ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΨ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟ «ΠΟΤΑΜΙ» ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΣΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ

«Μπορούν να δημιουργηθούν άμεσα 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας»

* «Δυστυχώς στην Ελλάδα η συζήτηση για τις πολιτικές μείωσης της ανεργίας, ενώ θα έπρεπε να είναι κορυφαία, έχει καταντήσει συζήτηση στα πάνελ της τηλεόρασης»

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2014 22:39 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:45

«Κάθε κράτος που σέβεται τους πολίτες του σχεδιάζει πολιτικές μείωσης της ανεργίας όταν αυτή είναι χαμηλά και όχι όταν έχει ξεφύγει. Δυστυχώς στην Ελλάδα η συζήτηση αυτή ενώ θα έπρεπε να είναι κορυφαία έχει καταντήσει συζήτηση στα πάνελ της τηλεόρασης».

Αυτό επισημαίνει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» κ. Δημήτρης Κουρέτας σε ομιλίες του σε ολόκληρη τη χώρα εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 25ης Μαΐου.

Ο κ. Δημ. Κουρέτας παρουσιάζει δύο στρατηγικές για την αύξηση της απασχόλησης, μια μακροπρόθεσμη και μια βραχυπρόθεσμη αναφέροντας:

- «Οι χώρες που έχτισαν τέτοιες στρατηγικές πήραν το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας ή νομού της χώρας και είδαν ποιες είναι οι οικονομικές δραστηριότητες που φέρνουν απασχόληση και εισόδημα στην περιοχή. Μετά σχεδίασαν πανεπιστημιακά τμήματα γύρω από αυτές τις δραστηριότητες, ώστε σε μια πενταετία να έχουν αφενός δουλειά οι πτυχιούχοι και αφετέρου να παράγουν οι επιχειρήσεις της περιοχής υπηρεσίες και προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Αυτό έγινε με σπασμωδικό τρόπο στη χώρα μας και είδαμε οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 χρόνων να χτίζουν τμήματα άσχετα (π.χ οι Σέρρες που είναι δεύτερες στη χώρα σε ποσότητα αγροτικών προϊόντων, να έχουν σχολές γυμναστών και γραφιστικής και όχι τμήμα τροφίμων και γεωπονίας). Είδαμε επίσης περιοχές όπως η Κοζάνη να έχουν φτιάξει τμήμα μηχανικών ενεργειακών πόρων (πολύ σωστό), αλλά δεν φρόντισε το υπουργείο να έχουν οι πτυχιούχοι επαγγελματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να αλλάξει τίτλο και κατεύθυνση το τμήμα αυτό. Άρα από τη μια μεριά οι μέχρι τώρα κυβερνώντες έχτιζαν με όρους πελατειακούς τα τμήματα, και από την άλλη μεριά η αριστερά δεν ήθελε να ακούει σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Λες και όλοι θα γίνονταν υπάλληλοι του κράτους. Έτσι φτάσαμε στην τραγική θέση να χρειάζεται να ξανασχεδιάσουμε την διασύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας. Κάτι τέτοιο θα το δείτε αμέσως μετά τις εκλογές από την ομάδα σχεδιασμού του ποταμιού.

- Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική.

Σε δύο άξονες. Πρώτος το νέο ΕΣΠΑ. Η βασική αρχή που προτείνεται από τον Οδηγό Εφαρμογής της RIS3 (έτσι καλείται η μεθοδολογία για την επόμενη προγραμματική περίοδο), για την επίτευξη του στόχου αποκαλείται ‘επιχειρηματική ανακάλυψη’ (entrepreneurial discovery) και πρακτικά σημαίνει ότι σκεφτόμαστε την αναπτυξιακή στρατηγική μας με την ίδια λογική με την οποία θα ιδρύαμε μία νέα επιχείρηση: Βρίσκοντας προτάσεις αξίας που απευθύνονται σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους σ’ όλο τον κόσμο, και εκμεταλλευόμενοι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρεια της χώρας (ανθρώπους, γνώση, παραγωγικοί πόροι, παράδοση, περιβάλλον, υποδομές, κ.ο.κ.). Το νέο ΕΣΠΑ επενδύει πολύ στην επιχειρηματικότητα και άμεσα μπορούν να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας σε εταιρείες με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Η καταγραφή έχει λήξει στις 26 Απριλίου, υπάρχουν οι εταιρείες και μένει να τρέξουν τα νέα μέτρα. Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Σχεδόν δυο χρόνια. Αγκυλώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν γρήγορα.

Άξονας δεύτερος. Ενίσχυση των νέων αποφοίτων μέσω των θεματικών στόχων 1,2,3,4 και 8 που διαθέτει περίπου μισό δίς για τον πρώτο χρόνο, να γίνουν νεοφυείς μικρές εταιρείες έντασης γνώσης από τους νέους πτυχιούχους. Με αυτό τον τρόπο κρατάμε τα νέα παιδιά στη χώρα, και όσοι πετύχουν παίρνουν και κεφάλαιο σποράς να συνεχίσουν πάλι από το νέο ΕΣΠΑ.

Αυτά μπορούν να γίνουν. Θα βοηθούσε όμως και τα πανεπιστήμια να μυούν τους φοιτητές τους ώστε να μην σκέφτονται ότι θα γίνουν υπάλληλοι κάποιου. Και κυρίως του κράτους. Η γνώση είναι η πιο ανατρεπτική διαδικασία. Και οι φοιτητές πρέπει να ετοιμάζονται για έναν κόσμο που υπάρχει και όχι για έναν κόσμο που δεν υπάρχει», είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Δημ. Κουρέτας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass