ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

«Διεθνές» το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

Δημοσίευση: 25 Νοε 2013 1:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:03
  
Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη
«Πριν μια εβδομάδα μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια με εμπειρία έξι χρόνων ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής σε σχολεία στην Αυστραλία μας έλεγε ότι θα προτιμούσε να εργασθεί εδώ και να συνεισφέρει στη βελτίωση της εκπαίδευσης της Ελλάδας απ’ ότι να επιστρέψει και πάλι στη χώρα της. Το πρόγραμμά μας στα Τρίκαλα αξιολογείται με άριστα από τους διεθνείς φοιτητές, στο ίδιο ή και καλύτερο επίπεδο μ’ αυτό στη Φιλανδία και στη Σουηδία. Με εξαίρεση τη βιβλιοθήκη, διότι ενώ στο εξωτερικό λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση και Σαββατοκύριακα, στα Τρίκαλα λειτουργεί μόνο ένα οκτάωρο επειδή έχουμε ένα βιβλιοθηκονόμο, ο οποίος μπορεί να βγει και σε διαθεσιμότητα!». Αυτά επισημαίνει σήμερα στην «ΕτΔ», ο καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος European Master in Sport and Exercise Psychology -Erasmus Mundus στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
O Αθανάσιος Παπαϊωάννου είναι καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψυχολογία της Άσκησης. Είναι επίσης ο συντονιστής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του Ευρωπαϊκού μεταπτυχιακού προγράμματος Erasmus Mundus in European Sport and Exercise Psychology. Κατέχει πτυχίο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακό τίτλο MPhil στην Ψυχολογία της φυσικής δραστηριότητας από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και διδακτορικό δίπλωμα στην Ψυχολογία στην εκπαίδευση και στον αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
 
Η συνέντευξη
* Τι είναι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα European Master in Sport and Exercise Psychology -Erasmus Mundus;
- Είναι διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα της Ψυχολογίας του Αθλητισμού και της Ασκησης. Το European Master in Sport and Exercise Psychology (EMSEP) Erasmus Mundus οργανώνεται σε συνεργασία με άλλα τρία κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης στον τομέα της Ψυχολογίας του Αθλητισμού και της Άσκησης: (1) το πανεπιστήμιο της Jyväskylä - Φιλανδία, (2) το πανεπιστήμιο Lund - Σουηδία και (3) το πανεπιστήμιο Leipzig - Γερμανία. Οι σπουδές στο EMSEP διαρκούν δύο χρόνια και απευθύνονται σε φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το δίκτυο των πανεπιστημίων προσφέρει ένα κοινό πρόγραμμα για τους φοιτητές, καθώς κάνουν μέρος των σπουδών τους σε τουλάχιστον δύο πανεπιστήμια του δικτύου κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Δεν πρόκειται για απλή ανταλλαγή φοιτητών όπως το τυπικό πρόγραμμα Erasmus αλλά για κοινό πρόγραμμα σπουδών που έχει αναπτυχθεί προσεκτικά μεταξύ των τεσσάρων πανεπιστημίων.
* Πώς γίνονται τα μαθήματα σε τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια;
- Κάθε χρόνο επιλέγονται τουλάχιστο 20 διεθνείς μεταπτυχιακοί φοιτητές από επιτροπή καθηγητών και των τεσσάρων πανεπιστημίων. Οι φοιτητές αυτοί εγγράφονται σε ένα από τα τρία πανεπιστήμια του δικτύου: Θεσσαλίας, Jyvaskyla ή Lund όπου στο πρώτο και τρίτο εξάμηνο παρακολουθούν μαθήματα των οποίων η διδακτική ύλη και η εκπαιδευτική διαδικασία και η αξιολόγηση έχει συμφωνηθεί μεταξύ των πανεπιστημίων. Στα τρία αυτά πανεπιστήμια κάνουν επίσης την πρακτική τους άσκηση και τη μεταπτυχιακή τους διατριβή στη διάρκεια του τρίτου και τετάρτου εξαμήνου. Στο δεύτερο εξάμηνο όλοι οι φοιτητές και οι καθηγητές από τα τρία πανεπιστήμια καθώς και τουλάχιστον 10 κορυφαίοι καθηγητές εκτός Ευρώπης συμμετέχουν στο πρόγραμμα σπουδών που οργανώνεται από το πανεπιστήμιο του Leipzig. Επίσης οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν να μετακινηθούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα σε τρίτο πανεπιστήμιο στο τρίτο ή τέταρτο εξάμηνο.
* Από πού παίρνουν το πτυχίο;
- Δίνεται διπλό πτυχίο, από το πανεπιστήμιο όπου εγγράφονται και κάποιο άλλο στο οποίο συμπλήρωσαν τουλάχιστον ένα εξάμηνο μαθημάτων. Π.χ., από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο της Λειψίας έχουν πάρει ως τώρα διπλό πτυχίο 11 φοιτητές από Αιθιοπία, Βοσνία, Βραζιλία, Πολωνία, Ιρλανδία, Καναδά, Βέλγιο, Σερβία και Ιράν.
* Ποια τα οφέλη για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο απ’ αυτό το πρόγραμμα;
- Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα EMSEP – Erasmus Mundus υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα που εγκρίνει πολύ χαμηλό ποσοστό αντίστοιχων μεταπτυχιακών προγραμμάτων αφού τα προγράμματα Mundus θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει χρήματα για προσκλήσεις διεθνών καθηγητών αλλά και για υποτροφίες διεθνών φοιτητών που δεν θα μπορούσαμε να βρούμε ως Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές που επιλέγονται είναι κορυφαίοι στον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις άριστες επιδόσεις τους στο πρόγραμμα αλλά και από τη μετέπειτα καριέρα τους. Για παράδειγμα, από τους 5 πρώτους διεθνείς πτυχιούχους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι τέσσερις συνεχίζουν σπουδές διδακτορικού επιπέδου με υποτροφίες που τους παρέχουν πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία. Όμως πέρα από την πολύ σημαντική διαφήμιση που μας κάνουν, οι φοιτητές αυτοί συμβάλλουν πολύ στη βελτίωση της ποιότητας σπουδών στο πανεπιστήμιό μας αφού συμμετέχουν σε τμήματα τα οποία παρακολουθούν και οι Έλληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ελληνικού προγράμματος «Ψυχολογία της Άσκησης». Μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τους Έλληνες φοιτητές ανταλλάσσουν σημαντικότατες εμπειρίες που μεταφέρουν από τις χώρες τους. Εξηγούν στους δικούς μας φοιτητές τους στόχους, τις διαδικασίες, τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών και αθλητικών προγραμμάτων στις χώρες τους και πολλά άλλα.
* Οι διεθνείς φοιτητές παίρνουν κάτι μοναδικό από εδώ;
- Ενθουσιάζονται από αυτά που μαθαίνουν εδώ. Πριν μια εβδομάδα μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια με εμπειρία έξι χρόνων ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής σε σχολεία στην Αυστραλία μας έλεγε ότι θα προτιμούσε να εργασθεί εδώ και να συνεισφέρει στη βελτίωση της εκπαίδευσης της Ελλάδας απ΄ ότι να επιστρέψει και πάλι στη χώρα της. Το πρόγραμμά μας στα Τρίκαλα αξιολογείται με άριστα από τους διεθνείς φοιτητές, στο ίδιο ή και καλύτερο επίπεδο μ’ αυτό στη Φιλανδία και στη Σουηδία. Με εξαίρεση τη βιβλιοθήκη, διότι ενώ στο εξωτερικό λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση και Σαββατοκύριακα, στα Τρίκαλα λειτουργεί μόνο ένα οκτάωρο επειδή έχουμε ένα βιβλιοθηκονόμο, ο οποίος μπορεί να βγει και σε διαθεσιμότητα!
* Σε ποια γλώσσα γίνονται τα μαθήματα;
- Στα Αγγλικά. Οι Έλληνες φοιτητές έχουν συνήθως proficiency ή πτυχίο ανώτερο του Lower.
* Οικονομικά οφέλη έχουμε ως χώρα;
- Στη διάρκεια των 6 χρόνων λειτουργίας του προγράμματος η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί με περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ σε μορφή διδάκτρων και εισαγωγής συναλλάγματος για τα έξοδα ζωής των φοιτητών.
* Πολιτισμικά οφέλη;
- Οι διεθνείς φοιτητές μας αλληλεπιδρούν καθημερινά με τους κατοίκους των Τρικάλων δημιουργώντας μια όμορφη διαπολιτισμική εικόνα στην πόλη μας. Αθλούνται με Έλληνες αθλητές αλλά και προπονούν ή γυμνάζουν Έλληνες ασκούμενους. Για παράδειγμα, ένας Κολομβιανός φοιτητής μας διδάσκει Zumba σε γυμναστήριο, όλοι τους κάνουν πρακτική άσκηση σε θέματα αθλητικής ψυχολογίας με Έλληνες αθλητές και αθλήτριες κλπ.
* Και όταν θα τελειώσει η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα;
- Ψάχνουμε να βρούμε χορηγούς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε 2-3 υποτροφίες σε διεθνείς φοιτητές τον χρόνο. Μ’ αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουμε το διεθνές πρόγραμμα, τη διδασκαλία στα Αγγλικά, το υψηλό επίπεδο. Θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και διεθνείς φοιτητές με αυτοχρηματοδότηση, ήδη είχαμε κάποιους ξένους φοιτητές που σπούδασαν με δικά τους έξοδα ή με υποτροφίες από τις χώρες τους. Ελπίζουμε να μας βοηθήσετε να βρούμε τέτοιους χορηγούς!
* Ευχαριστώ πολύ
- Και εγώ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass