Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»:

«Να στρίψει το τιμόνι της Ευρώπης σε πιο προοδευτική κατεύθυνση»

* «Απόλυτα βέβαιη η εκλογή ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ»

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2014 22:38 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:45

Συνέντευξη: Γιώργος Μακρής

Τη βεβαιότητά του ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα εκλέξει ευρωβουλευτή στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει σε συνέντευξή του προς την «Ε» ο δημοσιογράφος – υποψήφιος ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος από τη γέννησή του έως το συνέδριο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας είναι από το 1981 στο πολιτικό κύτταρο της Ανανεωτικής Αριστεράς», ο κ. Α. Παπαδόπουλος αξιολογεί ως «κρίσιμη και χρήσιμη» την παρουσία της ΔΗΜΑΡ στη νέα Ευρωβουλή προκειμένου «να στρίψει το τιμόνι της Ευρώπης σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση».

Ο κ. Α. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι «οι εξελίξεις μετά τις εκλογές δεν είναι προδιαγεγραμμένες» και μιλά για την Κεντροαριστερά, τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη αλλά και το αν έχουν προβάδισμα στην εκλογή τους οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με αναγνωρισιμότητα.

* Έχετε πει ότι στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή. Ωστόσο, αρκετές από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το κόμμα σας δεν υπερβαίνει το 3%. Πιστεύετε ότι τελικά ο στόχος για μια έδρα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιτευχθεί; Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το στοιχείο που θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο σ’ αυτό;

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιρροή του κόμματός μου καταγράφει κάμψη τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Η εκλογή, όμως, ενός ευρωβουλευτή είναι όχι απλώς εφικτός στόχος, αλλά θεωρώ και απολύτως βέβαιο ότι θα τον πετύχουμε.

Κάνω περιοδείες σ’ ολόκληρη τη χώρα, την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκα και τη Θεσσαλία. Ο κίνδυνος η Ανανεωτική Αριστερά, το πιο συνειδητά φιλοευρωπαϊκό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, το κόμμα του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη, να μην στείλει δικό της ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, πεισμώνει τον κόσμο μας. Και συσπειρώνεται. Αυτό είναι και το σημαντικό στοιχείο της επίτευξης του στόχου.

* Γιατί σήμερα ένας ψηφοφόρος που δεν είναι μέλος του κόμματός σας να προτιμήσει τη ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές από τα άλλα κόμματα;

- Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι από το 1981 είναι στο πολιτικό κύτταρο της Ανανεωτικής Αριστεράς η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας. Όταν άλλοι φώναζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ή «Έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων», εμείς μιλούσαμε για την Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια και δίναμε μάχες για την Ευρώπη των εργαζομένων.

Να είστε, λοιπόν, βέβαιος ότι η συμβολή μας θα είναι πολύ επιδραστικότερη του ενός ευρωβουλευτή. Γιατί είμαστε κόμμα συνεργασιών, την πολιτική μας χαρακτηρίζει η λογική της σύνθεσης και της συνεννόησης. Και στην Ευρωβουλή αυτό συνιστά μεγάλο πλεονέκτημα, είναι η αυτονόητη πολιτική. Και γίνεται ακόμη πιο χρήσιμη και κρίσιμη η παρουσία μας εκεί, επειδή επιδιώκουμε ευρύτατες συμμαχίες για να στρίψει το τιμόνι της Ευρώπης σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση.

* Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αναλάβει μετά τις ευρωεκλογές πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς χωρίς σ’ αυτήν να συμπεριλαμβάνει το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Εσείς συμφωνείτε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει χώρο σ’ αυτήν την κεντροαριστερά;

- Νομίζω ότι, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και καθαροί με τον λαό στα θέματα στρατηγικής και συνεργασιών, θα πρέπει να ξεκινούμε την απάντησή μας λέγοντας ότι είναι τόσο ρευστό το πολιτικό σκηνικό και οι συνθήκες, που είναι δύσκολο να προδιαγράψει κανείς τις εξελίξεις της επόμενης μέρας. Άρα, θα έλεγα ποτέ μη λες ποτέ.

Οι εξελίξεις λοιπόν μετά τις εκλογές δεν είναι προδιαγεγραμμένες. Εμείς επιζητούμε, όπως ξέρετε, συνεργασίες και ευρείες συναινέσεις. Αλλά πήραμε κι ένα μάθημα, οι συνεργασίες δικαιώνονται από την κρισιμότητά τους, αναφορικά με τον εθνικό κίνδυνο, και από τη χρησιμότητά τους για την πρόοδο της χώρας.

* Εσείς ήσασταν από τους υποστηρικτές της συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

- Ναι, όπως ξέρετε, υποστήριξα σθεναρά τον διάλογο των δυο χώρων για το ενδεχόμενο διαμόρφωση μιας καταρχήν εκλογικής συνεργασίας που θα εξασφάλιζε ένα κρίσιμο μέγεθος αντίθεσης στον λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Με την ΕΛΙΑ λοιπόν, προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα.

Είναι όμως παράδοξη η ευκολία του κ. Βενιζέλου να επιτίθεται στη ΔΗΜΑΡ και στον πρόεδρό μας και άκομψα μάλιστα. Αυτά δημιουργούν τριβές και αφήνουν κακές εντυπώσεις. Κατανοώ βέβαια την ανθρώπινη διάσταση, είναι φυσικό να αισθάνονται πικρία. Προσωπικά δεν διστάζω να αναγνωρίσω τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν το τέλος, να μην προσκρούσει η χώρα στο παγόβουνο της χρεοκοπίας. Και αν αντιδιαστείλουμε την κρίση του ΠΑΣΟΚ με την τωρινή ενίσχυση της ΝΔ, η οποία εκείνη την περίοδο διένυε φάση αντιμνημονιακού λαϊκισμού και άρνησης της πραγματικότητας με τα Ζάππεια Ι και ΙΙ, φαίνεται άδικη η εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ.

Αν όμως δούμε σε βάθος χρόνου τα πράγματα, η κρίση σήμερα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παράδοξη, αν αναλογιστούμε πόση δύναμη αλλαγής ξοδεύτηκε, πόσες ευκαιρίες και δυνατότητες βαθιών αλλαγών. Και μην ξεχνάτε πόσο φανατικά και αφοσιωμένα, τυφλά σχεδόν, υπηρέτησε, πίστεψε ο λαός μας το ΠΑΣΟΚ.

* Μετά την ανοιχτή πολιτική διαφωνία σας σχετικά με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στους «58» και την ολοκλήρωση της θητείας σας ως εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον κ. Φ. Κουβέλη;

- Ακόμη και στη φάση της πολιτικής αντιπαράθεσης, η σχέση μου με τον Φώτη δεν κλυδωνίστηκε, ποτέ δεν σταματήσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις σε κλίμα αλληλοεκτίμησης και συντροφικότητας. Να σας πω ένα μυστικό και ως δημοσιογράφος και ως πολιτικός; Υπάρχουν κόμματα που όταν ακούς έναν δημοσιογράφο να χαρακτηρίζει «σφοδρή σύγκρουση» μια αντιπαράθεση στελεχών τους σημαίνει ότι ανέβηκε λίγο ο τόνος της φωνής. Κι άλλα που πίσω από την περιγραφή αυτή κρύβουν «μπινελίκια» και γροθιές.

Ε, η ΔΗΜΑΡ ανήκει στην πολιτισμένη κατηγορία. Ειδικά με τους μεγαλύτερους δεν υπάρχει αντιπαλότητα. Εμείς οι νεότεροι τρέφουμε σεβασμό για τη γενιά αυτή. Μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια ζητήματα, αλλά τη σεβόμαστε και την ακούμε.

* Είστε υποψήφιος στις πρώτες ευρωεκλογές στις οποίες οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές θα εκλεγούν με σταυρό προτίμησης. Λένε πολλοί πως ο σταυρός ωφελεί κυρίως τους υποψηφίους που είναι γνωστοί και προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης και δη τα τηλεοπτικά κανάλια. Εσείς, λόγω της θητείας σας ως εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, είστε από τους πλέον αναγνωρίσιμους του ψηφοδελτίου. Θεωρείτε ότι έχετε όντως προβάδισμα έναντι των συνυποψήφιών σας;

- Προφανώς όταν βγαίνεις στην τηλεόραση, περισσότερος κόσμος σε αναγνωρίζει στον δρόμο. Η δουλειά μου λοιπόν, ως εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ από τη γέννησή της ως το συνέδριο, σαφώς μού εξασφαλίζει αναγνωρισιμότητα μεγαλύτερη από άλλα στελέχη.

Μέχρι εκεί όμως. Διότι, αν ανατρέξετε όχι στην αναγνωρισιμότητα αλλά στην εκλογιμότητα των εκπροσώπων Τύπου των κομμάτων, θα δείτε ότι η αναγνωρισιμότητα δεν είναι πάντα πλεονέκτημα. Όσο πιο πολύ βγαίνει στην τηλεόραση ο εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος, τόσο πιο πολύ μπορεί να «καίγεται». Γιατί είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται όλα τα λάθη, τις αβλεψίες ακόμη κι όλα τα άλλα κομματικά στελέχη, ό,τι κι αν πουν...

Και βγαίνει να το κάνει αυτό ακόμη κι όταν όλοι οι άλλοι κρύβονται. Είναι η φύση της δουλειάς του εκπροσώπου, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Επιπλέον, όχι λόγω της ιδιότητας που είχα, αλλά επειδή το πίστευα, στήριξα όσο λίγοι τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του Ιουνίου του 2012. Δεν επέλεξα ποτέ να κρυφτώ ή να χαϊδεύω αυτιά για να είμαι αρεστός. «Αυτές είναι οι απόψεις μου, δεν έχω άλλες», για να παραφράσω τον Γκράουτσο Μαρξ.

Θεωρώ λοιπόν ότι έχω κάποια αναγνωρισιμότητα. Μένει να δούμε αν θα καταφέρω να αντιστρέψω και τα προγνωστικά των στατιστικών για τους εκπροσώπους των κομμάτων...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass