ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κώστας Ζουράρις: «Kαι ο φούφουτος θα διαπραγματευόταν καλύτερα»

* Ο διεφθαρμένος δεν διαπραγματεύεται με τον διαφθορέα του

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2014 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:20

 

Συνέντευξη στην Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Δύστυχη Ελλάδα να ‘ταν οι ξένοι μοναχά∙ Μα και οι Ελληνες;»!

Αυτό θα ήταν το σχόλιο του Οδυσσέα Ελύτη παρμένο από το «χρονικό της δεκαετίας» αν ζούσε στην Ελλάδα του σήμερα, κατά τον συγγραφέα, επιστήμονα και πολιτικό Κώστα Ζουράρι, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, «Έρχομαι από μακριά-Η αγορήνδε Ιλιαρωμηοσύνη το Οδυσσέα Ελύτη».

Βιβλίο που βασίζεται σε ανάλυση δοκιμίων του Ελύτη, τον οποίο έχει επί μακρόν μελετήσει ο συγγραφέας. Όπως σχολιάζει ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από την «Ιδιωτική Οδό» και η φράση «έρχομαι από μακριά», είναι μια από τις εκπληκτικότερες φράσεις της ελληνικής γραμματείας. Όπως παρατηρεί, ο Ελύτης καταπιάνεται με τη μοναδικότητα του ελληνικού λαού και του ελληνικού πολιτισμού. Τη μοναδικότητα του νησιωτισμού, τη μοναδικότητα του Αγιορειτισμού και τη μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας που δείχνουν την αδιάλειπτη-όπως τη λέει-την αναλλοίωτη συνέχεια, του ελληνικού πολιτισμού από τα μινωικά χρόνια, την τουρκοκρατία μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα ο Κώστας Ζουράρις, αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις εκτιμά ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Είναι απολύτως εφικτό να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και θα γίνει λόγω αποστασίας όπως το ΄65» λέει χαρακτηριστικά.

 Σε ερώτηση δε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ως Κυβέρνηση καλύτερα με τους δανειστές, είναι… αφοπλιστικός: «Και ο “φούφουτος” θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα από την δικομματίλα. Ο διεφθαρμένος δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τον διαφθορέα του» αποφαίνεται.

Συγκεκριμένα ο Κώστας Ζουράρις στη συνέντευξή του στην «Ε» επισημαίνει τα ακόλουθα:

* Κύριε Ζουράρι

Ο τίτλος του νέου σας βιβλίου, «Ερχομαι από μακριά» βασίζεται σε ανάλυση δοκιμίων του Ελύτη. Τι αντιπροσωπεύει για σας;

-«Έρχομαι από μακριά», είναι φράση από την «Ιδιωτική Οδό» του Ελύτη, και είναι μία από τις εκπληκτικότερες φράσεις της ελληνικής γραμματείας όλων των εποχών, διότι μέσα σε αυτή τη φράση ουσιαστικά ο Ελύτης δείχνει την αδιάλειπτη-όπως το λέει-την αναλλοίωτη συνέχεια, του ελληνικού πολιτισμού από τα μινωικά χρόνια, την τουρκοκρατία μέχρι και σήμερα.

Αρχίζει και λέει «έρχομαι από μακριά, δίπλα μου προχωρούνε οι συλλέκτριες των κρόκων Θήρας», αυτές δηλαδή που βλέπουν στο ακρωτήρι της Σαντορίνης τις τοιχογραφίες, τον μέγα πολιτισμό του Αιγαίου, τον μινωικό. Και συνεχίζει «από δίπλα παγαιμένες με τον βόρειο τον άνεμο» -δηλαδή τα μελτέμια του Αιγαίου και τον δικό μας τον Βαρδάρη εδώ στη Θεσσαλονίκη-«έρχονται οι Μυροφόρες», του Ακάθιστου Ύμνου, της ελληνικής υμνογραφίας, της Ορθοδόξου Βυζαντινής Υμνογραφίας. Είναι αυτές που έρχονται μαζί με τον Ελύτη. Δηλαδή το «τριαδικό» σχήμα: η μινωική Ελλάδα, η χριστιανική Ελλάδα και ο Ελύτης που είναι η νεότερη Ελλάδα η σημερινή, σε μία αδιάλειπτη ενότητα.

Στο δε «Εν λευκώ», στο δοκίμιο «Επιστροφή από την παρολίγον Ελλάδα», λέει: «Μήτε πήγε ποτέ ο νους τους πως μετά τρεις χιλιάδες χρόνια ο ίδιος λαός, στην ίδια γη, εξακολουθεί να ομιλεί την ίδια γλώσσα και ο ολιγότερο εγγράμματος εξακολουθεί να λέει τον «ουρανό», «ουρανό», και τη «θάλασσα», «θάλασσα».

Δηλαδή αναφέρεται σε αυτούς τους ευρωλιγούρηδες και αυτά που λέω εγώ τα εισαγόμενα φασικά μαλάκια-που όπως λέει και ο Ελύτης μας έρχονται από τα ξένα Πανεπιστήμια και μπόρεσαν αυτοί οι γραμματισμένοι να καταστρέψουν τη γλώσσα μας που την είχε κρατήσει χιλιάδες χρόνια ο αγράμματος λαός αλώβητη.

* Τι πιστεύετε ότι θα έλεγε ο Ελύτης αν ζούσε σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης εσείς που τόσο τον έχετε μελετήσει;

-Από το χρονικό της Δεκαετίας θα έλεγε: «Δύστυχη Ελλάδα να ‘ταν οι ξένοι μοναχά∙ Μα και οι Ελληνες;». Και από το «Άξιον Εστί», θα έλεγε «όλοι μαζί προχωρούσαμε δίχως μιλιά κατά τα μέρη που δεν έχει καθημερινές και σκόλες» και εννοεί τους Αρχαίους Ελληνες, τους βυζαντινούς, τους σαρικοφόρους καπετανέους, τους αγριωπούς στην αντίσταση.

* Στο βιβλίο σας πραγματεύεστε μέσα από τον Ελύτη και εσείς την «αδιάλειπτη» συνέχεια της Ελλάδας;

- Στο εξώφυλλο του βιβλίου μου είχε την καλοσύνη και την ευχαριστώ και από την «Ελευθερία», η χήρα του Ελύτη η κ. Ηλιοπούλου, να μου δώσει μία από τις τρεις φωτογραφίες του Ελύτη που υπάρχουν με στολή. Διότι νομίζω ότι υπάρχουν άνω του ενός εκατομμυρίου φωτογραφίες του Ελύτη σε όλο τον κόσμο, είναι ένας από τους διασημότερους Ελληνες όλων των εποχών- να μην το ξεχνάμε αυτό- αλλά οι φωτογραφίες του με στολή είναι μόνο τρεις, από την Πίνδο. Η φωτογραφία που έχω στο εξώφυλλο λοιπόν, είναι ο ανθυπολοχαγός Ελύτης - τον αγαπώ πολύ γιατί μοιάζει και με τον Άρη Βελουχιώτη με τα γένια του, Ελύταρος! -δύο μέρες πριν τραυματιστεί βαριά σε επίθεση του λόχου του. Η φράση του από το «Άξιον Εστί» είναι «μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω». Τι λέγαμε πριν; Ότι χαρακτηρίζει «μοναδικότητα» τον ελληνικό λαό και τον ελληνικό πολιτισμό, πάλι με την τριλογία, δηλαδή την «αγία τριάδα». Η μοναδικότητα του νησιωτισμού, η μοναδικότητα του Αγιορειτισμού και η μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας. Και με βάση τη φωτογραφία με τη στρατιωτική του στολή, πίσω σε κολάζ, βάζω το Άγιο Όρος για να εικονογραφήσω αυτή του τη φράση από το «Άξιον Εστί».

Το άλλο στοιχείο, βέβαια είναι ότι επιμένει στη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού απέναντι σε όλες αυτές τις νεοσύστατες θεωρίες που μας λένε ότι η Ελλάδα έγινε έθνος μετά τη γαλλική επανάσταση και είναι κατασκευή των Βαυαρών και των Ευρωπαίων. Αυτές οι μπουρδολογίες.

* Να έρθουμε και στην επικαιρότητα και να σας ρωτήσω ως άνθρωπος που έχετε αναπτύξει και πολιτική δράση και εκφράζετε συχνά τις απόψεις σας για τα τεκταινόμενα στον τόπο, θεωρείτε ότι μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή;

-Είναι απολύτως εφικτό να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και θα γίνει λόγω αποστασίας, όπως έγινε και το ΄65 ακριβώς.

* «Αποστασίας» πολλών βουλευτών από διάφορα κόμματα;

-Ε ναι, αυτών που υπολείπονται. Βέβαια «αποστάτες» δεν θεωρώ αυτούς που έφυγαν από τα κόμματά τους τα τελευταία δύο χρόνια, μιλάμε για τους βουλευτές που είναι συντεταγμένοι σε κόμματα αυτή τη στιγμή. Η αποσκίρτηση ορισμένων βουλευτών από τις συντεταγμένες αποφάσεις των κομμάτων τους είναι ο ορισμός της αποστασία, όπως και το 1965 το οποίο το έζησα πολύ καλά.

* Θεωρείτε συνεπώς ότι θα πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές; Εκτιμάτε ότι μία Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει καλύτερα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές;

-Να σας πω ή μάλλον να θέσω το ερώτημα: «Γιατί εγώ ως Κώστας Ζουράρις είμαι καλύτερος διαπραγματευτής;». Όχι γιατί είμαι πιο εμπειρογνώμων από μερικούς από αυτούς. Βεβαίως όχι. Μπορεί να ξέρουν καλύτερα γράμματα στο θέμα της τοκογλυφίας και της νομισματικής πολιτικής από μένα, αλλά, ποιο είναι το συγκριτικό μου πλεονέκτημα; Εμένα δεν μπορούν να με εκβιάσουν οι Βρυξέλλες, δεν μπορούν να με εκβιάσουν οι τοκογλύφοι-οι «δανειστές» που λένε- και αυτό συνιστά τη διαπραγματευτική μου υπεροχή. Από τη στιγμή που αυτοί κρατάνε 20 ονόματα από τη δικομματίλα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ο προσκυνημένος, ο ένοχος, ο διεφθαρμένος δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τον διαφθορέα του. Και ο «φούφουτος» θα είναι καλύτερος διαπραγματευτής, ο οποιοσδήποτε «φούφουτος», υπό το έναν και μόνον όρο: να μην μπορούν να τον εκβιάσουν οι ξένοι.

Όσο για το χρέος να σας πω το εξής: από τη δεύτερή μου πατρίδα που είναι η Γαλλία, τους πρώτους έξι μήνες που ο Ολάντ δεν έδειχνε ακόμη ότι είναι τόσο καραγκιόζης έγινε το εξής: διά της απλής αναγγελίας του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, ότι έκανε συμφωνία με την Ελβετία, με το Λιχτενστάιν και με τις νήσους Καϊμάν, της παρέδωσαν τις λίστες ονομάτων μεγαλοφοροφυγάδων και στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2012 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ότι χωρίς καμία νομική όχληση μπορούσαν οι μεγαλοφοροφυγάδες να επιστρέψουν τα χρήματα. Έτσι τον μήνα Αύγουστο επέστρεψαν «οικειοθελώς», στο γαλλικό θησαυροφυλάκιο, δύο δισεκατομμύρια ευρώ κάνοντας επανόρθωση φορολογική, καθώς φοβήθηκαν οι φοροφυγάδες να μην αποκαλυφθούν τα ονόματά τους. Αυτό που δεν έκανε ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο. Δηλαδή ποιες λίστες; Η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα του Λιχτενστάιν, οι θαλαμηγοί της Ολλανδίας και τα σπίτια του Λονδίνου. Τόσο απλό είναι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass