Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ ΤΟΝΙΖΕΙ

«Δεν ευθύνονται μόνο οι Έλληνες για την ευρωπαϊκή κρίση»

* Παρουσιάζει αύριο στη Λάρισα το βιβλίο του

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2014 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:53
Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα
Το βιβλίο «Παράγων Ελλάς» γράφτηκε για να δείξει πως οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι υπαίτιοι για την ευρωπαϊκή κρίση, εξηγώντας σε όλους εκείνους στην Ευρώπη που μένουν μόνο στον ρηχό χαρακτηρισμό «πτωχευμένοι Έλληνες», ότι δεν γνωρίζουν ούτε την πλούσια ιστορία της χώρας, ούτε τις δυνατότητές της. Όσον αφορά στην Κίνηση Πολιτών που κατέρχεται στις εκλογές στόχος της είναι η προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτά υποστηρίζει, με συνέντευξή του στην «Ε» ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής κ. Γ. Χατζημαρκάκης, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του, «Παράγων Ελλάς, οι ελληνικές αξίες για μια νέα Ευρώπη» που παρουσιάζει αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο Τεχνών Λάρισας.
Ο Έλληνας (με καταγωγή από την Κρήτη) πολιτικός εξηγεί την απόφασή του να ιδρύσει κόμμα στη χώρα μας και να μετρήσει τις δυνάμεις του στις ευρωεκλογές, ενώ για το κλίμα ευρωσκεπτικισμού που υπάρχει στην χώρα μας δηλώνει σχετικώς: «Αυτό που λέω ξεκάθαρα στην Ευρώπη είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία που ακολουθείται σήμερα. Νομίζω πως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την ΕΕ δίνεται σε αυτές τις ευρωεκλογές».
Αναλυτικότερα η συζήτηση με τον κ. Χατζημαρκάκη έχει ως εξής:
* Κύριε Χατζημαρκάκη θα βρίσκεστε σήμερα στη Λάρισα, προκειμένου να παρουσιάσετε το βιβλίο σας «Παράγων Ελλάς, οι ελληνικές αξίες για μια νέα Ευρώπη». Σε τι αναφέρεται το βιβλίο;
- Ο «Παράγων Ελλάς» με μια διαφορετική ματιά, προσεγγίζει και αναδεικνύει τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Θέλω να δείξω ότι οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι υπαίτιοι για την ευρωπαϊκή κρίση, εξηγώντας σε όλους εκείνους στην Ευρώπη που μένουν μόνο στον ρηχό χαρακτηρισμό «πτωχευμένοι Έλληνες», ότι δεν γνωρίζουν ούτε την πλούσια ιστορία της χώρας, ούτε τις δυνατότητές της. Το βιβλίο στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας όχι ως θύματος, όπως θέλουν πολλοί να την παρουσιάζουν, αλλά ως πηγής έμπνευσης και αναγέννησης. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό μοντέλο. Μια απάντηση στο πώς μπορούν να αλλάξουν θετικά η κοινωνία και οι οικονομικές δομές. Το ελληνικό πνεύμα και ο πολιτισμός υπήρξαν ανέκαθεν η πολιτισμική «μαγιά» της Ευρώπης. Με το βιβλίο λέω πως πρέπει να δούμε ξανά τη συμβολή των ελληνικών αξιών για ν’ αλλάξει η Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην αναγέννηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στο βιβλίο περιγράφεται μια νέα αρχή για την κοινωνία, ένα πρόγραμμα αναδόμησης που ξεκινά από τις βασικές αρχές και προχωρεί σε πολιτικές προτάσεις.
* Η σημερινή εκδήλωση θα έχει πολιτικό χρώμα, καθώς μόλις χθες παρουσιάσατε στην Αθήνα το μανιφέστο της Κίνησης Πολιτών, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στην οποία προχωρήσατε, με στόχο την κάθοδο στις Ευρωεκλογές.
- Πολιτικό ναι, όχι κομματικό με την έννοια που συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα για τις κομματικές συγκεντρώσεις. Δεν λειτουργούμε σε αυτή τη λογική. Μιλάμε με τους πολίτες. Κάνουμε ένα ανοικτό και δημόσιο διάλογο για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τη χώρα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Θέλουμε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε μια προσπάθεια να εκπροσωπηθεί η χώρα στην Ευρώπη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που θα καθορίσει πως θα πορευθεί η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
* Σύνθημά σας η προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω και της θητείας σας ως ευρωβουλευτής. Θέλετε να μας μιλήσετε για την κίνηση αυτή;
- Είναι μια κίνηση πολιτών που στοχεύει καταρχήν στην ανάδειξη και προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και της Ελληνικής Πολιτείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή Κοινότητα. Στόχος μας είναι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που αφορούν στη ζωή και το μέλλον του αλλά και το μέλλον της χώρας μας και της Ευρώπης. Θέλουμε να δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα σε μια Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει με κατεύθυνση μια Ομοσπονδιακή λειτουργία, ώστε να αποτελέσει το κοινό σπίτι των λαών της σε ισότιμη βάση, αποκαθιστώντας το αίσθημα αξιοπρέπειας και περηφάνιας των Ελλήνων πολιτών.
* Σε ποιον χώρο θα προσδιορίζατε την Κίνηση Πολιτών που δημιουργήσατε;
- Η λογική της κομματικής «ταμπέλας» δεν μας εκφράζει. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τη λογική των κομματικών συγκρούσεων που τον οδήγησαν σε αδιέξοδο. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά το μέγεθος και τη σημασία της κρίσης, το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν ανταποκρίνεται για μια νέα πολιτική αναγέννηση η οποία θα εμπνεύσει την κοινωνία και θα συμβάλει, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, στο να προχωρήσουν οι πολίτες και η χώρα με αισιοδοξία και προοπτική στο μέλλον. Εκεί βλέπουμε τον ρόλο και την παρουσία μας. Σημασία για μας δεν έχει αν μια λύση χαρακτηρίζεται “δεξιά” ή “αριστερή”, αλλά το αποτέλεσμα που έχει για την κοινωνία. Για παράδειγμα το “νεανικό ομόλογο” το οποίο προτείνω και θα πρέπει να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αν χαρακτηριστεί “αριστερή” ή “δεξιά” πρόταση, θα την υποστηρίζουν οι μισοί και οι υπόλοιποι θα την πολεμούν λόγω ιδεολογίας. Εμείς λέμε φτάνει πια με αυτή την καταστροφική λογική. Σημασία έχουν η αποτελεσματικότητα και οι λύσεις κι όχι ο κομματικός δογματισμός. Αυτό ενδιαφέρει την κοινωνία, αυτό θα πρέπει να ενδιαφέρει και την πολιτική.
* Πώς προέκυψε η Λάρισα, μία μέρα μάλιστα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις; Ποια η σχέση σας με τη θεσσαλική πρωτεύουσα;
- Η Λάρισα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Πολύ δυναμική με πολλές δυνατότητες και ανθρώπους που παράγουν και συμβάλλουν στην εθνική οικονομία. Για μένα προσωπικά η περιφέρεια έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι πιστεύω πως η δυναμική ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να στηριχθεί στην αποκέντρωση και στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των περιφερειών. Επιπλέον πρέπει να πω ότι υπάρχει μια συγγενική σχέση που με φέρνει πιο κοντά στην πόλη. Πρόκειται για την κ. Πέπη Χατζημαρκάκη που ζει και δημιουργεί στη Λάρισα και μάλιστα εθελοντικά στον χώρο του πολιτισμού.
* Σας προβληματίζει το αντιευρωπαϊκό κλίμα που επικρατεί όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη;
- Με προβληματίζει το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. δεν αντιδρούν αποτελεσματικά απέναντι σε αυτό το κλίμα. Θεωρώ πως οι πολίτες δικαιολογημένα νιώθουν μια απογοήτευση. Αυτό που λέω ξεκάθαρα στην Ευρώπη είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία που ακολουθείται σήμερα. Νομίζω πως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία δίνεται σε αυτές τις ευρωεκλογές. Πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική και δυναμική εκπροσώπηση στον ευρωπαϊκό χώρο, ανθρώπων που γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις και πολιτικές στην Ευρώπη και να διεκδικηθεί με τεκμηριωμένο τρόπο, η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας. Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης για ένα νέο ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ Βορρά - Νότου, για να έχει μέλλον η Ένωση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass