Ο ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Το όραμά μας για τη νέα πενταετία

* «Τα μεγάλα έργα υποδομής θα συνεχιστούν. Στο επίκεντρο όλων όμως θα είναι ο άνθρωπος»

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2014 22:15 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:20
 
 
Την πολιτική που άσκησε, σε μια δύσκολη – «ασφυκτική» τη χαρακτηρίζει- οικονομική συγκυρία- υπερασπίζεται ως «σωστή και δίκαιη», ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα στον Δήμο Τυρνάβου, κ. Νίκος Μαλάκος, με συνέντευξή του στην «Ε».
Δύο εβδομάδες πριν την αναμέτρηση της 18ης Μαΐου, ο κ. Μαλάκος, «ξεχωρίζει» ως δύο «μεγάλα έργα» της θητείας του αυτά της αποχέτευσης και των βιολογικών καθαρισμών σε Αμπελώνα, Βρυότοπο και Αργυροπούλι.
Σημειώνοντας ότι κύριο και πρώτιστο μέλημα του ίδιου και των στελεχών του συνδυασμού και της δημοτικής παράταξης ήταν το νοικοκύρεμα στον Δήμο και η πλήρης αποπληρωμή όλων των χρεών του, κάτι το οποίο επετεύχθη, ξεδιπλώνει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα και τη νέα θητεία που στόχο θα έχει την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών της κοινωνικής πολιτικής, των θεσμών δηλαδή που ακουμπούν στον συνάνθρωπο.
 
Συνέντευξη
στον Κώστα Τσόλα
Η συνέντευξη του δημάρχου Τυρνάβου κ. Νίκου Μαλάκου:
* Κύριε δήμαρχε. Καθώς πορευόμαστε προς τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μάιο, κάντε μας έναν απολογισμό του έργου της δικής σας δημοτικής αρχής;
- Η θητεία των δημοτικών αρχών της τρέχουσας περιόδου ήταν μια θητεία ιδιάζουσας σημασίας και πολύ ξεχωριστή μεταξύ όλων, από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν. Καταρχάς, για πρώτη φορά στην Αυτοδιοίκηση οι πόροι των δημοτικών αρχών μειώθηκαν κατά 80% από την κεντρική εξουσία, όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα – πλην ελαχίστων – εξαφανίστηκαν, ενώ οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις δημοτικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την απαγόρευση προσλήψεων τακτικού προσωπικού και τη μεταφορά στους Δήμους 205 νέων αρμοδιοτήτων, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον στη λειτουργία των Δήμων. Όμως, αυτή η Δημοτική Αρχή, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον των δημοτών και των μελλοντικών μας γενεών, με μεθοδικό τρόπο, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες και τα ουσιαστικά έργα υποδομής αλλά και κατατάσσοντας ως πρώτιστη ανάγκη την αποπληρωμή όλων των χρεών προς τους πιστωτές της, δεν υποχώρησε μπροστά στον κυκεώνα των προβλημάτων. Περιέκοψε όλες τις σπατάλες στον Δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα, κατάφερε να εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση – δίχως δανεισμό –για την αποπληρωμή όλων των χρεών του, ξεχρέωσε, στήριξε και ενίσχυσε όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου, δημιουργώντας μάλιστα και νέες (όπως για παράδειγμα το Γραφείο για τα ΑμΕΑ) και συνάμα ιεραρχώντας, απραγματοποίητα εδώ και χρόνια έργα υποδομής, εκμεταλλεύτηκε το ΕΣΠΑ και ενέταξε κατασκευάζοντάς τα. Με λίγα λόγια σταθήκαμε αντάξιοι των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, αποκαρδιώνοντας όλα τα «παπαγαλάκια» που μιλούσαν για αποτυχία των δημοτικών πραγμάτων.
* Ποια είναι εκείνα τα έργα υποδομής που θεωρείται σημαντικά που πραγματοποιήθηκαν στη δική σας θητεία;
- Ξεκινώντας τη θητεία μας είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρώτος και κύριος στόχος μας είναι ένταξη και κατασκευή έργων υποδομής, που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης και δημιουργούν καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε το μεγαλύτερο έργο στον Δήμο μας, αυτό των δικτύων της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού σε Αμπελώνα και Βρυότοπο, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, ένα έργο πνοής, ένα έργο με μέγιστη περιβαλλοντική σημασία, ένα έργο που καμιά δημοτική αρχή δεν τόλμησε να πραγματοποιήσει. Συνάμα στο Αργυροπούλι κατασκευάστηκαν τα δίκτυα της αποχέτευσης και κατασκευάζεται ο βιολογικός καθαρισμός του χωριού, προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ η Ροδιά και το Δαμάσι θωρακίστηκαν αντιπλημμυρικά με έργα 1.700.000 και 1.400.000 ευρώ αντίστοιχα, κατασκευάζοντας συγχρόνως και μια νέα γέφυρα στο Δαμάσι, απαραίτητη για τη συγκοινωνία του χωριού τον χειμώνα ύψους 750.000 ευρώ. Η πόλη του Τυρνάβου είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη, που στις παρυφές της, τοποθετήθηκαν ηχοπετάσματα, ένα μακρόπνοο έργο υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ, ενώ διανοίχθηκαν τουλάχιστον 54 δρόμοι και οικοδομικά τετράγωνα, επιλύοντας χρόνια προβλήματα ρυμοτομίας. Στον Αμπελώνα υλοποιήσαμε το χρόνιο αίτημα των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας για ένα νέο, σύγχρονο και μεγάλο ΚΑΠΗ και πραγματικά το κατασκευάσαμε στο ισόγειο του Παλαιού Δημαρχείου, ενώ παραδώσαμε προς χρήση το 2ο Νηπιαγωγείο στη συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου, ένα σχολείο πρότυπο στον νομό. Και κυρίως δεν ξεχωρίσαμε καμία κοινωνική ομάδα, μιας και μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και από ιδίους πόρους επενδύσαμε περί το 1.000.000 ευρώ, αναμορφώνοντας τον οικισμό των Αθιγγάνων στον Τύρναβο, δημιουργώντας νέες ανθρώπινες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και βάζοντας τα θεμέλια για μια ριζική πολεοδομική αναμόρφωση της περιοχής.
«ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΙ»
* Στο χρόνο της θητείας κύριε δήμαρχε υπήρξαν αντιδράσεις από ομάδες πολιτών, απέναντι σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή σε ενέργειες της Δημοτικής Αρχής. Πώς τις κρίνετε;
-Από την πρώτη στιγμή η δημοτική ομάδα πήρε μια απόφαση. Ότι επιθυμούμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι στους δημότες. Έτσι, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε διορθώνοντας λάθη, παραλείψεις και κακώς κείμενα του παρελθόντος, θα έπρεπε να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις και κακώς κείμενα που αποτελούσαν γάγγραινα της Αυτοδιοίκησης. Τι πιο σωστό να εφαρμόσουμε ισονομία στην τιμολογιακή πολιτική του νερού για παράδειγμα; Θα ήταν κοινωνικά άδικο, όταν σε έναν Δήμο έχουμε το ίδιο κοστολόγιο στο κυβικό του νερού ύδρευσης άλλο τιμολόγιο να ισχύει για τον Τύρναβο και τα χωριά και άλλο για τον Αμπελώνα. Θα ήταν άδικο και παράνομο να πληρώνει, όπως ορίζει και επιβάλλει ο ιδρυτικός νόμος των ΔΕΥΑ, η πόλη του Τυρνάβου το ειδικό τέλος το 80% επί της αξίας του καταναλισκομένου ύδατος και να μην το πληρώνουν οι άλλες περιοχές, όταν μάλιστα υλοποιούμε τεράστια έργα υποδομής. Είναι παράνομο, δεν ισχύει πουθενά στη χώρα και πραγματικά εξανίσταμαι, όταν συνυποψήφιοί μου δήμαρχοι – κάποιοι από αυτούς δυστυχώς – ενώ υπηρέτησαν στον Δήμο Τυρνάβου από καίρια πόστα αντιδημάρχων και προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, υπόσχονται την κατάργησή του. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι νόμοι καταργούνται με νεότερους νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο; Και γιατί δεν το καταργούσαν, όταν ήταν οι ίδιοι στην Δημοτική Αρχή; Πρόκειται, δυστυχώς, για έναν επικίνδυνο, δημαγωγικό και άκρως ψηφοθηρικό λαϊκισμό, που απογοητεύει την κοινωνία, όταν κάποιοι εναγωνίως προσπαθούν να καρπωθούν την ψήφο των δημοτών μας με ψεύδη και χαϊδέματα στα αυτιά. Απέτυχαν τέτοιες πρακτικές στο παρελθόν και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Εμείς ποτέ δεν ακολουθήσαμε τέτοιες πρακτικές και δεν θα τις ακολουθήσουμε. Κοιτάμε τον δημότη κατάματα και του λέμε ότι μόνο αλήθειες, διαφάνεια και νοικοκύρεμα θα δει από εμάς, όπως και συμβαίνει. Όπως άλλωστε συνέβη και με την ορθή διανομή των βοσκοτόπων, που επί χρόνια τα καπηλεύονταν οι «ημέτεροι», αλλά και με την άρδευση, που επί χρόνια κάποιοι, λόγω γνωριμιών, ήταν στο απυρόβλητο και ζούσαν εις βάρος των καλοπληρωτών. Αυτά τελείωσαν οριστικά.
* Ποιο είναι το όραμά σας, τι θέλετε να κάνετε, εφόσον σας εμπιστευθούν οι δημότες και είστε η επόμενη Δημοτική Αρχή, για τον Δήμο Τυρνάβου;
-Όπως προείπα, κύριο και πρώτιστο μέλημά μας ήταν το νοικοκύρεμα στον Δήμο και η πλήρης αποπληρωμή όλων των χρεών του. Αυτό επιτεύχθηκε. Από εκεί και πέρα η νέα μας πορεία για την επόμενη θητεία θα είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, σε συνδυασμό με την ολοένα και περισσότερη ενίσχυση των θεσμών της κοινωνικής πολιτικής, των θεσμών που ακουμπούν τον συνάνθρωπό μας. Είμαστε από τα σπλάχνα αυτής της κοινωνίας, γεννήματα και θρέμματα αυτού εδώ του τόπου. Επεκτείναμε κοινωνικά δίκτυα σε ολόκληρο τον Δήμο, όπως για παράδειγμα το «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Δ.Ε. Αμπελώνα, όπου δεν υπήρχε, επεκτείναμε την έκπτωση στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΤ από το 30% στο 50%, θεσπίσαμε το ειδικό τιμολόγιο για τους κτηνοτρόφους, δεχόμαστε όλα τα παιδιά, χωρίς καμία εξαίρεση, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανακαινίζοντας στο έπακρο και βάζουμε πλώρη για ένα νέο βρεφονηπιακό σταθμό στον Αμπελώνα. Είμαστε παρόντες, έμπρακτα, σε κάθε διεκδίκηση, όπως η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και αυτό των Ασφαλισμένων στον Τύρναβο, ενώ σε κάθε ατυχής στιγμή για τους αγρότες μας, η άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ και του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, κάνουν τον πολίτη να αισθάνεται την Αυτοδιοίκηση το δεύτερο μεγάλο σπίτι του, τη δική του οικογένεια. Παλεύουμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όντας παρόντες και στις πιο δύσκολες στιγμές και δεν φυγομαχούμε, όπως δυστυχώς έκαναν κάποιοι συνυποψήφιοί μας, θέλοντας μονάχα να είναι σε πόστα εξουσίας. Πολεμούμε από το κάθε μετερίζι που μας τάσσει ο λαός.
* Τελειώνοντας τη συνέντευξή μας, γιατί θεωρείται ότι ο κόσμος του Δήμου σας θα πρέπει να σας εμπιστευτεί με την ψήφο του;
- Ο κόσμος είναι ελεύθερος να αποφασίσει, βάζοντας ως κριτήριο τον βαθμό προσφοράς του κάθε υποψηφίου για το κοινό συμφέρον. Αποδείξαμε σε αυτήν μας τη θητεία πως δεν φοβόμαστε να τα βάλουμε με αντιλήψεις και κατεστημένα ζημιογόνα για τον Δήμο. Είμαστε ένα ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός συνδυασμός, με καταβολές από τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, δίχως κομματικές εξαρτήσεις και χειραγωγήσεις. Δεν υποσχόμαστε σε κανέναν τίποτα και κυρίως δεν εκμεταλλευόμαστε την ανάγκη για εργασία ή για διευκόλυνση στη δουλειά του (π.χ. μετάθεση ή απόσπαση) προκειμένου να αποσπάσουμε την ψήφο του. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε «παλαιολιθικούς» επαγγελματίες πολιτικούς, που η πολιτική τους ενδιαφέρει για να έχουν μια απασχόληση. Είμαστε λάτρεις των κοινών, έχουμε αποδείξει ότι η δουλειά και ο κόπος δεν μας φοβίζει και ελεύθερα ζητάμε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να συνεχίσουμε το ανθρώπινο, εποικοδομητικό και δημιουργικό έργο για τον τόπο που λατρεύουμε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass