Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Η πρότασή μου για το κόμμα και τη χώρα...

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2021 21:00

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη
Με το δίλημμα «ή θα βαλτώσουμε και σταδιακά θα συρρικνωθούμε ή θα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά» ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναδεικνύει την ανάγκη για μια μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη προκειμένου οι Έλληνες και η χώρα να οδηγηθούν με σιγουριά σε ένα βιώσιμο μέλλον.
«Χρειαζόμαστε ένα Κίνημα Αλλαγής ισχυρό, με εντολή από τους πολίτες να επαναφέρει στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας προοδευτικές προτάσεις. Ένα Κίνημα Αλλαγής δυνατό και αξιόμαχο, με αξιόπιστη προοδευτική κυβερνητική πρόταση» υποστηρίζει και εξηγεί τους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής στις ερχόμενες εσωκομματικές εκλογές.
Σε συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Παπανδρέου, που θα βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα και θα μιλήσει σε συγκέντρωση φίλων και μελών του κόμματος στις 7.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Διβάνη, καταθέτει τη δική του πρόταση για την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, μιλά για τις ευκαιρίες ανάδειξης των αξιών της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας σε μια εποχή αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη και απαντά στο ερώτημα για την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξαν ότι αδυνατούν. Ακριβώς, γι’ αυτό, το αίτημα της κοινωνίας για μία μεγάλη προοδευτική παράταξη είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η πρότασή μου απαντάει στο δίλημμα του σημερινού συντηρητισμού που εκπροσωπεί ο διπολισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».
*Κύριε πρόεδρε, η απόφασή σας να διεκδικήσετε την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής αιφνιδίασε όχι μόνο την παράταξη, αλλά και την πολιτική σκηνή της χώρας. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;
Πρέπει να αναλογιστούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παράταξη, ιδιαίτερα με το κενό που δημιουργήθηκε μετά την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Ή θα βαλτώσουμε και σταδιακά θα συρρικνωθούμε ή θα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά. Πιστεύω ότι αυτό το άλμα μπορούμε να το κάνουμε. Μπορούμε να χτίσουμε ξανά τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, την οποία έχουν ανάγκη οι Έλληνες και η χώρα, για να οδηγηθούμε με σιγουριά σε ένα βιώσιμο μέλλον. Γι’ αυτό επέλεξα να κάνω  το καθήκον μου, με την εμπειρία και τη γνώση που έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να γίνει μια αλλαγή που συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Για να δοθούν οι αναγκαίες απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας.
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξαν ότι αδυνατούν. Ακριβώς, γι’ αυτό, το αίτημα της κοινωνίας για μία μεγάλη προοδευτική παράταξη είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η πρότασή μου απαντάει στο δίλημμα του σημερινού συντηρητισμού που εκπροσωπεί ο διπολισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση σε ό,τι αφορά την ανανέωση. Χρειαζόμαστε μία πρόταση που να απαντάει στα προβλήματα της κοινωνίας με όρους αξιακούς και ιδεολογικούς. Μία νέα αλλαγή διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Ιστορικά το ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε των μεγάλων ανατροπών. Τώρα που οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη, είναι η μεγάλη ευκαιρία να επικοινωνήσουμε εκ νέου τις αξίες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.
Προτεραιότητά μου υπήρξε πάντα  η συμμετοχή του πολίτη, που θα τον καθιστά αναπόσπαστο διαμορφωτή των πολιτικών αποφάσεων. Θέλουμε τον ελληνικό λαό συμμέτοχο, θέλουμε να του δώσουμε φωνή καθημερινά και όχι κάθε τέσσερα χρόνια στις εκλογές. Σε αυτήν την αξιακή βάση έγκειται και η απόφασή μου το 2004 να ανοίξουμε το κόμμα και να καλέσουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μία εκλογική διαδικασία, ορόσημο για τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων. Και τώρα, καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, να κάνουμε αυτήν τη διαδικασία γιορτή Συμμετοχής, γιορτή Δημοκρατίας.
Για την οικοδόμηση μίας μεγάλης παράταξης, στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκεται το αξιακό περιεχόμενο. Πρόθεσή μου είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να γίνει η παράταξή μας πλειοψηφούσα για το καλό της χώρας.

*Πώς πρέπει να κινηθεί κατά την άποψή σας η παράταξη σε αυτήν τη νέα εποχή; Ποια είναι η πρόταση που καταθέτετε για την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές;
Η πρόκληση για κάθε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι να φύγει από τη λογική της διαχείρισης και να παλέψει για την ανατροπή των δεδομένων υπέρ του πολίτη με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Απαιτείται ένα εγερτήριο του ελληνισμού για τον ριζικό επανασχεδιασμό της οικονομίας μέσα από διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Με αφορμή τα ποσά για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θέλουμε να γίνει η διαχείρισή τους από ένα συγκεντρωτικό κράτος. Αντίθετα, επιδιώκουμε τη συμμετοχική και όχι την επιλεκτική ανάπτυξη. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη διανομή των χρημάτων με διαφανείς όρους για την αξιοποίησή τους σε τομείς που το έχουν ανάγκη.
Πριν απ’ όλα υπάρχει η ανάγκη ενός ολιστικού προγράμματος που θα απαντάει στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο τα δομικά προβλήματα της χώρας μας. Το 2009 προσπαθήσαμε να περιορίσουμε το πελατειακό κράτος με μία σειρά αποφάσεων. Σήμερα αυτή η προσπάθεια τίθεται και πάλι στην κορυφή των αναγκαιοτήτων. Το πελατειακό κράτος, η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν απ’ όλα.
Ταυτόχρονα υπάρχουν εξελίξεις που ήδη μας έχουν προσπεράσει. Η κλιματική κρίση ως απειλή είναι εκείνο που μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Η ψηφιακή διακυβέρνηση, η παιδεία και η εργασία, με νέες βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας αποτελεί μείζον ζήτημα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε μία πρόταση που θα απαντά και δεν θα τρέχει πίσω από τις παγκόσμιες εξελίξεις και απειλές όπως η ανισότητα, η φτώχεια και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και η πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο, θα καθορίσει αν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οδηγηθεί στο περιθώριο. Ένα σοσιαλιστικό και δημοκρατικό κίνημα προστατεύει τον πολίτη από την ανασφάλεια που γεννούν οι ραγδαίες μεταβάσεις που συμβαίνουν γύρω μας.

*Συχνά η στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι  στα δύο μεγάλα κόμματα γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Είστε υπέρ της συνεργασίας κομμάτων;
Η συνεργασία κομμάτων δεν μπορεί να αποφασίζεται σε επίπεδο ηγετών, ούτε με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για τη νομή της εξουσίας. Οι αρχές και οι αξίες είναι εκείνες που θα πρέπει να καθορίζουν τις όποιες αποφάσεις και οι προγραμματικές δεσμεύσεις. Οι ηγεσίες της δεξιάς ΝΔ και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπούν τον συντηρητισμό. Δοκιμάστηκαν και οι δύο σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν επέδειξαν καμία πρόθεση να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του πελατειακού κράτους.
Αντιθέτως, το έθεσαν στην υπηρεσία τους για το μικροκομματικό συμφέρον και τη νομή της εξουσίας. Για παράδειγμα, η Κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία έχει περάσει νομοσχέδια εκτάκτου ανάγκης, μοιράζοντας τις προμήθειες εκεί που θέλει και υπονομεύοντας την έννοια της διαύγειας και της διαφάνειας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, συγκάλυψε τα αίτια της χρεοκοπίας, συγκυβέρνησε με τον καραμανλισμό και την άκρα δεξιά, για να επιδοθεί και ο ίδιος σε μία πελατειακή πολιτική, έναν κρατισμό και συγκεντρωτισμό με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών και προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ.
Και τα δύο αυτά πολιτικά κόμματα δεν πιστεύουν στην αλλαγή της εξουσίας, δεν πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό των θεσμών, αλλά σε μία εναλλαγή κατεστημένων νοοτροπιών, εμφυλιοπολεμικών παθών που εξυπηρετούν την πόλωση.
Πρέπει να απεγκλωβίσουμε τη χώρα από την καθήλωση, από τη νοοτροπία του ελάχιστου κοινού παρονομαστή και να απελευθερώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, δίνοντας έτσι διέξοδο στον πολίτη. Άλλο οι αναγκαίες συναινέσεις όπου χρειάζεται, άλλο η συνεργασία.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για συνεργασίες, θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για αξίες και ιδέες. Χρειαζόμαστε την επόμενη μέρα ένα Κίνημα Αλλαγής ισχυρό, με εντολή από τους πολίτες να επαναφέρει στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας προοδευτικές προτάσεις. Ένα Κίνημα Αλλαγής δυνατό και αξιόμαχο, με αξιόπιστη προοδευτική κυβερνητική πρόταση.