ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΛΙΑΓΚΑΣ:

Είναι αναγκαιότητα η Αλλαγή

* «Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ *«ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» ΤΟΝΙΖΕΙ

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2023 8:32

«Η αντιπροσώπευση του νομού μας πρέπει να γίνει αποτελεσματική και να είναι ανεξάρτητη από μικροσυμφέροντα και πολιτικά συστήματα που λειτουργούν μόνο για την αυτοσυντήρησή τους, καθώς η περιοχή μας έχει καταδικαστεί σε στασιμότητα από ένα οριζόντιο διακομματικό

σύστημα, το οποίο λειτουργεί μόνο για τον εαυτό του»...
 Αυτό τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής του Ν. Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θωμάς Παπαλιάγκας, στη σημερινή συνέντευξή του στην «Ε», αναδεικνύοντας το διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης ως το διακύβευα των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Ο γνωστός δικηγόρος, που όπως ξεκάθαρα επισημαίνει «δεν βλέπει την πολιτική σαν επάγγελμα», δίνει το πολιτικό του στίγμα, αποστρέφεται τον παλαιοκομματισμό και τις πελατειακές εξαρτήσεις και εκφράζει την πεποίθησή του πως «οι ιδέες και οι αξίες είναι πολύ πιο σημαντικές από την προσωπική στόχευση». Επισημαίνει ότι η περιοχή μας είναι καταδικασμένη στη στασιμότητα όσο λειτουργεί με κέντρο ένα ανέμπνευστο σύστημα, που έχει ως στόχο να αναπαράγει τον εαυτό του και να επιλέγει σε διάφορες θέσεις της τοπικής ή κεντρικής σκηνής δικούς του ανθρώπους. Μιλώντας για την αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής στον τόπο επισημαίνει πως «και ο τελευταίος πολίτης σε αυτήν τη χώρα ξέρει πολύ καλά πως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα των μεγάλων αλλαγών και της μεγάλης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία» και υπογραμμίζει πως «θέλω στα αλήθεια να εκφράσω τα «θέλω» μιας γενιάς που είναι πολιτικοποιημένη, που δεν της αρέσουν οι στρογγυλεύσεις, που νιώθει ότι μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, χωρίς βαρίδια και κυρίως χωρίς εξαρτήσεις»...

 

* Τι είναι τελικά αυτό που κάνει έναν νέο και πετυχημένο δικηγόρο να δοκιμαστεί ως υποψήφιος βουλευτής, κ. Παπαλιάγκα;
- Δεν θα σας πω το κοινότοπο «θέλω να προσφέρω». Μου αρέσει η ενασχόληση με τα κοινά, ειδικά όταν το περιεχόμενό της μπορεί να εκφράσει κάτι το συλλογικό και όχι απλά μια προσωπική στόχευση. Μου αρέσει η πολιτική, η αντιπαράθεση, η εκλογική διαδικασία, ιδιαίτερα αυτή που έχει πολιτικό περιεχόμενο. Θέλω στα αλήθεια να εκφράσω τα «θέλω» μιας γενιάς που είναι πολιτικοποιημένη, που δεν της αρέσουν οι στρογγυλεύσεις, που νιώθει ότι μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, χωρίς βαρίδια και κυρίως χωρίς εξαρτήσεις. Δεν υπήρξα ποτέ πολιτικό παράγωγο βουλευτικών γραφείων ή μεγαλοπαραγόντων της περιοχής μας. Δεν είχα εξαρτήσεις και δεν χρωστώ για την όποια διαδρομή μου τίποτα σε «επώνυμους», παρά μόνο σε όσους βρέθηκαν μαζί μου σε μια πορεία αυτά τα χρόνια.

* Το πολιτικό σύστημα όμως δεν βρίσκεται στα καλύτερά του. Υπάρχει «γιατρειά»;
- Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το 2023 ο παλαιοκομματισμός και οι πελατειακές εξαρτήσεις μπορούν να επιβιώνουν και να πολλαπλασιάζουν τα αρνητικά τους πρότυπα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο φθηνός λαϊκισμός, τα φθηνά επιχειρήματα και η επιφανειακή κριτική των πολιτικών πραγμάτων είναι κυρίαρχα στην πολιτική σκηνή. Και δυστυχώς διαπερνούν όλο το πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει ούτε την κρίση αξιοπιστίας, ούτε την κρίση αποτελεσματικότητας. Πιστεύω λοιπόν ότι η πολιτική δράση πρέπει να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα για τους πολίτες και όχι για τους πολιτικούς. Πιστεύω στον πολιτικό όχι της ψεύτικης αγκαλιάς και της χαμογελαστής φωτογραφίας, αλλά στον πολιτικό της δράσης και του αποτελέσματος.

* Πιστεύετε ότι μπορούν να αλλάξουν τα πολιτικά πράγματα; Έχετε τέτοιες ενδείξεις;
- Αν δεν το πίστευα , δεν θα συζητούσαμε τώρα. Είναι αναγκαιότητα η Αλλαγή. Και «ΑΛΛΑΓΗ» σημαίνει ΠΑΣΟΚ, όσο και αν κάποιοι ανακάλυψαν τον πολιτικό μιμητισμό τελευταία. Είναι αναγκαιότητα γιατί, εδώ και χρόνια, ζούμε και νιώθουμε αποτελέσματα πολιτικών εχθρικών για την κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είναι αναγκαία λοιπόν η ανατροπή αυτών των δεδομένων. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη άνοιξε μια διαφορετική προοπτική για το κόμμα μας και έφερε στο προσκήνιο μια άλλη γενιά, που δεν χαρακτηρίζεται από τα χαρακτηριστικά εκείνα που αντιπαθούν πλέον οι πολίτες. Βεβαίως τα φαινόμενα και οι φορείς που τα εκφράζουν (οι φορείς μια εντελώς παλαιοκομματικής λογικής και πρακτικής) είναι εδώ. Με την όποια προσφορά τους αρνητική ή θετική δύσκολα αντιλαμβάνονται το βασικό αίτημα των καιρών: Η ανανέωση όχι ως ηλικιακός προσδιορισμός αλλά ως αναγκαιότητα αλλαγής παρωχημένων πολιτικών αντιλήψεων είναι και πρόκληση και αναγκαιότητα.

* Εννοείτε ότι αυτό συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο;
- Σε κεντρικό, αλλά ιδίως σε τοπικό, εδώ στην περιοχή μας. Ο πολιτικός της πίτας, της αγκαλίτσας και της κηδείας ανήκει στον μεσοπόλεμο. Η λογική του βουλευτή «Καλοχαιρέτα» δεν έχει θέση σήμερα. Η πολιτική δεν γίνεται με καθρεφτάκια ερωτήσεων και επερωτήσεων, γιατί όλοι ξέρουν ότι αυτές δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Απαντάει η διοίκηση μόνο με το τι ορίζει ο νόμος και επιστρέφει στον ερωτώντα μια τυπική έγγραφη απάντηση. Πολιτική γίνεται με γεγονότα και αποτελέσματα. Απορούν πολλοί για ποιον λόγο ο νομός μας έχει χρόνια να καμαρώσει έναν υπουργό σε κυβέρνηση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχει πολλά χρόνια να έχει έναν πολιτικό με ιδέες και αποτελεσματικότητα, που να αφήσει κάτι πίσω του για την περιοχή.

* Πιστεύετε πως υπάρχει έλλειμμα πολιτικής αντιπροσώπευσης στην περιοχή μας;
- Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού μας είναι πολύ χαμηλή σε ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Χρειάζονται άλλα πράγματα. Η περιοχή μας έχει καταδικαστεί σε στασιμότητα από ένα οριζόντιο ανέμπνευστο σύστημα, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι από όλα τα κόμματα και αυτό λειτουργεί μόνο για τον εαυτό του: Ο Περιφερειάρχης δείχνει να επιλέγει και να στηρίζει βουλευτές από όλα τα κόμματα. Οι δήμαρχοι αναγκάζονται να προσπέφτουν ικέτες σε εκείνον για έργα. Βουλευτές που είχε στηρίξει τον στηρίζουν και εκείνοι - και ανεξαρτήτως κομμάτων. Και κάπως έτσι προκύπτει το «σιωπητήριο» που, με έκπληξη παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, έχει επιβληθεί απέναντι σε τοπικές εξουσίες. Έτσι, προκύπτει η στασιμότητα… Και αυτό πρέπει να τελειώσει σήμερα.

* Αυτό πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει;
- Σίγουρα μπορεί να αλλάξει. Και μπορούν να το αλλάξουν μόνο οι πολίτες με την ψήφο τους σε κόμματα και πρόσωπα.

* Και γιατί να εμπιστευτεί κάποιος το ΠΑΣΟΚ;
- Γιατί αυτά τα χρόνια που δεν το εμπιστεύτηκε, είδε τα αποτελέσματα! Γιατί και ο τελευταίος πολίτης σε αυτήν τη χώρα ξέρει πολύ καλά πως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα των μεγάλων αλλαγών και της μεγάλης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Ό,τι θετικό μπορεί να καταγράψει κάποιος στην πολιτική ιστορία του τόπου μετά το 1974 έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Από το ΕΣΥ μέχρι τη Διαύγεια.
Από τα πραγματικά μεγάλα έργα που άλλαξαν τη χώρα μέχρι τους ανθρώπινους μισθούς και τις συντάξεις. Εδώ δεν υπάρχουν θέματα κομματικού εγωισμού! Υπάρχει απλά η πραγματικότητα που αντιλαμβάνεται ο καθένας και η καθεμία, έχοντας ολοκληρωμένη πια άποψη για το τι σημαίνει σήμερα ΝΔ και πόσο «κεντρώα» είναι (το θέμα της κηδείας του τέως βασιλιά, η υπόθεση των υποκλοπών, η παρέμβαση Ντογιάκου κ.λπ., νομίζω έχουν λύσει κάθε απορία). Έχει όμως και την εμπειρία του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ με όλα όσα ζήσαμε στη χώρα εκείνη την τετραετία, ο οποίος, να θυμίσω, συγκυβέρνησε με την άκρα δεξιά του Καμμένου. Σκεφτείτε ότι φτάνουμε σε σημείο εκείνες οι πολιτικές παραστάσεις, να είναι αυτό που σήμερα κρατά «ζωντανό», τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ξέρει ο πολίτης ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα παραπάνω από τους δύο μονομάχους και αντιλαμβάνεται ότι οι απαντήσεις, αλλά και η προοπτική βρίσκεται στην ανατροπή του σκηνικού με την εκλογική ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ.
* Και τώρα στην πιο δύσκολη ίσως ερώτηση: Γιατί ο πολίτης της Λάρισας να ψηφίσει τον Θωμά Παπαλιάγκα;
- Καθόλου δύσκολη, όσο η πολιτική και οι ιδέες βγαίνουν αβίαστα από κάποιον. Και η πολιτική είναι κυρίως ιδέες.
Όχι μόνο αγκαλίτσες ή φωτογραφίες με καρφωμένα χαμόγελα. Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου είχα τη δυνατότητα να καταθέσω -και συνεχίζω- στην κρίση των πολιτών τις αντιλήψεις μου και τις προτάσεις μου. Πιστεύω στον τόπο μου. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ο τρίτος πόλος ανάπτυξης της χώρας. Με έναν πρωτογενή τομέα ποιοτικό, δυναμικό, εξωστρεφή.
Με στήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, της παραγωγής, της καινοτομίας, της πιστοποίησης και της τυποποίησης. που θα γίνει ο πρώτος διαμετακομιστικός κόμβος (σε logistics και συγκοινωνία), πρώτος υγειονομικός πόλος της χώρας, κοιτίδα νέων επιχειρήσεων, πόλος έρευνας και καινοτομίας, με ανασύσταση και ανάπτυξη των σχολών του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, με κατεύθυνση την καινοτομία και την υποστήριξη της παραγωγής της περιοχής μας. Και για έναν λόγο ακόμα: Γιατί η αντιπροσώπευση του νομού μας πρέπει να γίνει αποτελεσματική και να είναι ανεξάρτητη από μικροσυμφέροντα και πολιτικά συστήματα που λειτουργούν μόνο για την αυτοσυντήρησή τους.

* Ποιο είναι το κεντρικό σας σύνθημα, ποιο είναι αυτό που δίνει το πολιτικό σας στίγμα;
- «Προσπερνάμε»! Γιατί πρέπει για να πάμε μπροστά να ξεπεράσουμε και τα αρνητικά του παρελθόντος και τους φορείς αποτυχημένων πολιτικών και τις λογικές της αυτοσυντήρησης του τύπου «Τα πάντα είμαι εγώ» και τον συμβιβασμό με πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε. Γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε την κυρίαρχη αντίληψη για την πολιτική και τους πολιτικούς που μόνο τυχαία δεν είναι! Και δεν είμαι μόνος σε αυτήν την προσπάθεια. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων και στελεχών του κόμματος, αλλά και ανθρώπων που δρουν στην κοινωνία. Με την προσθήκη έμπειρων στελεχών του κόμματος, δουλεύουμε μαζί πρώτα απ’ όλα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στον νομό και πιστεύουμε ότι οι ιδέες και οι αξίες είναι πολύ πιο σημαντικές από την προσωπική στόχευση. Δεν βλέπω και δεν βλέπουμε την πολιτική σαν επάγγελμα. Ευτυχώς αυτοδημιούργητοι είμαστε, χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις σε κανέναν, εκτός από τη συνείδησή μας και τα πιστεύω μας. Με εμάς πάντως και δεν θα πλήξετε και δεν θα βαρεθείτε!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass