ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΤΟΥ ΠΘ

ΔΡ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ: «Μεταμορφώνουμε τα υποτιθέμενα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα»

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:24

 

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

«Οι μέχρι τώρα επιτυχίες μας κάνουν πραγματικά αισιόδοξους. Το 2014 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για μας, μια και το ερευνητικό έργο του Τμήματος φιλοξενήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Wall Street Journal, και υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για στον σχεδιασμό νέων πρακτικών στον τομέα της πρόληψης ασθενειών. Ακόμα, το 2014, το Τμήμα μας έδωσε τον μοναδικό Έλληνα αξιολογητή των νέων ερευνητικών προγραμμάτων της ΝΑΣΑ. Ελπίζω σύντομα να ξεπεράσουμε αυτά τα επιτεύγματα». Αυτά αναφέρει σήμερα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ανάμεσα σε άλλα ο κοσμήτορας και καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ Γιάννης Κουτεντάκης. Να σημειώσουμε ότι πρώτο και με διαφορά αναδεικνύεται το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας ανάμεσα στα 5 που λειτουργούν στα ελληνικά πανεπιστήμια με βάση το επιστημονικό/δημοσιευμένο έργο.

 

Η συνέντευξη

* Πρώτο και με διαφορά αναδεικνύεται το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας ανάμεσα στα 5 που λειτουργούν στα ελληνικά πανεπιστήμια με βάση το επιστημονικό/δημοσιευμένο έργο. Τι σημαίνει αυτό για σας;

«Σημαίνει, καταρχήν, επιβράβευση μίας προσπάθειας ετών από πολλούς συναδέλφους που είχαν ως στόχο την αριστεία, τη διαφάνεια και τη συστηματική εργασία. Σημαίνει ακόμα περισσότερη οργάνωση και συνέπεια εκ μέρους μας, με σκοπό να διατηρήσουμε την περίοπτη αυτή θέση προς όφελος των φοιτητών μας, του πανεπιστημίου μας, και της θεσσαλικής κοινωνίας γενικότερα. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε και στο μέλλον, ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο, διότι μάθαμε να μεταμορφώνουμε τα υποτιθέμενα μειονεκτήματα - όπως ο γεωγραφικός "αποκλεισμός" του Τμήματος από τον κορμό του ΠΘ - σε πλεονεκτήματα».

* Ποιες καινούργιες προτεραιότητες και στόχους δημιουργεί αυτή η εξέλιξη;

«Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο το καλύτερο δυνατόν στους τομείς του υγιούς αθλητισμού και ποιότητας ζωής. Να βελτιωθούμε στη δημιουργία πρωτογενούς γνώσης και να θεμελιώσουμε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε περιοχές όπως θεραπευτικός τουρισμός, διακοπή καπνίσματος, άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλαγή του κλίματος και υγεία, έλεγχος της παχυσαρκίας, κλπ. Να επικεντρωθούμε στην εξωστρέφεια και σε καινοτόμες δράσεις, και να συμμετάσχουμε στη βελτιστοποίηση προϊόντων που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα. Θέλουμε δηλαδή να γίνουμε το Τμήμα που θα αφήσει το πεδίο της εικασίας για να επενδύσει στο πεδίο της ουσίας. Να ανεβάσαμε τον πήχη πάνω από τα όρια της χώρας και της Ευρώπης κάνοντας το ΤΕΦΑΑ του ΠΘ διεθνώς αναγνωρίσιμο και προορισμό αριστείας».

* Μπορείτε να μας πείτε τη βασική συνταγή της επιτυχίας του ΤΕΦΑΑ, με την οποία έχει καταξιωθεί διεθνώς;

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ή μυστική συνταγή επιτυχίας! Απλά φροντίζουμε να κάνουμε το αυτονόητο. Για παράδειγμα, δημιουργήσαμε συνέργειες διαφορετικών κατευθύνσεων και αντιλήψεων δίνοντας έμφαση στην ομαδικότητα και στη δημιουργία σκεπτόμενων αποφοίτων, ικανών στη εξεύρεση λύσεων. Για πρώτη ίσως φορά στο Τμήμα μας, 6 διαφορετικές επιστήμες (εργοφυσιολογία, κλινική φυσιολογία, βιοχημεία, βιοκινητική, ψυχολογία και προπονητική) συνεργάζονται αρμονικά με εκπληκτικά αποτελέσματα, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της χώρας. Επιζητούμε το νέο και το διαφορετικό. Και είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από πολλά άλλα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας».

* Με τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που προχωρούν κανονικά, εκτιμάτε ότι το ΤΕΦΑΑ θα προχωρήσει ακόμα ψηλότερα;

«Οι μέχρι τώρα επιτυχίες μας κάνουν πραγματικά αισιόδοξους. Το 2014 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για μας, μια και το ερευνητικό έργο του Τμήματος φιλοξενήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Wall Street Journal, και υοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για στον σχεδιασμό νέων πρακτικών στον τομέα της πρόληψης ασθενειών. Ακόμα, το 2014, το Τμήμα μας έδωσε τον μοναδικό Έλληνα αξιολογητή των νέων ερευνητικών προγραμμάτων της ΝΑΣΑ. Ελπίζω σύντομα να ξεπεράσουμε αυτά τα επιτεύγματα».

* Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νέους που αγωνιούν για το μέλλον τους;

«Κοιτάξτε τις προκλήσεις της ζωής κατάματα και μην αφήνετε ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Συνήθως οι απαντήσεις στις ανησυχίες μας είναι ...δίπλα μας. Επενδύσετε στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την αξιοκρατία».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο κοσμήτορας και καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ Δρ Γιάννης Κουτεντάκης έχει συμμετάσχει σε πρωταθλήματα εθνικού και διεθνούς επιπέδου καθώς και σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως αθλητής, προπονητής και επιστημονικός σύμβουλος, ενώ έχει διατελέσει Εθνικός Προπονητής Κωπηλασίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, χορευτής και επαγγελματίας χοροδιδάσκαλος. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του Βρετανικού Ολυμπιακού Ιατρικού Κέντρου και εμπνευστής των παγκοσμίως πρώτων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην «Επιστήμη του Χορού» (Wolverhampton University, Αγγλία) και στην «Άσκηση και Υγεία στις Ένοπλες Δυνάμεις» (ΠΘ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανθρώπινη απόδοση και υγεία, και έχει περισσότερες από 500 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες πολλές από τις οποίες έχουν υιοθετηθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Σύστημα Υγείας της Σκωτίας και την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντολογικής Υγείας. Ο Δρ Κουτεντάκης είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Wolverhampton.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass