ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΜΕ ΚΕΡΜΑΤΟΔΕΚΤΗ

Από τα φωτοβολταϊκά στην... μπουγάδα!

* Πώς ένας Λαρισαίος το τόλμησε κόντρα στην κρίση!

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2014 13:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:29

Του Δημήτρη Βάλλα

Ο Λαρισαίος Κώστας Σταμούλης, κυνηγώντας το μεροκάματο, βρέθηκε στην Τεργέστη της Ιταλίας να εργάζεται ως ηλεκτρολόγος στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χωριά της περιοχής.

Ζώντας μόνος του στα πρόχειρα καταλύματα των εργοταξίων μαζί με άλλους εργαζόμενους ανά τακτά διαστήματα κατέβαινε στην πόλη για την μπουγάδα, να πλύνει δηλαδή τα ρούχα του, τα σκεπάσματα και ό,τι άλλο δηλαδή του ήταν απαραίτητο.

Ο χρόνος του μετρημένος και όλα έπρεπε να γίνουν γρήγορα γιατί η δουλειά δεν μπορούσε να περιμένει: Η λύση ήταν τα πλυντήρια που λειτουργούσαν με... κέρματα και σε μικρό χρονικό διάστημα σου ετοίμαζαν τα ρούχα καθαρά και στεγνωμένα.

Η ΙΔΕΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Τα φωτοβολταϊκά κάποτε εγκαταστάθηκαν και ο Κώστας επέστρεψε στη Λάρισα, αντιμέτωπος πάλι με την οικονομική κρίση και την ανεργία που μαστίζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά.

Ψάχνοντας λύσεις για μια απασχόληση, θυμήθηκε τότε την μπουγάδα στην Τεργέστη και η ιδέα δεν άργησε να έλθει. Αποφάσισε λοιπόν να «στήσει» και στη Λάρισα κάτι παρόμοιο υπολογίζοντας στον φοιτητόκοσμο της πόλης, τους στρατιωτικούς αλλά και σε πολλούς άλλους που ζουν μόνοι τους και δεν έχουν τη δυνατότητα για μπουγάδες και... άλλα συναφή στο σπίτι τους.

Διάλεξε μια περιοχή κοντά στην πλατεία Εβραίων όπου συχνάζει κυρίως φοιτητόκοσμος και έστησε τη μικρή του επιχείρηση: Πλυντήρια και στεγνωτήρια δηλαδή που δουλεύουν με κέρματα!

... «Μπήκα σε ένα πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, θα μας πει ο Κώστας, πήρα μια χρηματοδότηση και έβαλα και εγώ τις οικονομίες μου από τη δουλειά στην Ιταλία.

Παρακολούθησα ειδικά σεμινάρια για στεγνοκαθαριστές στην Αθήνα και από μια έκθεση που έγινε στο Μιλάνο, παρήγγειλα τα μηχανήματα και τα έφερα στη Λάρισα. Ξεκίνησα λοιπόν με δυσκολίες αλλά και καθυστέρηση καθώς χρειάστηκαν εξι μήνες μόνο για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου στον χώρο. Άρχισαν να με βοηθούν και οι δικοί μου, ο μπαμπάς και η μαμά και πριν από περίπου δυο μήνες το ξεκίνησα δειλά-δειλά και είδα αμέσως μεγάλη ανταπόκριση...

Εδώ κάποιος μπορεί να πλύνει τα ρούχα του σε μισή ώρα και ακόμα σε μισή ώρα να τα στεγνώσει. Τα στεγνωτήρια είναι σύγχρονα και έτσι τα περισσότερα ρούχα δεν χρειάζονται σιδέρωμα.

Με ένα κέρμα των 50 λεπτών διαλέγεις και βγάζεις από το ειδικό μηχάνημα το απορρυπαντικό και το μαλακτικό της αρέσκειας σου (σ.σ. είναι σε κάψουλες). Έπειτα πηγαίνεις στο πλυντήριο, ανοίγεις τον κάδο, βάζεις το απορρυπαντικό και τα ρούχα, επιλέγεις το πρόγραμμα και με κέρματα που αντιστοιχούν σε 2,5 ευρώ μπορείς να κάνεις μια μπουγάδα των 7 κιλών. Με 3 ευρώ 9κιλά και με 6 ευρώ 18 κιλά για κουβέρτες παπλώματα κ.α. Έπειτα στο στεγνωτήριο όπου πάλι με κέρματα 1, ή 2 ευρώ στεγνώνεις την μπουγάδα σου.

Μας έρχονται κυρίως φοιτητές, στρατιωτικοί, εργένηδες, αλλά και πολλές νοικοκυρές που είναι πολύτεκνες και θέλουν να «βάλουν» πολλές μπουγάδες ταυτόχρονα.

Ακόμα μας έρχονται και νοικοκυρές από τις διπλανές πολυκατοικίες με πλυμένα ρούχα για στέγνωμα. Σε εμάς δηλαδή, με ένα κέρμα τα στεγνώνουν σε μισή ώρα ενώ διαφορετικά στο μπαλκόνι τους τα ίδια ρούχα θα στέγνωναν σε δύο ημέρες.

Πολλοί ακόμα εκτιμούν το γεγονός ότι τα ρούχα τους πλένονται ατομικά, και δεν ανακατεύονται με αλλά όπως συνήθως γίνεται στα συμβατικά στεγνοκαθαριστήρια...

Από κάλτσες, μέχρι βελέντζες και παπλώματα λοιπόν.

Ο Κώστας, στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, είχε την ιδέα, το τόλμησε, το πάλεψε, το έκανε και μάλλον οι οικονομίες του από τη σκληρή δουλειά στην ξενιτιά φαίνεται να πιάνουν τόπο!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass