Η ΥΠΟΨ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΑ ΒΑΓΕΝΑ

«Να γιατί οι Λαρισαίοι θα μας ψηφίσουν την Κυριακή»

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2014 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:37
Το πολύ θετικό κλίμα που εισπράττει, τόσο η ίδια, όσο και η «Συμπαράταξη» στις περιοδείες στην Λάρισα, τον ενθουσιασμό των συμπολιτών, καθώς «δεν τους ενδιαφέρουν οι κομματικοί συσχετισμοί, αλλά η συνεπής προσπάθεια των ανθρώπων» καταγράφει, με συνέντευξη της στην «Ε», λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Απόστολο Καλογιάννη, Αγγέλα Βαγενά.
Η κ. Βαγενά αναλύει και το πρόγραμμα της παράταξής της για το πρόβλημα της ανεργίας, που δεν συζητήθηκε όσο θα έπρεπε στην προεκλογική περίοδο, ενώ τονίζει πως «θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, κύρια πολιτικές για να ανατρέψουν την κατάσταση που έφεραν την Λάρισα ως πόλη ..και μόνο …του καφέ ώστε το παιχνίδι να μην χαθεί στο όνομα της υποσχεσιολογίας και της καταστροφολογίας της σημερινής δημοτικής αρχής».
 
* Κυρία Βαγενά ποιο είναι το κλίμα που εισπράξατε από τον κόσμο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τόσο για σας, όσο και για την «Συμπαράταξη» γενικά; Επίσης πώς κινήθηκε η προεκλογική περίοδος, υπήρξε ουσιαστικός διάλογος, είχαμε πολιτικό πολιτισμό;
- Για όποιον χρησιμοποιεί στοιχειωδώς τη διαλεκτική ως μέθοδο ανάλυσης, μόνο έκπληξη δεν πρέπει να αποτελεί το κλίμα που εισπράξαμε στην καθημερινή επικοινωνία που είχαμε με τους πολίτες στην πόλη μας. Το κλίμα που εισπράξαμε καθημερινά ήταν πάρα πολύ θετικό στην αγορά στις γειτονιές στις λαϊκές στους χώρους εργασίας Ενθουσιασμός, καλή διάθεση αναγνωρίζοντας ποιοι είμαστε και ποιον εκπροσωπούμε. Τους απλούς ανθρώπους δεν τους ενδιαφέρουν οι κομματικοί συσχετισμοί, αλλά η συνεπής προσπάθεια των ανθρώπων που προσπαθούν να σπρώξουν τα πράγματα μπροστά και προασπίζουν τα συμφέροντα τους. Οι όποιες κομματικές αγκυλώσεις παρήλθαν από την ανικανότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσει στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Θέλουν να δουν χειροπιαστά πράγματα, ξεκάθαρο πρόγραμμα και συγκεκριμένες δράσεις για την υλοποίηση του. Η κεντρική φιλοσοφία ότι η ανάπτυξη θα έρθει με περικοπή θέσεων εργασίας, μισθούς πείνας και κάκιστες εργασιακές σχέσεις δεν πείθει πλέον κανέναν. Όπως αντιλαμβάνεστε ο διάλογος με τους συμπολίτες μας ήταν ουσιαστικός και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους οι οποίοι εξέφραζαν την αγανάκτηση τους όχι μόνο για αυτά που καταδυναστεύουν τη δική της ζωή, αλλά και γι αυτά που ρημάζουν τη ζωή των εργαζόμενων (και αρκετές φορές άνεργων) γονιών τους.
 Όσον αφορά εμένα προσωπικά, οι συμπολίτες μου γνωρίζουν πολύ καλά την προσωπική μου πορεία, τη στάση, τη λειτουργία και τη συμπεριφορά μου, ξέρουν πολύ καλά ότι αποτιμώ με κριτική και αυτοκριτική τις απαιτούμενες συνθέσεις με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Χρόνια τώρα είμαι μπροστά στον αγώνα για τις διεκδικήσεις μας και τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας. Έχω συνηθίσει να παλεύω στα δύσκολα και έχω δείξει συνέπεια σ αυτά που υποστηρίζω, από όποια θέση αγωνιζόμουνα και με οποιοδήποτε κόστος. Συνεχίζω με μεγαλύτερη πλέον δύναμη αυτό τον αγώνα.
* Στις συνομιλίες που είχατε με τον κόσμο, η ανεργία σίγουρα κυριάρχησε. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράταξης σας γι΄αυτό το μείζον πρόβλημα της κοινωνίας;
- Η ανεργία που παρουσιάζεται ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους αλλά και σε φτωχούς ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της σύνταξής τους έχοντας χάσει τη δουλειά τους πρόσφατα και τους λείπουν τα απαραίτητα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εξαγοράσουν. Η ανεργία ως αποτέλεσμα της έντασης των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της δημοτικής περιουσίας και επιχειρήσεων. Η έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας και προσφοράς, οι φθηνές ή και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες στους φτωχούς και στους άπορους (ΔΕΥΑΛ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, συγκοινωνίες). Το πρόβλημα της συγκοινωνίας είναι ένα από τα πιο καυτά οικονομικά προβλήματα για τους εργαζόμενους που μετακινούνται κάθε μέρα. Η έλλειψη κοινωνικών υποδομών όπως οι παιδικοί σταθμοί για τις εργαζόμενες μητέρες ώστε να ωφελούνται όλα τα νέα ζευγάρια. Φροντίδα για τη συντήρηση και λειτουργία των υπαρχόντων παιδικών σταθμών είτε ανήκουν στο Δήμο είτε σε εργασιακούς χώρους Δημοσίων κτιρίων, όπως του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Απαιτείται μια άλλη πολιτική η οποία θα διασφαλίζει όλους τους εργαζόμενους που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας, Έλληνες και μετανάστες, θα εξασφαλίζει σε κάθε οικογένεια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών. Αν δεν είχαμε την πρόθεση να κάνουμε κάτι διαφορετικό, δεν θα είχε κανένα νόημα να δώσουμε αυτή τη μάχη απλά για την αλλαγή των προσώπων. Δεν έχουμε κουραστεί τα τελευταία χρόνια να επισημαίνουμε με έμφαση ότι η όποια ανάπτυξη υπήρξε στην Ελλάδα, δεν ήταν στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας αλλά στις υπηρεσίες. Γιαυτό με το που εμφανίστηκε η κρίση, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος που ήταν. Αποφασιστικής σημασίας είναι η στάση μας στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των φτωχών, των ανέργων και γενικότερα της μεγάλης πλειοψηφίας των μη προνομιούχων δημοτών. Με γνώση, πολιτική βούληση, προσεκτικό σχεδιασμό και αγώνες για εξασφάλιση πόρων, αλλά και ενδιαφέρον, ενεργό συμμετοχή και υπεύθυνο προβληματισμό απ΄τη μεριά των πολιτών, ώστε με συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης μας θα χτίσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης στην οποία μεγαλώσαμε , ζούμε και αγαπάμε.
Είναι ανάγκη η δημιουργία ενός εθνικού κοινωνικοποιημένου φορέα κατασκευών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση όλων μας, που θα μπορεί με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και με πολύ φθηνότερο κόστος να αναλάβει την κατασκευή τεχνικών έργων αλλά και κτιρίων στέγασης ανθρώπων που η κρίση τους πέταξε στο δρόμο, απορροφώντας έτσι και χιλιάδες άνεργους οικοδόμους και τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων. Με λίγα λόγια καταπολέμηση μέρους της ανεργίας μέσα από εκτέλεση προγράμματος δημοτικών έργων.
Υποστηρίζουμε λοιπόν ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας, ένα πρόγραμμα που στηρίζει την κοινωνία. Πέρα από καλύτερες υπηρεσίες με εξάλειψη της γραφειοκρατικής αγκύλωσης, θα δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή της εκχώρησης των ανταποδοτικών τελών και την καταπολέμηση της ανεργίας. Θα προσπαθήσουμε να παγώσουμε τους δημοτικούς φόρους και να τους μειώσουμε όπου είναι κοινωνικά άδικοι, αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί παρά πολύ. Θα διεκδικήσουμε το πέρασμα όλων των αμφισβητούμενων ελεύθερων χώρων στα χέρια του Δήμου για δημιουργία πρασίνου και πολιτιστικών κέντρων. Και το σημαντικότερο προτείναμε και αναλύσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και Διοίκησης του Δήμου για να βάλουμε τις βάσεις ώστε να γίνει ο Δήμος μας κύτταρο δημοκρατικής διοίκησης της κοινωνίας. Οι βάσεις για τον Δήμο μας ξεκινάνε από τη συμμετοχή όλων των πολιτών στις λαϊκές συνελεύσεις – βασικό κύτταρο δημοκρατίας, ένα σώμα ουσιαστικού και αποφασιστικού διαλόγου, προγραμματισμού, ιεράρχησης και αγωνιστικής διεκδίκησης των προβλημάτων που αφορούν την τοπική κοινωνία Το στοίχημα λοιπόν που μπαίνει σε μας είναι να φτιάξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τη Δημοτική Αρχή, εκείνη που θα εμπνεύσει μαζικά την κοινωνία της Λάρισας και θα τη στρέψει σε μια άλλη κατεύθυνση.
* Υπάρχει περίπτωση ως δημοτική αρχή να μην υλοποιήσετε πλήρως το πρόγραμμα σας, επικαλούμενοι ότι «παραλάβατε καμένη γη»;
- Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε μια κοινωνία κατεστραμμένη. Ανεργία, φτώχεια, διάλυση του κοινωνικού κράτους, υγεία, παιδεία, χαμηλές συντάξεις, απελπισίες και αυτοκτονίες, την ίδια ώρα που τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές συσσωρεύουν τεράστιο πλούτο μέσω της κυβερνητικής πολιτικής. Γι’ αυτό το λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί της δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια, γιατί η κυβερνητική πολιτική επηρεάζει άμεσα και την Τοπική αυτοδιοίκηση. Έλλειψη πόρων από την κεντρική Διοίκηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων. Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους εκτός από τα τοπικά ζητήματα ασχολούμαστε και με τα γενικότερα κοινωνικά ζητήματα. Η απάντηση λοιπόν σε αυτό το ερώτημά σας, είναι που μας διαφοροποιεί. Η βία στους δρόμους παρέμεινε πολιτικά τυφλή και κοινωνικά άσκοπη. Το κοινωνικό αδιέξοδο έχει μόνο πολιτικές λύσεις. Εάν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες, κύρια πολιτικές για να ανατρέψουν την κατάσταση που έφεραν την Λάρισα ως πόλη ..και μόνο …του καφέ και της διασκέδασης, το παιχνίδι θα χαθεί στο όνομα της υποσχεσιολογίας και της καταστροφολογίας της σημερινής δημοτικής αρχής.
Αντίθετα, εμάς μας συνδέει η κυβερνητική επίθεση στο εισόδημα μας, στις εργασιακές σχέσεις, μας συνδέει η καθημερινή αγωνία για τα προβλήματα μας, γιαυτό και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θα προσπαθήσουμε για την υλοποίηση του προγράμματος μας σε συνεργασία, με όλους τους φορείς, με όλες τις επιχειρήσεις της πόλης μας, με την υποστήριξη των συμπολιτών μας και θα τα καταφέρουμε. Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αισιόδοξη και θετική προοπτική για το μέλλον και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» στην πόλη μας. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλουν ακόμη μεγαλύτερη βαρβαρότητα και θα προετοιμάσουμε όλοι μαζί το δικό μας μέλλον και των παιδιών μας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μας δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης δεν είναι το τι δρόμο ακολουθεί η κεντρική εξουσία, ή το πόσο «καμένη» γη θα παραλάβουμε, αλλά το τι θα κάνουμε εμείς για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του ποιητή Μαγιακόφσκι «Το μέλλον δεν θα ΄ρθει από μονάχο του έτσι νέτο-σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass