«Απαράδεκτη η απουσία αγρότη ή γεωπόνου στη Βουλή»

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΡΑΒΒΑΝΗΣ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2023 8:05

«Το ποσοστό των γεωργών και των γεωπόνων στη Βουλή είναι τραγικά χαμηλό. Είναι απαράδεκτο στην προηγούμενη Βουλή να μην υπάρχει ένας αγρότης, ένας γεωπόνος από όλη τη Θεσσαλία.


Αντίθετα, κυριαρχούν οι πολιτικοί του τύπου «γεια και χαρά σας ρε πατριώτες και μένα οι παππούδες μου ήταν αγρότες», που -εκμεταλλευόμενοι τη φιλοτιμία και την καλοσύνη των ανθρώπων της υπαίθρου- χτίζουν πολιτικές καριέρες».
Με αυτόν τον τρόπο, ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κ. Αργύρης Γραββάνης, τονίζει την ανάγκη να υπάρχει εκπροσώπηση στη Βουλή από έναν άνθρωπο που γνωρίζει τα αγροτικά ζητήματα, ζητώντας ταυτόχρονα την ψήφο των πολιτών του Νομού Λάρισας σε συνέντευξή του στην «Ε».
Πιο αναλυτικά:
*Έχετε ξανακατέβει σε βουλευτικές εκλογές στο παρελθόν;
- Όχι. Είμαι γεωπόνος ελεύθερος επαγγελματίας, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δραστηριοποιούμαι από το 1992 με κατάστημα στον χώρο εμπορίας γεωργικών εφοδίων και γεωργικών μελετών στον Τύρναβο.
* Σε ποιο πεδίο πιστεύετε ότι θα είστε χρήσιμος στο κόμμα σας;
-Στο πεδίο που γνωρίζω πολύ καλά. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, με καθημερινή παρουσία στα περιβόλια και στους αμπελώνες της περιοχής μου. Ζω μαζί με τους παραγωγούς την αγωνία τους, τον καθημερινό τους αγώνα, τα προβλήματά τους. Βιώνω την προσπάθειά τους από τη φύτευση και την εγκατάσταση έως την ολοκλήρωση των αμπελώνων και των οπωρώνων στο στάδιο της συγκομιδής. Ως γόνος αγροτικής οικογένειας, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου γεωπόνοι, καλλιεργώ τα χωράφια που κληρονόμησα από τον πάτερα μου. Είμαι μέλος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ ΤΥΡΝΑΒΟΥ με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, που στηρίζει τους παραγωγούς συνεταίρους, βάζοντας φρένο στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αρπακτικών της αγοράς.
Παράλληλα, ως μελετητής γνωρίζοντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα της ΚΑΠ είμαι δίπλα στους αγρότες μας και βρίσκουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση, αναγκαίο όρο για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.
Άρα στο επίπεδο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω στο κόμμα μου, τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
*Θεωρείτε ότι η αντιπροσώπευση των γεωργών, των γεωπόνων στη Βουλή είναι ικανοποιητική;
-Το ποσοστό των γεωργών και των γεωπόνων στη Βουλή είναι τραγικά χαμηλό. Είναι απαράδεκτο στην προηγούμενη Βουλή να μην υπάρχει ένας αγρότης, ένας γεωπόνος από όλη τη Θεσσαλία.
Αντίθετα, κυριαρχούν οι πολιτικοί του τύπου «γεια και χαρά σας ρε πατριώτες και μένα οι παππούδες μου ήταν αγρότες», που -εκμεταλλευόμενοι τη φιλοτιμία και την καλοσύνη των ανθρώπων της υπαίθρου- χτίζουν πολιτικές καριέρες.
Σας θυμίζω ότι κανένας από τους τρεις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ήταν αγρότης ή γεωτεχνικός. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Νομό Λάρισας με τον μεγαλύτερο γεωπονικό σύλλογο της χώρας, όπου διατέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για αρκετά χρόνια, δεν υπάρχει κανόνας γεωπόνος.
*Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα των αγροτών;
-Οι άνθρωποι της υπαίθρου βιώνουν την εγκατάλειψή τους από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνοπτικά σας αναφέρω την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τη μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, την έλλειψη χρηματοδότησης, την αδυναμία εξεύρεσης εργατών γης. Σας θυμίζω ότι η μέση τιμή πετρελαίου κίνησης στα 2 ευρώ, ενώ στην Κύπρο είναι στα 0,95 ευρώ/lt. Η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών οδήγησε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σας υπενθυμίζω την τιμή παραγωγού στα μήλα μας 0,20 λεπτά, αν η μέση τιμή καταναλωτή είναι 1,20 λεπτά. H φτωχοποίηση τούς έχει οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής δανείων και υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, με συνέπεια την έλλειψη πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα. Σας θυμίζω ότι μόνο 500 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ποσού 31 δισ. πάει στον πρωτογενή τομέα. Αυτό δείχνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Η Κυβέρνηση, υποταγμένη στα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπεί, στερεί από τους αμπελοκαλλιεργητές την ονομασία τσίπουρο και το χαρίζει κατ’ αποκλειστικότητα στους ποτοποιούς. Στο τελευταίο, σαν Τυρναβίτης, δεσμεύομαι προσωπικά ότι στην επόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα το καταργήσουμε άμεσα.
*Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από την κοινωνία γενικότερα;
-Μια φράση. Δεν πάει άλλο. Η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής, στα καύσιμα, στο ρεύμα είναι τρομακτική, ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το έτος 2022 στη χώρα μας υπήρξε μείωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 7,4%. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν ότι τα χρήματα φτάνουν μόνο για τις τρεις εβδομάδες τον μήνα.
*Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
-Για να κυβερνήσουμε σύμφωνα με το πρόγραμμά μας για πρώτη φορά. Σας θυμίζω ότι την περίοδο 2015-2019 κυβερνήσαμε κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονίων. Πήραμε αρκετές φορές δύσκολα μέτρα. Όπως τη σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με το καθαρό εισόδημα. Προσωπικά, σαν ελεύθερος επαγγελματίας, σας διαβεβαιώνω ότι το βίωσα.
Καταφέραμε και διώξαμε την Τρόικα το καλοκαίρι του 2018. Είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση, μετά τη μεταπολίτευση, που δεν παρέδωσε καμένη γη, αλλά απόθεμα 37 δισ. που κατασπατάλησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους.
Μειώσαμε το δημόσιο χρέος, το χρέος του κόμματός μας είναι 0 ευρώ. Σας θυμίζω ότι το χρέος της Νέας Δημοκρατίας έχει φτάσει στα 400 εκατ., παρά τη δέσμευση του Μητσοτάκη ότι θα το αποπληρώσει.
Κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορήθηκε για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Σας θυμίζω ορισμένους από τις γαλάζιες ακρίδες: Πάτσης Γρεβενών, Χειμάρας Φθιώτιδας, Νικόλαου Ευβοίας.
Με το πρόγραμμά μας, των 11 σημείων, απόλυτα κοστολογημένο, που ανακοινώσε ο πρόεδρός μας θα φέρουμε τη δικαιοσύνη παντού. Με μια φράση. Μείωση τιμών, αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος διπλά στον πολίτη.
Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε να κυβερνήσουμε μακριά από τους καταναγκασμούς της Τρόικα.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΓΥΡΗΣ Π. ΓΡΑΒΒΑΝΗΣ
Γεννήθηκε στον οικισμό Λυγαριά Τυρνάβου το 1965. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια.
Πέρασε τα μαθητικά του χρονιά στον Τύρναβο. Το 1983 αποφοίτησε από το Λύκειο Τυρνάβου και συνέχισε τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 1989.
Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Κωτσια. Έχουν δύο κόρες, τη Μαρία Γραββάνη-δικηγόρο και την Παυλίνα Γραββάνη-φοιτήτρια Νομικής στο ΑΠΘ.
Από το 1992 δραστηριοποιείται στον χώρο εμπορίας γεωργικών εφοδίων και μελετών στον Τύρναβο Λάρισας. Είναι μέλος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. Εντάχθηκε μαθητής στον Ρήγα Φεραίο το 1980. Με την ίδρυση της ΕΑΡ το 1987 εντάχθηκε στις γραμμές της. Από το 1990 είναι μέλος του ενιαίου ΣΥΝ, του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε πρόεδρος του 15μελους μαθητικού συμβουλίου Λυκείου Τυρνάβου περίοδο 1982-1983.
Την περίοδο 1984-1989 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass