ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΙΟΥΤΑΣ

«Η Θεσσαλία έχει τη δύναμη να βγάλει δικό της ευρωβουλευτή»

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2014 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:48
«Αν με τιμήσουν με την ψήφο τους και με επιλέξουν για να τους εκπροσωπήσω θα δώσω ό,τι καλύτερο έχω για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους». Με τα λόγια αυτά που απηχούν την αποφασιστικότητά του, ο μοναδικός Θεσσαλός υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Θανάσης Λιούτας δίνει το στίγμα της προσωπικής του μάχης ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Ο κ. Λιούτας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έθεσε υποψηφιότητα, αναφέρεται στις προτεραιότητες δράσης και προσεγγίζει τα ζητήματα για τα οποία θα παλέψει στην Ευρωβουλή.
* Κύριε Λιούτα, είστε ένας νέος άνθρωπος που κατέρχεται πρώτη φορά ως υποψήφιος. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;
- Ήταν μεγάλη τιμή για μένα η πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ενισχύσω κι εγώ με τις δικές μου δυνάμεις το ευρωψηφοδέλτιο και ανταποκρίθηκα με μεγάλη χαρά. Ήταν ένα χρέος που δεν το αισθάνομαι μόνο ως τιμή στο πρόσωπό μου αλλά και στη Θεσσαλία γενικότερα την οποία, ως ο μοναδικός της παράταξης υποψήφιος από τον τόπο μας, θέλω να μου δοθεί η ευκαιρία να εκπροσωπήσω με όλες μου τις δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι ένα χρέος απέναντι στους ανθρώπους της γενιάς μου. Στους νέους και στις νέες που αγωνίζονται, μοχθούν για να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και οι οποίοι συνήθως, είναι αποκλεισμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Σ’ αυτούς τους νέους οφείλουμε πολλά, αλλά και στους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες που αγωνίζονται για την επιβίωση της επιχείρησής τους. Άνθρωποι καθημερινοί, της διπλανής πόρτας που δίνουν ο καθένας τον αγώνα του με αξιοπρέπεια και υπηρηφάνεια. Εμείς, λοιπόν, οι καθημερινοί άνθρωποι θα πρέπει να δώσουμε τις μάχες μας για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η αποχή δεν μπορεί να είναι επιλογή για έναν νέο άνθρωπο. Επιβάλλεται να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας συμμετέχοντας και συνδιαμορφώνοντας τις εξελίξεις για να μην αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς.
* Ποιοι πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα σ’ αυτές τις ευρωεκλογές;
- Αν και η λέξη «διακύβευμα» έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ και τόσο άκαιρα ώστε να καταστεί κλισέ, στην τρέχουσα συγκυρία θεωρώ ότι έχει ένα ειδικότερο περιεχόμενο. Τις εκλογές τις βλέπω ως μοχλό σταθεροποίησης του τόπου. Ως ακόμα ένα βήμα μπροστά, το οποίο πρέπει να το κάνουμε με σταθερότητα, με σοβαρότητα, για αυτό το οποίο λέγεται ανάπτυξη. Γιατί μόνο η ανάπτυξη δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν. Κι όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν πρέπει να μιλάμε αφηρημένα αλλά συγκεκριμένα. Ως νέος παραγωγός γνωρίζω ότι δεν φτάνουν τα ευχολόγια, ούτε καν οι καλές προθέσεις για την ανάπτυξη. Θα πρέπει να δράσουμε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και θα πρέπει να συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις με βασικότερη όλων τη σταθερότητα της χώρας. Όσοι είμαστε στην αγορά και όσοι εξάγουμε γνωρίζουμε ότι χωρίς σταθερότητα, χωρίς αξιοπιστία δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στις αγορές του εξωτερικού.
Εκτός απ’ αυτή τη διάσταση υπάρχει και η αμιγώς ευρωπαϊκή η οποία δυστυχώς δεν προβάλλεται στον βαθμό που θα έπρεπε στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου. Είναι κυρίως, η ανάγκη να δοθούν μάχες στην Ευρώπη για να γίνει πράξη το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εμείς, ως Ευρωπαίοι πολίτες, οφείλουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη στον δρόμο της σύγκλισης και της ουσιαστικής ολοκλήρωσης χωρίς ηγεμονισμούς αλλά με αποφάσεις που θα λαμβάνονται συλλογικά από κυρίαρχα δημοκρατικά όργανα, όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο.
* Κύριε Λιούτα έχετε μια σημαντική επαγγελματική διαδρομή η οποία είναι αξιοζήλευτη λόγω και του νέου της ηλικίας σας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτή; Αυτή τι προοιωνίζει;
- Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά ότι το σημαντικότερο απ’ όλα είναι το γεγονός ότι καταφέρνω να παράγω και να δημιουργώ. Κι αυτό είναι το καθημερινό στοίχημα για μένα. Κι αν θέλετε, αυτό είναι το στοίχημα για τους περισσότερους ανθρώπους της γενιάς μου. Αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ επέστρεψα στο χωριό μου, στα Σερβωτά, όπου εξακολουθώ να ζω και προσπάθησα να εφαρμόσω την εξειδικευμένη πανεπιστημιακή γνώση στην πράξη.
Με μεγάλη προσπάθεια και επιμονή, σταδιακά δημιούργησα τις μεγαλύτερες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας της χώρας, στο χωριό μου, στα Σερβωτά. Αξιοποίησα τις επιστημονικές μου γνώσεις ως γεωπόνος, τη σύγχρονη έρευνα και τις νέες μεθόδους μάρκετινγκ, παράγοντας ανταγωνιστικά προϊόντα τα οποία βρήκαν τις θέσεις που τους αξίζει στην εγχώρια αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά. Συνάντησα και συναντώ καθημερινά δυσκολίες αλλά αγωνίζομαι και τις ξεπερνώ. Ξέρω να δίνω αγώνες από μικρό παιδί. Από ανήλικος που βοηθούσα τον πατέρα μου στο χωράφι. Και επειδή ξέρω τις δυσκολίες της ζωής πιστεύω ότι καμιά δεν μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητη όταν συνυπάρχουν ο στόχος με την επιμονή και τη σκληρή δουλειά.
* Υπάρχει μεγάλη συζήτηση από ειδικούς και μη για την ελληνική γεωργία. Στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου που είμαστε και με βάση τις δικές σας εμπειρίες και γνώσεις, πιστεύετε ότι η ελληνική γεωργία μπορεί να είναι ανταγωνιστική;
- Ως προς αυτό θα είμαι κάθετος: Η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση του θεσσαλικού ΑΕΠ, εφόσον εντοπίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και δράσουμε βάσει σχεδίου μπορεί να είναι ανταγωνιστική συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το τελευταίο δεν είναι θεωρητικό αφού είναι αποδεδειγμένο ότι κάθε δύο – τρία στρέμματα περίπου δενδρωδών καλλιεργειών τις οποίες θα πρέπει να προωθήσουμε συστηματικά, δημιουργούν συνεργιστικά μία θέση εργασίας. Άλλωστε, ως γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Τρικάλων συμβάλλω στην προσπάθεια για την πρωτοβουλία για τη διάδοση των δενδρώδων καλλιεργειών στην περιοχή μας.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες τις οποίες δεν πρέπει να χάσουμε.
Ευκαιρίες κυρίως στον πρωτογενή τομέα με στήριξη των παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι και τα δημητριακά, αλλά, και με την ανάπτυξη νέων, όπως, η δενδροκομία, τα κηπευτικά και άλλες που μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας.
Επίσης, σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί και η κτηνοτροφία.
Θα πρέπει, να δώσουμε έμφαση, στην ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να στηριχθεί το κόστος παραγωγής με σκοπό να μειωθεί το συνολικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος.
Με αυτόν τον τρόπο τα κτηνοτροφικά μας προϊόντα, όπως το γάλα, το κρέας και άλλα, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι εισαγωγές, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές μας.
* Ως προς το βαμβάκι το οποίο αναφέρετε και το οποίο αποτελεί τη βάση της τοπικής αγροτικής οικονομίας ποια είναι η εκτίμησή σας, έχει μέλλον;
- Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και εμείς οι Θεσσαλοί από όσα παραπλανητικά ακούγονται και γράφονται σε κεντρικό επίπεδο. Το βαμβάκι είναι μια σημαντική καλλιέργεια για τον Θεσσαλό αγρότη και όχι μόνο, όπως και το εκκοκκισμένο βαμβάκι είναι ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν για τη χώρα μας. Ως τέτοιο θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει τους παραγωγούς δίνοντάς τους της δυνατότητα να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Ήδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια σημαντική δέσμευση. Προχωρούμε όλες τις προετοιμασίες, ώστε από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών. Είναι μια παλιά δέσμευση που πλέον είναι στην τελική ευθεία για υλοποίηση. Μέσω της κάρτας πετρελαίου θα παίρνουν αυτόματα αφορολόγητο πετρέλαιο, για τους παραγωγικούς σκοπούς που απασχολούν τα μηχανήματά τους οι συνάδερφοι παραγωγοί.
Από τη μία, λοιπόν, είναι η Πολιτεία που θα πρέπει να προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ουσιαστική στήριξη του αγρότη και του κτηνοτρόφου στο δύσκολο έργο του και από την άλλη οι ίδιοι οι παραγωγοί οι οποίοι από κοινού, μέσω συνεργατικών, ομαδικών πρωτοβουλιών έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν καλύτερες τιμές στα καλλιεργητικά εφόδια αλλά και το πιο σημαντικό είναι να πετύχουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους.
* Οι Θεσσαλοί στους οποίους πρωτίστως απευθύνεστε ως ο μοναδικός Θεσσαλός στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. γιατί θα πρέπει να σας ψηφίσουν; Και το σημαντικότερο: Τελικά το κεντρικό σας μήνυμα ότι η Θεσσαλία μπορεί να βγάλει το δικό της ευρωβουλευτή πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει πράξη;
- Εμπιστεύομαι την κρίση των Θεσσαλών συμπολιτών μου. Θεωρώ ότι έχουν την ορθή κρίση να αξιολογήσουν τη διαδρομή του καθενός για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα και αποφάσεις όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Εγώ εδώ ζω, εδώ δημιουργώ. Και αύριο θα είμαι ανάμεσά τους. Αν με τιμήσουν με την ψήφο τους και με επιλέξουν για να τους εκπροσωπήσω θα δώσω ό,τι καλύτερο έχω για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους. Τις δικές μας, θεσσαλικές ανάγκες και προτεραιότητες ευελπιστώ και θέλω να εκφράσω.
Ως προς το κεντρικό μου μήνυμα κι αν αυτό γίνει πράξη θα πρέπει να σας πω ότι αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός και κυρίως οι Θεσσαλοί πολίτες. Αναλογικά όμως, μια Περιφέρεια του μεγέθους της Θεσσαλίας, όχι μόνο δικαιούται αλλά επιβάλλεται να έχει τη δική της αυθεντική εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό το αντιλαμβάνομαι ως πρόσθετο χρέος και μαζί με όλους τους φίλους από όλες τις γωνιές της Θεσσαλίας και όχι μόνο, που αγκάλιασαν την υποψηφιότητά μου και με στηρίζουν στον δύσκολο αγώνα μου, θα δώσουμε τη μάχη από άκρη σε άκρη της Περιφέρειάς μας, για να γίνει πράξη το μήνυμα της εκπροσώπησης της Θεσσαλίας στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.
* Κύριε Λιούτα, η υποψηφιότητά σας τι περιεχόμενο έχει για το Νομό Λάρισας;
- Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές κατέρχομαι ως Θεσσαλός. Είναι η Θεσσαλία που μας ενώνει και είναι η Λάρισα, η πρωτεύουσά της που αποτελεί μόνιμο σημείο αναφοράς του προεκλογικού μου αγώνα. Αυτή δεν είναι μια ευκαιριακή προσέγγιση. Με τη θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εδραιώνεται περαιτέρω η περιφερειακή συνείδηση η οποία θα πρέπει να βρει ανταπόκριση σε κάθε πεδίο δράσης προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις προκλήσεις του σήμερα και να σχεδιάσουμε μαζί το αύριο. Ως προς το Νομό Λάρισας και λόγω της δουλειάς μου, είμαι σχεδόν καθημερινά στη Λάρισα και κυρίως στα χωριά της όπου έχω εκατοντάδες φίλους. Γνωρίζω τα δίκαια αιτήματα της Λάρισας τα οποία μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού θα αγωνιστώ κι εγώ από το δικό μου μετερίζι, στο Ευρωκοινοβούλιο, αν με τιμήσουν και οι Λαρισαίοι, για να ικανοποιηθούν.
Ως τόπος, έχουμε ανοιχτά ζητήματα οι λύσεις των οποίων διέρχονται μέσα από τον δρόμο των Βρυξελλών. Η μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα όμως όχι και το μόνο. Αν μου δώσουν τη δύναμη οι Θεσσαλοί θα δώσω με όλο μου το είναι, τη μάχη για τη Λάρισα, για τη Θεσσαλία, για την πατρίδα.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗ ΛΙΟΥΤΑ
Ο Αθανάσιος Λιούτας γεννήθηκε το 1972 στα Σερβωτά Τρικάλων όπου και εξακολουθεί να κατοικεί μέχρι σήμερα. Αποφοίτησε το 1999 από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στον τομέα της φυτικής παραγωγής.
Καταγόμενος από αγροτική οικογένεια, γιος του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων Αχιλλέα Λιούτα και έχοντας την απαραίτητη επιστημονική γνώση, από νωρίς δραστηριοποιήθηκε στην αγροτική παραγωγή μέσω του σύγχρονου επιχειρηματικού πνεύματος.
Δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα, παράγοντας και μεταποιώντας κυρίως επιτραπέζιες ντομάτες.
Πρόκειται για θερμοκηπιακές καλλιέργειες 120 στρεμμάτων, με δύο σύγχρονα και πλήρως καθετοποιημένα συσκευαστήρια – διαλογητήρια πρότυπα για την περιοχή και όχι μόνο.
Παράγει περίπου 2.500.000 κιλά επιτραπέζιας ντομάτας τον χρόνο και προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας. Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής αυτής εξάγεται σε χώρες κυρίως της Ευρώπης.
Πιστεύοντας στις δυνατότητες του αγροτοδιατροφικού τομέα επέκτεινε τις δραστηριότητές του στον συγκεκριμένο κλάδο παράγοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα τα οποία έχουν ως βάση την πρωτογενή παραγωγή της Θεσσαλίας.
Ενεργό και δραστήριο μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας, το 2006 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Τρικάλων, επανεξελέγη πρώτος σε ψήφους στο τμήμα Μεταποίησης το 2011, αναλαμβάνοντας το ίδιο έτος καθήκοντα γενικού γραμματέα, συμμετέχοντας ενεργά σε πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής όπως το πράσινο θερμοκήπιο και οι δενδροκομικές καλλιέργειες με επισκέψεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.
Ο Αθανάσιος Λιούτας είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Νίκη Παπαγεωργίου και πατέρας τριών παιδιών.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass