Συμβόλαιο αλλαγής για δικαιοσύνη και ασφάλεια

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΕΡΜΙΝΑ ΜΑΓΑΛΙΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2023 8:06

«Η κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει ρημαγμένη και σε συνεχή φτωχοποίηση. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σαν ενιαίο σύνολο διέπεται από μεταρρυθμίσεις και ρήξεις με στόχο την άμεση ανακούφιση των λαϊκών τάξεων, αλλά και την
αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου» τονίζει σήμερα στην «Ε» η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ερμίνα Μαγαλιού.
Η κ. Μαγαλιού στη συνέντευξή της μιλάει για την αλλαγή «που θέλει η πλειοψηφία των έντιμων ανθρώπων που έχει πληγεί η αξιοπρέπειά τους», τα μηνύματα που παίρνουν από τον κόσμο που είναι «κούραση, απογοήτευση, αίσθημα αδιεξόδου» από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, την «ακρίβεια, αισχροκέρδεια δισεκατομμυρίων, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τα πρώτα βήματα για την ιδιωτικοποίηση του νερού» που είναι ένας μικρός απολογισμός της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, ενώ την πρώτη ημέρα της προοδευτικής κυβέρνησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι ήδη έτοιμη θα ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

* Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
- Δικαιοσύνη και ασφάλεια είναι. Ο τρόπος που κυβέρνησε η ΝΔ τα τέσσερα αυτά χρόνια προξένησε υπαρξιακά ζητήματα για τη χώρα, σε σημείο που η επανεκλογή της θα αποτελούσε τον κυριότερο παράγοντα οικονομικής και πολιτικής αστάθειας της χώρας μας. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει την πορεία της χώρας πολύ πέρα από την επόμενη κυβερνητική θητεία.
Ασφάλεια χρειάζεται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος απέναντι στην κλιματική κρίση, τα καρτέλ, τους μεσάζοντες. Δικαιοσύνη στις αποζημιώσεις. Ασφάλεια επίσης έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί τα κονδύλια κατευθύνονται από τη ΝΔ σε ελάχιστους και συγκεκριμένους μεγάλους οικονομικούς κύκλους.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. σαν ενιαίο σύνολο διαπιστώνουμε διέπεται από μεταρρυθμίσεις και ρήξεις με στόχο την άμεση ανακούφιση των λαϊκών τάξεων, αλλά και την αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Καλούμε επομένως την κοινωνική πλειοψηφία να πάρει θέση απέναντι στη διεύρυνση των ανισοτήτων, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων, την υπονόμευση τελικά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί να προχωρήσει η κοινωνία ρημαγμένη και σε συνεχή φτωχοποίηση.

* Τι σηματοδοτεί το σύνθημα Συμβόλαιο Αλλαγής;
- Οι πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί, θέλουν να αλλάξει αυτό που βιώνουν σήμερα. Αλλαγή θέλει ο νέος που δουλεύει απλήρωτα 12ωρα, ο καταστηματάρχης που τον κυνηγάνε οι εισπρακτικές, η εργαζόμενη μητέρα, που με δύο επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ βλέπει να φεύγει ο μισός μισθός, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που κρατάνε με αυτοθυσία όρθια τα νοσοκομεία μας, οι μαθητές που διαβάζουν αυτές τις μέρες κι έχουν να αντιμετωπίσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που αγωνιούν αν θα συνεχίσουν να παράγουν ή θα φύγουν από την ύπαιθρο, τα 700.000 νοικοκυριά που φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν το σπίτι τους.
Αλλαγή θέλει η πλειοψηφία των έντιμων ανθρώπων που έχει πληγεί η αξιοπρέπειά τους, που δεν ανέχονται το σκάνδαλο των υποκλοπών, τον βιασμό της δημοκρατίας, τη συγκάλυψη των ευθυνών, την αλαζονεία αυτής της κυβέρνησης, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συνεχή φτωχοποίησή τους, την ίδια στιγμή που ελάχιστοι θησαυρίζουν σε βάρος τους.
Ο κόσμος ζητάει να αλλάξει η ζωή του. Να σταματήσει να είναι καθεστώς σε αυτόν τον τόπο η αδικία. Ζητάει να έχει μια ευκαιρία να ανασάνει, να ζήσει με αξιοπρέπεια.

* Τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο;
- Κούραση, απογοήτευση, αίσθημα αδιεξόδου. Σαν να έσβησε το κουράγιο. Η επίμονη, πολυποίκιλη μακροχρόνια κρίση κάνει το ποτήρι να έχει ξεχειλίσει, δεν χωρά άλλο χτύπημα ή άλλη απώλεια. Στα χωριά έχουν απομείνει λίγοι νέοι άνθρωποι που δεν βλέπουν προοπτική. Στα μαγαζιά οι λογαριασμοί του ρεύματος πληρώνονται έναντι, ενώ ο τζίρος εξανεμίζεται ελλείψει κατανάλωσης, εφόσον οι καταναλωτές έχουν χάσει τόσο μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης. Τα κόστη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο είναι πλέον δυσθεώρητα και προξενούν μία τάση παραίτησης. Οι ηλικιωμένοι στενάζουν για τις τιμές των φαρμάκων. Τα νέα παιδιά αναζητούν μια καλύτερη εργασία και βλέπουν τον εαυτό τους σαν μελλοντικούς και μελλοντικές μετανάστες και μετανάστριες. Τα οδικά δίκτυα είναι εγκαταλελειμμένα, στα χωριά υπάρχουν κλειστά καφενεία, ενώ σπάνια βλέπεις μικρά παιδιά να παίζουν. Ερημώνει η επαρχία κι αφήνεται στην τύχη της.

* Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ τα τέσσερα αυτά χρόνια;
- Η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ αφήνει 50 δισ. μεγαλύτερο δημόσιο χρέος και 40 δισ. μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος, 4.250.000 Έλληνες να χρωστάνε, 700.000 νοικοκυριά να αγωνιούν ότι θα χάσουν το σπίτι τους στους πλειστηριασμούς, 37.000 νεκρούς από την πανδημία, ένα ΕΣΥ υπό διάλυση, δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια και μέσα την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Αφήνει επίσης πίσω της εργασιακό μεσαίωνα, ιδίως για τους νέους ανθρώπους με απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του οκτάωρου και διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αφήνει πίσω της 7 δισεκατομμύρια κλεμμένα από την τσέπη των συνταξιούχων με την κατάργηση της 13ης σύνταξης, και με τα αναδρομικά που, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν τα έδωσε ποτέ.
Αφήνει ακρίβεια, αισχροκέρδεια δισεκατομμυρίων, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τα πρώτα βήματα για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Αφήνει βέβαια και μεγάλα κέρδη για λίγους. Έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους ισχυρούς ισχυρότερους. Πριμοδότησε με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους ελάχιστους σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

* Ποιο είναι το άμεσο πρόγραμμά σας σε περίπτωση που ο λαός σας εμπιστευτεί;
- Εχουμε ετοιμάσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την πρώτη ημέρα της προοδευτικής κυβέρνησης. Θα ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε πρόσφατα. Θα προχωρήσουμε στη μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα, ακόμα σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και στη μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα καταργήσουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Με το Πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών προχωράμε σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ αυξάνουμε άμεσα στον δημόσιο τομέα τους μισθούς κατά 10%.
Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019 και χορηγούμε την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Προστατεύουμε από τις αποκοπές ρεύματος, καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία.

* Γιατί να σας στηρίξουν με την ψήφο τους οι πολίτες;
- Είμαι μία γυναίκα που επιλέγω, ξέρω και επιμένω να διεκδικώ. Αγωνίζομαι πολλά χρόνια για τα κοινά με αφοσίωση, πείσμα, αποφασιστικότητα, αλλά και μπέσα. Είμαι παιδί βιοπαλαιστών, τίμιων ανθρώπων, που αφιερώθηκαν στα παιδιά τους, σε μένα και την αδερφή μου, μαθαίνοντάς μας με το παράδειγμα ότι αυτό που πράττουμε έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Ξέρω τι σημαίνει ανισότητα, δυσκολία και βιοπάλη και πονάω τον κάθε άνθρωπο που προχωρά βελτιώνοντας τη δική του ζωή με σεβασμό στον άλλο άνθρωπο. Είμαι λοιπόν μία από όλους κι όλες σας, που ξέρω ότι τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Δεν θέλω να γίνονται πράγματα για μας χωρίς εμάς και υπόσχεσή μου είναι ότι θα κοιτώ στα μάτια καθαρά τους μαθητές και τις μαθήτριές μου, τους συμπολίτες μου και τις συμπολίτισσές μου. Έχω έγνοια λοιπόν. Θα παλέψω ώστε τα νέα παιδιά να μπορούν να ελπίζουν, σε έναν τόπο τόσο δυνατό και προνομιούχο, όσο είναι η Λάρισα, που της αξίζει να κρατά κοντά της το υψηλά εκπαιδευμένο και μορφωμένο δυναμικό της, για να δημιουργούν και να αναπτύσσονται, αναπτύσσοντας έτσι και τον νομό μας.

 

Ομιλία στο Κλίμαξ

Η υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ερμίνα Μαγαλιού καλεί σήμερα Πέμπτη 18 του Μάη τους Λαρισαίους να ανταλλάξουν απόψεις στις 19:30 στο Κλίμαξ (απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass