Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΩΝ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Στα δεκαέξι χρόνια που πέρασαν, η Λάρισα άλλαξε θεαματικά!»

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2014 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:42

«Στα δεκαέξι χρόνια που πέρασαν, η Λάρισα άλλαξε θεαματικά. Παρήχθη ένα έργο τεράστιο που έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης, τις προοπτικές της, τη φυσιογνωμία της. Αν αυτό κάποιοι το θεωρούν κούραση, ίσως επειδή οι ίδιοι κουράστηκαν να χάνουν, εμείς το θεωρούμε επιτυχία» τονίζει ο δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης, μιλώντας σήμερα στην «Ε».

Επιλέγοντας τις εκτενείς αναφορές στο έργο της Δημοτικής Αρχής, ο Κων. Τζανακούλης «απαντάει» παράλληλα σε συνυποψηφίους του, οι οποίοι καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σημείωναν με έμφαση πως τα «16 χρόνια θητείας Τζανακούλη είναι αρκετά».

Εξηγώντας γιατί διεκδικεί εκ νέου το δήμο, σημειώνει πως «δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορέσαμε να κάνουμε και γι’ αυτό ζητάμε ξανά την εντολή των Λαρισαίων για τη νέα θητεία. Ζητάμε την εντολή για να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία της Λάρισας, όπως την πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να την «εκτοξεύσουμε» απαντώντας στις νέες προκλήσεις με γνώση, με εμπειρία και με εμπιστοσύνη».

Στη συνέντευξή του στην «Ε», ο κ. Τζανακούλης αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική του δήμου, υπογραμμίζει πως «κανένας Λαρισαίος, καμιά Λαρισαία δεν πρέπει να φοβάται το αύριο. Είμαστε εδώ, ένας Δήμος με ευαισθησία, με αλληλεγγύη, με πρωτοβουλίες για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Κάνει επίσης αναφορά σε θέματα όπως, μεταξύ άλλων, ο πολιτισμός, το κυκλοφοριακό, τις νέες τεχνολογίες αλλά και τη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος. Σημειώνοντας την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Λαρισαίοι απέναντι στη σημερινή Δημοτική Αρχή ο κ. Τζανακούλης καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που βιώνει η χώρα και τα οποία σαφώς αντανακλώνται στην αυτοδιοίκηση, εμείς καταφέραμε να διευρύνουμε τις υποδομές της πόλης, να την κάνουμε ακόμα πιο σύγχρονη, ακόμα πιο περιβαλλοντικά συνεπή, ακόμα πιο πράσινη, με καθαρά ευρωπαϊκό προφίλ. Αυτό ζητάμε: Την εμπιστοσύνη των Λαρισαίων για να συνεχίσουμε τον ανοδικό δρόμο που χαράξαμε και ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια».

 

Αναλυτικά η συζήτηση με τον κ. Τζανακούλη, έχει ως εξής:

*Κύριε Τζανακούλη, είστε 16 χρόνια Δήμαρχος. Γιατί ζητάτε πάλι την ψήφο των Λαρισαίων; Τι είναι αυτό που δεν μπορέσατε να κάνετε όλα αυτά τα χρόνια και θέλετε να γίνει στην επόμενη θητεία;

«Κατ’ αρχήν στα δεκαέξι χρόνια που πέρασαν, η Λάρισα άλλαξε θεαματικά. Παρήχθη ένα έργο τεράστιο που έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης, τις προοπτικές της, τη φυσιογνωμία της. Αν αυτό κάποιοι το θεωρούν κούραση, (ίσως επειδή οι ίδιοι κουράστηκαν να χάνουν) εμείς το θεωρούμε επιτυχία. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορέσαμε να κάνουμε και γι’ αυτό ζητάμε ξανά την εντολή των Λαρισαίων για τη νέα θητεία. Ζητάμε την εντολή για να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία της Λάρισας, όπως την πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να την «εκτοξεύσουμε» απαντώντας στις νέες προκλήσεις με γνώση, με εμπειρία και με εμπιστοσύνη.

Οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες μας γνωρίζουν και μας εμπιστεύονται. Ξέρουν ότι στα δύσκολα εγγυηθήκαμε την κατάσταση, ο Δήμος Λαρισαίων όχι απλώς στάθηκε όρθιος απέναντι στις δυσκολίες, αλλά κατάφερε να αποτελέσει εγγύηση για το σύνολο των δημοτών που αντιμετώπιζαν προβλήματα και βρήκαν ουσιαστική στήριξη, με ευαισθησία, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα. Την ίδια στιγμή και παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που βιώνει η χώρα και τα οποία σαφώς αντανακλώνται στην αυτοδιοίκηση, εμείς καταφέραμε να διευρύνουμε τις υποδομές της πόλης, να την κάνουμε ακόμα πιο σύγχρονη, ακόμα πιο περιβαλλοντικά συνεπή, ακόμα πιο πράσινη, με καθαρά ευρωπαϊκό προφίλ. Αυτό ζητάμε: Την εμπιστοσύνη των Λαρισαίων για να συνεχίσουμε τον ανοδικό δρόμο που χαράξαμε και ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια».

* Μιλήσατε για τη στήριξη των ανθρώπων που αντιμετώπισαν πρόβλημα. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα μπορεί να χειροτερέψει και σίγουρα για κάποιους Λαρισαίους γίνεται όλο και χειρότερη. Ποιες είναι οι δυνατότητες του Δήμου στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής, αν τα πράγματα στη χώρα εξελιχθούν άσχημα;

«Κατ’ αρχήν ελπίζουμε να μην εξελιχθούν έτσι. Οι Λαρισαίοι, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, δεν αντέχουν άλλο σ’ αυτήν την πορεία. Αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό, εμείς είμαστε εδώ και το έχουμε αποδείξει. Στα χρόνια που πέρασαν αντιληφθήκαμε αμέσως το πρόβλημα και δημιουργήσαμε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που ήταν πρωτοποριακές για τη χώρα.

Δημιουργήσαμε το πρώτο στην Ελλάδα Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο στη συνέχεια αντέγραψαν δεκάδες δήμοι ανά τη χώρα. Στηρίζουμε καθημερινά 500 οικογένειες. Συνεργαζόμαστε με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης στα συσσίτια. Δημιουργήσαμε επίσης τον πρώτο στην Ελλάδα Δημοτικό Λαχανόκηπο. Συνεργαστήκαμε με επιχειρήσεις και αξιοποιήσαμε τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Κάναμε την κοινωνική πολιτική πρώτη μας προτεραιότητα. Φτιάξαμε ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, Κοινωνικό Ιατρείο, Φαρμακείο, ιατροκοινωνικές δομές. Μειώσαμε την τιμή του νερού σε προ 20ετίας επίπεδα, παγώσαμε εδώ και χρόνια τα δημοτικά τέλη, πριν ακόμα ξεκινήσει η κρίση. Κανένας Λαρισαίος, καμιά Λαρισαία δεν πρέπει να φοβάται το αύριο. Είμαστε εδώ, ένας Δήμος με ευαισθησία, με αλληλεγγύη, με πρωτοβουλίες για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο πρόβλημα από τις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα για τα καθημερινά αγαθά. Σκέφτεστε να μην υπάρχουν στο σπίτι τρόφιμα, ρούχα; Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση προχωρήσαμε μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου τη συνεργασία με επιχειρήσεις κι έτσι σήμερα εκατοντάδες οικογένειες έχουν τα απαραίτητα, παιδιά σχολικής ηλικίας παίρνουν το πρωινό τους, έχουν ρούχα και παπούτσια. Τώρα, κάποιοι ασχολούνται με τις λακκούβες… Είναι κι αυτό ένα θέμα, αλλά τι προηγείται στην ιεράρχηση;»

* Ένα ίσως από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι και το θέμα της ανεργίας. Χιλιάδες άνθρωποι στερούνται το δικαίωμα στη δουλειά και συνεπώς το δικαίωμα στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Μπορεί ο Δήμος Λαρισαίων να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα;

«Θα ήταν άτοπο να πιστεύει κανείς ότι ο Δήμος μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας στη Λάρισα. Η ανεργία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι περισσότεροι άσχετοι με την τοπική πραγματικότητα. Ο Δήμος όμως μπορεί να μετριάσει το πρόβλημα και μάλιστα σε ικανοποιητικό βαθμό. Μπορώ να σας πω ότι το έχουμε ήδη κάνει.

Έχουμε δώσει δουλειά, άμεσα ή έμμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους. Άμεσα με τους εργαζόμενους στο Δήμο και όσους απασχολούνται στις δραστηριότητες του, αλλά και έμμεσα με τη συνεργασία του Δήμου με δεκάδες επιχειρήσεις της πόλης, που αναπτύσσουν έτσι οικονομική δραστηριότητα και απασχολούν προσωπικό. Σκέφτεστε αν ο Δήμος δεν είχε τόσο μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, αν δεν είχε διαχειριστική επάρκεια να αναλαμβάνει και να υλοποιεί τόσο πολλά και μεγάλα έργα, πόσοι άνθρωποι θα είχαν μείνει χωρίς δουλειά; Αλλά επίσης και με τις συνεργασίες μας, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας. Να σας πω το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία». Πόσα δεν ακούσαμε για την επιλογή μας να το αξιοποιήσουμε;

Τι συμβαίνει σήμερα; Και ο Δήμος Λαρισαίων έχει ένα σεβαστό έσοδο και δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως συνεργάζονται με το ξενοδοχείο επιχειρήσεις που διατηρούν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Σ’ αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε και στη νέα θητεία. Με συνέπεια, με σχέδιο, οργάνωση και δημιουργικές ιδέες. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με εκθέσεις ιδεών. Χρειάζεται δουλειά, στρατηγική και αξιοποίηση κάθε πιθανής ευκαιρίας για ανάπτυξη με τρόπο συγκροτημένο και σαφή».

* Ποιο είναι το σχέδιό σας για την κοινωνική πολιτική στη νέα θητεία. Αν χρειαστούν περισσότερη βοήθεια οι Λαρισαίοι, υπάρχει η δυνατότητα να ανταποκριθεί ο Δήμος;

«Οι κοινωνικές μας δομές είναι ήδη δοκιμασμένες και με μεγάλες δυνατότητες. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο καλύπτει το σύνολο σχεδόν της ζήτησης κι έχει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις της Λάρισας, πολλές από τις οποίες μας στηρίζουν - και τις ευχαριστώ - και να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Να γίνει ο Δήμος δηλαδή, ένας κοινωνικός εταίρος μεταξύ των επιχειρήσεων που θέλουν να βοηθήσουν και των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Έχουμε πια την τεχνογνωσία να το κάνουμε.

Επίσης ένα σημαντικό βήμα είναι να συνδέσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη με το πελώριο πολιτιστικό κίνημα της Λάρισας. Είναι κλειδί για την κοινωνική συνοχή, αφού στις εποχές της οικονομικής κρίσης διαπιστώνεται και κοινωνική κρίση. Εκεί ο πολιτισμός έχει άμεσο πεδίο πρακτικής εφαρμογής.

Θέλω ωστόσο να σημειώσετε και την παρέμβασή μας στο χώρο της υγείας. Είναι ήδη έτοιμα από άποψη κτιριακών εγκαταστάσεων και αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα δύο Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ένα στον Αγ. Γεώργιο κι ένα στον Αγ. Κωνσταντίνο, τα οποία θα παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σ’ όλους τους Λαρισαίους. Πρόκειται για ένα σημαντικό σχέδιο, αφού γρήγορα αντιληφθήκαμε ένα ακόμα πρόβλημα στην κοινωνία και εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε».

* Μιλήσατε για το πολιτιστικό κίνημα της Λάρισας. Όμως στις περιόδους της κρίσης ο πολιτισμός είναι συνήθως από τα πρώτα θύματα. Επηρεάστηκε το πολιτιστικό κίνημα της Λάρισας από την κρίση και πόσο;

«Και στον τομέα του πολιτισμού εγγυηθήκαμε την κατάσταση παρά τις δυσκολίες. Όχι μόνο δεν μίκρυνε η πολιτιστική δημιουργία της πόλης, αλλά γιγαντώθηκε κόντρα στις δυσκολίες των καιρών. Η Λάρισα είναι μια πόλη με τα περισσότερα μουσεία, τα οποία λειτούργησαν επί των ημερών μας: Το Λαογραφικό, του οποίου τη λειτουργία ανέλαβε ο Δήμος, το Διαχρονικό που με την παρέμβαση μας έπαψε να είναι «Γεφύρι της Άρτας», η Πινακοθήκη που εγκαινιάστηκε το 2003 και έκτοτε μεγαλουργεί, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου, αλλά και το μουσειακό κομμάτι του Μύλου του οποίου η μελέτη ολοκληρώνεται. Προσθέστε τώρα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης το Θεσσαλικό Θέατρο, τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΔΩΛ, το Δημοτικό Μπαλέτο, το Προσκήνιο Πολιτισμού (Θέατρο ΟΥΗΛ), τις λέσχες πολιτισμού, τα εργαστήρια της Πινακοθήκης, και δεκάδες άλλες δομές και θα έχετε τη συνολική εικόνα μιας πόλης πραγματικής πολιτιστικής μητρόπολης».

* Ένα από τα συνηθισμένα ερωτήματα είναι αυτό του κυκλοφοριακού. Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο των αστικών μετακινήσεων;

«Ικανοποιημένοι δεν είμαστε ποτέ, γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ωστόσο στον τομέα των αστικών μετακινήσεων έχει γίνει αρκετή δουλειά. Να σας θυμίσω ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον εξωτερικό δακτύλιο της Λάρισας, ένα έργο που όταν αναλάβαμε όλοι το θεωρούσαν αδύνατο. Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Σαρίμβεη και σύντομα παραδίδεται η Σάκη Καράγιωργα στη Ν. Σμύρνη και η Σανδράκη στον Ιπποκράτη, Τα πάρκινκ για τα οποία κατηγορηθήκαμε έδωσαν λύσεις. Συνεργαζόμαστε καθημερινά με τους επαγγελματικούς κλάδους που χρησιμοποιούν το αστικό οδικό δίκτυο (ΚΤΕΛ, ταξί κλπ) από τους οποίους παίρνουμε και προτάσεις, αλλά και καταγράφουμε τη θετική τους γνώμη για την κατάσταση. Και μην ξεχνάτε ότι κάναμε από τους πρώτους στην Ελλάδα το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, για τους οδηγούς του μέλλοντος και την αλλαγή των συμπεριφορών που στον τομέα των μετακινήσεων είναι κρίσιμες».

* Ο 21ος αιώνας, είναι ο αιώνας της τεχνολογίας. Οι Δήμοι μπαίνουν σταδιακά στις «έξυπνες» υπηρεσίες. Στο Δήμο Λαρισαίων που βρισκόμαστε;

«Είμαστε από τους πιο προηγμένους Δήμους στην Ελλάδα. Μόνο την τελευταία τετραετία, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ σε ευρυζωνικά δίκτυα και ψηφιακές υπηρεσίες που δίνουν στους δημότες τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με το Δήμο, χωρίς τη φυσική τους παρουσία σε μια σειρά ζητημάτων. Υπάρχει ασύρματο ίντερνετ παντού, έχουμε ψηφιοποιήσει το αρχείο του Τάκη Τλούπα και τη Συλλογή Κατσίγρα και αναβαθμίζουμε καθημερινά τις υπηρεσίες μας. Η αρμόδια επιστημονική ομάδα του Δήμου Λαρισαίων συμμετέχει σ’ όλες τις δράσεις και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο τη δημιουργία μιας πραγματικά «έξυπνης πόλης» σ’ όλα τα επίπεδα».

* Στις μέρες μας ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των πόλεων, φαίνεται πως θα είναι η διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας σ’ αυτήν την κατεύθυνση;

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικότατα έργα στον τομέα της βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της Λάρισας. Έχει γίνει ενεργειακή μετατροπή όλων των δημοτικών και δημοσίων κτιρίων με τη χρήση φυσικού αερίου, έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά στις στέγες δημόσιων κτηρίων (κάτι για το οποίο κατηγορηθήκαμε όταν το προτείναμε!) έχει γίνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντικατάστασης των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης. Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή βελτίωση δεκάδων κτιρίων. Ταυτόχρονα η Λάρισα έχει γίνει μια πράσινη πόλη, η πιο πράσινη στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο ποσοστό πράσινου ανά κάτοικο. Δημιουργήσαμε το περιαστικό πάρκο στο Μεζούρλο, το Πάρκο Χατζηχαλάρ γίνεται το πιο αναβαθμισμένο περιβαλλοντικά σημείο της πόλης. Το πάρκο Αλκαζάρ βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της ιστορίας του. Ο σχεδιασμός μας για το μέλλον είναι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία με στόχο η Λάρισα να πιάσει τους στόχους του «20-20» να έχει μειώσει δηλαδή την περιβαλλοντική της επιβάρυνση κατά 20% μέχρι το 2020. Ο Δήμος σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στις παρυφές της πόλης, προχωρά σε καινοτόμα προγράμματα διαχείρισης των απορριμμάτων (υπάρχουν ήδη σχετικές μελέτες) διαχειρίζεται με άψογο τρόπο μέσω της ΔΕΥΑΛ την ύδρευση και την αποχέτευση της πόλης. Μελετάμε την ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος και μέσω της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δημιουργήσαμε ένα πλήρη φάκελο ενεργειακής αποτύπωσης της Λάρισας, πάνω στον οποίο γίνεται ο σχεδιασμός για το μέλλον.

Όμως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της περιβαλλοντικής, αλλά και της πολιτιστικής – κοινωνικής διαχείρισης μας είναι ο Πηνειός. Θυμηθείτε πώς ήταν ο Πηνειός όταν αναλάβαμε και πώς είναι σήμερα. Ήταν ένα σημείο αποκλεισμένο από την κοινωνική ζωή της πόλης, κάποιες φορές συνιστούσε κίνδυνο με τις πλημμύρες, και σήμερα είναι ίσως το ζωντανότερο κομμάτι της. Χιλιάδες άνθρωποι χαίρονται καθημερινά τα περιπατητικά μονοπάτια, τις πεζογέφυρες, τις εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Πηνειού, ένα ποτάμι σύμβολο της πόλης, αλλά και καθημερινό σημείο επίσκεψης χιλιάδων ανθρώπων. Είναι ίσως χαρακτηριστικό δείγμα της αλλαγής της εικόνας της πόλης για την οποία σας μίλησα πριν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass