Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Δημόσια Διοίκηση «κλειδί» για το επιτελικό κράτος

Δηλώνει σε συνέντευξή της στην «ΕτΔ» η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης - Αυτοδιοίκησης κ. Παρασκευή Δραμαλιώτη *Παρουσιάζει την Πέμπτη στη Λάρισα το βιβλίο της παρουσία του υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη

Δημοσίευση: 22 Νοε 2021 21:00

Στον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η καλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, με τις γνωστές παθογένειες και στρεβλώσεις με τις οποίες μακροχρόνια συνδέεται, αναφέρεται η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Παρασκευή Αντ. Δραμαλιώτη, στο βιβλίο της που τιτλοφορείται «Το επιτελικό κράτος, ρυθμιστική συνοχή και συντονισμός στο κέντρο διακυβέρνησης».


Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στις 18:00, στο Δημοτικό Ωδείο, με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Μάκη Βορίδη, υπουργό Εσωτερικών, Κ. Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Δημ. Κατσαρό, δικηγόρο και πρ. πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.
Με συνέντευξή της στην «ΕτΔ» η κ. Δραμαλιώτη, αφού δηλώνει ότι «η παρουσία του ΥΠΕΣ κ. Βορίδη στην εκδήλωση αποτελεί ξεχωριστή τιμή», συμπληρώνει ότι βασικός της στόχος είναι «να περιγράψει την ιδιαίτερη αποστολή και τη συμβολή του ΕΚΔΔΑ στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής διοίκησης που διασφαλίζει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες».
Όσον αφορά στην αποστολή της ως προέδρου του ΕΚΔΔΑ δηλώνει «περήφανη που στην πρόκληση των νέων, εξαιρετικά απαιτητικών υγειονομικών συνθηκών, το Εθνικό Κέντρο ανταποκρίθηκε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και απόλυτη επάρκεια στις απαιτήσεις».
Τέλος με αφορμή την πολύχρονη προσφορά του πατέρα της Αντώνη Δραμαλιώτη στα κοινά και ιδιαίτερα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζει ότι «αυτό το βίωμα, τη συνοδεύει ως ηθικό παράδειγμα και σπάνια παρακαταθήκη».

ΕΡ.: Κυρία Δραμαλιώτη, μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο «Το Επιτελικό Κράτος - Ρυθμιστική συνοχή και συντονισμός στο Κέντρο Διακυβέρνησης», το οποίο παρουσιάζεται στη Λάρισα την ερχόμενη Πέμπτη. Είναι η πρώτη συγγραφική σας απόπειρα;
ΑΠ.: Μετά την αποφοίτησή μου από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Δημόσιο και Διεθνές Δίκαιο και εργάστηκα στον δημόσιο τομέα υπηρετώντας σε καίριες θέσεις ευθύνης (Υπουργείο Εσωτερικών, Νομική Υπηρεσία Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου-Προεδρία της Κυβέρνησης). Έτσι λοιπόν, ζώντας τη δημόσια διοίκηση εκ των έσω, με έναν έντονο, επιδραστικό τρόπο, ανέπτυξα γρήγορα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το επιστημονικό αντικείμενο. Γνωρίζω σε βάθος τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η καλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, παράλληλα όμως έχω έρθει αντιμέτωπη με τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις με τις οποίες μακροχρόνια συνδέεται.
Επιθυμώντας σταθερά να υπηρετήσω αυτόν τον τομέα με όλες μου τις δυνάμεις και προσφέροντας τον καλύτερό μου εαυτό, αποφάσισα να συγκεντρώσω σημαντικό επιστημονικό υλικό και να ανατρέξω στη διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και σε καλές πρακτικές σχετικά με την έννοια και τους μηχανισμούς του κυβερνητικού συντονισμού. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αποτελεί τον πυρήνα της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και το τελευταίο διάστημα έρχεται ολοένα εμφατικότερα στο προσκήνιο, καθώς συνδέεται άμεσα με την έννοια του επιτελικού κράτους.
Το έργο αυτό αποτελεί την αποτύπωση της διδακτορικής μου διατριβής που ολοκληρώθηκε το 2019 και εμπλουτίστηκε με τα πορίσματα της μεταδιδακτορικής μου έρευνας. Αποτελεί δηλαδή το πόνημα μιας μακροχρόνιας και ενδελεχούς μελέτης που βασίζεται κυρίως στη συγκριτική αξιολόγηση των διαφορετικών μηχανισμών συντονισμού και ελέγχου των δημόσιων πολιτικών στον πυρήνα της διακυβέρνησης, στο αποκαλούμενο Κέντρο Διακυβέρνησης, και στην τεκμηρίωση επεξεργασμένων προτάσεων για την αναβάθμιση του ρόλου και της συνεισφοράς του στην ταχύτερη και ποιοτικότερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Το βιβλίο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, καθώς μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για την επιστημονική έρευνα σε πολλά πεδία της διοικητικής επιστήμης, αλλά μπορεί να ενδιαφέρει και τον πολίτη που αναζητά μεγαλύτερη ενημέρωση για αυτά τα θέματα. Είμαι πραγματικά ικανοποιημένη από την απήχηση που φαίνεται να έχει στην επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, κάτι που ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι αποτελεί ένα αληθινά πρωτότυπο έργο που πραγματεύεται ζητούμενα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

ΕΡ.: Θα θέλατε να ευχαριστήσετε κάποιους και σε ποιους θα το αφιερώνατε;
ΑΠ.: Στην κοπιαστική αυτή εργασία είχα πολύτιμους συμπαραστάτες, τα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής της διδακτορικής μου διατριβής (καθηγητές κ.κ. Παπαρρηγόπουλο, Κοντιάδη, Κτιστάκη), καθώς και διακεκριμένους διοικητικούς επιστήμονες, φίλους και συναδέλφους μου, με τους οποίους συνεργάστηκα άψογα στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, από την πρώτη μέρα της σύστασής της το 2013. Με αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης για την ακούραστη ενθάρρυνση και τη συμπαράστασή τους, αφιερώνω το βιβλίο αυτό στους γονείς μου, στον σύζυγο και στα παιδιά μου.

ΕΡ.: Προφανώς η παρουσία του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη στην εκδήλωση είναι ιδιαίτερα τιμητική για σας....
ΑΠ.: Η συνεργασία μου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) είναι ιδιαίτερα παραγωγική και εξελίσσεται σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού. Η παρουσία του λοιπόν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στη Λάρισα αποτελεί για μένα ξεχωριστή τιμή, γεγονός που ενδυναμώνει τη δέσμευσή μου να συνεχίσω να εργάζομαι για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και ο κ. Υπουργός προσωπικά για τον μετασχηματισμό του κράτους.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΕΡ.: Ως πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην επίτευξη του στόχου που είναι η οργάνωση και λειτουργία ενός σύγχρονου επιτελικού κράτους;
ΑΠ.: Επιτρέψτε μου να σας περιγράψω με λίγα λόγια την ιδιαίτερη αποστολή και τη συμβολή του ΕΚΔΔΑ στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής διοίκησης που διασφαλίζει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η αποστολή μας περιλαμβάνει την ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση και την πιστοποιημένη επιμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και των φορέων του μέσω της έρευνας, της τεκμηρίωσης και της καινοτομίας. Πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων τους βασικούς άξονες της Στρατηγικής 2021 – 2023 του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή τη συνεδρίαση, είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τα μέλη του Κοινοβουλίου και να αναπτύξω τις τεχνοκρατικές λεπτομέρειες υλοποίησης αυτής της φιλόδοξης Στρατηγικής που στοχεύει στην ανάδειξη του ΕΚΔΔΑ σε θύλακα αριστείας, μετασχηματισμού και προτύπου αναφοράς για τη δημόσια διοίκηση.
Αναλυτικότερα, στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας βρίσκονται:
- Οι κρίσιμες αλλαγές που πραγματοποιούνται στον εισαγωγικό διαγωνισμό και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), με έμφαση στην αριστεία και την ενίσχυση της τεχνοκρατικής-επιτελικής διοίκησης, ως βασικά στοιχεία της κουλτούρας της Σχολής, αλλά και του Κέντρου γενικότερα.
- Η επιμόρφωση και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τη συγκρότηση ενός προγράμματος Erasmus + για την ανταλλαγή δημοσίων υπαλλήλων με δημόσιους υπαλλήλων άλλων χωρών, με στόχο την απόκτηση εμπειρίας από κουλτούρες δημοσίων διοικήσεων άλλων χωρών.
- Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων πιστοποίησης για τον Εσωτερικό Έλεγχο και τον Σύμβουλο Ακεραιότητας.
- Η συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Microsoft για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των στελεχών της διοίκησης .
- Η ενίσχυση της εξωστρέφειας μας μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με κορυφαία εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Business Schools του εξωτερικού, όπως η γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (École Nationale d’ Administration – ΕΝΑ), το Πανεπιστήμιο Harvard και το Insead Business School.
-Η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων της κατηγορίας ΔΕ.

ΕΡ.: Η εποχή της πανδημίας του κορονοϊού που διανύουμε, σας έχει επηρεάσει ως προς την αποστολή σας και πώς;
ΑΠ.: Είμαι πολύ περήφανη που στην πρόκληση των νέων, εξαιρετικά απαιτητικών υγειονομικών συνθηκών, το ΕΚΔΔΑ ανταποκρίθηκε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και απόλυτη επάρκεια. Εφαρμόσαμε άμεσα τη διαδικασία τηλεκπαίδευσης τόσο στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, όσο και στο σύνολο των επιμορφωτικών προγραμμάτων που παρέχονται από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για την περαιτέρω αναβάθμιση του εκπαιδευτικού υλικού και την προσαρμογή του στα σύγχρονα ψηφιακά πρότυπα. Σε όλες μας τις δράσεις, αλλά και στην καθημερινή μας εργασία, ακολουθούμε απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συνεχίζοντας το έργο μας χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές.

ΕΡ.: Το κυβερνητικό νομοθέτημα που είχε ως στόχο τον εσωτερικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, ενισχύοντας τη λογοδοσία και τη διαφάνεια σε κάθε δημόσιο φορέα καθώς και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον δημόσιο τομέα πέτυχε τον σκοπό του ή ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας;
ΑΠ.: Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών που συμβάλλει καθοριστικά στην ολιστική αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και στη συνολική βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ο εσωτερικός έλεγχος αποτελεί τον προληπτικό μηχανισμό ελέγχου της αρτιότητας των διαδικασιών του δημοσίου. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά κρίσιμη η εμπέδωση αυτής της φιλοσοφίας από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αυτό συμβαίνει ήδη μέσω της στοχευμένης επιμόρφωσης που παρέχεται από το ΕΚΔΔΑ. Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς δύο κύκλους προγραμμάτων πιστοποίησης για τους εσωτερικούς ελεγκτές του δημόσιου τομέα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος και τις επόμενες μέρες ξεκινά και ο τέταρτος κύκλος. Σε αυτή την κατεύθυνση της άμεσης ανταπόκρισής μας στις αυξημένες ανάγκες επιμόρφωσης, με την έναρξη του νέου έτους, σκοπεύουμε να υλοποιούμε έναν κύκλο επιμόρφωσης ανά μήνα. Με αντίστοιχο τρόπο υλοποιούμε επιμορφωτικά προγράμματα για τον νέο θεσμό του συμβούλου ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση.

ΕΡ.: Ο πατέρας σας Αντώνης Δραμαλιώτης ασχολήθηκε επί χρόνια με την πολιτική, κυρίως μέσα από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Εσάς σας ενδιαφέρει η πολιτική;
ΑΠ.: Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι τον πατέρα μου να ασχολείται με τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης με ασίγαστο πάθος και μοναδική αφοσίωση. Έχω ζήσει πολύ έντονα την ειλικρινή του προσπάθεια να υπηρετήσει το καλό του τόπου του από όλες τις θέσεις που βρέθηκε στη μακρά, γόνιμη διαδρομή του στην πολιτική ζωή, μένοντας πάντα πιστός στις αρχές και στις αξίες του. Κίνητρό του διαχρονικά υπήρξε η ανιδιοτελής προσφορά στον τόπο και στους συμπολίτες του, που ποτέ δεν εγκαταλείπει. Αυτό το βίωμα, πιστέψτε με, με συνοδεύει ως ηθικό παράδειγμα και σπάνια παρακαταθήκη. Η μακρόχρονη διαδρομή μου στη δημόσια διοίκηση μου έχει χαρίσει εξαιρετικές εμπειρίες και πολύτιμη γνώση, εφόδια απαραίτητα για να συνεχίσω να εξελίσσομαι και να αισθάνομαι χρήσιμη.