Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δρ. ΜΙΧ. ΒΡΑΧΝΑΚΗΣ

Ακαδημαϊκή εξορία η μεταφορά της Δασοπονίας στο Καρπενήσι

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2014 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:30

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

«Ως τη μεγαλύτερη αδικία που έγινε στη Θεσσαλία, ίσως και σε όλη την Ελλάδα» από την εφαρμογή του περιβόητου σχεδίου "ΑΘΗΝΑ" για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη, χαρακτηρίζει την απόφαση μεταφοράς στο Καρπενήσι του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, ο πρόεδρός του Δρ. Μιχάλης Βραχνάκης σε συνέντευξη στην «Ελευθερία της Δευτέρας».

Με απόλυτη ευθύτητα, ο επικεφαλής του υπό μεταφορά - συγχώνευση Τμήματος της Καρδίτσας στο αντίστοιχο του Καρπενησίου, ζητάει τη συμβολή όλων των τοπικών φορέων και κοινωνιών για την ανάκληση αυτής της «παρανοϊκής απόφασης» που - όπως τονίζει - ελήφθη με καθαρά πολιτικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια!

Ο κ. Βραχνάκης μας αποκάλυψε πως ήδη έχουν γίνει επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία «αναγνώρισε την αδικία» και ενημερώθηκε για συγκεκριμένη πρόταση που… θεραπεύει το μεγάλο πλήγμα!

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά αναδεικνύεται μια πολύ σημαντική αρνητική συνέπεια της κατάργησης (ουσιαστικά) του ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας για τα συμφέροντα των Θεσσαλών! Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βραχνάκης, «η απώλεια του μοναδικού στην περιφέρειά μας, Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. θα της στερήσει ένα ισχυρό ανώτατο ακαδημαϊκό υποδοχέα εκμετάλλευσης πιστώσεων του χρηματοδοτικού πυλώνα του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος»!

Ειδικότερα η συνέντευξη έχει ως εξής:

• Κύριε Βραχνάκη, στη Θεσσαλία το μοναδικό «θύμα» του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη στη χώρα μας, ήταν το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος που εδρεύει στην Καρδίτσα. Δώστε μου ένα σχόλιο για αυτό…

- Έχετε απόλυτο δίκιο! Το μοναδικό «θύμα» του σχεδίου "ΑΘΗΝΑ", έτσι όπως εφαρμόστηκε με την ψήφιση των σχετικών Π.Δ., ήταν το Τμήμα μας. Για άλλα Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας βρέθηκαν οι συνταγές συνέχισής τους. Έτσι, είτε συνενώθηκαν και δημιούργησαν κατευθύνσεις σε ένα κοινό Τμήμα (όπως π.χ. η περίπτωση των 2 Τμημάτων των Τρικάλων), είτε λειτουργούν με ένα ιδιότυπο καθεστώς μέχρι το 2018 (όπως το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων που εξακολουθεί να υπάρχει ως Τμήμα αλλά και ως Κατεύθυνση στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπονίας), είτε ως δια μαγείας προέκυψαν κατευθύνσεις που κανένας (!) δεν ζήτησε, αλλά για άλλους λόγους επιβλήθηκαν και μάλιστα πανελλήνια (π.χ. η Κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπονίας)!

 

Το δε Τμήμα μας συνενώνεται με το αντίστοιχο του Καρπενησίου και μεταφέρεται εκεί οριστικά το 2018. Μία συνένωση η οποία προβάλλει ως ακαδημαϊκό έγκλημα, καθόσον καταδικάζει ένα Τμήμα με μεγάλη ιστορία (πάνω από 30 έτη) και σημαντικότατη προσφορά στην κοινωνία και στην περιφέρεια, σε ακαδημαϊκή εξορία. Αρκεί και μόνο να αναλογιστείτε ότι οι υπάρχουσες υποδομές του Τμήματος στο Καρπενήσι είναι μη λειτουργικές (το κτίριο ήταν οικοτροφείο που παραχωρήθηκε από τη Μητρόπολη), ελλιπέστατες (π.χ. Φοιτητική Εστία που δεν λειτουργεί) και επικίνδυνες (σημεία καθίζησης του κτιρίου με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των φοιτητών και καθηγητών). Μία ματιά και μόνο στις εγκαταστάσεις της Καρδίτσας επιβεβαιώνει τη λειτουργική μας επάρκεια ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Εγκαταστάσεις που θα ζήλευαν πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ… ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

• Πώς αντιμετωπίσατε εσείς, οι συνάδελφοί σας, οι σπουδαστές, αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός;

- Ήταν τόσο ισχυρό το χτύπημα, τόσο άδικο, τόσο επιτρέψτε μου παρανοϊκό που πραγματικά μουδιάσαμε όλοι! Ξαφνικά βρίσκεσαι στο μάτι του κυκλώνα, να κάθεσαι να ακούς γύρω σου πανηγυρισμούς και πόσα καλά έφερε το Αθηνά!. Να προσπαθείς να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα και να προσπαθείς να πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας... Δεν ξεχνιούνται τα μάτια των φοιτητών μου που με κοίταγαν και ρώταγαν: "Μα γιατί ρε δάσκαλε.... Γιατί εμάς...". Άντε δώσε απαντήσεις λογικές... Άντε προσπάθησε να δικαιολογήσεις τις αποφάσεις της Πολιτείας, όπως ο ακαδημαϊκός μας ρόλος επιτάσσει. Όμως, μετά την πρώτη έκπληξη υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις κατά των εφαρμοστικών αποφάσεων (Π.Δ.) του "ΑΘΗΝΑ". Έγιναν κινητοποιήσεις από τους φοιτητές μας, από τους τοπικούς φορείς, από τους καθηγητές, από τη Διοίκηση του ΤΕΙ. Όμως κάθε φορά φτάναμε σε ένα: «ναι, έχετε δίκιο, αλλά...». Πάντα η αόρατη σκιά γνωστών πολιτικών παραγόντων μπλόκαρε οποιαδήποτε αποκατάσταση της αδικίας! Στην αρχή η πρώτη μας προσπάθεια ήταν να δοθεί παράταση ζωής στο Τμήμα, ώστε να προλάβουν οι φοιτητές μας να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Καρδίτσα και όχι στην ακαδημαϊκή εξορία του Καρπενησίου. Βλέπετε τα Π.Δ. που καθόριζαν τις τύχες του Τμήματος, δηλ. τα Π.Δ. 83/2013 και 100/2013 εκδόθηκαν χωρίς πρόβλεψη για παράταση της λειτουργίας μας. Έτσι από τις 3 και 5 Ιουνίου 2013 που εκδόθηκαν τα παραπάνω Π.Δ. μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2013, που εκδόθηκε το Π.Δ. 127/2013, που μας «χάριζε» παράταση ζωής μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018 έγιναν πολλές κινητοποιήσεις, παραστάσεις, γράφηκαν άρθρα, και γενικά κάναμε ότι μπορούσαμε να δώσουμε το στίγμα της τεράστιας αδικίας…

• Τελικά αποσοβήθηκε ο «ξαφνικός θάνατος» και το Τμήμα τέθηκε σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι την πλήρη κατάργησή του το 2018. Πιστεύετε ότι αυτή η απόφαση αφήνει «παράθυρο» για μελλοντική ανάκληση του «λουκέτου»; Έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση;

- Ασφαλώς και μετά τον Σεπτέμβρη του 2013 ο αγώνας μας συνεχίζεται για οριστική άρση της αδικίας! Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε αρωγούς το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, την κοινωνία της Καρδίτσας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και βέβαια τους συναδέρφους μας από το Καρπενήσι! Εκ των πραγμάτων μία παράταση σε κάνει να ελπίζεις. Όμως η παράταση από μόνη της δεν αρκεί. Και οι κινητοποιήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα. Σε πρώτη φάση οι ενέργειές μας στόχευαν στη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων (π.χ. συγχώνευση του Τμήματος με άλλα του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, αλλαγή Προγράμματος Σπουδών και ονομασίας Τμήματος). Πιστέψτε με ότι για όλες αυτές τις προοπτικές έχουμε έτοιμα τα σχέδια, πλήρως τεκμηριωμένα. Όμως πιστεύοντας ότι η Δασοπονία της Καρδίτσας πρέπει να συνεχίσει για το καλό της ίδιας της επιστήμης στη χώρας μας, (καθώς προβάλλουμε ως το μόνο Τμήμα από τα 3, εμείς, η Δράμα και το Καρπενήσι, που μπορεί να την υπηρετήσει ακαδημαϊκά σωστά), το τελευταίο διάστημα έχουμε επικεντρωθεί στον απόλυτο στόχο άρσης της αδικίας και επαναφοράς του Τμήματος στο Μηχανογραφικό. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις μας, οι επιστολές και οι επισκέψεις μας στον Υπουργό Παιδείας (9/9/2014, 23/12/2014) μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα εισακουστούμε. Και αυτό ανεξάρτητα από την παραμονή ή όχι της παρούσας Κυβέρνησης καθόσον τα επιχειρήματά μας στηρίζονται στη λογική και σε ορθές ακαδημαϊκές βάσεις.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ

• Ποια είναι τα νέα στοιχεία που σας επιτρέπουν να αισιοδοξείτε;

- Η Δασοπονία & Δ.Φ.Π. πρέπει να παραμείνει και να λειτουργήσει στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας διότι πέρα από την ηθική επιβολή της επανόρθωσης μίας αδικίας ακαδημαϊκής:

- Τα υπάρχοντα μέλη ΕΠ, με τη συνδρομή των παλαιών εκτάκτων μας, και συνταξιούχων συναδέλφων μας που αφιλοκερδώς και με υπέρβαση ωραρίου συνδράμουν στο εκπαιδευτικό έργο, μπορούμε και για 2η χρονιά να παρέχουμε στους 400 φοιτητές μας εκπαιδευτικό έργο, χωρίς την ανάγκη πρόσληψης εκτάκτων. Ήτοι, μηδέν κόστος. Η Διοίκηση μπορεί να επιβεβαιώσει το αληθές… Και το σημαντικότερο; Υπάρχει η διαβεβαίωση διατυπωμένη σε επίσημες συναντήσεις των συναδέλφων από τη Δασοπονία του Καρπενησίου για τη μετακίνησή τους στο Τμήμα μας, σε περίπτωση ασφαλώς που συνεχίσει να λειτουργεί.

- Θεωρούμε σημαντική ήττα για το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, αλλά και για όλο τον ανώτατο ακαδημαϊκό κόσμο της περιοχής, τη διάλυση του μοναδικού ακαδημαϊκού ιδρύματος που ασχολείται με το Δασικό και Φυσικό Περιβάλλον γενικότερα! Ένα φυσικό περιβάλλον που για τη Θεσσαλία αποτελεί, πέρα από κόσμημα (Πήλιο, Όλυμπος, Περτούλι, Λίμνη Πλαστήρα, Πηνειός, περιοχές Natura, παραδοσιακές χρήσεις γης, κ.λπ.) κατεύθυνση ανάπτυξης, και έτσι αξιακό στοιχείο για το Τ.Ε.Ι. και την Περιφέρειά μας. Η δε συνδρομή του Τμήματος στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος ήταν μοναδική τα 31 χρόνια λειτουργίας του. Επιπλέον το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δίνει νέα αξία στον αγώνα για τη διατήρηση του Τμήματος.

- Οι εγκαταστάσεις μας είναι μοναδικές και επιστημονικά προσανατολισμένες στα αντικείμενα της Δασοπονίας. Ο περισσότερος εξοπλισμός είναι πακτωμένος, και στραμμένος αποκλειστικά σε αντικείμενα της Δασοπονίας. Βλέπετε το Τμήμα μας αξιοποιούσε για αυτά τα 31 χρόνια πλήρως τα καλέσματα των Διοικήσεων για αγορά εξοπλισμού!

- Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ πολύ σωστά προαναγγέλθηκε ως ευκαιρία εξορθολογισμού της λειτουργίας των Α.Ε.Ι.. Όμως η σαθρότητά του δεν άργησε γρήγορα να φανεί, καθώς οι αποφάσεις ήταν πολιτικά (καλύτερα ψηφοθηρικά!) προσανατολισμένες και όχι ακαδημαϊκά! Μάλλον δεν το γνωρίζετε αλλά υπάρχουν ήδη αποφάσεις που διορθώνουν το "ΑΘΗΝΑ", τουλάχιστον για τα 25 - νομίζω - Τμήματα Τ.Ε.Ι. που έσβηνε από τον χάρτη. Έτσι, (α) Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων επανέρχεται (ΟΚ, με άλλο όνομα) στο Αργοστόλι με απόφαση του Μαΐου 2014(!) (Άρθρο 56 Ν. 4264/2014 (118/Α΄/15-05-2014, σελ. 3946). (β) Ακόμα πιο πρόσφατα (πριν μία εβδομάδα) το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης δικαιώθηκε από το Σ.τ.Ε. σε προσφυγή που έκανε το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης (Απόφαση 3151/2014).

- Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας, ακόμα και τώρα, πληροί τα κριτήρια της ΑΔΙΠ, όπως περιγράφηκαν σε επιστολή μας (8/10/2014)στον Υ.ΠΑΙ.Θ..

- Στις συναντήσεις μας (9/9/2014, 23/12/2014) το Υπουργείο αναγνώρισε την αδικία και προσπαθεί να αντιπαρέλθει σκοπέλους και προσκόμματα. Θέλει όμως πίεση… Αρκεί να σας μεταφέρω την έκπληξη του υπουργού όταν κοιτώντας φωτογραφικό υλικό από το Τμήμα αναφώνησε: «Μα είναι δυνατόν να κλείσουμε αυτό το Τμήμα»!!!

* Είπατε προηγουμένως ότι οι προοπτικές του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος στην περιφέρειά μας, δίνουν νέα αξία στον αγώνα διατήρησης του Τμήματος Δασοπονίας στην Καρδίτσα και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

- Η απώλεια του συγκεκριμένου Τμήματος (μοναδικό) στην Περιφέρειά μας, με δεδομένη και την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, θα της στερήσει ένα ισχυρό ανώτατο ακαδημαϊκό υποδοχέα εκμετάλλευσης στο έπακρο, των πιστώσεων από το χρηματοδοτικό πυλώνα για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί στόχο υλοποίησης των μέτρων (η 3η προτεραιότητα χρηματοδότησης) που θα πραγματοποιηθούν εντός του πλαισίου του ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγκεκριμένα θα δοθεί έμφαση στην προστασία/ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο δομημένο περιβάλλον. Εξυπακούεται ότι για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιφέρειας το Τμήμα καταθέτει τις ακαδημαϊκές του δυνάμεις και τη συσσωρευμένη γνώση των μελών του καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο ανάπτυξης του Τμήματος. Επιπλέον, οι προτάσεις των μελών του Τμήματος και η συνδρομή τους μπορούν να ενισχύσουν τη λήψη προγραμμάτων και δράσεων σχετικά με το αστικό πράσινο, τη βιοενέργεια, κ.λπ. Έτσι μπορούμε να συμβάλλουμε στο ζητούμενο… Σε μία περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία φιλική στο περιβάλλον, με χαμηλά οικολογικά αποτυπώματα, με την έγκαιρη διαχείριση και πρόληψη κινδύνων (μεταξύ αυτών και της κλιματικής αλλαγής), εξοικονόμηση ενέργειας και πράσινης επιχειρηματικότητας, μέριμνα για τη βιοποικιλότητα και ασφαλώς όλα αυτά με τη δημιουργία καινοτόμων θέσεων εργασίας. Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί αναφορά στους Θεματικούς Στόχους 4, 5, και 6 που έχουν τεθεί και το Τμήμα μας συμμετείχε ενεργά στα καλέσματα της Περιφέρειας με την κατάθεση προτεινόμενων δράσεων στο Θεματικό Στόχο 6 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων». Αναρωτιέται κανείς! Είναι δυνατόν η Θεσσαλία να μην έχει ένα Ανώτατο Ακαδημαϊκό Τμήμα που να σπουδάζει και να υπηρετεί το φυσικό περιβάλλον; Μία Θεσσαλία που όλοι μας ξέρουμε πόσο υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον έχει και πως οι αλόγιστες μεταβολές χρήσεων γης οδήγησαν κατά το (πρόσφατο) παρελθόν στην υποβάθμιση των σημαντικών του στοιχείων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

* Αν πράγματι υπάρχει πρόσφορο πολιτικό έδαφος για συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος στην Καρδίτσα, πώς μπορεί να γίνει αυτό με δεδομένη τη φυγή πολλών καθηγητών και τη μη εισαγωγή νέων σπουδαστών; Έχετε επεξεργαστεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση ενδεχομένως και για νέα ακαδημαϊκή μορφή;

- Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απορία σας… Ωστόσο, η «φυγή» των συναδέλφων μου έγινε δικαιολογημένα κυρίως στο διάστημα που προηγήθηκε της έκδοσης των Π.Δ., όταν όλα τα μηνύματα δυστυχώς προοιώνιζαν τη δυσμενή προοπτική της ακαδημαϊκής εξορίας. Εγώ ο ίδιος μάλιστα, έχοντας ζήσει 5 χρόνια ως έκτακτος στο Καρπενήσι, είχα υποβάλλει αίτηση μετακίνησης στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής στη Λάρισα, λίγο πριν την έκδοση των Π.Δ. την οποία και ενεργοποίησα στο μεσοδιάστημα της έκδοσης των Π.Δ. και του Π.Δ. της παράτασης (Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2013). Βλέπετε κανένας δεν έχει δικαίωμα να στερήσει το ακαδημαϊκό οξυγόνο από έναν καθηγητή! Έτσι θεωρώ δικαιολογημένη αυτή τη «φυγή». Είμαστε όμως σίγουροι, ότι οι συνάδελφοί μας που μετακινήθηκαν σε γειτονικά Τμήματα εντός του ΤΕΙ όπως και αυτοί που θα προσέλθουν από το Καρπενήσι, θα δώσουν νέα προοπτική στη Δασοπονία μας. Εν πάση περιπτώσει, μπορούμε και αυτή τη στιγμή οι υπάρχοντες να εξυπηρετούμε απρόσκοπτα την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος. Κάτι το οποίο θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε μέχρι το 2018 και ασφαλώς (ευελπιστούμε) και μετέπειτα! Η παρακάτω πρόταση που διατυπώσαμε πρόσφατα στον Υπουργό (23/12/2014) έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Θέτουμε μάλιστα ζητήματα με οριζόντια εφαρμογή:

Α. Τα Τμήματα των Α.Ε.Ι. (Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστήμια) στα οποία δόθηκε χρόνος παράτασης λειτουργίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018 να ξαναμπούν στο Μηχανογραφικό από το προσεχές Α.Ε. 2015-2016. Στο τέλος αυτού του χρόνου (2018), η ΑΔΙΠ να αποφανθεί για τη συνέχιση ή μη των Τμημάτων. Με τον τρόπο αυτό το Τμήμα μας θα αποδείξει το αυτονόητο(!) ότι μπορούμε και λειτουργούμε γιατί έχουμε υποδομές, και έμψυχο υλικό. Ο αριθμός των εισακτέων να καθοριστεί με διαμοίραση του συνολικού αριθμού των εισακτέων στα ομοειδή Τμήματα. Έτσι για παράδειγμα, αν τα Τμήματα Δασοπονίας στη Δράμα και το Καρπενήσι παίρνουν αθροιστικά 300 εισακτέους, τα 3 Τμήματα (με της Καρδίτσας δηλ.) να παίρνουν από 100.

Β. Τα μέλη ΕΠ και ΔΕΠ, ομοειδών Τμημάτων να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ Α.Ε.Ι. (από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.) χωρίς τη βάσανο του εκλεκτορικού (χρονοβόρες διαδικασίες), απλά με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Τμημάτων και Ιδρυμάτων. Αυτό συνάδει και με το σκεπτικό συγχώνευσης ομοειδών Τμημάτων που έφερε η υλοποίηση του "ΑΘΗΝΑ". Αφού λοιπόν το "ΑΘΗΝΑ" συγχωνεύει ομοειδή Τμήματα διαφορετικών Ιδρυμάτων και μετακινεί μέλη ΕΠ και ΔΕΠ ΧΩΡΙΣ τη διενέργεια εκλεκτορικού (προφανώς γιατί αναγνωρίζεται de facto η συνάφεια) τότε προς τι το εκλεκτορικό; Δηλ. εγώ που έχω αντικείμενο Λιβαδοπονία, αν θέλω να μετακινηθώ στη Δράμα, θα πρέπει να με κρίνει κάποιος εξωτερικός π.χ. εκλέκτορας (και δη του εξωτερικού) αν πληρώ τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις; Δεν το ξέρουν αυτό οι συνάδελφοί μου στη Γενική Συνέλευση της Δράμας; Αν δεν απατώμαι υπάρχει λίστα από το Υ.ΠΑΙ.Θ. με τα ομοειδή Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.. Με τον τρόπο αυτό αφήνει ανεμπόδιστη τη μετακίνηση των συναδέλφων μου από το Καρπενήσι στην Καρδίτσα. Πέραν όμως από τα παραπάνω, που στοχεύουν στη διατήρηση του Τμήματος ως έχει, υπάρχουν πολλές άλλες ώριμες προτάσεις για τη συνέχιση του Τμήματος ως Κατεύθυνση, κ.λπ.

• Το διάστημα αυτό της μεταβατικότητας, αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη δουλειά σας και λειτουργικά ζητήματα στο Τμήμα; Πώς τα ξεπερνάτε, αφού τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα όχι μόνο στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, αλλά σε όλα τα Α.Ε.Ι. της χώρας είναι αδιαμφισβήτητα;

- Πέρα των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως ακαδημαϊκά ιδρύματα (μειωμένοι προϋπολογισμοί, έλλειψη προσλήψεων νέων συναδέλφων) και ως ακαδημαϊκοί (υπερβολικά μεγάλες μειώσεις μισθών, υπερβολικό και αδικαιολόγητο άνοιγμα ψαλίδας σε σχέση με τους μισθούς των συναδέλφων στα Πανεπιστήμια) το Τμήμα μας αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες τις οποίες όμως τις αντιπαρέρχεται με επιτυχία! Ήδη σας είπα για την υπέρβαση ωραρίου που κάνουμε εθελοντικά, και για την αποδοχή παροχής διδακτικού έργου από συνταξιούχους και πρώην εκτάκτους οι οποίοι αφιλοκερδώς και εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η θέληση περισσεύει! Γιατί αυτό που κάνουμε το αγαπάμε, αλλά και γιατί πιστεύουμε στην αξία του Τμήματός μας. Αυτή την αναγνώριση των αξιών του Τμήματος αναμένουμε να αναγνωρίσει η Πολιτεία, να άρει σύντομα τα καταδικαστικά Π.Δ. και να μας επανεντάξει στο Μηχανογραφικό. Ζητάμε τη συνδρομή των κοινωνιών (φοιτητών, καθηγητών, κατοίκων της Θεσσαλίας) και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε να μην σβήσει η Δασοπονία και η ακαδημαϊκή «εκπροσώπηση» του Φυσικού Περιβάλλοντος από τη Θεσσαλία.