ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ένα ελληνικό «Όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας

*Η Εύα Σπυροπούλου – Basham, που διατηρεί οικογενειακούς δεσμούς με τη Λάρισα, ζει στη Σκωτία και μιλάει στην «Ε» για την επιλογή της

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2014 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:24

 Του Κ. Γκιάστα

Είναι το θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή όχι της Σκωτίας από την Αγγλία αν μη τι άλλο έχει καθηλώσει όλη τη «γηραιά ήπειρο» καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές με μορφή ντόμινο. Πρώτη και καλύτερη την Καταλονία...

Έλληνες υπάρχουν πολλοί στη Σκωτία. Η «Ε» μίλησε με την Εύα Σπυροπουλου-Basham λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με τη Λάρισα (άλλωστε ο αδερφός της γεωπόνος Σπύρος Σπυρόπουλος και η σύζυγός του Μαρία Κασωτάκη ζούν και δουλεύουν στην πόλη μας). Τα τελευταία 5 χρόνια είναι παντρεμένη με Σκωτσέζο και φυσικά έχει σχηματίσει μια πολύ καλή άποψη για τα όσα συμβαίνουν εκεί το τελευταίο διάστημα. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της ψήφισαν μέσω ταχυδρομείου «Όχι» στην ανεξαρτητοποίηση και μας το αιτιολόγησε: «Όχι σε μια ακόμα πληγή για τη Χρηματοοικονομική σταθερότητα του τόπου. Αυτή τη στιγμή παίζει σημαντικό ρολό η συνεργασία και η ανάπτυξη σημαντικών προγραμμάτων στη Μεγάλη Βρετανία όπως για παράδειγμα: το θέμα του NHS στο σύστημα υγείας. Επίσης το μεταναστευτικό με τη Μεγάλη Βρετανία να υπόσχεται αλλαγές και μέτρα πρόληψης κατά της τρομοκρατίας και φυσικά το θέμα της εκπαίδευσης.

Έτσι αντιδρώ σε μια γενικευμένη και ονειροπαρμένη πολιτική που δεν έχει τη βασική υποδομή και τη συγκατάθεση οικονομικής υποστήριξης από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και τράπεζες. Μην ξεχνάτε ότι η RBS (σ.σ. η Royal Bank of Scotland) απείλησε ότι σε ένα «ναι» θα αναγκαστεί να μετακομίσει τα κεντρικά στο Λονδίνο. Η μια εταιρία θα φεύγει μετά την άλλη. Ήδη υπάρχουν απώλειες από μεγάλες εταιρίες που έχουν πάει στον Νότο».

Της ζητήσαμε να κάνει μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα: «Θα δοθεί ένα μεγάλο «Όχι», σε αυτή τη φανταστική ιδέα της ανεξαρτητοποίησης. Οι σκεπτόμενοι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν «Όχι».

* Θεωρείς πως μπορεί να σταθεί στα πόδια της η Σκωτία ή θα πρέπει να μείνει κάτω από τις «φτερούγες» της Μεγάλης Βρετανίας;

- Δεν είναι δυνατόν μέσα σε μια αδύνατη οικονομικά Ευρωζώνη να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η Σκωτία. Είναι πρακτικά αδύνατον να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποφέρει καρπούς για τον λαό.

Πρόχειρα σχέδια και φτωχές στρατηγικές αυτούς τους καιρούς είναι επικίνδυνες όχι μόνο για τη Σκωτία αλλά και για τη σταθερότητα στις χώρες της Ευρώπης για παράδειγμα στην Ισπανία. οι Καταλανοί είναι έτοιμοι να κάνουν έπαρση σημαίας στους δρόμους της Βαρκελώνης την Παρασκευή το πρωί. Η λύση είναι η ένωση και η άμεση συνεργασία των δύο λαών χωρίς να υπάρχει συναισθηματισμός αυτή τη στιγμή.

* Τι πιστεύουν οι Σκωτσέζοι για τους Άγγλους αλλά και πώς βλέπεις εσύ τη σχέση τους.

- Υπάρχει μια ομάδα φανατικών που πιστεύουν ότι το όνειρο μπορεί κάποια μέρα να γίνει πραγματικότητα. Δεν πιστεύω ότι μισούν τους Άγγλους. Πιστεύω ότι τους κυριεύει κάποια στιγμή ο πατριωτισμός τους και το συναίσθημα. Είναι συναισθηματικοί και πιο τολμηροί από τους Άγγλους. Είναι πιο πατριώτες.

Υπήρχαν και υπάρχουν διαφορές, αλλά δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιο χάσμα για να θέλουν ανεξαρτησία ως κράτος.

* Όλο αυτό το διάστημα υπάρχει μια «κινδυνολογία» για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης ανεξαρτητοποίησης. Τράπεζες, μεγάλες διεθνείς εταιρίες ακόμα και στο ουίσκι λένε πως θα υπάρξει πρόβλημα με τη Σκωτία. Εκτιμάς πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή το χρησιμοποιεί η Αγγλία για να φοβίσει τους Σκωτσέζους;

- Δεν πιστεύω ότι η Αγγλία προσπαθεί να εκφοβήσει. Απλά είναι ακατάλληλες οι συνθήκες για ανεξαρτητοποίηση. Τράπεζες και μεγάλες πολυεθνικές θα κοιτάξουν τον συμφέρον τους και θα αποχωρήσουν υπό τον φόβο μιας πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Είναι θέμα καθαρά συμφερόντων και δεν γνωρίζω τι παιχνίδια παίζονται κάτω από το τραπέζι. Οι υποσχέσεις του κ. Σάλμον περί πετρελαίων και επενδύσεων στο Αμπερντίν δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα την οικονομία τη στιγμή που το κεφάλαιο από τις πετρελαϊκές εταιρίες πάει σε τράπεζες της Αμερικής. Στο ουίσκι, ναι μεν υπάρχει μια αύξηση των εξαγωγών στη Λατινική Αμερική και Ιαπωνία άλλο δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει μεγάλη εισροή κεφαλαίου στη χώρα.

* Σου έχει δημιουργηθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας για το γεγονός πως στη μία σου πατρίδα (Ελλάδα) υπάρχει ήδη κρίση και στην άλλη σου (Σκωτία) ενδέχεται να υπάρξει μια περίοδος οικονομικής αναταραχής;

- Όχι δεν αισθάνομαι καμία ανασφάλεια εδώ και φυσικά δεν μπορώ να συγκρίνω σε καμία περίπτωση την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Εδώ επικρατεί τελείως διαφορετική αντιμετώπιση και κουλτούρα. Ο σύζυγος εργάζεται σε πολυεθνική και σε καμία περίπτωση δεν νιώθουμε ότι είμαστε σίγουροι σε κάποιο μέρος και φυσικά δεν υπάρχει το ελληνικό βόλεμα.

Πριν τη Σκωτία δουλεύαμε και ζούσαμε σε Λονδίνο και Σαν Φρανσίσκο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μονιμότητα και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να φύγουμε για το Χονγκ – Κονγκ.

 

ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ 4,3 ΕΚ. ΣΚΩΤΣΕΖΟΙ

Περί δημοψηφίσματος…

 

Μετά από συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Σκωτίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Νομοσχέδιο Δημοψηφίσματος Ανεξαρτησίας της Σκωτίας, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για αυτό το δημοψήφισμα, είχε υποβληθεί στις 21 Μαρτίου 2013, όπου ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας στις 14 Νοεμβρίου 2013 και έλαβε Βασιλική Συγκατάθεση στις 17 Δεκεμβρίου 2013.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως τέθηκε από την Εκλογική Επιτροπή, θα είναι «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;». Οι ψηφοφόροι μπορούν να απαντήσουν μόνο ναι ή όχι. Με κάποιες εξαιρέσεις, όλοι οι κάτοικοι της Σκωτίας πάνω από 16 ετών μπορούν να ψηφίσουν. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Απαιτείται μια απλή πλειοψηφία για τη νίκη.

Πολλά ζητήματα τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένων ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιήσει μια ανεξάρτητη Σκωτία, οι δημόσιες δαπάνες και το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass