ΤΡΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

American Dream για... λαρισινά πρότζεκτ

* Κέρδισαν υποτροφίες, χρήματα, γνωριμίες και τώρα βάζουν «μπροστά» όλα όσα καινοτόμα δούλευαν στο μυαλό τους

Δημοσίευση: 15 Απρ 2014 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:58

Του Κώστα Γκιάστα

Ο ένας σκέφτηκε να ερευνήσει την πορεία των κουνουπιών με τον ιό του δυτικού Νείλου για τη σωστή αντιμετώπισή τους. Ο άλλος πίστεψε πως μπορεί να δημιουργήσει έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ μαθητών και επαγγελμάτων πριν σπουδάσουν για να αποφασίσουν έγκαιρα. Ο τρίτος ονειρεύτηκε να εκτυπώσει με τρισδιάστατο τρόπο εκθέματα από μουσεία για τους τυφλούς.

Ιδέες που ακούγονται απλές αλλά παράλληλα είναι καινοτόμες και... αξίζουν αναγνώρισης. Και αν για την Ελλάδα πρακτικά μπορεί να μην σημαίνουν κάτι, από την Αμερική αναγνωρίστηκαν.

Ο Γιωργής Μαστρονικολός, ο Κωνσταντίνος Μαλαβιέζος και ο Δημήτρης Βόγιας είναι τρεις Λαρισαίοι που μαζί με άλλους 20 Έλληνες φοιτητές κέρδισαν τις υποτροφίες Αγγελοπούλου-CGIU. Αυτόματα γνώρισαν την εμπειρία του Clinton Global Initiative University (CGIU) στο Φοίνιξ της Αριζόνα το οποίο βοηθά νέους να οργανώσουν και να προωθήσουν σχέδια εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς και επιχειρηματικότητας.

Επιστρέφοντας πλέον στην Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πράξεις μερικά απ’ όσα ονειρεύτηκαν, καθώς δέχθηκαν οικονομική στήριξη έως και 10.000 ευρώ στο κάθε πρόγραμμα.

Μετά από ένα δεκαήμερο στο Φοίνιξ της Αριζόνα, έχοντας γνωρίσει τρόπο εργασίας, κάνοντας αρκετές γνωριμίες ακόμα και με την οικογένεια Κλίντον γύρισαν στη Λάρισα και μίλησαν στην «Ε» για τα σχέδιά τους.

ΠΑΓΙΔΕΣ, ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο Γιωργής Μαστρονικολός στα 23 του είναι απόφοιτος Γεωπονίας ΑΠΘ και αυτή τη στιγμή κάνει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας στο Βόλο με εξειδίκευση στην εντομολογία.

«Το πρότζεκτ μου βασίζεται στη διαχείριση και στη δυναμική του πληθυσμού των κουνουπιών στη Λάρισα που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Θα τοποθετήσω παγίδες στην αστική περιοχή και σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία και την υγρασία στο τέλος τον Οκτώβρη θα ξέρω βάσει συλλήψεων την κίνηση των κουνουπιών. Αυτό θα μας πει πότε, πού και με τι εντομοκτόνο να κάνουμε την καταπολέμηση» τονίζει στην «Ε» και συνεχίζει εξηγώντας τον στόχο του «Δεν χρειάζεται να δίνουμε τεράστια κονδύλια για ψεκασμούς επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τους ίδιους τους πολίτες. Μπορούμε να δούμε πώς και πού ακριβώς χρειάζεται να χτυπήσουμε.

Αυτό απαιτεί δουλειά από πίσω. Γενικότερα σαν αγροτική περιοχή θα πρέπει να ερευνούμε πριν πράξουμε. Το ίδιο το κράτος παραγκωνίζει το πανεπιστήμιο αρκετές φορές στην εκμετάλλευση των ερευνών».

Μέχρι στιγμής ο Γιωργής ήδη έχει παραγγείλει τις πρώτες παγίδες και προχωράει.

3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Ο Δημήτρης Βόγιας είναι 23 ετών επίσης. Σπουδάζει μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Κοζάνης.

«Το πρότζεκτ μου είναι τρισδιάστοι -3D- εκτυπωτές προκειμένου να γίνουν τα μουσεία και οι γκαλερί προσβάσιμες στους τυφλούς. Στη συνέχεια στόχος είναι να επεκταθεί και στους αρχαιολογικούς χώρους» ενώ εξηγώντας θα μας πει λίγο παραπάνω το όνειρό του. «Σ’ ένα μουσείο θα μπορεί ο τυφλός να ακουμπήσει τα αντίγραφα από πλαστικό των εκθεμάτων. Σε συνδυασμό με ήχο να γίνονται απόλυτα κατανοητά.

Η ιδέα μου ήρθε στο Μετρό στην Αθήνα όταν μια φορά βρήκα έναν τυφλό που ήθελε βοήθεια.

Ψάχνοντας κατάλαβα πως δεν είμαι μόνος που το σκέφτηκα. Ήδη σε όλον τον κόσμο είναι πολύ προχωρημένοι».

Ο 23χρονος αυτή τη στιγμή κάνει έρευνα αγοράς για το μηχάνημα που θα παραγγείλει. Αυτό άλλωστε τόνισε πως είναι και το πιο σημαντικό τμήμα της δουλειάς του.

Ο ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο τρίτος της παρέας είναι ο Κωνσταντίνος Μαλαβιέζος 26 ετών που τελειώνει τη σχολή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων στο ΤΕΙ Πάτρας. Το πρότζεκτ του είναι η δημιουργία μιας Σύνδεσης Εκπαίδεσης και εργασιακού περιβάλλοντος.

«Στόχος μου είναι η σύνδεση του μαθητή με την εργασία πριν όμως πάει να σπουδάσει. Για να βοηθηθεί να επιλέξει σωστά. Βασίζεται στο να αγαπήσει αυτό που κάνει και να κάνει αυτό που αγαπάει.

Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα πριν τις αποφάσεις για τις σπουδές του. Να δει τι επάγγελμα του ταιριάζει. Άλλωστε αν λάβουμε υπόψη τον Κουμφούκιο: Αν αγαπήσεις τη δουλειά που κάνεις δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ».

Έτσι θα γίνεις πιο παραγωγικός και θα γίνεις και σωστός επαγγελματίας.

Στην πράξη: Θα υπάρχουν δύο δίκτυα. Το ένα από σχολεία και το άλλο από επιχειρήσεις. Στη μέση θα είμαστε εμείς η σύνδεση (syndesis είναι και το όνομα του πρότζεκτ αλλά θα είναι και το όνομα του σάιτ που ετοιμάζεται). Εμείς θα τους φέρνουμε σε επαφή». Όσον αφορά από πού εμπνεύστηκε «από το περιβάλλον μου. Φίλους, συγγενείς».

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει το σάιτ του, ενώ έχει ετοιμάσει και το γραφείο του στη Γιάννουλη.

ΣΚΕΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ...

Φυσικά και ένα τέτοιο ταξίδι είναι γεμάτο από εμπειρίες. Όχι δεν τους μίλησε κανένας για την οικονομική κρίση της Ελλάδας, ούτε τους ζήτησαν περιγραφή της κατάστασης. Όμως έδειξαν το καλύτερο πρόσωπο «Δουλεύοντας σαν ομάδα και όχι σαν άτομα καταφέραμε στην τελευταία ημέρα που ήταν η action day να βγάλουμε την καλύτερη εθελοντική εργασία και να αποσπάσουμε τα καλύτερα σχόλια. Μας είπαν πως ήμασταν οι πιο εργατικοί».

Θα μπορούσε λοιπόν η Λάρισα να έχει καλύτερη διαφήμιση απ’ αυτούς τους νέους;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass