταση του ΣΕΠΕ και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. Θέλει μία κοινωνία που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος έναντι αυτού των 400 ευρώ. Τα αυτονόητα θεωρούνται προεκλογικές υποσχέσεις. Αυτά που προτείνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινούνται στην κατεύθυνση που εφαρμόζουν ήδη οι ΗΠΑ, Ισπανία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία. Δείτε τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έρευνας Ικανοποίησης του ΟΟΣΑ. Οι πολίτες εκτός από επαγγελματικό χρόνο, χρειάζονται και προσωπικό χρόνο και φυσικά δίκαιες αμοιβές. Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. Ανάπτυξη μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν θα φέρει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Έγνοια μας, εκτός από την ανάπτυξη, είναι και η ισχυρή κοινωνική συνοχή. Κι αυτό διασφαλίζεται μόνο από ένα σταθερό πλαίσιο δικαιοσύνης και ασφάλειας στους εργαζόμενους.

ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ
* Το 150άρι Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε ως εκλογική εξαγορά, δεν θα έπρεπε όμως να δοθεί κάποιου είδους κίνητρο για να παρακινήσει τους νέους;
- Δείτε την υπέροχη καμπάνια που κάνουν οι Γάλλοι… Ας πάρουν καμία ιδέα τα ξεφτέρια της ΝΔ από το εξωτερικό… Εμβολιαζόμαστε για εμάς, για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Είναι υποτιμητικό, άστοχο και προσβλητικό το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ ως «δωράκι» της κυβέρνησης στους νέους 18-25. Τόσο κοστολογεί την αξία της νέας γενιάς; Η σύνδεση του εμβολίου με το κουπόνι των 150 ευρώ, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά, που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει εν μέσω πανδημίας, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται. Τα πάντα αγοράζονται. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα. Η αλληλεγγύη για εμάς είναι στάση ζωής. Δεν εξαργυρώνεται.

*Συμφωνείτε να υπάρξουν προνόμια για εμβολιασμένους; Γενικότερα, ποια δύο-τρία πράγματα θα κάνατε αλλιώς αν είσαστε εσείς κυβέρνηση στην πανδημία;
- Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η επιστήμη θριάμβευσε διαχρονικά μέσω της πειθούς κι όχι διά της επιβολής. Η συζήτηση είναι διεθνής και τα μοντέλα ποικίλλουν. Δυστυχώς σε αυτό τον τομέα της εμβολιαστικής κάλυψης η κυβέρνηση φαίνεται να αποτυγχάνει, αντί να ψάχνει να το φορτώσει κάπου ας αναρωτηθεί τι δεν έκανε καλά, ας δει τι κάνουν άλλες κυβερνήσεις σε άλλες χώρες που τα πάνε καλύτερα. Η συζήτηση των προνομίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρακτική αποκλεισμών. Πολλά θα κάναμε διαφορετικά… Θα ενισχύαμε σε υλικές και ανθρώπινες υποδομές το ΕΣΥ, θα διεκδικούσαμε μια πλατιά πολιτική συμμαχία και συνεννόηση για την προάσπιση της δημόσιας υγείας με πολιτικά κόμματα και τους φορείς και δεν θα επενδύαμε στον διχασμό, θα αναγνωρίζαμε τα λάθη μας και δεν θα επενδύαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας με επικοινωνία.

Συνέντευξη: Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass