Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Α. Παπαμιμίκος: «Ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές»

* Τώρα κρίνονται τα συμφέροντα της πατρίδας μας

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:30

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Αύριο, αν ο τόπος μπει σε περιπέτειες, δεν θα έχει κανένας το άλλοθι της άγνοιας. Ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές. Ο κόσμος δεν θέλει να παιχτεί η μοίρα της χώρας στα ζάρια. Εάν ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι του επιβάλλουν εκβιαστικά την προσφυγή στις κάλπες, θα πρέπει να ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντοτε έτοιμη».

Τα παραπάνω επισημαίνει με έμφαση ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Αντρέας Παπαμιμίκος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ε», μία ημέρα πριν την τρίτη, κρίσιμη, αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει, θέτοντας το πλαίσιο μίας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης δυο δρόμοι υπάρχουν, η επιστροφή στο παρελθόν που χρεοκόπησε ή συνέχεια σε ένα μέλλον βασισμένο σε μεταρρυθμίσεις και βιώσιμη ανάπτυξη.

Καθένας, παρατηρεί θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να επιλέξει ποια Ελλάδα επιθυμεί. Διατυπώνει δε την εκτίμηση ότι οι πολίτες δεν θα αφήσουν άλλους να αποφασίσουν γι’ αυτούς, υπενθυμίζοντας ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Όσον αφορά στην αυριανή ψηφοφορία ο γραμματέας της ΝΔ υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά τις ευθύνες που αναλαμβάνουν οι βουλευτές με την ψήφο τους. Υπενθυμίζει δε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκίνησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν το χαρακτήρα προφητείας, από τον περασμένο Αύγουστο και συμπληρώθηκαν από « κακοστημένες φαρσοκωμωδίες των ΑΝΕΛ με καταγγελίες που κινούνταν ανάμεσα στην αθλιότητα, τη γελοιότητα και το δράμα, αλλά κατέπεσαν κι αυτές». Ο ψυχολογικός εκβιασμός στους βουλευτές, στον οποίο πρωταγωνιστούν οι συνοδοιπόροι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν πρέπει να περάσει, επισημαίνει χαρακτηριστικά. Τώρα κρίνονται τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Εξάλλου, αποφαίνεται ότι το κλίμα φόβου δεν το καλλιεργεί η Κυβέρνηση αλλά οι θέσεις και οι προθέσεις που διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει ως «μυθεύματα» τα σενάρια που υποστήριζαν ότι ο Α. Σαμαράς ήθελε εκλογές. Παραπέμπει δε στη συναινετική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι με το περιεχόμενό της απέδειξε ότι ακούει τους πολίτες και σέβεται το Σύνταγμα και προφυλάσσει το συμφέρον της χώρας και επαναλαμβάνει την προοπτική εκλογών εντός του 2015.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαμιμίκος ξεκαθαρίζει ότι εφόσον γίνουν εκλογές και όσον αφορά στον ίδιο δεν θα είναι υποψήφιος σε καμία περιφέρεια της χώρας, αφήνοντας, πάντως, με τη δήλωσή του αυτή το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας χωρίς σταυρό.

Συγκεκριμένα η συνέντευξη του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στην «Ε» έχει ως ακολούθως:

* Κύριε Παπαμιμίκο, μετά τη συναινετική πρόταση που κατάθεσε ο πρωθυπουργός και το αποτέλεσμα και της δεύτερη ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας, ποια είναι η εκτίμησή σας; Θα βρεθούν τελικά οι 180 για την εκλογή του Προέδρου και από πού θα προέλθουν οι ψήφοι αυτοί;

- Εκείνο που θέλω να τονίσω, άλλη μια φορά, είναι οι ευθύνες που αναλαμβάνουν οι βουλευτές, κ. Αποστολοπούλου. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί είναι αντιμέτωποι με έναν εκβιασμό, που άρχισε εδώ και μήνες και στόχο έχει να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουν χρέος να αντισταθούν, να απαντήσουν αποφασιστικά στους καιροσκοπισμούς, τις θεωρίες συνωμοσίας, τα φαιδρά κατασκευάσματα. Να μην αφήσουν σε δολοπλοκίες την πορεία του τόπου μας. Έχουν την υποχρέωση να επιβάλουν με τη στάση τους πραγματικό σεβασμό στο Σύνταγμα και τους θεσμούς. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, της λογικής και του εθνικού συμφέροντος. Αύριο, αν ο τόπος μπει σε περιπέτειες, δεν θα έχει κανένας το άλλοθι της άγνοιας.

 

«Θεωρίες συνωμοσίας»

* Τις προηγούμενες μέρες δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε ένα κλίμα τόσο για «αποστάτες» όσο και για «αργυρώνητους» και μάλιστα με συγκεκριμένες καταγγελίες. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα που συνιστά και ένα είδος «ψυχολογικού εκβιασμού» προς τους βουλευτές πόσο εύκολο είναι να συμπληρωθούν οι «180» πέραν των λοιπών πολιτικών διαφωνιών που μπορεί να υπάρχουν;

- Μην ξεχνάμε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκίνησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν το χαρακτήρα προφητείας, από τον περασμένο Αύγουστο. Συνεχίστηκαν κατόπιν με τους ισχυρισμούς για κουμπαράδες που αποδείχθηκαν φαιδροί και ανυπόστατοι. Υιοθετήθηκαν κατόπιν όχι μόνο από τον εκπρόσωπο, αλλά και από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε βαρύτατους υπαινιγμούς, από το βήμα της Βουλής για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήρθαν κατόπιν οι κακοστημένες φαρσοκωμωδίες των ΑΝΕΛ με καταγγελίες που κινούνταν ανάμεσα στην αθλιότητα, τη γελοιότητα και το δράμα, αλλά κατέπεσαν κι αυτές. Όπως πολύ σωστά το λέτε, επιδόθηκαν σε ένα ψυχολογικό εκβιασμό που δεν γνώρισε ποτέ η χώρα στη μεταπολιτευτική περίοδο. Και ο εκβιασμός αυτός, στον οποίο πρωταγωνιστούν οι συνοδοιπόροι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν πρέπει να περάσει. Γιατί αν περάσει, όχι μόνο θα τραυματίσει σοβαρά τη Δημοκρατία μας, αλλά θα λειτουργήσει και σαν νάρκη στην πορεία του τόπου μας. Δεν κρίνονται αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης ή μιας παράταξης. Κρίνονται τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

«Φόβο καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

* Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου σχετικά με την πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ και το σύνολο των οικονομικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι πρόωρες εθνικές εκλογές και η πιθανή επικράτησή του. Τι απαντάτε;

- Το κλίμα φόβου το καλλιεργούν οι θέσεις και οι προθέσεις που διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν βλέπει κανείς τι συμβαίνει, για παράδειγμα, στη Ρωσία και ταυτόχρονα ακούει τον Αλ. Τσίπρα να λέει πως θα βαράει νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, πώς να μην ανησυχεί; Όταν ακούει τον ένα να μιλά για κούρεμα χρέους, τον άλλον για επιμήκυνση και τον τρίτο για πάγωμα, πώς να μην ανησυχεί; Όταν ακούει πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν πιστωτική γραμμή, ποια ασπίδα θα έχει η χώρα; Όταν ακούει να εξαγγέλλουν επιστροφή στον κρατικισμό, επαναγορά της Ολυμπιακής, ακύρωση της στρατηγικής συμμαχίας με την Cosco, κρατικοποίηση των τραπεζών, ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, τι να περιμένει κανένας, πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα αντιμετωπίσουμε το καυτό πρόβλημα της ανεργίας; Όταν ακούει να μιλούν για μαζική νομιμοποίηση μεταναστών, για αφοπλισμό της Αστυνομίας, για ειδικού τύπου Ένοπλες Δυνάμεις, για κατάργηση του ΝΑΤΟ, πώς να μην ανησυχεί;

Η πρόταση Σαμαρά

* Όλο το προηγούμενο διάστημα διακινήθηκε ως «εκτίμηση» ότι στην πραγματικότητα ο Α. Σαμαράς ήθελε να πάει σε εκλογές ώστε η «καυτή πατάτα» των ανοιχτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, είτε να περάσει στα χέρια των επόμενων είτε στην περίπτωση που η ΝΔ καταφέρει να παραμείνει ο κορμός μίας νέας Κυβέρνησης να έχει άλλη διαπραγματευτική ισχύ. Και, λόγω αυτής της αντίληψης δεν έδειξε και μεγαλύτερη διαλλακτικότητα ο πρωθυπουργός σε «ενδιάμεσες» λύσεις συναίνεσης που τέθηκαν υπό συζήτηση. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτή η εκτίμηση;

- Όλα αυτά τα μυθεύματα αγνοούν σκόπιμα την πρόταση που ανέπτυξε πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Έκανε μια ξεκάθαρη πρόταση υπέρβασης, συναίνεσης και ευθύνης, με συγκεκριμένα βήματα: Πρώτον, την εκλογή του Σταύρου Δήμα ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεύτερον, την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το τέλος του Μνημονίου και τη Συμφωνία θωράκισης της χώρας για την επόμενη μέρα. Τρίτον, την κυβερνητική διεύρυνση με πρόσωπα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τέταρτον, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική και να μην πάει το νέο Σύνταγμα μετά το 2021. Και πέμπτον, τις εθνικές εκλογές, ακόμα και στο τέλος του 2015. Με αυτή την πρόταση ο πρωθυπουργός απέδειξε άλλη μια φορά, πως επιδιώκει τη συναίνεση στην πράξη και κάνει για τον σκοπό αυτό ό,τι χρειάζεται. Απέδειξε ακόμη πως ακούει τους πολίτες, που - όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις - δεν θέλουν να γίνουν εκλογές την περίοδο αυτή. Απέδειξε, με μια κουβέντα, πως κάνει ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και το συμφέρον της χώρας ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος, να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα και να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη μέρα, χωρίς να μπει σε περιπέτειες.

Στα... ζάρια;

* Σε περίπτωση που μετά την αυριανή ψηφοφορία εν τέλει οδεύσουμε σε πρόωρες εκλογές, βάσει των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κερδίζει». Όχι αυτοδύναμα αλλά «κερδίζει». Οι εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας για μία πιθανή εκλογική αναμέτρηση ποιες είναι; Βλέπει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποτελέσει εκ νέου τον «κορμό» της επόμενης Κυβέρνησης και υπό ποιες προϋποθέσεις;

-Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι πως το προβάδισμα αυτό άρχισε να συρρικνώνεται αμέσως μόλις ξεκίνησε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι του οδηγήσουν τον τόπο σε πρόωρες εκλογές θα εισπράξουν και το κόστος της απόφασής τους. Διότι - μην το ξεχνάμε - οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές. Και κάτι ακόμη: Άλλο εκφράζω σε μια δημοσκόπηση τη δυσφορία μου και άλλο αποφασίζω σε ποιον να αναθέσω το μέλλον της χώρας και το μέλλον μου. Το πιο σημαντικό; Περίπου το 20% αυτών που απαντούν, δηλώνουν πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Πιστεύω, λοιπόν, πως οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα αφήσουν άλλους να αποφασίσουν γι’ αυτούς. Όταν γίνει αυτό - και πιστεύω πως θα γίνει - τα αποτελέσματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο κόσμος θέλει σιγουριά και σταθερότητα για την έξοδο από την κρίση. Δεν θέλει να πάνε χαμένες οι θυσίες που κάναμε. Δεν θέλει να παιχτεί η μοίρα της χώρας στα ζάρια.

* Είναι προφανές ότι αν αύριο δεν επιτευχθεί εκλογή, η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές. Χρονικά πότε τοποθετούνται στην περίπτωση αυτή, στα τέλη Ιανουαρίου; Και πόσο «έτοιμη» είναι η Νέα Δημοκρατία για μία εκλογική μάχη;

- Ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές. Εάν ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι του επιβάλλουν εκβιαστικά την προσφυγή στις κάλπες, θα πρέπει να ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντοτε έτοιμη.

Το διακύβευμα

* Ποιο είναι το «πρόταγμα» και το «διακύβευμα» που θα θέσει η ΝΔ αντιμετωπίζοντας της πρόωρες εκλογές;

- Αυτή τη στιγμή το πρόταγμά μας είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η διασφάλιση της σταθερότητας, η έξοδος από την κρίση. Από εκεί και πέρα, αν οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, τα διλήμματα θα μπουν από μόνα τους. Ο κ. Τσίπρας θέλει κρατική Ολυμπιακή, σαν αυτή που μας έβαζε 400 εκατ. ευρώ μέσα τον χρόνο, ενώ εμείς πιστεύουμε σε μια ανταγωνιστική αγορά. Δηλώνει ότι θα παρέμβει στον τουρισμό, ενώ εμείς κάθε χρόνο αυξάνουμε τα έσοδα. Τρομοκρατεί επενδυτές, την ώρα που εμείς ξεκάθαρα δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τις αποκρατικοποιήσεις και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Αναπόφευκτα λοιπόν, υπάρχουν δύο δρόμοι: Επιστροφή στο παρελθόν που χρεοκόπησε ή συνέχεια σε ένα μέλλον βασισμένο σε μεταρρυθμίσεις και βιώσιμη ανάπτυξη. Καθένας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να επιλέξει ποια Ελλάδα επιθυμεί.

* Να αντιστρέψω το ερώτημα. Εφόσον τελικά εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Α. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Στην περίπτωση αυτή ποιες είναι οι στοχεύσεις του 16μήνου και τι θα πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες πολίτες;

- Ο πρωθυπουργός αποδεικνύοντας έμπρακτα τη βούληση συναίνεσης και την ευθύνη που απαιτούν οι περιστάσεις δήλωσε έτοιμος να δεσμευτεί για εκλογές στο τέλος του 2015. Εφόσον λοιπόν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμευόμαστε για ένα συγκροτημένο και συγκεκριμένο σχέδιο με τέσσερα βασικά βήματα: Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και έξοδος από το μνημόνιο, μέσα στο επόμενο δίμηνο. Το δεύτερο είναι η συμφωνία με τους εταίρους μας για την πιστοληπτική γραμμή, έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος και να συμπιέσουμε τα επιτόκια δανεισμού, να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για τα πρώτα βήματά μας στη μετά τα μνημόνια εποχή. Τρίτο βήμα είναι μια συμφωνία με τους εταίρους μας, που να ανταποκρίνεται στην απόφαση, που πήρε το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, για την περαιτέρω βελτίωση του δημοσίου χρέους. Και τέταρτο βήμα η εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου για την Ανάταξη της χώρας και την Κοινωνική Συνοχή. Ένα σχέδιο που θα έχει ως εργαλείο τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, στο κράτος, την αγορά, τους θεσμούς και βέβαια στο Σύνταγμα.

Περί υποψηφιότητας

* Κατά καιρούς, υπό την προοπτική πρόωρων εκλογών έχει ακουστεί και μία δική σας υποψηφιότητα για τη Βουλή. Οπότε επαναλαμβάνω το ερώτημα: εφόσον γίνουν εκλογές θα είστε υποψήφιος, στη Λάρισα η άλλου;

- Έχω δει να γράφεται άλλοτε πως θα είμαι υποψήφιος στη Λάρισα και άλλοτε στη Θεσσαλονίκη. Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν θα είμαι υποψήφιος σε καμία εκλογική περιφέρεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass