Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΣΥΓΧΕΕΙ» ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»

ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ο Δήμος δεν αντέχει τις ομαδικές απολύσεις Μητσοτάκη»

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2014 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:59

«Δεν πρόκειται να καλύψω κανέναν» τονίζει ο κ. Καλογιάννης δηλώνοντας για πρώτη φορά πως από τον μέχρι τώρα έλεγχο για τη γνησιότητα των πτυχίων, τέσσερις υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων ελέγχονται για «δικαιολογητικά που φαίνεται να μην είναι γνήσια».

«Αυτή τη στιγμή δεν κινούνται όλα τα μηχανήματα της Καθαριότητας και του Πρασίνου γιατί δεν έχουμε οδηγούς. Τα προβλήματα της λειτουργίας των Βρεφονηπιακών σταθμών είναι επίσης γνωστά, γιατί και εκεί λείπει προσωπικό. Ο Δήμος δεν αντέχει ομαδικές απολύσεις που θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Θα είναι σε βάρος των συμπολιτών και του έργου που πρέπει να κάνουμε» τονίζει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης μιλώντας σήμερα στην «Ε» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη ημέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αιτιολογώντας παράλληλα την άρνησή του να αποστείλει στοιχεία δημοτικών υπαλλήλων στο πλαίσιο του επανελέγχου των συμβάσεών τους που ζήτησε ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης.

Αρνηση που σύντομα θα οδηγήσει τον κ. Καλογιάννη (όπως και τέσσερις ακόμη δημάρχους της χώρας που τήρησαν την ίδια στάση) στις δικαστικές αίθουσες καθώς ο κ. Μητσοτάκης διαβίβασε την υπόθεση στην εισαγγελέα του Αρ. Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη που με τη σειρά της ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Σύντομα επίσης, για τον ίδιο λόγο, θα κληθεί σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλου.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων αποσαφηνίζει πως η σύνδεση του επανέλεγχου των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων με την «σπέκουλα» για «επίορκους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία» δημιουργεί «το επικοινωνιακό υπόβαθρο προκειμένου η κοινωνία να αποδεχθεί τις απολύσεις». Αφού απώτερος σκοπός της κυβέρνησης είναι η «δεξαμενή» απολύσεων από τους ΟΤΑ έως το τέλους του έτους, σύμφωνα και με τις μνημονιακές απαιτήσεις.

Συμπληρώνοντας πως οι μετατροπές των συμβάσεων «έχουν γίνει με συγκεκριμένους νόμους και διατάγματα και μάλιστα μετά από ευρωπαϊκή οδηγία. Έχουν κριθεί τελεσίδικα και είναι εκ του πονηρού η επανάκριση των συμβάσεων. Ευθέως στοχεύει σε μαζικές απολύσεις. Σκεφθείτε υπαλλήλους οικογενειάρχες με παιδιά, που δουλεύουν χρόνια στον Δήμο να βρεθούν απολυμένοι χωρίς οι ίδιοι να φταίνε. Πρόκειται για πολιτική εξαθλίωσης ανθρώπων στο όνομα των μνημονιακών δεσμεύσεων».

Για να υπογραμμίσει ωστόσο ο κ. Καλογιάννης, διαχωρίζοντας τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης από τη «συγκάλυψη» παρανομιών πως «δεν πρόκειται να καλύψω κανέναν» δηλώνοντας για πρώτη φορά ότι από τον μέχρι τώρα έλεγχο για τη γνησιότητα των πτυχίων, τέσσερις υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων ελέγχονται για «δικαιολογητικά που φαίνεται να μην είναι γνήσια».

Στο ερώτημα αν οι έλεγχοι Μητσοτάκη είναι «στοχευμένοι» ο δήμαρχος Λαρισαίων σημειώνει πως στον Δήμο Αμαρουσίου όπου λέγετε πως έχουν γίνει οι περισσότερες μετατροπές συμβάσεων, εκεί όπου σήμερα δήμαρχος είναι ο Γ. Πατούλης και υποψήφιος, με τη στήριξη της ΝΔ, για την προεδρία στην ΚΕΔΕ, «δεν έχουν εμφανισθεί οι ελεγκτές δημόσια διοίκησης».

Τέλος, έχοντας ένα μήνα τα ηνία του Δήμου Λαρισαίων, ο κ. Καλογιάννης διαπιστώνει πως «η “μηχανή” δεν κινείται όπως θα θέλαμε» για να συμπληρώσει με αισιοδοξία πως «η πόλη μας μετά από μια περίοδο στασιμότητας πρέπει να κάνει άλμα προς τα εμπρός και θα το κάνει».

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Καλογιάννη έχει ως εξής:

* Κύριε Καλογιάννη επειδή και προεκλογικά λέγατε πως είστε υπέρ της διαφάνειας, γιατί αρνηθήκατε την αποστολή στοιχείων για τους δημοτικούς υπαλλήλους;

- «Το θέμα της αποστολής των στοιχείων για τον επανέλεγχο των συμβάσεων και τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών αναδεικνύεται, εκ των πραγμάτων σε κομβικό ζήτημα, για τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Έχουν ακουστεί και έχουν γραφεί πάρα πολλά. Είναι λοιπόν ευκαιρία, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Η μη αποστολή στοιχείων, εκτός από προσωπική μου απόφαση, είναι και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ένα παρών). Όλες οι παρατάξεις ψήφισαν να μην σταλούν στοιχεία για τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουν την εκτίμηση ότι η σπουδή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον επανέλεγχο των συμβάσεων σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια δημιουργίας δεξαμενής απολύσεων. Μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση, βάσει των μνημονιακών στόχων, θα πρέπει να απολύσει 6.500 υπαλλήλους από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Οι ΟΤΑ έχουν μπει στο στόχαστρο.

Όμως όλοι οι αυτοδιοικητικοί αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο διαλύει γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον Δήμο μας. Υπεύθυνα θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν κινούνται όλα τα μηχανήματα της καθαριότητας και του πρασίνου γιατί δεν έχουμε οδηγούς. Τα προβλήματα της λειτουργίας των Βρεφονηπιακών σταθμών τα γνωρίζουν όλοι οι πολίτες. Προσπαθούμε να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση με κόπο πολύ, γιατί και εκεί λείπει προσωπικό. Ο Δήμος δεν αντέχει ομαδικές απολύσεις που θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Θα είναι σε βάρος των συμπολιτών και του έργου που πρέπει να κάνουμε».

* Είπατε πως σκόπιμα η κυβέρνηση συγχέει τον έλεγχο για τα πλαστά πιστοποιητικά σπουδών με τον έλεγχο για τις μετατροπές των συμβάσεων. Πείτε μας τι ακριβώς συμβαίνει με τα πλαστά δικαιολογητικά.

- «Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει το επικοινωνιακό υπόβαθρο, ώστε η κοινωνία να αποδεχθεί τις απολύσεις. Η γνωστή σπέκουλα για επίορκους υπαλλήλους με πλαστά στοιχεία εκεί στοχεύει. Οι πολίτες ας μην δέχονται εύκολα την επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης, για χιλιάδες επίορκους. Είναι ψέματα.

Οφείλω λοιπόν να σας πω τα εξής. Ο Δήμος της Λάρισας, όπως και άλλοι δήμοι έχει ξεκινήσει τον έλεγχο όλων των δικαιολογητικών του προσωπικού του, με προτεραιότητα στους συμβασιούχους με εντολή του πρώην υπουργού κ. Μανιτάκη από τον Μάρτιο του 2013. Ο έλεγχος αυτός έχει προχωρήσει σε ποσοστό περίπου 85% και επιταχύνουμε ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί.

Στέλνονται έγγραφα ερωτήματα για πτυχία, προϋπηρεσίες, ξένες γλώσσες, προς τους φορείς που έχουν δώσει την ανάλογη πιστοποίηση. Ο έλεγχος αυτός έχει εντοπίσει τέσσερις περιπτώσεις υπαλλήλων, μέχρι αυτή τη στιγμή με δικαιολογητικά που φαίνεται να μην είναι γνήσια. Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να καλύψω κανέναν. Όλα στο φως, για όλους και για όλα. Όταν ολοκληρώσουμε θα υπάρξει δημόσια και ολοκληρωμένη ενημέρωση.

Όλα αυτά όμως πολύ απέχουν από την άποψη του υπουργού ότι συγκαλύπτω παρανομίες. Υλοποιώ εντολή του προηγούμενη υπουργού και τηρώ και θα τηρήσω και στο μέλλον τη νομιμότητα σε σχέση με το θέμα αυτό».

* Με τις μετατροπές των συμβάσεων τι γίνεται;

- «Οι μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου αφορούν όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έγιναν από θεσμοθετημένα όργανα, τα υπηρεσιακά συμβούλια και το ΑΣΕΠ.

Έχουν γίνει με συγκεκριμένους νόμους και διατάγματα και μάλιστα μετά από ευρωπαϊκή οδηγία. Έχουν κριθεί τελεσίδικα και είναι εκ του πονηρού η επανάκριση των συμβάσεων που ζητάει το Υπουργείο. Ευθέως στοχεύει σε μαζικές απολύσεις. Σκεφθείτε όμως υπαλλήλους οικογενειάρχες με παιδιά, που δουλεύουν χρόνια στον Δήμο να βρεθούν απολυμένοι χωρίς οι ίδιοι να φταίνε. Πρόκειται για πολιτική εξαθλίωσης ανθρώπων στο όνομα των μνημονιακών δεσμεύσεων».

* Στον Δήμο Λαρισαίων, στην κατηγορία των ελέγχων Μητσοτάκη υπάγονται περί τους 350 υπαλλήλους, το 1/3 περίπου του προσωπικού. Αφού οι έως τώρα έλεγχοι έχουν καταδείξει αυτά τα πενιχρά συγκριτικά αποτελέσματα γιατί φοβόσαστε νέες «δεξαμενές» διαθέσιμων;

«Γιατί πρόκειται για δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα για απολύσεις 6.500 ανθρώπων ως το τέλος της χρονιάς. Όμως φτάνει πια η φτώχεια και η εξαθλίωση. Η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που κάνει λόγο για 6,3 εκατ. Ελληνες στα όρια της φτώχειας είναι στοιχείο που δεν αμφισβητείται από κανένα. Ως δήμαρχος της πόλης έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι θα υπερασπίσουμε τους συμπολίτες μας. Αυτό λοιπόν κάνω».

* Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λέει πως επέλεξε να ελέγξει τους δήμους με τα μεγαλύτερα «ποσοστά» συμβάσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλέγει πως, η κυβέρνηση «στοχεύει» αριστερούς δημάρχους αφήνοντας εκτός ελέγχους, άλλους «γαλάζιους» δημάρχους...

- «Οφείλω να σημειώσω, πως δεν περίμενα τέτοιου είδους χειρισμούς, για να μην πω «κολπάκια» από έναν πολιτικό που ευαγγελίζεται τη αναγκαιότητα της διαφάνειας, της ισότητας και της νομιμότητας. Όπως έχει ειπωθεί και γραφεί ο Δήμος Αμαρουσίου έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Στον συγκεκριμένο Δήμο, αλλά και σε άλλους, δεν έχουν εμφανιστεί οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Θυμίζω ότι δήμαρχος στο Μαρούσι είναι ο κ. Γ. Πατούλης, που διεκδικεί με τη στήριξη της Ν.Δ. την προεδρία της ΚΕΔΕ. Οι αναγνώστες σας, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

* Για την παραπομπή σας τώρα στη δικαιοσύνη, θα εμμείνετε στη θέση σας έως το τέλος ή ενόψει του κινδύνου να παυθείτε θα «υποχωρήσετε»;

- «Δεν έχω κόλλημα με την καρέκλα. Εξάλλου, τόσα χρόνια εργάστηκα ως ιδιώτης. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτα. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Θα υπερασπίσω τον Δήμο μου και τους συμπολίτες μου. Αυτό επιτάσσει η θέση μου ως αιρετού και η θεσμοθετημένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ας ψάξουν αλλού για παρανομίες».

* Την Παρασκευή έγιναν και οι εκλογές για τα όργανα της ΠΕΔ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ποιο είναι το σχόλιό σας:

- «Ηταν μια ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία. Υπάρχει η απώλεια της πλειοψηφίας για μια έδρα αλλά ταυτόχρονα η μεγάλη πολιτική κατάκτηση της συνεργασίας και της συμπόρευσης ευρύτερων δυνάμεων που διαμορφώνει, όπως και στις εκλογές στον Δήμο Λαρισαίων, νέα πολιτικό υπόδειγμα. Θα εργαστούμε ενωτικά, για την υπεράσπιση της Αυτοδιοίκησης και των συμπολιτών μας».

* Μια τελευταία ερώτηση, επειδή ήδη συμπληρώσατε ένα μήνα στον δημαρχικό θώκο. Ποια είναι η «πρώτη γεύση» από τη διοίκηση του Δήμου;

- «Τα προβλήματα πολλά. Η «μηχανή» δεν κινείται όπως θα θέλαμε. Έχουμε πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Νύχτα με νύχτα για να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε και έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας. Το περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση είναι εχθρικό προς της Αυτοδιοίκηση. Όμως παρά τις τεράστιες δυσκολίες θα κινητοποιήσουμε τους πολίτες και όλοι μαζί με ενημέρωση, συμμετοχή και απόλυτη διαφάνεια θα κάνουμε τη διαφορά από το πρόσφατο παρελθόν. Η πόλη μας μετά απο μια περίοδο στασιμότητας πρέπει να κάνει άλμα προς τα εμπρός. Και θα το κάνει».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass