«Δεν θα διεκδικήσω την προεδρία του ΔΣΛ»

ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΝΤ. ΓΡΑΒΑΝΗΣ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΩΣ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ ΜΕ ΑΠΩΘΟΥΝ, ΔΗΛΩΝΩ ΒΑΘΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ»

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2021 18:41

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

«Έγκαιρα και δημόσια δηλώνω ότι δεν θα διεκδικήσω την προεδρία του ΔΣΛ. Η δήλωση αυτή δεν συνιστά πρόωρη ομολογία ήττας, αποτελεί όμως ανάληψη της ευθύνης που μου αναλογεί. Η Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων θα απέχει από τη φετινή εκλογική αναμέτρηση. Τούτο δεν σημαίνει ότι αποσύρεται από τα δικηγορικά δρώμενα. Αναδιοργανώνεται πάνω σε νέες βάσεις και παραμένει παρούσα, πάντα με λόγο αληθινό, δράσεις πρωτοποριακές και προτάσεις ρηξικέλευθες» τονίζει το μέλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Αντ. Γραβάνης μιλώντας σήμερα στην «Ε».
Ο κ. Γραβάνης, που μέχρι χθες φερόταν ως ένας από τους βασικούς υποψήφιους για την προεδρία του ΔΣΛ στις αρχαιρεσίες του ερχόμενου Νοεμβρίου, με τη συνέντευξή του στην «Ε» ανακοινώνει την απόφασή του να μην διεκδικήσει την προεδρία, αλλά και τη μη κάθοδο στις εκλογές της παράταξης της οποίας ηγούνταν, της «Σύγχρονης Πρότασης Δικηγόρων». Εξέλιξη που αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα σε επίπεδο υποψήφιων προέδρων, ενδεχομένως και στη συγκρότηση συνδυασμών με δεδομένο ότι οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές του καλοκαιριού.
Ο κ. Γραβάνης ασκεί έντονη κριτική στα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης, δηλώνοντας πως «ουδέποτε υπήρξα θιασώτης της χλιαρής και υποτονικής συμμετοχής». Εξηγεί ποιο θεωρεί ως το «στοίχημα» των εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ κάνει εκτενή αναφορά σε καταστάσεις, που θίγουν ακόμη και την παράταξή του. Για να δηλώσει ότι «πλέον η κατάσταση και το κλίμα που έχουν διαμορφωθεί ενόψει των αρχαιρεσιών του Νοεμβρίου ειλικρινώς με απωθούν, και τη στιγμή που μιλούμε δηλώνω βαθιά προβληματισμένος και απογοητευμένος».

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Γραβάνη έχει ως εξής:
* Κύριε Γραβάνη πώς θα αποτιμούσατε τη θητεία σας στην απερχόμενη διοίκηση;
- «Η τρέχουσα θητεία μου στο Δ.Σ. του ΔΣΛ αποτέλεσε εξαρχής μια μεγάλη πρόκληση. Μετά από δέκα χρόνια (από το 2008 ως το 2017), ως μέλος, ταμίας και γενικός γραμματέας του ΔΣΛ, το 2018 βρέθηκα στη μειοψηφία του Δ.Σ. και μάλιστα ως επικεφαλής της Σύγχρονης Πρότασης Δικηγόρων και των συμβούλων της κ. Φώτη Αστερίου, Βασίλη Βράκα, Πέτρου Δημοβέλη, Κυριάκου Σουλακούδη (και του αναπληρωτή του Γιώργου Νασιακόπουλου). Ουδέποτε υπήρξα θιασώτης της χλιαρής και υποτονικής συμμετοχής. Όποιος εκλέγεται, οφείλει να επιδεικνύει έργο και άποψη. Στο πνεύμα αυτό, η δράση μας βασίστηκε στο τρίπτυχο: Έλεγχος, Προτάσεις, Ενημέρωση.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας ασκήσαμε εντατικό έλεγχο στα πεπραγμένα του προεδρείου του ΔΣΛ και ειδικά της προέδρου κ. Μπασδέκη, κάτι που αναγνωρίστηκε πανελλαδικά και συχνά προκάλεσε τις αντιδράσεις της ίδιας. Η αλήθεια όμως είναι ότι ουδέποτε υπερβήκαμε τις θεσμικές μας αρμοδιότητες, διατυπώνοντας ερωτήματα, διαπιστώσεις και καταγγελίες, πάντοτε εντός του Διοικητικού Συμβουλίου με ευθύτητα και με ευπρέπεια.
Ανάμεσα στα θέματα που αναδείξαμε ενδεικτικά αναφέρω την υπογραφή συμβάσεων με οικονομικό περιεχόμενο χωρίς εξουσιοδότηση Δ.Σ., την παροχή ευχαριστηρίων εγγράφων προς τοπικούς πολιτικούς δίχως απόφαση Δ.Σ., την έκδοση τραπεζικής χρεωστικής κάρτας ερήμην Δ.Σ., την εγκατάλειψη της Βιβλιοθήκης και των ψηφιακών υποδομών του ΔΣΛ στα δικαστήρια, ζητήματα που ανέκυψαν με απαξιωτικές διαδικτυακές αναρτήσεις της κ. Μπασδέκη και εξέθεσαν τον ΔΣΛ, αλλά και ερωτήματα που καταθέσαμε επ’ αφορμής δημοσιευμάτων για τυχόν άσκηση κακουργηματικής δίωξης και τυχόν διάπραξη πλημμελήματος από μέλος προεδρείου Δικηγορικού Συλλόγου. Αποτέλεσμα των ανωτέρω παρεμβάσεών μας ήταν είτε να υπάρξει αναγνώριση των λαθών και παραλείψεων, είτε να ζητηθεί «συγγνώμη» εντός του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε να διορθωθεί η παράλειψη με εκ των υστέρων (άρον-άρον) λήψη έγκρισης από την πλειοψηφία. Σε ορισμένες περιπτώσεις απλώς δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.
Όμως δεν περιοριστήκαμε εκεί.
Βασικό πρόταγμα για εμένα παρέμεινε η παραγωγή θετικού έργου μέσω εισηγήσεων σε υλοποίηση των προγραμματικών θέσεων που είχα παρουσιάσει το 2017. Καθ’ όλη την τετραετία συνέταξα και κατέθεσα από κοινού με τους προαναφερθέντες συναδέλφους, δεκάδες εισηγήσεις (άνω των 60!) για πλήθος θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο και ειδικότερα τους Λαρισαίους συναδέλφους, όπως για πιστοποίηση της κατάρτισης GDPR, για βελτίωση του συστήματος αυτεπαγγέλτων διορισμών, για ολική ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου αντί της ενεργειακής αναβάθμισης, για πραγματοποίηση σεμιναρίου ΚΑΡΠΑ και συντήρησης απινιδωτών, για σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς κατά ΤΥΔΕ, καθώς και πλήθος εισηγήσεων ενόψει της κατάστασης που επέβαλε η πανδημία, όπως άμεση διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης, τροποποίηση διανεμητικού λογαριασμού αλληλεγγύης (συμβολαίων), αλλά και απομάκρυνση των «εμποδίων» από τις δικαστικές γραμματείες, ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, τακτική απολύμανση χώρων κ.ά. Ατυχώς οι περισσότερες αυτών των εισηγήσεων αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία από την πλειοψηφία του Δ.Σ. και απορρίφθηκαν. Είχαμε δηλαδή το οξύμωρο η πλειοψηφία που καθ’ όλη την τετραετία ούτε κλάσμα των δικών μας εισηγήσεων δεν εισήγαγε εγγράφως, να σπεύδει να τις απορρίψει, ενίοτε με κωμική αιτιολογία. Κραυγαλέο παράδειγμα της αντιπολιτευτικής διάθεσης της πλειοψηφίας έναντι της Σ.Π.Δ. αποτελεί η εισήγηση για την αυτονόητη παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους πυρόπληκτους της πυρκαγιάς στο Μάτι του 2018, η οποία «απορρίφθηκε επί της αρχής λόγω αοριστίας»!
Τέλος, ελλείψει θεσμικής ενημέρωσης για τις εργασίες του Δ.Σ. και υλοποιώντας τις απόψεις μας περί διαφάνειας, ακολουθήσαμε μια ανοιχτή επικοινωνιακή πολιτική με τη δημοσιοποίηση όλων μας των θεσμικών δράσεων και εγγράφων και με την τακτική ανάρτηση ενημερωτικών δελτίων για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να καθιερωθεί η Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων ως συγκροτημένη και υπερδραστήρια συνδικαλιστική παράταξη που λειτουργεί με συνέπεια στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων των μελών της. Αν για κάτι είμαι υπερήφανος με την ολοκλήρωση της τετραετίας είναι ότι πετύχαμε να εκφέρουμε συνδικαλιστικό λόγο υψηλού επιπέδου μακριά από τις ανούσιες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος».

* Στην προεκλογική περίοδο ποια είναι τα θέματα που εκτιμάτε εσείς και η παράταξή σας ότι πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση;
- «Διαχρονικά πρεσβεύω την άποψη ότι τα κριτήρια εκλογής διοίκησης ενός επιστημονικού συλλόγου, όπως ο ΔΣΛ, πρέπει να υπερβαίνουν το επίπεδο των διαπροσωπικών επαφών και του φαίνεσθαι, αλλά οφείλουν να εμβαθύνουν στα προσόντα και την καταλληλότητα των προσώπων (όπως π.χ. ανεπίληπτο ήθος, επαγγελματική διαγωγή, ανιδιοτελής διάθεση προσφοράς χρόνου και προσωπικής εργασίας).
Όταν μιλάμε για εκλογή προέδρου, στα προηγούμενα πρέπει να προστεθούν το επίπεδο γνώσης των θεμάτων, η συνδικαλιστική εμπειρία, και να κρίνεται η συνολική πρόταση και το όραμα του κάθε υποψηφίου για τη δικηγορία και τον Δικηγορικό Σύλλογο του μέλλοντος. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας στρεβλής κατάστασης, όπου η διάθεση προσφοράς υποκαθίσταται από προσχηματικούς χαριεντισμούς και όψιμη οικειότητα στα κοινωνικά δίκτυα τύπου «Καλοχαιρέτα» και «Μαυρογιαλούρου», η παραγωγή έργου υποκαθίσταται από ασκήσεις δημοσίων σχέσεων στις οποίες επιστρατεύονται ολόκληρα «σόγια» (!) και δίκτυα κοινής καταγωγής (!), ενώ αντί επεξεργασμένων προτάσεων και θέσεων, διαβάζουμε αναμασήματα αόριστων κενολογιών και ευχολογίων αναπαραγομένων με τον δέοντα στόμφο και αυταρέσκεια.
Και όλα αυτά δεν θα έβλαπταν, αν εντέλει δεν οδηγούσαν στην εκλογή ενός άνευρου Διοικητικού Συμβουλίου που κατά μείζονα λόγο αποτελείται από συμβούλους νωθρούς και βολεμένους με την εκλογή τους, δίχως φλόγα, πάθος και πρωτοβουλία. Κάπως έτσι φτάσαμε να έχουμε μια διοίκηση που επί τέσσερα χρόνια σύρεται πίσω από τις εξελίξεις, αδυνατώντας να πράξει το παραμικρό, ώστε να εξελίξει τη δικηγορία έστω και ένα μικρό βήμα προς τα μπροστά».

* Εφόσον διεκδικήσετε ξανά την προεδρία του ΔΣΛ, ποιο θεωρείτε το «στοίχημα» των εκλογών του Νοεμβρίου;
- «Η εκ μέρους μου διεκδίκηση της προεδρίας ήλθε ως αποτέλεσμα εμπειρίας και βαθιάς γνώσης των δικηγορικών θεμάτων. Είχα και έχω συνολική άποψη για την αναβάθμιση της Δικηγορίας σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, κυρίως όμως διαθέτω σαφείς και υλοποιήσιμες προτάσεις, αλλά και απτό έργο, επί των οποίων ζητούσα να κριθώ.
Η προεδρία δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για μένα και το γνωρίζουν όλοι. Κοινώς αν θα ήθελα να εκλεγώ πρόεδρος, είναι για να «πράξω», και όχι για να «είμαι».
Σας υπενθυμίζω ότι το 2017 «επιστρατεύτηκα» κυριολεκτικά τελευταία στιγμή για να ηγηθώ της εκλογικής προσπάθειας -ύστερα από τη λήξη της δεύτερης θητείας του κ. Κατσαρού και την άρον-άρον υπαναχώρηση του κ. Τσάτσαρου- σε μια προσπάθεια αποφυγής της διάσπασης, που τελικά δεν καρποφόρησε εξαιτίας προσώπων που αθέτησαν τον λόγο τους.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, και μετά τη μεγάλη προσπάθεια που συνοπτικά εξέθεσα στην προηγούμενη ερώτησή σας, ευλόγως ήλπιζα, ότι η συμμετοχή στις επερχόμενες αρχαιρεσίες θα διεξαγόταν με καλύτερους όρους και ενότητα. Και πάλι όμως, ήρθε μια διασπαστική υποψηφιότητα να τορπιλίσει την ενότητα του χώρου μας. Και ακόμα χειρότερα σε σχέση με το 2017, ακούγεται ότι η διάσπαση συνδυάστηκε με υπόγειες υπονομευτικές διεργασίες δύο εν ενεργεία μελών της Σύγχρονης Πρότασης Δικηγόρων…
Πλέον η κατάσταση και το κλίμα που έχουν διαμορφωθεί ενόψει των αρχαιρεσιών του Νοεμβρίου, ειλικρινώς με απωθούν, και τη στιγμή που μιλούμε δηλώνω βαθιά προβληματισμένος και απογοητευμένος. Απογοητευμένος που βλέπω τη φιλοδοξία κάποιων να μετατρέπεται σε αυτοσκοπό με χρήση αθέμιτων μέσων σε βάρος της παράταξης που τους ανέδειξε.
Απογοητευμένος που βλέπω υποκριτικά κηρύγματα ηθικής και «ήπιου χαρακτήρα» από συνδικαλιστές πειθαρχικά ελεγχόμενους. Απογοητευμένος από συμπεριφορές προσώπων που αυτοπροβάλλονται ως «άφθαρτα». Από κάποιους που -σύμφωνα με τη Διαύγεια- το 2020, εν μέσω γενικευμένης δικηγορικής απραξίας, εισέπρατταν καλές αμοιβές για γνωμοδοτήσεις από υπουργικά εποπτευόμενα ΝΠΔΔ. Και από κάποιους άλλους που εμπλέκονται σε επανειλημμένη ανάθεση υποθέσεων από συγκεκριμένο ΟΤΑ.
Και όλα αυτά ενώ η πλειοψηφία των συναδέλφων καθημερινά δίνει τον αγώνα της επαγγελματικής επιβίωσης. Απογοητευμένος από το πολιτικά οξύμωρο, ξαφνικά να «ορέγεται επισκοπή» ο στενότερος συνεργάτης της κ. Μπασδέκη, συνδικαλιστικά άφαντος επί τέσσερα χρόνια δίχως διακριτό στίγμα, άποψη και λόγο.
Απογοητευμένος από «συνεργάτες» που μηχανορραφούσαν κατά της παράταξης στην οποία μετείχαν και κατά του προσώπου που τους εμπιστεύτηκε. Κατόπιν όλων αυτών, και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που φέρω έναντι της ιστορίας και των αρχών της Σύγχρονης Πρότασης Δικηγόρων, του ιδρυτή της Δημήτρη Κατσαρού, των κατά καιρούς συνεργατών, υποστηρικτών και ψηφοφόρων και κυρίως, έναντι των άξιων συναδέλφων που με ζήλο συμμετείχαν στη φετινή προσπάθεια, έγκαιρα και δημόσια δηλώνω ότι δεν θα διεκδικήσω την προεδρία του ΔΣΛ.
Η δήλωση αυτή δεν συνιστά πρόωρη ομολογία ήττας, αποτελεί όμως ανάληψη της ευθύνης που μου αναλογεί. Η Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων θα απέχει από τη φετινή εκλογική αναμέτρηση. Τούτο δεν σημαίνει ότι αποσύρεται από τα δικηγορικά δρώμενα. Αναδιοργανώνεται πάνω σε νέες βάσεις και παραμένει παρούσα, πάντα με λόγο αληθινό, δράσεις πρωτοποριακές και προτάσεις ρηξικέλευθες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass