Ζητούμενο η δια-καλλιτεχνικότητα και η συν-δημιουργία

Τονίζει στην «ΕτΔ» η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Open Nights κ. Ρούλα Καραφέρη

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2023 9:16

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

«…καλλιτέχνες των εικαστικών και παραστατικών τεχνών (προ)καλούνται να συνεργαστούν για κάτι νέο. Αυτές είναι από τις πιο δημιουργικές στιγμές του Φεστιβάλ Open Nights. Σήμερα, μετά από 8 χρόνια παρουσίας, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε στο

ενεργητικό μας πολλές τέτοιες δημιουργίες και ότι εν τέλει, αυτό είναι το ουσιαστικό ζητούμενο. Η δια-καλλιτεχνικότητα και συν-δημιουργία. Αυτό επίσης μας διαφοροποιεί από άλλα φεστιβάλ πανευρωπαϊκά» τονίζει σήμερα στην «ΕτΔ» η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ομάδας Οff Art και του Φεστιβάλ Open Nights κ. Ρούλα Καραφέρη που φέτος πραγματοποιείται για 8η συνεχόμενη χρονιά. Το φετινό θέμα του Φεστιβάλ είναι o EROS, με την κ. Καραφέρη στη συνέντευξή της να αναφέρεται στο φετινό αφήγημα του Φεστιβάλ, το πώς προέκυψε το θέμα του 8ου Φεστιβάλ, τον διάλογο των έργων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους χώρους που φιλοξενούν δράσεις του Φεστιβάλ, αλλά και για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε. Χαρακτηριστικά η κ. Καραφέρη θα σημειώσει ότι «Το Φεστιβάλ μεγαλώνει κάθε χρόνο, επενδύει στο μέλλον, αλλά στη χώρα μας είναι αναγκασμένο να αντιμετωπίζει κάθε διοργάνωση ως την τελευταία! Εμείς όμως όχι μόνο δεν το βάζουμε κάτω, αλλά αντίθετα ανεβάζουμε το ποιοτικό επίπεδο της δουλειάς μας και συνεχίζουμε να κρατάμε τους ορίζοντες μας ανοικτούς».

*Ποιο είναι το φετινό αφήγημα του Φεστιβάλ; Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα;
Συνήθως το θέμα μας επιλέγει, δεν το επιλέγουμε συνειδητά. Ως καλλιτέχνες που συνθέτουμε κάτι νέο, κουβαλάμε μαζί μας και όλες τις ανησυχίες μας. Ως Φεστιβάλ εστιάζουμε σε θέματα, τόσο γενικά ώστε να εμπεριέχουν τη διαχρονική ανθρώπινη εμπειρία, αλλά και ικανά να δώσουν αφορμή για δημιουργία και συζήτηση, που αφορά στην τρέχουσα κοινωνική επικαιρότητα.
Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν τα αγγίζεις εύκολα ή οποιαδήποτε στιγμή. Πρέπει να έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Και φέτος ήρθε πολύ φυσικά ο έρωτας!
*Πώς λειτουργεί ο διάλογος τόσο μεταξύ των έργων μεταξύ τους όσο και των έργων και του χώρου;
Η θεματική κάθε νέας διοργάνωσης του Φεστιβάλ λειτουργεί ως «κόκκινη κλωστή» που συνδέει ουσιαστικά τα πάντα μεταξύ τους. Είτε είναι εικαστικά έργα, είτε ερευνητικά, είτε παραστάσεις και δράσεις. Έτσι υπάρχει από την αρχή κάτι κοινό. Πρόθεσή μας όμως δεν είναι απλά να παραθέσουμε έτοιμα έργα στο κοινό. Πριν από κάθε παρουσίαση υπάρχει μια μακριά, αλλά δημιουργική, προετοιμασία και ανταλλαγή μεταξύ του εκάστοτε καλλιτέχνη, της ομάδας και της διοργάνωσης, είτε αυτή αφορά στην ολοκλήρωση νέων έργων είτε στην ιδανική παρουσίαση παλαιότερων. Συχνά καλλιτέχνες των εικαστικών και παραστατικών τεχνών (προ)καλούνται να συνεργαστούν για κάτι νέο. Αυτές είναι από τις πιο δημιουργικές στιγμές του Φεστιβάλ. Σήμερα, μετά από 8 χρόνια παρουσίας, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε στο ενεργητικό μας πολλές τέτοιες δημιουργίες και ότι εν τέλει, αυτό είναι το ουσιαστικό ζητούμενο. Η δια-καλλιτεχνικότητα και συν-δημιουργία. Αυτό επίσης μας διαφοροποιεί από άλλα φεστιβάλ πανευρωπαϊκά.
Όσον αφορά τους χώρους που εμπλέκουμε, εσωτερικούς και εξωτερικούς, τους αντιμετωπίζουμε και αυτούς ως δυνητικά καλλιτεχνικά έργα από μόνους τους. Κτίρια όπως ο Μύλος του Παππά, το Μουσουλμανικό Τέμενος, τοπόσημα στην πόλη όπως η Ρωμαϊκή δεξαμενή του Διοκλητιανού έχουν τέτοιο εκτόπισμα που πρέπει να «συνεργαστείς» μαζί τους και όχι απλά να τα χρησιμοποιήσεις ως δοχεία!
Ιδιαίτερα φέτος, ο χώρος της Λογοτεχνικής Γωνίας αναδείχτηκε και ο ίδιος αναδεικνύοντας τα έργα που παρουσιάζει. Σημαντικός παράγοντας γι’ αυτό είναι ο φωτισμός του χώρου από τον Ολλανδό σχεδιαστή φωτισμού, συνεργάτη και συνιδρυτή της ομάδας μας Wil Caspers.
Στη φετινή διοργάνωση τα ίδια τα έργα μας υπέδειξαν τον χώρο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι έργα που εμπεριέχουν την τεχνολογία και απαιτούν από τον θεατή λιγάκι παραπάνω από τον χρόνο του και την προσοχή του. Συχνά προτείνουν την ενεργητική του διά-δραση. Από την αρχαιότητα κιόλας η τέχνη και η τεχνολογία είναι αλληλοσχετιζόμενες έννοιες που παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σήμερα η τεχνολογία έρχεται να αμφισβητήσει τα ανθρώπινα όρια, προσφέροντας όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της τέχνης και συνδέοντάς μας με καλλιτέχνες από την άκρη της γης. Έτσι μπορούμε να παρουσιάσουμε έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο όπως το βίντεο της Κινέζας Μaja Ren, που διεκδίκησε και πήρε φέτος μία θέση στο Φεστιβάλ.
*Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχατε να αντιμετωπίσετε στο φετινό Φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ επιζητεί κάθε χρόνο νέες προκλήσεις για τον εαυτό του και για το κοινό. Φέτος ήταν σίγουρα ο νέος χώρος, αλλά και η ιδιαίτερη φύση των έργων που προτάθηκαν να συμμετέχουν. Μέσα από τις προκλήσεις οι τέχνες αποκτούνε την απαραίτητη εγρήγορση τόσο όσον αφορά στη δημιουργία όσο και στην παρουσίασή τους.
Βέβαια υπάρχεις και προκλήσεις που είναι ιδιαίτερα σκληρές και καθόλου απαραίτητες. Μια σημαντική πρόκληση φέτος ήταν το να καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον ενθουσιασμό μας ως διοργάνωση, αλλά και ως επαγγελματίες καλλιτέχνες, αντιμετωπίζοντας μια ακραία και απρόσωπη γραφειοκρατία. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρόκληση θα είναι σύντομα πίσω μας!
Το Φεστιβάλ μεγαλώνει κάθε χρόνο, επενδύει στο μέλλον, αλλά στην χώρα μας, λόγω της έλλειψης ουσιαστικού σχεδιασμού γα τον Πολιτισμό, είναι αναγκασμένο να αντιμετωπίζει κάθε διοργάνωση ως την τελευταία! Εμείς όμως όχι μόνο δεν το βάζουμε κάτω, αλλά αντίθετα ανεβάζουμε το ποιοτικό επίπεδο της δουλειάς μας και συνεχίζουμε να κρατάμε τους ορίζοντές μας ανοικτούς. Φέτος μαζί μας καλλιτέχνες από την Ουκρανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Γαλλία και αλλού. Και κυρίως πολλοί και διαφορετικοί, αξιόλογοι Έλληνες δημιουργοί.
Το 8ο Φεστιβάλ θα βρίσκεται ως τις 16 Μαΐου στη Λογοτεχνική Γωνία.
Σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου 20:30 και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα παρουσιάσει την ταινία «Ultraviolette: η συμμορία που έφτυνε αίμα» μια ταινία-έργο τέχνης από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.
Αύριο Τρίτη 16 Μαΐου στις 20:00 θα βρίσκεται παράλληλα και στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με την περφόρμανς «ε-ρωτάς? ΠΡΟΙΚΑ» της ομάδας OFFART, στο πλαίσιο του project που δημιούργησε, τις «Διαχρονικές αναγνώσεις του έρωτα» μέσα στο Μουσείο και του εορτασμού για τη διεθνή μέρα Μουσείων. Στον εικαστικό κατάλογο στη σελίδα του Φεστιβάλ https://www.opennightsfestival.com/ θα βρείτε όλα τα έργα της 8ης διοργάνωσης.
*Το Open Nights διοργανώνεται από την ομάδα OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass