Οι ειδικές μορφές τουρισμού ταιριάζουν στη Λάρισα

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» * ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΘΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ * ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ * ΜΙΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2021 21:28

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Τον Αύγουστο σημειώσαμε πληρότητες άνω του 95%, ενώ ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό ξεπέρασαν ακόμη και εκείνον του 2019, χρονιάς ρεκόρ για τον παγκόσμιο τουρισμό σε περιπτώσεις όπως της Γαλλίας. Η ίδια εικόνα

επιτυχίας συνεχίστηκε και τους πρώτους δύο μήνες του φθινοπώρου. Χαρακτηριστικές οι πληρότητες ακόμη και 100% που παρατηρήσαμε κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου».
Με αίσθημα ικανοποίησης προχωρά στον απολογισμό της θερινής τουριστικής περιόδου η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, με συνέντευξή της στην «Ε», με αφορμή τη σημερινή της παρουσία στη Λάρισα, ως βασικής ομιλήτριας σε εκδήλωση για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η κ. Ζαχαράκη εμφανίζεται αισιόδοξη και για τη χειμερινή τουριστική περίοδο, ενώ αποκαλύπτει ότι «θα υπάρξει ειδική καμπάνια για τον ορεινό τουρισμό».
Σχετικά με τις τουριστικές δυνατότητες ανάπτυξης του νομού Λάρισας, η υφυπουργός Τουρισμού δηλώνει πως «η Λάρισα μπορεί πραγματικά να προσφέρει σχεδόν όλες τις γνωστές ειδικές μορφές τουρισμού, ενώ γι’ αυτές τις μορφές πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα διαθέσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην απογευματινή εκδήλωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, την οποία διοργανώνει η Οργάνωση «Women Act» με θέμα «Ηγέτιδες στη δημόσια σφαίρα», η κ. Ζαχαράκη αναφέρει ότι «παρά τη θεσμική ενδυνάμωση των δικαιωμάτων και της παρουσίας των γυναικών στην επαγγελματική και πολιτική ζωή, δεν έχει υπάρξει ούτε μία μέρα δίχως την ανάγνωση ενός τίτλου για ακόμα μία φρικαλεότητα κατά κάποιας γυναίκας».

Η συνέντευξη:
* Κυρία Ζαχαράκη, σήμερα θα βρίσκεστε στη Λάρισα για να μιλήσετε στα εγκαίνια της Hub από τη Women Act με θέμα «Ηγέτιδες στη δημόσια σφαίρα». Δώστε μας μία πρόγευση της παρέμβασής σας, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η γυναίκα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες κοινωνικές προκλήσεις.
- Από την πρώτη στιγμή είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ με την κα Μαίη Ζαννή, εμπνευστή, πρόεδρο και συνιδρύτρια αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας. Σπουδαίας, όχι μόνο για τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν και το θέμα της συζήτησής μας, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας. Πιστεύω βαθιά ότι η θέση που κατέχει μία γυναίκα μέσα στην κοινωνία είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες του πολιτισμού της. Η αλήθεια είναι πως με ξενίζει το γεγονός ότι έχουμε τέτοιες συζητήσεις ακόμη στην εποχή μας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και παρά τη θεσμική ενδυνάμωση των δικαιωμάτων και της παρουσίας των γυναικών στην επαγγελματική και πολιτική ζωή, δεν έχει υπάρξει ούτε μία μέρα δίχως την ανάγνωση ενός τίτλου για ακόμα μία φρικαλεότητα κατά κάποιας γυναίκας. Επιβάλλεται λοιπόν να μην αφήσουμε τον φόβο να διαβρώσει τις ψυχές και το μυαλό μας, αποδομώντας την ίδια την κοινωνία μας, και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις που φέρνει η σύγχρονη εποχή για καθεμιά μας. Τη χαρά αυτής της συζήτησης θα έχω σήμερα, χάρη στην πρόσκληση της κας Ζαννή, την οποία και ευχαριστώ θερμά, για πρώτη φορά και στη Λάρισα, η οποία εντάσσεται πλέον σε αυτό το πολύτιμο δίκτυο θωράκισης και ενίσχυσης των γυναικών με όρους αξιοσύνης και σεβασμού προς το γυναικείο φύλο.

* Το Υπουργείο Τουρισμού, κάνοντας τον απολογισμό της θερινής περιόδου εμφανίζεται ικανοποιημένο. Επειδή στόχος σας είναι ο τουρισμός 365 μέρες τον χρόνο, ποιες οι εκτιμήσεις σας και για τη χειμερινή περίοδο, σε συνδυασμό βέβαια και με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού;
- Η αλήθεια είναι πως το φετινό καλοκαίρι -και όχι μόνον- ο ελληνικός τουρισμός δεν τα κατάφερε απλώς. Θριάμβευσε, κάνοντάς μας όλους πολύ περήφανους. Ο στόχος που αρχικά είχαμε θέσει για το 50% των αφίξεων σε σχέση με το 2019, αποδείχθηκε αρκετά μετριοπαθής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά κατά τον Αύγουστο, σημειώσαμε πληρότητες άνω του 95%, ενώ ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό ξεπέρασαν ακόμη και εκείνον του 2019, χρονιάς ρεκόρ για τον παγκόσμιο τουρισμό σε περιπτώσεις όπως της Γαλλίας. Η ίδια εικόνα επιτυχίας, συνεχίστηκε και τους πρώτους δύο μήνες του φθινοπώρου. Χαρακτηριστικές οι πληρότητες ακόμη και 100% που παρατηρήσαμε κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, με την αξιοποίηση και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Παράλληλα, σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού έχουμε παρατείνει το Πρόγραμμα Τουρισμός για όλους προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ μέχρι και τις 31/12/21, παρέχοντας μάλιστα voucher και σε νέους δικαιούχους, ενώ ήδη εξετάζουμε τη μελλοντική μορφή του προγράμματος με σημαντικές βελτιώσεις. Χαρακτηριστικό της ζήτησης πάντως είναι ότι το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αξιοποιήθηκαν περίπου 2.000 vouchers από 4.000 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα. Πέρα όμως από τα εντυπωσιακά νούμερα των επισκεπτών, την αυξημένη διάρκεια διαμονής τους στη χώρα μας αλλά και μέση ημερήσια δαπάνη τους, θα ήθελα να σταθώ ιδίως στο θέμα της ασφάλειας. Η μεγάλη επιτυχία μας, πέρα από τα έσοδα που είχε η ελληνική οικονομία, ήταν ότι καμία έκπτωση δεν έγινε αναφορικά με την υγεία τόσο των επισκεπτών, όσο και των εργαζομένων της ελληνικής φιλοξενίας. Αποτέλεσμα υπήρξε η ποιοτική ενίσχυση του ελληνικού brand name, ακόμα και μέσα σε μία πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλον τον πλανήτη. Στόχος μας είναι αυτή η «κληρονομιά» να κεφαλαιοποιηθεί και να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Ήδη, έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στους επόμενους μήνες, τους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά, στοχεύοντας στη συνέχεια αυτής της θετικής εικόνας του τουρισμού μας. Ενδεικτικό, ότι η καμπάνια του ελληνικού τουρισμού που ξεκινήσαμε την άνοιξη συνεχίζει κανονικά, αποτελώντας έτσι και τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια καμπάνια του Υπουργείου, ενώ φέτος δίνεται ξεχωριστή έμφαση σε ειδικές μορφές τουρισμού. Θα υπάρξει μάλιστα ειδική καμπάνια για τον ορεινό τουρισμό, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Ο ορεινός τουρισμός και άλλες μορφές τουριστικής αναψυχής κατά τους χειμερινούς μήνες πρωταγωνιστούν τόσο στην κεντρική μας καμπάνια όσο και στις υπόλοιπες επιμέρους που τρέχουν συμπληρωματικά. Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται διαρκώς από τους ειδικούς και παρακολουθούνται στενά από το Υπουργείο. Από τη μεριά μας, με σχέδιο και μέθοδο, λαμβάνουμε κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε τη δυνατότητα για ασφαλή ταξίδια και δραστηριότητες αναψυχής. Εκτιμώ, λοιπόν, και πάντα με την επιφύλαξη των όσων οι ειδικοί αξιολογούν, ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την εικόνα της χώρας μας, ως ενός ασφαλούς τουριστικού προορισμού και κατά τους χειμερινούς μήνες, αναμένοντας εύλογα θετικά αποτελέσματα και για τον χειμερινό τουρισμό μας.

* Ο νομός Λάρισας, όπως και η Θεσσαλία, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ η Περιφέρεια προωθεί ήδη θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός, κ.λπ. Από τη εμπειρία σας, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα, πιστεύετε πως έχουμε αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που έχουμε σαν περιοχή;
- Η αλήθεια είναι ότι αν λάβει κανείς τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας, την ιστορία της, τις ομορφιές της, τις γεύσεις, τους ήχους, τα έθιμα και την ποικιλία που όλα αυτά παρουσιάζουν, συμπεραίνει εύκολα ότι λίγα από αυτά έχουν αναδειχθεί στο επίπεδο που πραγματικά αξίζουν. Οι ειδικές μορφές τουρισμού αποτελούν ακόμη και σήμερα μία ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό εθνική ευκαιρία για τον τουρισμό μας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιφορτίστηκα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με την ξεχωριστή αρμοδιότητα για την προώθησή τους.
Εξαίρεση φυσικά δεν αποτελεί ούτε η Λάρισα. Με πολύ ενδιαφέρον ορεινό ανάγλυφο, το οποίο δεν βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, μια απέραντη αμμώδη ακτογραμμή και κάποιους από τους πιο ξεχωριστούς παράκτιους οικισμούς, η περιοχή πραγματικά μπορεί να προσφέρει την απάντηση σε κάθε ταξιδιωτική επιθυμία. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Λάρισα μπορεί πραγματικά να προσφέρει σχεδόν όλες τις γνωστές ειδικές μορφές τουρισμού. Από ναυταθλητικές δραστηριότητες, διοργανώσεις, μέχρι τον τουρισμό ευεξίας στην ιαματική πηγή, στο Κόκκινο Νερό του Δήμου Αγιάς και τον περιπατητικό τουρισμό. Ακόμη και για τους περισσότερο τολμηρούς, η Λάρισα έχει την απάντηση με τον αναρριχητικό τουρισμό. Εδώ, θα βρει κανείς αναρριχητικά πεδία, καθώς και αρκετά ορειβατικά καταφύγια. Περιοχή προικισμένη χωρίς αμφιβολία τόσο από την ίδια τη φύση, αλλά και από τους ανθρώπους της έχοντας να επιδείξει πλούσια πολιτισμική και γαστρο-οινική παράδοση.
Αυτές και άλλες πολλές δυνατότητες, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουμε αναδείξει συστηματικά και με τρόπο που πραγματικά αξίζει η χώρα μας, προωθούμε πλέον ως αρμόδιο Υπουργείο. Με πολύτιμο εργαλείο το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού. Στόχος τόσο για την περιοχή όσο και για την Ελλάδα συνολικά, η ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της με σεβασμό και σημείο αναφοράς την αυθεντικότητα και μοναδικότητα των αναρίθμητων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass