Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Με τη Συμπαράταξη για νίκη και ανατροπή»

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2014 23:34 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:33

«Αναλάβαμε ένα έργο και θα το φέρουμε σε πέρας. Η Λάρισα γυρίζει σελίδα. Στη στιγμή της κρίσης ήρθε η ώρα όλος ο προοδευτικός κόσμος της πόλης μας ενωμένος με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» να αναλάβει την ευθύνη του Δήμου μας. Και θα το κάνει. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό» τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας σήμερα στην «Ε».

Μια εβδομάδα, πριν τις κάλπες της 18ης Μαΐου, ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Λαρισαίων» κ. Καλογιάννης δηλώνει αισιόδοξος, τόσο για την πορεία του πολιτικού εγχειρήματος όσο και την απήχησή του για να τονίσει πως «τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και η καθημερινή αποδοχή του κόσμου μας πείθουν ότι έχει εμπεδωθεί πια η αντίληψη πως η Συμπαράταξη Λαρισαίων εκφράζει και εκπροσωπεί τον πόλο της Ανατροπής που θα βρίσκεται στον Β’ γύρο. Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ενωτική διάθεση, για να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για να καρποφορήσει επιτέλους η δυνατότητα να εκφραστεί και εκλογικά νικηφόρα το πλειοψηφικό ρεύμα της μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής στην πόλη μας».

Ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση σημειώνει πως «η κοινωνική πολιτική δεν είναι φιλανθρωπία» διευκρινίζοντας ότι «οφείλει κάθε συνδυασμός να τοποθετηθεί και πολιτικά απέναντι σε όσους με τις πολιτικές τους οδηγούν στη διάλυση» των δομών. Σχολιάζει παράλληλα και τις επιπτώσεις των μνημονίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογραμμίζοντας ότι «οι τελευταίες εξελίξεις, η οικονομική ασφυξία, οι απολύσεις προσωπικού, η κατάργηση αρμοδιοτήτων (σχολικοί φύλακες, Δημοτική Αστυνομία) η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της και κοινωνικών αγαθών και η εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής διαμορφώνουν καταστάσεις που είναι αρνητικές και επικίνδυνες».

Επιμένοντας τέλος στο θέμα της διαφάνειας, ο κ. Καλογιάννης ασκεί κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή σημειώνοντας «ότι στην πόλη μας, εδώ και 16 χρόνια έχει εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα εξουσίας με καθεστωτικά χαρακτηριστικά, που στηρίζεται στην αρχή ενός ανδρός, πελατειακό και παλαιοκομματικό».

Ολόκληρη η συζήτηση με τον κ. Καλογιάννης, έχει ως εξής:

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Ζαχαριά

* Δημοσκοπήσεις έχετε κάνει εσείς; Προγνωστικά για το αποτέλεσμα μπορείτε να κάνετε;

- «Κύριε Ζαχαριά, ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι έχουμε εικόνα από τις δημοσκοπήσεις. Τα συμπεράσματά τους το τελευταίο ιδιαίτερα δεκαήμερο είναι ευδιάκριτα. Και εμείς όπως και όλοι γνωρίζουμε τις δυνατότητες, αλλά και τις ανεπάρκειες αυτού του εργαλείου. Είναι αλήθεια, λοιπόν, πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια εικόνα, που κατά τη γνώμη μας εξηγεί και την αδικαιολόγητη επιθετικότητα και εκνευρισμό κάποιων συνυποψηφίων μας. Αλλά ας είναι. Οι πολίτες άλλα ζητούν και από μας στην περίοδο της κρίσης. Ζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και αδιαφορούν για την προσωπική αγωνία των υποψηφίων για το μέλλον τους. Και για να μην αφήσω αναπάντητο το ερώτημά σας μπορώ να πω πως τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και η καθημερινή αποδοχή του κόσμου μας πείθουν ότι έχει εμπεδωθεί πια η αντίληψη πως η Συμπαράταξη Λαρισαίων εκφράζει και εκπροσωπεί τον πόλο της Ανατροπής που θα βρίσκεται στον Β’ γύρο. Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ενωτική διάθεση, για να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για να καρποφορήσει επιτέλους η δυνατότητα να εκφραστεί και εκλογικά νικηφόρα το πλειοψηφικό ρεύμα της μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής στην πόλη μας».

* Λέτε ότι κυρίαρχο μέλημά σας θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τι σας διαφοροποιεί; Γιατί είσαστε πιο αξιόπιστοι από τους άλλους υποψηφίους οι οποίοι διακηρύσσουν ότι έχουν την ίδια ευαισθησία;

- «Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι μια και καλή. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν είναι ένας ιδιότυπος διαγωνισμός για το ποιος έχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού η κρίση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών πολιτικών που φτωχοποιούν την κοινωνία μας. Αν δεν μιλήσουμε για αυτά, αν δεν τοποθετηθούμε με σαφήνεια απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, πώς μπορούμε να δώσουμε πειστικές λύσεις και απαντήσεις στα όσα περνάνε οι συμπολίτες μας; Εξάλλου εμείς το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι φιλανθρωπία. Δεν αφορά απλά κάποιες έξυπνες ιδέες, αδιαφορώντας για το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρονται. Σήμερα, το ξέρουμε όλοι μας, κινδυνεύουν δομές που χρόνια στέκονταν κοντά στον πολίτη (προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», δομές ψυχικής υγείας κλπ.). Πρέπει να τις προστατεύσουμε. Οφείλει κάθε συνδυασμός να τοποθετηθεί και πολιτικά απέναντι σε όσους με τις πολιτικές τους οδηγούν στη διάλυσή τους. Ο κόσμος θέλει αλήθειες. Αυτό είναι που θα κινητοποιήσει και την υπόλοιπη κοινωνία, θα επιστρατεύσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου και θα δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας απέναντι στον συμπολίτη μας που περνά δύσκολα αυτές τις μέρες...».

* Ποια είναι η θέση του συνδυασμού σας σχετικά με την αντιμετώπιση των μνημονιακών δεσμεύσεων που επηρεάζουν δυσμενώς τους συμπολίτες του Δήμου σας, αλλά και την αυτοδιοίκηση σαν θεσμό;

- «Από την πρώτη στιγμή με την κοινή ιδρυτική μας διακήρυξη τοποθετηθήκαμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, που πλήττουν την πλειοψηφία των συμπολιτών μας ακόμα και πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι χθες αισθάνονταν ότι βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Από την πρώτη στιγμή είπαμε χωρίς περιστροφές ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οικονομική ασφυξία, οι απολύσεις προσωπικού, η κατάργηση αρμοδιοτήτων (σχολικοί φύλακες, Δημοτική Αστυνομία) η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της και κοινωνικών αγαθών και η εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής διαμορφώνουν καταστάσεις που είναι αρνητικές και επικίνδυνες. Γι’ αυτό και βλέπουμε τις παλιές κομματικές, διαχωριστικές γραμμές να καταρρίπτονται. Για αυτό και μέρα με τη μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να μιλούν πια για δύο ευδιάκριτους πολιτικούς-κοινωνικούς πόλους: από τη μια μεριά τους υποστηρικτές αυτής της συντηρητικής πολιτικής και από την άλλη, όσους ανεξάρτητα από κομματική ένταξη και πολιτική προτίμηση επιδιώκουν την ανατροπή της. Εμείς ταχθήκαμε καθαρά με τον πόλο της Ανατροπής στον Δήμο Λαρισαίων. Οι πολίτες το βλέπουν αυτό. Και δίνουν την ξεκάθαρη απάντησή τους, στηρίζοντας το εγχείρημά μας...».

* Μιλήσατε επανειλημμένα για τη διαφάνεια στον Δήμο. Ποιες προτάσεις δίνουν το στίγμα σας στο θέμα αυτό;

- «Η πορεία του καθενός μας είναι γνωστή. Μικρή κοινωνία είμαστε και οι πολίτες μας ξέρουν. Όπως ξέρουν ότι στην πόλη μας εδώ και 16 χρόνια έχει εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα εξουσίας με καθεστωτικά χαρακτηριστικά, που στηρίζεται στην αρχή ενός ανδρός, πελατειακό και παλαιοκομματικό. Και εδώ δεν χωρούν μισόλογα.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στην πόλη και είμαστε έτοιμοι να κριθούμε γι’ αυτά:

Καθολικός έλεγχος των οικονομικών του Δήμου για να σπάσει ο κύκλος της αδιαφάνειας στην πόλη μια και καλή. Δημόσια κατάθεση του «πόθεν έσχες» όλων των αιρετών που κατέχουν θέσεις άσκησης της εξουσίας, και όταν τις αναλαμβάνουν και όταν αποχωρούν.

Χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας για την επέκταση της διαφάνειας σε όλες τις αποφάσεις, και πέραν των ορίων της Διαύγειας. Βάζουμε τέλος στις χωρίς έλεγχο αναθέσεις, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Συλλογικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου με λαϊκές συνελεύσεις και διαρκή λογοδοσία απέναντι στους πολίτες».

* Πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι μετά την εκλογή τους υπόσχονται ότι θα λειτουργήσουν ως δήμαρχοι όλων των πολιτών του Δήμου, αλλά γρήγορα το ξεχνούν. Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε;

- «H επισήμανσή σας είναι σωστή, κ. Ζαχαριά. Και είναι η ώρα πιστεύω οι πολίτες να γυρίσουν τα νώτα τους σε πρόσωπα αλλά και σε πρακτικές του χθες. Οι Λαρισαίοι γνωρίζουν πια καλά τι θα πει κλειστό και βαθιά συντηρητικό σύστημα εξουσίας, συγκεντρωτισμός, έλλειψη λογοδοσίας, αδιαφάνεια, λαϊκισμός. Είναι κοινό μυστικό οι ρουσφετολογικές προσλήψεις με «τακτοποιήσεις» συγγενών και φίλων, και το εμπόριο ελπίδας απέναντι σε νέους ανθρώπους. Η κοινωνία μας λοιπόν είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Δεν μιλάμε απλά για μια εναλλαγή προσώπων, που –το ξέρουμε καλά- είναι έτοιμα να στηριχθούν στους ίδιους μηχανισμούς και να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες παλαιοκομματικές τεχνικές. Μιλάμε για ανατροπή. Η ιστορία του καθενός μας είναι η εγγύησή μας. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Και είμαστε έτοιμοι να στηριχθούμε στο τρίπτυχο λογοδοσία-διαφάνεια- συλλογική λειτουργία. Ο κόσμος δοκιμάζεται. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τις ζωές και το μέλλον των συμπολιτών μας χωρίζοντάς τους στα «δικά μας παιδιά» και στα «παιδιά των άλλων». Εχουμε μιλήσει από καιρό για την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών σε θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται μελλοντικά στον δήμο μας, μια διαδικασία που θα ελέγχεται στη βάση μια διαπαραταξιακής επιτροπής που θα συστήσουμε. Όπως έχουμε αναφερθεί και στην ανάγκη να σταματήσει η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων για τα οποία πολλά ακούγονται στην πόλη. Και έτσι θα προχωρήσουμε».

* Στο ψηφοδέλτιό σας εντάξατε υποψηφίους προερχόμενους από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος. Πρόκειται για πείραμα; Έχει δέσει το σχήμα;

- «Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» είναι κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο. Είναι μια γνήσια αυτοδιοικητική συνεργασία που ένωσε και καθημερινά ενώνει περισσότερους συμπολίτες μας. Είναι ένα αίτημα δεκαετιών -αν θέλετε- και ένα προσωπικό όραμα το οποίο επί χρόνια υποστήριζα πως είναι εφικτό να γίνει. Είμαστε πραγματικά περήφανοι που καταφέραμε να ενώσουμε αυτοδιοικητικές κινήσεις, συλλογικότητες και πολίτες, βάζοντας στην άκρη προσωπικές στρατηγικές και ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος, καχυποψίες. Το εγχείρημά μας, βέβαια, δεν ήταν εύκολο. Ποτέ δεν κρύψαμε ότι υπήρχαν και δύσκολες στιγμές σ’ αυτήν τη διαδικασία. Όμως το καταφέραμε. Όλη αυτή η πορεία μας ένωσε και μας «έδεσε». Δυνάμωσε την απόφασή μας. Είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, να γνωριστούμε ακόμα καλύτερα μεταξύ μας. Δημιουργήθηκε μια αμφίδρομη σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης, που είναι η δύναμή μας. Δώσαμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους με κοινές αξίες και οράματα να είναι μαζί, στο ίδιο μετερίζι, όπως παλιά όταν αγωνιζόμασταν να λύσουμε άλυτα δημοκρατικά προβλήματα στη χώρα μας. Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων», είναι τέκνο της ανάγκης αλλά και της οργής. Είναι το πραγματικά καινούργιο και διαφορετικό. Οι πολίτες το βλέπουν και κάθε μέρα και περισσότερο επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους σε μας».

* Τρία, μάλλον τέσσερα ψηφοδέλτια δεξιά σας. Εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να ανασυγκολληθούν πριν τον δεύτερο γύρο και άρα μειονεκτική η θέση όποιου προκριθεί σ’ αυτόν. Αλλά και απ’ την άλλη πλευρά, τρία τα ψηφοδέλτια. Δεν ισχύει το ίδιo μειονέκτημα;

- «Θα σας απαντήσω χωρίς περιστροφές. Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων», αποτυπώθηκε πλέον οριστικά και αμετάκλητα ως το ψηφοδέλτιο που στη Λάρισα εκφράζει τον πόλο της Ανατροπής. Ενώνει συνεχώς. Τα μηνύματα που παίρνουμε από παντού το επιβεβαιώνουν. Και έχει εμπεδωθεί στην αντίληψη των πολιτών ότι τούτη την άνοιξη η ελπίδα μπορεί να νικήσει και θα νικήσει. Αυτή η σπάνια ευκαιρία δεν θα χαθεί. Απέναντί μας δεν είναι απλά τα διαφορετικά από εμάς ψηφοδέλτια. Απέναντί μας έχουμε μηχανισμούς και συντηρητικές λογικές και πολιτικές, με τα ίδια πάντα πρόσωπα που συνδέονται με συστήματα εξουσίας που καταρρέουν. Προκλητικές προεκλογικές καμπάνιες με μεγάλα εκλογικά κέντρα και υπερμεγέθεις καταχωρίσεις στα ΜΜΕ την ίδια στιγμή που οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται. Οι πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση, θα τους αποδοκιμάσουν. Αναλάβαμε ένα έργο και θα το φέρουμε σε πέρας. Η Λάρισα γυρίζει σελίδα. Στη στιγμή της κρίσης ήρθε η ώρα όλος ο προοδευτικός κόσμος της πόλης μας ενωμένος με τη «Συμπαράταξή Λαρισαίων» να αναλάβει την ευθύνη του Δήμου μας. Και θα το κάνει. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass