«Υπάρχει μια δυναμική στις σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα»

Μιλάει στην «ΕτΔ» ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Γιόσι Αμράνι

Δημοσίευση: 15 Νοε 2021 21:00

«Από την ισραηλινή σκοπιά, η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και μια σημαντική ιστορική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης αφενός και της Μεσογείου αφετέρου. Τα διάφορα πολιτικά πλαίσια, τα διάφορα τριγωνικά σχήματα και άλλα περιφερειακά φόρα συμβάλλουν στο πνεύμα της συνεργασίας και της συνύπαρξης».


Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίζει στην «ΕτΔ» ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Γιόσι Αμράνι, παραχωρώντας συνέντευξη.

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

* Μπορείτε να αναφερθείτε στις προοπτικές των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων και τις προσπάθειες εμβάθυνσής τους; Βλέπετε πρόοδο σε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων, αλλά και ευρύτερα για παράδειγμα στο επίπεδο της τριμερούς συνεργασίας;
- «Υπάρχει μια δυναμική στις σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Είναι μια συνεχής διαδικασία τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ιδιαίτερα στα πρόσφατα χρόνια.
Σε κάθε πτυχή της διμερούς και τριμερούς συνεργασίας, οι χώρες μας μοιράζονται απόψεις, συμφέροντα και εκτιμήσεις. Σε κάθε πτυχή των διεθνών σχέσεων βλέπουμε να υπάρχουν πρωτοβουλίες και εγχειρήματα.
Από αυτήν την άποψη δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες και δεν υπάρχουν όρια στη βελτίωση των σχέσεων».
* Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συμβολή της Ελλάδας στη συνεργασία, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή;
- «Από την ισραηλινή σκοπιά, η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και μια σημαντική ιστορική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης αφενός και της Μεσογείου αφετέρου. Τα διάφορα πολιτικά πλαίσια, τα διάφορα τριγωνικά σχήματα και άλλα περιφερειακά φόρα συμβάλλουν στο πνεύμα της συνεργασίας και συνύπαρξης. Σε τελική ανάλυση, με αυτά που παρακολουθούμε πρόσφατα, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να μοιραστούμε την ίδια ατζέντα και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

*Ποια είναι η άποψή σας πιο συγκεκριμένα για τον ενεργειακό τομέα; Πώς κρίνετε την περιφερειακή συνεργασία για το φυσικό αέριο και την ενέργεια;
- «Η ενέργεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας όχι μόνο στην οικονομική μας ατζέντα, αλλά και στη στρατηγική προοπτική, μια άμεση επένδυση στην εθνική ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα. Μαζί με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής εργαζόμαστε για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας, για να συμβάλουμε στη διαφοροποίηση των πόρων φυσικού αερίου και την οικοδόμηση των υποδομών, κάτι που θα αποτελέσει στην ώρα του μια προστιθέμενη αξία στη στρατηγική μας σημασία».

* Με τις Συμφωνίες του Αβραάμ τα αραβικά κράτη εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ η Ελλάδα έχει ή αναπτύσσει δεσμούς με πολλά από τα ίδια κράτη. Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για το Ισραήλ και την περιοχή και υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία με τη συμμετοχή τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ;
- «Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι υψίστης σημασίας για το Ισραήλ, για τις σχέσεις Ισραήλ-Αράβωων, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ιστορικής σημασίας και αποτελούν ένα ορόσημο συνεργασίας για το Ισραήλ στη γεωπολιτική του περιοχή. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη για την επιδίωξη της ειρήνης κυρίως λόγω της περιφερειακής διάστασης, της σύνδεσης μεταξύ της περιοχής του Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Εργαζόμαστε σίγουρα για να συνδέσουμε τα διάφορα σημεία και να αξιοποιήσουμε τις Συμφωνίες του Αβραάμ σε ένα πνεύμα περιφερειακής συνεργασίας και οικονομικών εγχειρημάτων στις οποίες η Ελλάδα είναι κύριος παίκτης».

* Ανησυχείτε για τα φαινόμενα αντισημιτισμού στην Ελλάδα;
- «Ο αντισημιτισμός υπονομεύει τις ανθρώπινες αξίες, τον πολιτισμό, τα ίδια τα θεμέλια μιας ανοιχτόμυαλης φωτισμένης κοινωνίας. Η ιστορία δεν μας επιτρέπει να είμαστε ανεκτικοί ή επιεικείς σε οποιαδήποτε έκφραση αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Με απασχολεί κάθε έκφραση μίσους, που είναι αποτέλεσμα άγνοιας, έλλειψης εκπαίδευσης και μη επιβολής του νόμου. Είναι ύψιστη ευθύνη κάθε δημοκρατικής κοινωνίας να πολεμήσει, να ξεριζώσει και να εξαλείψει κάθε έκφραση αντισημιτισμού και μίσους.
Είμαι ικανοποιημένος με τις αντιδράσεις και τις δημόσιες δηλώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και ανώτερων εκλεγμένων αξιωματούχων για τέτοια περιστατικά. Η ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA), καθώς και η απόφαση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να υιοθετήσει τον ορισμό εργασίας της για τον αντισημιτισμό είναι σημαντικές εξελίξεις».

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass