ΑΘ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ:

Θέλουμε τη Λάρισα κέντρο αναφοράς στον εθελοντισμό

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ» ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2022 21:20

Ελπίζουμε η Λάρισα να γίνει ένα κέντρο αναφοράς για τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και την πρόληψη στον χώρο της υγείας, εύχεται ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Θανάσης Κουτσούκης με αφορμή την αυριανή έναρξη της εβδομαδιαίας, πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα, συνάντησης των εθελοντικών οργανώσεων και των συλλογικών φορέων στον χώρο της υγείας με τίτλο «Μαζί μια αγκαλιά» στη Λάρισα. Μια πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με την υποστήριξη μαζικών φορέων της πόλης που θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δράσεις με επίκεντρο την Κεντρική πλατεία της πόλης.


Σε συνέντευξή του στην «Ε», ο κ. Κουτσούκης δίνει το στίγμα της σπουδαίας αυτής συνάντησης, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή τόσων σημαντικών οργανώσεων αποδεικνύει την αξία του εγχειρήματος, μιλά για την ανάγκη της προαγωγής της υγείας μέσα από την ενημέρωση και την πρόληψη και αναφέρεται στους τομείς της αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων και μυελού των οστών για την υποστήριξη των μεταμοσχεύσεων, που αναμένεται να αναδειχθούν ιδιαίτερα στη διάρκεια των εβδομαδιαίων δράσεων.
Παράλληλα, εξηγεί πως οι Λαρισαίοι φαρμακοποιοί θα κινηθούν με επίκεντρο το ειδικό περίπτερο του Συλλόγου τους για να αναδείξουν τον ρόλο τους ως επιστήμονες υγείας, ενώ υποστηρίζει με πάθος ότι η πρωτοβουλία «Μαζί μια αγκαλιά» θα αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχες δράσεις και θα έχει συνέχεια σε μια προσπάθεια να θεσμοθετηθεί.

* Κύριε πρόεδρε, «Μαζί μια αγκαλιά» από αύριο στη Λάρισα, μια πρωτόγνωρη συνάντηση εθελοντών υγείας με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για μια συνάντηση τόσων φορέων με μάλλον διαφορετικό περιεχόμενο και δραστηριότητες;
- Αρχικά σκεφτήκαμε απλώς να εντείνουμε την προσπάθειά μας όσον αφορά την αιμοδοσία με μια επταήμερη δράση. Έχουμε δημιουργήσει πρόσφατα Σύλλογο Αιμοδοτών και συνειδητοποιήσαμε ότι πραγματικά οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες. Όταν δεις από κοντά κάποιες καταστάσεις, μόνο τότε καταλαβαίνεις την αξία της προσφοράς αίματος. Όμως στη συνέχεια, και με παροτρύνσεις από φίλους που δραστηριοποιούνται στους συλλόγους ασθενών της περιοχής μας, αποφασίσαμε να επεκταθούμε και στους υπόλοιπους τομείς, με τη συμμετοχή και τη στήριξη εθελοντών από όλο το φάσμα που έχει να κάνει με τις ανθρώπινες ανάγκες. Η προσφορά, άλλωστε, όλων αυτών των φορέων, που θα γίνουν αυτές τις μέρες «μια αγκαλιά», είναι μοναδική, πολύτιμη για τον τόπο μας, στον τομέα που δραστηριοποιείται ο κάθε φορέας και ο συνδετικός κρίκος είναι τελικά ακριβώς αυτή η έννοια της προσφοράς, της στήριξης στον άνθρωπο που βρίσκεται σε θέση ανάγκης.
Είναι τιμή μας που αποδέχτηκαν την πρόσκληση και συμμετέχουν ενεργά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με το Τμήμα Αιμοδοσίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Όραμα Ελπίδας, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Make A Wish, οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λάρισας, η Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Λάρισας, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας Λάρισας.
Όλοι οι παραπάνω φορείς οργανώνουν στο πλαίσιο του «Μαζί μια αγκαλιά» πολλές παράλληλες και πολύ ενδιαφέρουσες για το κοινό δράσεις, οι οποίες φαίνονται στο καθημερινό πρόγραμμα και θα ανακοινώνονται με δελτία Τύπου.
Είναι φυσικά μεγάλη μας τιμή μας που την εκδήλωση αυτή την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και έτσι όλοι μαζί είμαστε συνδιοργανωτές και που στηρίζεται ενεργά με όλα τα μέσα από τον Δήμο Λαρισαίων και από τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί.
Η συμμετοχή όλων αυτών δείχνει την αξία του εγχειρήματος και μας φέρνει όλους εμάς προ των ευθυνών μας, ώστε στο τέλος να έχουμε προσθέσει έστω ένα λιθαράκι στον διαρκή αγώνα για την ανακούφιση συνανθρώπων μας.
* Εξέχουσα θέση στις δραστηριότητές σας κατέχουν αιμοδοσία και δωρεά οργάνων για την υποστήριξη των μεταμοσχεύσεων. Εκτιμάτε ότι πρόκειται για τομείς με τη μεγαλύτερη έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Λάρισα;
- Και εγώ ο ίδιος, πριν αρχίσω να ασχολούμαι ενεργά με την αιμοδοσία, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σπουδαίο είναι το αντικείμενο αυτό. Πόσοι πολλοί είναι οι άνθρωποι που θα χρειαστούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους αίμα. Πόσο πολύ μεγάλη ανάγκη έχουν αυτοί οι άνθρωποι, τη στιγμή εκείνη να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Για τους ίδιους ή για αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι Aιμοδοτικοί Σύλλογοι και τα Tμήματα Aιμοδοσίας των νοσοκομείων παράγουν πραγματικά σπουδαίο έργο, η αξία του οποίου δεν μπορεί να υπολογιστεί. Δεν είναι προσχηματικό όλο αυτό και νομίζω ότι όσοι δεν είχαν μέχρι στιγμής την ευκαιρία να το πράξουν, τους προτρέπουμε να δοκιμάσουν αυτήν τη φορά να κάνουν μια αρχή. Θα αισθανθούν πολύ όμορφα και θα έχουν προσφέρει ουσιαστικά σε κάποιον συνάνθρωπό τους.
Το ίδιο, αντίστοιχα, συμβαίνει με τη δωρεά οργάνων και τη δωρεά μυελού των οστών. Μέσα από τη δράση που οργανώνουμε, ελπίζουμε να λυθούν πολλές απορίες σχετικά με τα ζητήματα αυτά, να αντιμετωπιστούν φόβοι και προκαταλήψεις. Θα έχουν, άλλωστε, την ευκαιρία οι πολίτες της Λάρισας, να δώσουν δείγμα για έλεγχο συμβατότητας για τον μυελό των οστών χάρη στο έμπειρο προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης μας με ανώδυνο τρόπο και χάρη στο Όραμα Ελπίδας που συμμετέχει και ακόμη να ενημερωθούν για τη δωρεά οργάνων και να δηλώσουν ενδιαφέρον στους εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που θα βρίσκονται κοντά μας.

* Και το φαρμακείο, ο φαρμακοποιός, ποια θέση θα έχουν στη συνάντηση και στις προγραμματισμένες δραστηριότητες; Πώς θα αναδειχθεί ο ρόλος του ως επιστήμονα υγείας στις τοπικές κοινωνίες, θέμα που βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες του κλάδου;
- Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας υγείας που έρχεται σε γνώση με όλα τα προβλήματα των ασθενών του, που προσπαθεί να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο, να τους κατευθύνει σωστά, να γίνει το στήριγμά τους, να λύσει απορίες, να αποδομήσει φόβους και προκαταλήψεις, να μετρήσει, να ακούσει, να συμπαρασταθεί όταν χρειάζεται. Να φροντίσει για την ασφάλειά τους με την ορθή τήρηση της αγωγής, να ελέγξει αν κάτι δεν γίνεται σωστά. Ο φαρμακοποιός είναι προσβάσιμος, όχι μόνο γιατί βρίσκεται παντού και όλες τις ώρες, αλλά και γιατί έτσι έχει μάθει να συμπεριφέρεται απέναντι στους ασθενείς.
Αυτά όλοι τα γνωρίζουν, εμπιστεύονται τον Έλληνα φαρμακοποιό και νιώθουν ότι είναι σύμμαχός τους. Με μεγάλη μας χαρά θα βρεθούμε δίπλα στους συλλόγους των ασθενών και δίπλα στους υπόλοιπους φορείς στη δράση αυτή.
Στο περίπτερο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας θα υπάρχουν συνάδελφοι για να λύσουν απορίες, να δείξουν πώς λειτουργούν σωστά πολλές από τις συσκευές που διαθέτουν τα φαρμακεία, να ελέγξουν με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος τυχόν αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με άλλα φάρμακα και με την τροφή και να ενημερώσουν με τη συνδρομή εντύπων για την κατάχρηση αντιβιοτικών, για την επικινδυνότητα του ήλιου, για την ορθή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

* Με τη συγκεκριμένη διοργάνωση βάζετε ομολογουμένως ψηλά τον πήχη, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σταματήσουν εδώ οι προσπάθειές σας για την ανάδειξη του εθελοντισμού και την προαγωγή της υγείας. Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσετε τη συνέχεια του φιλόδοξου σχεδίου σας για μια αγκαλιά χωρίς ημερομηνία λήξης;
- Πραγματικά ο πήχης τοποθετήθηκε πολύ ψηλά αυτήν τη φορά και αποτελεί ένα στοίχημα η επιτυχία της διοργάνωσης. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του κόσμου στις πολλές παράλληλες δράσεις και από το θετικό πρόσημο που θέλουμε να επιτευχθεί για όλους τους φορείς που συμμετέχουν. Κάθε φιάλη αίμα, κάθε νέος δωρητής οργάνων που μπορεί να χαρίσει μια ζωή, κάθε νέο μέλος που θα βρει στήριξη στην αγκαλιά του αντίστοιχου συλλόγου ασθενών, κάθε παιδάκι που θα διασκεδάσει στην εντυπωσιακή παιδική γωνιά που ετοιμάζουμε ή που θα δραστηριοποιηθεί με το εξειδικευμένο προσωπικό του Χαμόγελου του Παιδιού, ή που θα μαγειρέψει στη δράση που ετοιμάζει ο ΑΡΙΣΤΕΑΣ, κάθε ευχή που θα κάνουμε με το Make A Wish, κάθε ενεργός πολίτης που θα ενημερωθεί για τις Πρώτες Βοήθειες, κάθε συσκευασία τροφίμων που θα μαζευτεί για να παραδοθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κάθε πολίτης που θα αποκομίσει, έστω και μία χρήσιμη πληροφορία από όλο αυτό ή που θα σκεφτεί στο μέλλον να δώσει λίγο από τον χρόνο του σε μια αντίστοιχη δράση, αποτελεί ανεκτίμητη αξία και σπουδαίο όφελος. Σε κάποιους, ίσως, να φαντάζει λίγο. Σ’ εμάς όχι.
Ελπίζουμε η Λάρισα να αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχες δράσεις και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε όπου μας ζητηθεί. Ελπίζουμε η Λάρισα να γίνει ένα κέντρο αναφοράς για τον Εθελοντισμό, την Αλληλεγγύη, την Πρόληψη.
Ήδη από τώρα συζητάμε με τους φορείς για την επόμενη δράση με σκοπό να γίνει θεσμός όλο αυτό και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας πιστεύουμε ότι θα γίνει, γιατί μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από την ιστοσελίδα www.mazimiaagkalia.gr που δημιουργήθηκε, θα προσπαθήσουμε να σβήσουμε κάθε ημερομηνία λήξης αυτής της σύμπραξης των φορέων του εθελοντισμού, να την επεκτείνουμε όσο χρειάζεται, να αναδείξουμε δράσεις που θα λάβουν χώρα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε άλλους τόπους και ξανά εδώ στη Λάρισα του χρόνου τέτοια εποχή.

LOGO-MAZI.jpgΣτον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν:
* Σταθμός αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
* Χώρος ενημέρωσης και εγγραφής για δωρεά μυελού των οστών σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».
* Χώρος ενημέρωσης και εγγραφής για δωρεά οργάνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
* Περίπτερο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για επίδειξη, εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τις πρώτες βοήθειες.
* Ειδικός χώρος της οργάνωσης Χαμόγελο του Παιδιού και παράλληλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με την οργάνωση με τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα που διαθέτει.
* Σημείο συλλογής τροφίμων, παιχνιδιών, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.
* Περίπτερα όλων των συλλόγων ασθενών της περιοχής μας.
* Περίπτερο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας.
* Περίπτερο του ΟΚΑΝΑ για ενημέρωση και βοήθεια σε άτομα με εξαρτήσεις.
* Περίπτερο του Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενημέρωση σχετικά με την ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, των ηλεκτρονικών συσκευών μέτρησης σακχάρου, πίεσης και οξυγόνου και με απαντήσεις σε απορίες για τη φαρμακευτική αγωγή των πολιτών.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass