Ο σχεδιασμός μας για την ψηφιακή επανάσταση

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΣΤΗΝ «Ε

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2022 20:22

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα
«Τις αμέσως επόμενες μέρες, η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης θα είναι διαθέσιμα στο κινητό μας τηλέφωνο. Ακολουθεί η ψηφιακή διαδικασία μεταβίβασης οχήματος και οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι είναι η ψηφιοποίηση της πολεοδομίας, των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων και του

Κτηματολογίου, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωράμε στην ψηφιοποίηση όλων των Επιτροπών των ΚΕΠΑ για θέματα αναπηρίας».
Τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, που εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ περί ψηφιακής επανάστασης αναλύει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, με αφορμή την παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου στη Λάρισα.
Ο κ. Λιβάνιος αναφέρεται στο μεγάλο project του Υπουργείου, τις «έξυπνες πόλεις», οι οποίες είναι το μέλλον της αυτοδιοίκησης και θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Προσθέτει πως «μέχρι τέλος του χρόνου η μεγάλη πλειοψηφία των 2.600 σημείων, όπου θα εγκατασταθεί το ελεύθερο wi-fi και που καθορίζονται σε συνεργασία με τους δήμους θα είναι πλήρως λειτουργικά». Όσον αφορά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, ο κ. Λιβάνιος δηλώνει πως «ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι λειτουργεί θεσμικά και η απόφασή του είναι ξεκάθαρη: Η κυβέρνησή του θα κριθεί συνολικά στα τέσσερα χρόνια και ο απολογισμός θα είναι θετικός».

Αναλυτικότερα η συνέντευξη

* Προφανώς κ. Υπουργέ, δικαιολογημένα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα υπουργεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι συμφωνούν ότι είναι θετικός ο απολογισμός, όπως προκύπτει και από τις επαφές και τις περιοδείες που πραγματοποιήσατε στην περιοχή μας. Άρα το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα, μέχρι και τη λήξη της θητείας;
- Έχουμε μπροστά μας μία σειρά μεγάλων έργων, τα οποία πρόκειται να ωριμάσουν και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Έχουμε ολοκληρώσει τα προηγούμενα τρία χρόνια μία σειρά σημαντικών νομοθετημάτων, ενώ προχωράμε γρήγορα σε ανάλογες παρεμβάσεις, που στόχο έχουν την ψηφιοποίηση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση, προκειμένου να πετύχει τον τελικό της στόχο, που είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Αναφέρω χαρακτηριστικά δύο πολύ βασικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που είναι η ψηφιοποίηση της πολεοδομίας, η διαγωνιστική διαδικασία της οποίας θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το δεύτερο σημείο αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων και του Κτηματολογίου, η οποία θα εξυπηρετήσει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων και θα διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά τους. Αυτά λοιπόν είναι έργα, τα οποία θέλουνε 2-4 χρόνια για να ολοκληρωθούν σε όλη την Ελλάδα, σχεδιάζονται κεντρικά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι πλήρως λειτουργικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
* Σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που ακούμε, και που αποτελεί επίσης μεγάλο στόχο της κυβέρνησης, σε ποιους τομείς της δημόσιας διοίκησης εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, έτσι ώστε να τρέξει γρηγορότερα η σχετική διαδικασία;
- Πάμε βήμα-βήμα. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά τα κρίσιμα ζητήματα των επόμενων εβδομάδων. Αρχικά μέχρι τέλος Ιουλίου, η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης θα είναι διαθέσιμα στο κινητό μας τηλέφωνο. Δεύτερο, τις αμέσως επόμενες μέρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, απλοποιούμε τις διαδικασίες, κάνοντας ψηφιακή τη διαδικασία μεταβίβασης οχήματος. Αν λοιπόν εσείς θελήσετε να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας, δεν χρειάζεται να πάτε πουθενά, παρά μόνο να μπει ο αγοραστής και πωλητής στο gov.gr και να επιβεβαιώσουν την αγοραπωλησία. Αυτομάτως θα εκδίδεται η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας. Ακόμη, δουλεύουμε πάρα πολύ με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την ψηφιοποίηση όλων των Επιτροπών των ΚΕΠΑ για την αναπηρία. Συνεχώς οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη θα αναβαθμίζονται. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση των δεδομένων σε επίπεδο ασφάλειας, διότι πλέον όσο περισσότερα δεδομένα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή, τόσο πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες από διαδικτυακές επιθέσεις. Ασφαλώς υπάρχουν ακόμη και κομμάτια του δημόσιου τομέα, που δεν έχουν προχωρήσει στην ψηφιακή μετάβαση, γιατί απλά δεν υπάρχουν ψηφιακά αρχεία. Θα το επιλύσουμε κι αυτό.
* Κάποιοι συμπολίτες μας εμφανίζονται διστακτικοί να προχωρούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές και συναλλαγές φοβούμενοι «χακάρισμα», να μη χάσουν χρήματα γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος των παραπλανητικών προειδοποιήσεων, και  για άλλους λόγους.
- Σίγουρα υπάρχουν εμπόδια και παγιωμένες νοοτροπίες του παρελθόντος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών είναι πολύ διαδεδομένες στο ευρύ κοινό, όταν πριν λίγο καιρό πηγαίναμε αποκλειστικά στις τράπεζες για συναλλαγές. Ο κόσμος εξελίσσεται, ακόμη και οι ηλικιωμένοι δείχνουν μία μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, η οποία προφανώς έχει εντυπωσιάσει και είναι πολύ ευχάριστο. Αν ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμοδίων και δεν δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία και κωδικούς σε αγνώστους, σε συνδυασμό με την πολύ καλή δουλειά της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μόνο να αισιοδοξούμε μπορούμε.
* Από τη Λάρισα ανακοινώσατε ότι ο νομός μας χρηματοδοτείται με το ποσό άνω των 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα των Έξυπνων Πόλεων, συμπληρώνοντας πως ο κάθε δήμος θα επιδοτηθεί επιπλέον για τον μετασχηματισμό των ΚΕΠ που βρίσκονται στην Περιφέρειά του. Σχετικά με τις Έξυπνες Πόλεις ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;
- Πρόκειται για ένα μεγάλο project για το Υπουργείο μας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει 332 δήμους της χώρας με 320 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του και έχει εκδοθεί η πρόσκληση, με την οποία οι δήμοι θα πρέπει μέχρι 31 Οκτωβρίου να καταθέτουν τις προτάσεις τους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων δύο πράγματα: Πρώτον το ποσό που δικαιούται ο κάθε Δήμος και δεύτερον μία ομάδα περίπου 40 δράσεων, από τις οποίες η κάθε δημοτική αρχή θα διαλέγει αυτές που ταιριάζουν στον χαρακτήρα και στις ανάγκες του δήμου, για να ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου. Και δεν σταματάμε μόνο εκεί. Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση με την αυτοδιοίκηση και ετοιμάζουμε σε συνεργασία και με την ΕΔΕΥΑ ένα νέο πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αυτών των Επιχειρήσεων. Πολύ σύντομα θα έχουμε νεότερα και πολλές σχετικές λεπτομέρειες.
Οι Έξυπνες Πόλεις είναι το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, από το πολύ απλό πράγμα που είναι ο έλεγχος μιας ράμπας ΑμεΑ που συνήθως είναι κατειλημμένη ή τη διαχείριση των χώρων στάθμευσης ΑμεΑ και των συστημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης. Ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Λάρισα, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, συστήματα ασφαλούς διέλευσης, με διαβάσεις πεζών, έξω από σχολεία, φανταστείτε μία έξυπνη διάβαση πεζών πόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα προσφέρει σε μαθητές και γονείς. Είναι πράγματα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν. Ανυπομονούμε να δούμε τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης.
* Πόσο εφικτό είναι το wi-fi παντού, γιατί στην περιοχή μου η παροχή αυτή …πάσχει.
- Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση ως προς το δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ στη σύνδεση του διαδικτύου έχει κάνει πολλά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, με πολλές επενδύσεις ιδιωτικών κυρίως παροχών για γρήγορο ίντερνετ. Αντιλαμβανόμενοι προφανώς τον ρόλο του διαδικτύου ως καθολικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, οδεύουμε στην τελική φάση υπογραφής στο Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης που προβλέπει την εγκατάσταση σε πάνω από 2.600 σημεία ασύρματης ελεύθερης πρόσβασης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη από την αρχή του έτους προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο καταλήξαμε σε έναν λογάριθμο όπου σε κάθε δήμο αντιστοιχεί ένας συγκεκριμένος αριθμός δικτύου. Έχουμε ζητήσει από τους δήμους να μας υποδείξουν τα σημεία εγκατάστασης και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η μεγάλη πλειοψηφία των 2.600 σημείων θα είναι πλήρως λειτουργικά, σε πλατείες, πεζόδρομους, πολιτιστικά κέντρα, κ.ά. Προχωρούμε σε δωρεάν ασύρματη και ποιοτική πρόσβαση του διαδικτύου.
* Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, πιστεύετε ότι θα βάλει τέλος στην εκλογολογία, η οποία δεν ωφελεί κανέναν και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας;
- Θυμάμαι την πρώτη φορά που με ρώτησαν για πρόωρες εκλογές ήτανε τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή τρεις μήνες μετά τις προηγούμενες. Κάποια στιγμή πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι, εφόσον η κυβέρνηση απολαμβάνει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, δεν υπάρχει λόγος να διεξάγονται εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι λειτουργεί θεσμικά. Έχουμε μπροστά μας έναν χρόνο σχεδόν και πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις, που ξεκινούν από τις σχέσεις μας με την Τουρκία, από τον πόλεμο που μαίνεται στα βόρεια σύνορά μας, από την ενεργειακή κρίση, από τη διαχείριση της πανδημίας.
Ο κόσμος θέλει λύσεις στα προβλήματά του και δεν επιθυμεί ούτε την εκλογολογία, ούτε τις προσωπικές τακτικές. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει την απόφασή του: Η κυβέρνηση του θα κριθεί συνολικά στα τέσσερα χρόνια και ο απολογισμός θα είναι θετικός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass