ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Δ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Αναγορεύεται υπέρτατη αρχή το «παρασύνταγμα» της τρόικας

Δημοσίευση: 23 Νοε 2013 21:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:03
 
Αναβαθμίζεται η θέση των δικηγορικών συλλόγων στη Δικαιοσύνη και στη κοινωνία, οι οποίοι πλέον αναγνωρίζονται ως σύμβουλοι της πολιτείας, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Κατσαρός. Με αφορμή τις αλλαγές στις εκλογές των δικηγορικών συλλόγων, ο πρόεδρος του ΔΣΛ, αναφέρθηκε στο «δυσμενές για την κοινωνία μνημονιακό περιβάλλον, στην εποχή που αναγορεύεται ως υπέρτατη αρχή το «παρασύνταγμα» της τρόικας».
Για την αποσυμφόρηση των φυλακών τόνισε ότι «κατά μεγάλο μέρος αποτελεί παράμετρο του μεταναστευτικού ζητήματος που απασχολεί την πατρίδα, αφού ο αριθμός των αλλοδαπών κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές υπερβαίνει το 50% του συνόλου αυτών. Υπενθύμισε δε και πάλι τα προγράμματα νομικής συνδρομής και βοήθειας σε αδύνατους πολίτες, που υλοποιεί ο ΔΣΛ, ακόμα και σε εθελοντική βάση για ευπαθείς ομάδες.
Αναλυτικά ο κ. Δημ. Κατσαρός, ανέφερε:
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
* Οι εκλογές είναι μπροστά. Ο κώδικας περί δικηγόρων άλλαξε και ως προς τις δικηγορικές εκλογές. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές, που επέρχονται, σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις;
- Η κυριότερη αλλαγή έχει να κάνει με την τρόπο εκλογής των μελών του ΔΣ. Μέχρι τις εκλογές του 2011 ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής, μέσα από ψηφοδέλτια συνδυασμών με επικεφαλής ή χωρίς υποψήφιο πρόεδρο και οι θέσεις των συμβούλων κατανέμονταν μεταξύ των συνδυασμών ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Στις προσεχείς όμως εκλογές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2014, η ανάδειξη των συμβούλων θα γίνει μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται όσοι θέτουν υποψηφιότητα για μέλη του ΔΣ και θα εκλέγονται κατά τη σειρά των ψήφων –σταυρών προτίμησης, που θα λάβουν μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των μελών του ΔΣ.
Στην περίπτωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, μέσα από το ενιαίο ψηφοδέλτιο συμβούλων ο εκλογέας δικηγόρος έχει δικαίωμα να προτιμήσει με τη διαδικασία της σταυροδοσίας, μέχρι και δεκατέσσερις τον αριθμό υποψηφίους, δηλαδή όσα είναι και τα μέλη του ΔΣ, μη περιλαμβανομένου του προέδρου. Η εκλογή των προέδρων θα εξακολουθήσει να γίνεται με ψήφο σε διαφορετική κάλπη με διαφορετικά ψηφοδέλτια των υποψηφίων ή με ένα, στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων και θα σημειώνεται η προτίμηση με σταυρό. Το ποσοστό που απαιτείται για την εκλογή του προέδρου εξακολουθεί να είναι το 50 συν ένα, το οποίο αν δεν καταστεί εφικτό την πρώτη Κυριακή, ακολουθεί «δεύτερος γύρος».
Στο ζήτημα της εκλογής του προέδρου επέρχεται μια αλλαγή ακόμη άξια επισήμανσης. Με το παλαιό εκλογικό σύστημα σε κάθε περίπτωση ο μη εκλεγείς υποψήφιος, δηλαδή ο δεύτερος, καταλάμβανε θέση μέλους του ΔΣ, όπως και οιοσδήποτε επικεφαλής συνδυασμού του οποίου ο συνδυασμός καταλάμβανε μια έδρα από οποιαδήποτε κατανομή. Με το ισχύον σύστημα καταλαμβάνει θέση μέλους στο ΔΣ, ο μη εκλεγείς στον «δεύτερο γύρο», δηλαδή μόνον στην περίπτωση που ο πρόεδρος αναδειχθεί μέσα από επαναληπτική εκλογή. Όλα τα παραπάνω ισχύουν για εξήντα δικηγορικούς συλλόγους της επικράτειας, πλην των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όπου οι εκλογές θα εξακολουθήσουν να γίνονται όπως μέχρι το 2011.
Αναφορικά με τη θητεία του προέδρου και των μελών του ΔΣ, αυτή πλέον είναι τετραετής, αντί της μέχρι τώρα τριετούς θητείας και αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους μετά τις εκλογές και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τετάρτου έτους, ενώ οι εκλογές θα διεξάγονται πλέον την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου. Επίσης, ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί δυο συνεχόμενες θητείες και τα μέλη του ΔΣ τρεις.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
* Γενικότερα, ο νέος κώδικας των δικηγόρων, ποια θετικά και ποια αρνητικά περιέχει για τον κλάδο;
- Πράγματι ορθώς τίθεται το ερώτημα, υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι ο Κώδικας απηχεί στο σύνολό του τις προτάσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Σε μια τέτοια εκδοχή, αλλιώς θα μιλούσαμε, αν και σε αυτή την περίπτωση, πάλι θα υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις. Εν προκειμένω, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάστηκε το σχέδιο, υπήρχαν και τέσσερα μέλη τα οποία προτάθηκαν από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Μετά τη λειτουργία ενός σπουδαίου νομοθετήματος, του παλαιού Κώδικα δηλαδή, ο οποίος άντεξε εξήντα χρόνια, ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας (Ν. 4194/27-09-2013) μέσα σε ένα δυσμενές για την κοινωνία μνημονιακό περιβάλλον, στην εποχή που αναγορεύεται ως υπέρτατη αρχή το «παρασύνταγμα» της τρόικας και η νομοθέτηση γίνεται με τη γνωστή διαδικασία των συνεχών αντισυνταγματικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και των εφαρμοστικών νόμων. Επισημαίνουμε εδώ, γνωστό σε όλους άλλωστε, ότι η ψήφιση του νέου Κώδικα από πρόταση των δικηγορικών συλλόγων στο τέλος της δεκαετίας του 1990 κατέληξε να είναι τα έτη 2012 και 2013 μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όσο εύκολο είναι να ακυρωθεί το μνημόνιο από μια Βουλή υπό την παρούσα ή την προηγούμενη σύνθεση, άλλο τόσο εύκολο είναι να ακυρωθούν διατάξεις οι οποίες αφορούν σε ζητήματα που είχαν ψηφισθεί ήδη με τη διαδικασία των εφαρμοστικών νόμων. Αναφέρω ως ενδεικτικά παραδείγματα την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της παράστασης του δικηγόρου στις εμπράγματες συμβάσεις - συμβόλαια ακινήτων, την ίδρυση των υποκαταστημάτων των δικηγορικών εταιριών, τα οποία είχαν ψηφισθεί με προηγούμενους νόμους, παρά την ομόθυμη αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων και υπό την έννοια του ερωτήματος υπάγονται στα αρνητικά, αφού προτάθηκαν εκ νέου, αλλά δεν αποτέλεσαν διατάξεις του νέου Κώδικα.
Παρά ταύτα όμως, με το νέο Κώδικα αναβαθμίζεται η θέση των δικηγορικών συλλόγων στη Δικαιοσύνη και στην κοινωνία, οι οποίοι πλέον αναγνωρίζονται ως σύμβουλοι της πολιτείας και συμμετέχουν υποχρεωτικά στις σχετικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Κατοχυρώνεται η οικονομική, διοικητική και διαχειριστική αυτονομία τους. Μπορούν πλέον να ασκούν παρέμβαση τόσο στα εθνικά όσο και στα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια, σε όργανα εθνικά και ενωσιακά, για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος και περιεχομένου που ενδιαφέρει το δικηγορικό σώμα, αλλά και τους πολίτες. Επισημαίνουμε απλώς, ότι πριν λίγο καιρό μας ανησυχούσε ιδιαίτερα το ενδεχόμενο και αυτής ακόμη της κατάργησης των δικηγορικών συλλόγων. Αναδεικνύεται και πάλι ο δημόσιος χαρακτήρας του λειτουργήματος του δικηγόρου, το οποίο πλέον ρητά αναγνωρίζεται, ότι αποτελεί θεμέλιο του Κράτους Δικαίου.
Η θέση του δικηγόρου στο σύστημα της δικαιοσύνης κατοχυρώνεται πλέον με συγκεκριμένη διάταξη ως θέση συλλειτουργού, θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της, ενώ κατοχυρώνεται ρητά το δικαίωμά του να απολαμβάνει κατά την άσκηση των καθηκόντων του, του σεβασμού και της τιμής που του οφείλεται στο λειτούργημά του από τούς δικαστικούς λειτουργούς και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης. Η διαμεσολάβηση αλλά και η διαιτησία υπάγονται στη δικαιοδοσία των δικηγορικών συλλόγων και στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του λειτουργήματος των δικηγόρων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μέσω αυτών των θεσμών να αναζητήσουν και να διευρύνουν τον επαγγελματικό τους ορίζοντα. Διαφυλάσσεται η επαγγελματική αξιοπρέπεια των δικηγόρων με τη νομοθετική κατοχύρωση των αμοιβών τους, η οποία είχε δεχθεί πλήγματα στο όνομα της ιδεοληψίας «της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων». Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι, ότι με τις διατάξεις του νέου Κώδικα, δεν επιτρέπεται η ίδρυση κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιριών με τη συμμετοχή δικηγόρων, κάτι το οποίο αποτέλεσε κεντρικό αίτημα του δικηγορικού σώματος.
ΤΑ «ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ»
* Νέα νομοθετήματα και νέοι θεσμοί στην απονομή της Δικαιοσύνης, όπως τα γνωστά «βραχιολάκια» για τους κρατούμενους. Με τη λογική της αποσυμφόρησης των φυλακών. Πώς το βλέπετε, έχει κινδύνους, θα λειτουργήσει;
- Ο νόμος για την ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατουμένων σε άδεια (Ν.4205/2013) αποτελεί νέο μέτρο που είναι αλήθεια εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Ωστόσο και εδώ θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να χαμηλώσουμε καλού –κακού τον πήχυ των προσδοκιών. Πρώτον για την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα εξειδικεύει τις προϋποθέσεις υλοποίησης, την διεξαγωγή διαγωνισμού για την επιλογή προμηθευτή των «βραχιολιών».
Δεύτερον το μέτρο δεν αφορά σε μεγάλες κατηγορίες κρατουμένων π.χ. για τα αδικήματα των ναρκωτικών οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι στις φυλακές. Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει ο νόμος, στον εξορθολογισμό του μέτρου της προσωρινής κράτησης στο στάδιο της προδικασίας, προκειμένου να μη προφυλακίζονται κατηγορούμενοι, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αθωώνονται στη συνέχεια από το δικαστήριο. Πρέπει να τονίσουμε ότι η εφαρμογή του νόμου έχει οικονομικές συνέπειες αφού το κόστος των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης («βραχιολάκια») θα επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο, υπόδικο, κατάδικο, ή κρατούμενο. Σε κάθε περίπτωση, μια και ρωτάτε, για το πρόβλημα της αποσυμφόρησης των φυλακών, αυτό είναι γνωστό ότι κατά μεγάλο μέρος αποτελεί παράμετρο του μεταναστευτικού ζητήματος που απασχολεί την πατρίδα μας, αφού ο αριθμός των αλλοδαπών κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές υπερβαίνει το 50% του συνόλου αυτών. Επομένως η επίλυσή του συνδέεται άμεσα με αυτή του μεταναστευτικού προβλήματος.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ
* Πολλά καινούρια πράγματα έρχονται και για τους δικηγόρους. Διαμεσολάβηση, διαπραγματευτές… Η εξειδίκευση στους δικηγόρους έρχεται γρήγορα;
- Είναι κοινή η παραδοχή ότι η εξειδίκευση είναι αναγκαία στη σημερινή εποχή. Παλαιότερα δεν υπήρχαν αντικείμενα, που σήμερα απασχολούν το δικηγόρο. Προσθέστε σε αυτό, την πολυνομία και την έλλειψη κωδικοποίησης της νομοθεσίας και θα συμφωνήσετε ότι είναι αδύνατον κάποιος να τα παρακολουθεί όλα, παρά την ύπαρξη ηλεκτρονικών μέσων και των τραπεζών νομικών πληροφοριών.
Η διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός που στην Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματά του και απαιτεί εξειδίκευση του μαχόμενου δικηγόρου. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας μαζί με το Επιμελητήριο Λάρισας ιδρύσαμε το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και εντός των ημερών αναμένεται η αδειοδότησή του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ακολούθως η έναρξη των σεμιναρίων για την εκπαίδευση των υποψηφίων διαμεσολαβητών.
Μετά την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, η Λάρισα είναι η πόλη που θα λειτουργήσει φορέας κατάρτισης διαμεσολαβητών, με τη φιλοδοξία να καλλιεργήσουμε και να εμπεδώσουμε σε δικηγόρους και σε πολίτες την ιδέα της διαμεσολάβησης προς όφελος συνολικά της κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και ο βιοπορισμός για τους δικηγόρους δυσκολότερος, όπως και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, στα οποία περιορίστηκε το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο, αρνητικό φαινόμενο το οποίο έχουμε καταγγείλει πολλές φορές από την εφημερίδα σας και το οποίο περιστέλλει τον θεσμικό χώρο δράσης του δικηγόρου. Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα, με πλειάδα εκδηλώσεων και σεμιναρίων υποστηρίζουμε επιστημονικά το έργο των συναδέλφων και ενθαρρύνουμε την επαγγελματική ενασχόλησή τους σε νέα πεδία όπως αυτό της διαμεσολάβησης και των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα υλοποιούμε προγράμματα νομικής συνδρομής και βοήθειας σε αδύνατους πολίτες , ακόμα και σε εθελοντική βάση για ευπαθείς ομάδες και μέσα από αυτές τις προσπάθειες, δίδεται η ευκαιρία ειδικά στον νέο συνάδελφο να συνηγορήσει σε δικαστήριο, υπέρ των αρχών του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του πολίτη, που είναι και ο υπαρξιακός όρος του δικηγορικού λειτουργήματος.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass