Ευρωπαϊκή Στήριξη σε έργα Καινοτομίας στη Γεωργία

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου μιλάει στην «ΕτΔ» *Διαδικτυακό συνέδριο αφιερωμένο στη Θεσσαλία με θέμα «Καλλιέργησε τις ιδΕΕς σου» στις 4 Φεβρουαρίου *Ποια η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο»; *Tι προβλέπει η «Πράσινη Συμφωνία» *Oσοι ανησυχούν για τη σήμανση των τροφίμων να συμμετάσχουν στην εξελισσόμενη διαβούλευση

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2022 21:10

«Με το τέταρτο Συνέδριο EUandU για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση με τίτλο «Καλλιέργησε τις ΙδΕΕς σου - Η Καινοτομία στη Γεωργία με Ευρωπαϊκή Στήριξη» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την ερχόμενη Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, θέλουμε να τους εμπνεύσουμε και να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν το βήμα και να πραγματοποιήσουν μια ιδέα που μπορεί να έχουν, για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, καθώς και να τους πληροφορήσουμε για τις διαθέσιμες δυνατότητες στήριξης».  
Αυτά υποστηρίζει με συνέντευξή της στην «Ε», η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου, ενώ εξηγεί γιατί η Θεσσαλία επιλέχθηκε ως έδρα του Συνεδρίου και οι Θεσσαλοί παραγωγοί ως ομιλητές.
Η κ. Ρίγκου αναλύει ακόμα πώς «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα μετατρέψει την Ε.Ε. σε μια σύγχρονη, αποδοτική, ως προς τη χρήση των πόρων, και ανταγωνιστική οικονομία, με στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής» και γιατί η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» αποτελεί κεντρικό στοιχείο της Πράσινης Συμφωνίας, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη νέα ΚΑΠ.  Σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των προϊόντων, μέσω του συστήματος Nutri-Score και τις ανησυχίες που προκύπτουν στη Θεσσαλία για τα τοπικά προϊόντα, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναφέρει πως «αυτή η επιλογή θα βασίζεται στα αποτελέσματα μελετών αξιολόγησης επιπτώσεων, σε διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη και ενδιαφερόμενους φορείς, όπως και σε επιστημονικές συμβουλές και πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει δημόσια διαβούλευση σε εξέλιξη σε επίπεδο Ε.Ε.», προτρέποντας όλους του εμπλεκόμενους να καταθέσουν τη γνώμη τους έως τις 7 Μαρτίου. Αναλυτικότερα η συνέντευξη της κ. Ρίγκου:

* Κύρια Ρίγκου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργανώνει το τέταρτο Συνέδριο EUandU για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση με τίτλο «Καλλιέργησε τις ΙδΕΕς σου - Η Καινοτομία στη Γεωργία με Ευρωπαϊκή Στήριξη». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την ερχόμενη Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου με στόχευση στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ποιος ο στόχος του Συνεδρίου; Σε ποιους απευθύνεστε κυρίως;
- Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το φετινό μας EUandU Συνέδριο, παρόλο που θα προτιμούσαμε να είχαμε τη δυνατότητα να το διοργανώσουμε με φυσική παρουσία στη Λάρισα, όπως αρχικά προγραμματίζαμε! Ενημέρωση, έμπνευση και στήριξη! Αυτό είναι το τρίπτυχο του στόχου μας για το Συνέδριο. Θέλουμε να ενημερώσουμε τις νέες και τους νέους μας για τις ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Συγχρόνως μέσα από την ανάδειξη επιτυχημένων επιχειρηματικών ιδεών που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα, θέλουμε να τους εμπνεύσουμε και να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν το βήμα και να πραγματοποιήσουν μια ιδέα που μπορεί να έχουν, για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, καθώς και να τους πληροφορήσουμε για τις διαθέσιμες δυνατότητες στήριξης. Το Συνέδριο απευθύνεται κατ’ αρχάς σε νέες και νέους από 18 έως 35 ετών, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν έχει ενδιαφέρον και για μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν είναι λίγοι που ίσως σκέφτονται να κάνουν μια στροφή στα επαγγελματικά τους σχέδια και θέλουν να αλλάξουν τομέα απασχόλησης. Επιπλέον το 2022 έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το Ευρωπαϊκό έτος Νεολαίας και γι’ αυτό θέλουμε να αναδείξουμε τις ευκαιρίες σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικής εξωστρέφειας και απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.
Δεδομένου του αγροτικού χαρακτήρα του φετινού Συνεδρίου, η Θεσσαλία ήταν η προφανής επιλογή! Όχι μόνο συμβάλλει ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια στη συμμετοχή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας (παράγει το 13% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας), αλλά έχει και ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που συμπεριλαμβάνει και Γεωπονική Σχολή, με πάνω από 14.000 φοιτητές! Ένας λόγος παραπάνω για να απευθυνθούμε και πιο ειδικά στους νέους της Θεσσαλίας! Να προσθέσω ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις στους ομιλητές, καθώς και να έρθουν σε επαφή με οργανισμούς και φορείς που παρέχουν πρακτική στήριξη και βοήθεια, όπως ειδική επιμόρφωση, οικονομική βοήθεια και συμβουλευτική. Τέλος, όσοι εγγραφούν και παρακολουθήσουν το Συνέδριο θα μπορούν να πάρουν μέρος και στο διαδικτυακό μας παιχνίδι και να κερδίσουν δώρα έκπληξη.

* Ποιες οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου και με ποια κριτήρια επελέγησαν αυτές;
- Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Σχέδιου Ανάκαμψης για την Ευρώπη (NGEU) και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δηλαδή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η πύλη εξόδου μας από την κρίση που προέκυψε από την πανδημία Covid-19. Ένα τρίτο των επενδύσεων ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης, καθώς και ο επταετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι εναρκτήριες ομιλίες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό, θα αφορούν τη σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Το φετινό Συνέδριο εντάσσεται στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, της δημοκρατικής άσκησης συμμετοχής πολιτών μέσω διαλόγου που οργανώνεται σε όλη την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή συζήτηση με τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Το θέμα θα είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις νέες και τους νέους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ελληνικές Αρχές θα αναφερθούν στη Νέα Κοινή Αγροτική πολιτική και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εφαρμογή της. Θα παρουσιασθούν, ιστορίες επιχειρηματικότητας από νέους και νέες μας, που αποτελούν πηγή έμπνευσης, καθώς και καινοτόμες πρακτικές στον αγροτικό τομέα. Ιδιαίτερη θέση κατέχει και η συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες και σχετικές επιχειρήσεις της περιοχής. Επίσης θα μάθουμε για μερικές καινοτόμες πρακτικές μεταποίησης, καθώς και για συνεταιριστικές συνεργασίες. Τέλος, θα ακούσουμε συμβουλές για την έναρξη μιας επιχείρησης και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ξεκινήσει κανείς με επιτυχία την επιχείρησή του. Θα μιλήσουν άνθρωποι με μακρά πορεία στον χώρο της αγροτικής παραγωγής και με βαθιά γνώση των αντικειμένων τους, εκπρόσωποι παραγωγικών και σημαντικών φορέων της Θεσσαλίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες καλώ τους αναγνώστες σας να μπουν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου μας euandu.eu, να δουν το πρόγραμμα και να εγγραφούν!

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
* Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα μετατρέψει την Ε.Ε. σε μια σύγχρονη, αποδοτική, ως προς τη χρήση των πόρων, και ανταγωνιστική οικονομία, με στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι οποίες απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης και του κόσμου. Οι Έλληνες παραγωγοί, μέσω των φορέων τους, μπορούν να συνδιαμορφώσουν την Πράσινη Συμφωνία, ώστε αυτή να υλοποιηθεί πιο εύκολα και πώς;
- Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα μεταμορφώσει την οικονομία της Ε.Ε. με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ένα εργαλείο, το οποίο θα μας βοηθήσει να βγούμε από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Όπως πιθανόν γνωρίζετε, η Ε.Ε. συμφώνησε σε ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ, ακριβώς ώστε τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Το ένα τρίτο του ποσού αυτού θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις σχετικές με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Σημειώνω πως η Ελλάδα θα λάβει περίπου 31 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια από το ταμείο αυτό. Η γεωργία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Πράσινης Συμφωνίας. Θέλουμε ένα βιώσιμο σύστημα γεωργίας και τροφίμων με μειωμένο περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, το οποίο θα τηρεί υψηλά πρότυπα για την προστασία της υγείας και θα παρέχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, τη σύνθεση, την επισήμανση και τη χρησιμοποίηση των τροφίμων. Στην προσπάθειά μας αυτήν, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» παρέχει το πλαίσιο για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, στο οποίο οι γεωργοί θα συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας σε τρόφιμα, ενώ, παράλληλα, θα προστατεύουν το κλίμα. Ήδη η Ελλάδα έχει πολύ καλές επιδόσεις σε μια σειρά από στόχους που σχετίζονται με την Πράσινη Συμφωνία: το 10.3% της γης χρησιμοποιείται για βιολογικές καλλιέργειες, 2% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τη γεωργία μειώθηκαν κατά 7% τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την πλευρά μας, στηρίζουμε τους γεωργούς μας δίνοντάς τους τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα στηρίξει μια πληθώρα δράσεων, όπως η ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα και η αναβάθμιση του εθνικού αρδευτικού δικτύου.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
* Η κλιματική κρίση είναι εδώ και χτυπά συνεχώς τον πρωτογενή τομέα, με τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα η ανάγκη για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων εν καιρώ πανδημίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Αυτές οι δύο προτεραιότητες είναι αλληλένδετες ή μπορούν να λειτουργήσουν και ανταγωνιστικά και ποια η πολιτική της Ε.Ε., ώστε οι γεωργοί να μην υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα;
- Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, η γεωργία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας: οι αυξημένες διακυμάνσεις της εποχικότητας διαταράσσουν τους κύκλους γεωργικής παραγωγής, ενώ οι μεταβολές στα πρότυπα βροχόπτωσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Την ίδια στιγμή θέλουμε να έχουμε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, οι οποίες θα διασφαλίζουν την επισιτιστική μας ασφάλεια. Πρέπει να βοηθήσουμε τους γεωργούς μας να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης και ταυτόχρονα να στραφούν σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Και αυτές είναι προτεραιότητες αλληλένδετες, όχι ανταγωνιστικές. Η στρατηγική για να το πετύχουμε αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», το οποίο και αποτελεί κεντρικό στοιχείο της Πράσινης Συμφωνίας.
Το όχημα για να φτάσουμε εκεί είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), μία από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πολιτικές που από το 1962 στηρίζει τους Ευρωπαίους αγρότες και η οποία έχει αναμορφωθεί ριζικά για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προτεραιότητες. Έτσι από το 2021 θα έχουμε μια νέα ΚΑΠ, η οποία με 336 δισ. ευρώ (το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης) θα στηρίξει 7 εκατ. δικαιούχους σε όλη την Ένωση, ώστε να παρέχουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας σε 450 εκατ. Ευρωπαίους. Συγχρόνως θα συμβάλει στις δράσεις μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με το 40% του προϋπολογισμού της. Η νέα ΚΑΠ θα δώσει προτεραιότητα σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και νέους παραγωγούς, ενώ θα παρέχονται ειδικές ενισχύσεις σε γεωργούς που υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το κλίμα και το περιβάλλον, σύμφωνα με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, όπως η βιολογική καλλιέργεια και η εναλλαγή καλλιεργειών. Παράλληλα, οι γεωργοί θα λαμβάνουν οικονομική στήριξη υπό τον όρο πως εφαρμόζουν πρακτικές που ωφελούν το κλίμα και το περιβάλλον. Η Ελλάδα βγαίνει ωφελημένη από την κατανομή των κονδυλίων της νέας ΚΓΠ, καθώς ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 είναι μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη επταετία, η χώρα μας θα λάβει πάλι σχεδόν το ίδιο ποσό ύψους περίπου 19,3 δισ. ευρώ. Σίγουρα καλά νέα για τους Έλληνες αγρότες και για τη Θεσσαλία!

* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έχει αποφασίσει την εφαρμογή ενοποιημένου συστήματος διατροφικής επισήμανσης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την έκδοση επιστημονικής γνωμοδότησης επί του θέματος, με καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτιο του 2022, με στόχο την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού έως το τέλος του 2022. Είναι ορθός ο τρόπος αξιολόγησης των προϊόντων, γιατί στη Θεσσαλία ήδη εκφράζονται ανησυχίες ότι το σύστημα Nutri-Score δυστυχώς «ενοχοποιεί» συλλήβδην τρόφιμα, ανεξαρτήτως του πώς παράγονται…
- Η προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και η μετάβαση σε πιο υγιεινά μοντέλα διατροφής είναι σημαντικοί στόχοι της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προετοιμάσει έως τα τέλη του 2022 πρόταση για εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση σε επίπεδο Ε.Ε. στις συσκευασίες, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Θέλω να τονίσω πως η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» δεν συνιστά κανέναν συγκεκριμένο τύπο διατροφικής επισήμανσης στις συσκευασίες. Αυτή η επιλογή θα βασίζεται στα αποτελέσματα μελετών αξιολόγησης επιπτώσεων, σε διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη και ενδιαφερόμενους φορείς, όπως και σε επιστημονικές συμβουλές. Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή υπάρχει δημόσια διαβούλευση σε εξέλιξη σε επίπεδο Ε.Ε. και προτρέπω όλους του εμπλεκόμενους να καταθέσουν τη γνώμη τους έως τις 7 Μαρτίου στο: https://ec.europa.eu/info/ law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12749-Food-labelling-revision-of-rules-on-information-provided-to-consumers/public-consultation_el.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass