Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Α. Παπαμιμίκος:Ν.Δ. από το Κέντρο μέχρι την παραδοσιακή Δεξιά

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2013 20:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:35
 
Συνέντευξη στη Μαρίνα Αποστολοπούλου
«Στροφή» ή και «άνοιγμα» στο Κέντρο, από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Αντρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Ε», επισημάνει ότι «Νέα Δημοκρατία ως πολιτικός οργανισμός πρέπει να πρωτοστατήσει στην επανάκτηση του κύρους της πολιτικής και κυρίως να εκφράζει την κοινή λογική». Αυτή η κατεύθυνση, σχολιάζει, αφορά όλους τους πολίτες που τοποθετούνται από το Κέντρο μέχρι την παραδοσιακή Δεξιά. Ενώ επισημαίνει ότι αυτός είναι και ο τρόπος που λειτουργεί ο Α. Σαμαράς χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Εξάλλου παρατηρεί, ότι εκείνο που φαίνεται καθαρά, είναι πως ο κόσμος, στη μεγάλη πλειονότητά του, δεν θέλει εκλογές. Υπενθυμίζει δε, ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, κάνοντας παράλληλα και μία επισήμανση που επέχει και μορφή «μηνύματος»: «οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν βαθιά επίγνωση της κρισιμότητας των καιρών και του χρέους τους στον τόπο».
Ο γραμματέας της ΝΔ, εμμέσως πλην σαφώς, δεν αντιτίθεται σε πιθανή επαναφορά της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζει «στείρα και αδιέξοδη» την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρατηρεί δε ότι, η «Χρυσή Αυγή» θα υπάρχει όσο το πολιτικό σύστημα παραμένει απαξιωμένο.
Όσον αφορά στην πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα με τη στάση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπαμιμίκος, σχολιάζει πως με «απλά λόγια», με την πρόταση που έκανε η ΝΔ απεγκλωβίζει τους Δήμους από τον κομματικό έλεγχο. Και αφήνει ακόμη περιθώρια να επέλθει αυτή η αλλαγή εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη λογική θα επικρατήσει και θα προχωρήσει το ζήτημα. Ενώ σε σχέση με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν τη δεύτερη Κυριακή, εκλαμβάνει ως «μικροπολιτική» τα περί σκοπιμοτήτων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Σχετικά με αυτό καθεαυτό το «επίμαχο» ζήτημα των δημοτικών εκλογών, ο γραμματέας της ΝΔ είναι κάθετος όταν δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ». Επισημαίνει δε, ότι το «κλειδί» για να έχει καλές επιδόσεις η ΝΔ στις δημοτικές εκλογές είναι να υποστηρίξει καταξιωμένους πολίτες που εκφράζουν την κοινωνία, δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και θα δουν αυτή την ευκαιρία ως μία «δυνατότητα» να προσφέρουν στον τόπο τους. «Δεν χρειάζεται να δώσουμε χρίσματα για να μπορέσει ο πολίτης να επιλέξει του καλύτερους» επισημαίνει.
Πάντως, όσον αφορά στην ονοματολογία, σχολιάζει με νόημα: «Δεκαπέντε χρόνια ο κ. Τζανακούλης έχει υπηρετήσει τον Δήμο με συνέπεια και ο κ. Αγοραστός στην πρώτη του θητεία απέδειξε πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην περιοχή για πολλά χρόνια ακόμα. Συνεπώς με βάση αυτή την προσφορά οι Λαρισαίοι θα κρίνουν. Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν, θα γίνουν στην ώρα τους».
Συγκεκριμένα ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξή του επισημάνει τα ακόλουθα:
* Κύριε Παπαμιμίκο, να ξεκινήσουμε από το εσωκομματικό σκηνικό και το γεγονός, ότι μόλις πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η ανάδειξη των διοικήσεων των νέων κομματικών οργανώσεων βάσει και της νέας οργανωτικής δομής του κόμματος. Τι περιμένετε να «αποδώσει» σε πρακτικό επίπεδο η αναδιάρθρωση των Νομαρχιακών Επιτροπών αλλά και η λειτουργία για πρώτη φορά των Περιφερειακών Επιτροπών; Και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι μέγας λόγος έγινε επειδή η προσέλευση στελεχών στις κάλπες ήταν περιορισμένη;
- Καταρχάς δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με παλαιότερες εποχές κ. Αποστολοπούλου, διότι το μοντέλο οργάνωσης και οι διαδικασίες ήταν διαφορετικές. Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από ένα συγκροτημένο εσωτερικό διάλογο, καταλήξαμε στο νέο μοντέλο περιφερειακής οργάνωσης, το οποίο έχει στόχο να προσελκύσει άξιους ανθρώπους από κάθε επιστημονικό, επαγγελματικό ή κοινωνικό τομέα. Εισάγαμε τον θεσμό των θεματικών οργανώσεων προκειμένου να μπορούμε να έχουμε εξειδικευμένο πολιτικό λόγο σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα τη δομή σε επίπεδο περιφέρειας, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός δράσης για κοινά προβλήματα όμορων νομών. Συνολικά ανανεώσαμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας μας για να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα σε ακόμα περισσότερους να προσφέρουν στον τόπο τους.
* Παραμένοντας στα εσωκομματικά, την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση της ΟΚΕ Υγείας όπως διέρρευσε, επικράτησε «αναταραχή» τo λιγότερο και παρουσία σας, μεταξύ των συμμετεχόντων μελών και βουλευτών σε σχέση με τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Στέκομαι στο γεγονός γιατί θέλω να ρωτήσω αν αποτελεί «δείγμα» της γενικότερης αναταραχής που επικρατεί μεταξύ στελεχών και βουλευτών της ΝΔ λόγω των διαφόρων μέτρων που προωθούνται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται από την τρόικα.
-Κοιτάξτε, ακόμα και να υπάρχουν διαφωνίες, αυτό είναι θεμιτό σε ένα πολιτικό περιβάλλον και δεν μπορούμε να κατηγορούμε όσους εκφράζουν τη γνώμη τους. Ας μη γενικεύουμε λοιπόν στιγμιαίες εντάσεις, ιδιαίτερα σε ένα θέμα που δείχνει να εξομαλύνεται τις τελευταίες μέρες.
* Το περασμένο Σάββατο πέρασε «οριακά» θα έλεγε κανείς ο προϋπολογισμός αλλά μπροστά βρίσκονται και άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες που έχουν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που προβλέπεται να αποτελέσουν «δοκιμασία» για τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πόσο «ασφαλές» θεωρείτε το άμεσο αλλά και το απώτερο μέλλον της κυβέρνησης αυτής;
-Σας θυμίζω ότι πριν από έναν χρόνο, την ώρα μιας μεγάλης διαπραγμάτευσης, κάποιοι διακήρυσσαν -ίσως και να εύχονταν- πως η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει και θα καταρρεύσει. Το ίδιο έκαναν και το καλοκαίρι όταν μιλούσαν για εξεγερτικές κινητοποιήσεις. Το ίδιο και πρόσφατα με την πρόταση μομφής. Διαψεύστηκαν, απέτυχαν και έπεσαν έξω σε όλα. Εκείνο που φαίνεται καθαρά είναι πως ο κόσμος, στη μεγάλη πλειονότητά του, δεν θέλει εκλογές και ο τόπος δεν έχει καιρό για χάσιμο. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας. Ένα μόνο θέλω να προσθέσω: Ότι οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν βαθιά επίγνωση της κρισιμότητας των καιρών και του χρέους τους στον τόπο.
* Ποια είναι η άποψή σας για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
-Θα την έλεγα στείρα και αδιέξοδη. «Στείρα» γιατί, με το μονότονο «όχι σε όλα», αφενός δεν συμβάλλει σε τίποτε και αφετέρου προσπαθεί να υπονομεύσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα. Και «αδιέξοδη», γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί, δίχως να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή. Συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις δεν έχει ούτε για την έξοδο από την κρίση, ούτε για την ανάπτυξη, ούτε για κανένα άλλο θέμα. Συζητώντας δημόσια με κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ τους κάλεσα πολλές φορές να πουν συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα. Ακόμα τις περιμένω...
Εμείς θα θέλαμε μία υγιή αντιπολίτευση, για να μπορεί να γίνεται και ένας παραγωγικός πολιτικός διάλογος.
* Για τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί περί επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση; Τι λέτε;
- Όπως έχω ξαναπεί, πρέπει κόμματα και βουλευτές να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς και να δούμε πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις για το καλό της χώρας.
* Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι η «Χρυσή Αυγή» εξακολουθεί να έχει υψηλά ποσοστά παρά το όσα συνέβησαν;
* Η «Χρυσή Αυγή» θα υπάρχει όσο το πολιτικό σύστημα παραμένει απαξιωμένο. Χρειάζεται, λοιπόν, να δουλέψουμε ακόμη πιο πολύ για να αλλάξουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες που πλήγωσαν τους πολίτες. Η ψήφος που πάει στη Χρυσή Αυγή λοιπόν, είναι μια απόφαση τιμωρίας του πολιτικού συστήματος και όχι μια επιλογή σωτηρίας του τόπου. Το αντίθετο μάλιστα. Όμως, κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να καμώνεται πως δεν ξέρει τι είναι η Χρυσή Αυγή. Βεβαίως δεν είναι ναζί ο κόσμος που την ψήφισε. Δεν μπορεί, όμως, ούτε να αγνοεί, ούτε να υποτιμά τα όσα αποκαλύπτονται.
* Σε πρόσφατη συνέντευξή σας διατυπώσατε «διαφορετικές» ή «πιο προχωρημένες» απόψεις, θα λέγαμε, οι οποίες συζητήθηκαν. Όπως επί παραδείγματι ότι επισημάνετε το γεγονός της υπερφορολόγησης των πολιτών ή ότι φαίνεστε να είστε ο μοναδικός στη ΝΔ, που ανοιχτά τουλάχιστον, υποστηρίζει το «σύμφωνο συμβίωσης». Πρόκειται για «διαφοροποιήσεις» του γραμματέα ή για τις απόψεις ενός νέου πολιτικού που έχει άλλη οπτική των πραγμάτων;
-Πρόκειται για ερωτήσεις που μου τέθηκαν και απάντησα σύμφωνα με τα πιστεύω μου και το τι αντιμετωπίζω, όπως όλοι οι Έλληνες, στην καθημερινότητά τους. Τώρα αν μείνουμε στις ταμπέλες, θα χάσουμε την ουσία, που σ’ αυτή την περίοδο είναι η αδιάκοπη δουλειά για τη σταθερότητα της χώρας.
* ...Και επειδή αναφέρθηκα στο «νέος» ήθελα να σας ρωτήσω: έξι μήνες μετά την εκλογή σας στη θέση του γραμματέα της ΝΔ και όντας ο νεώτερος που κατέλαβε ποτέ αυτή τη θέση, πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι να κρατήσει κανείς τις ισορροπίες σε ένα «μεγάλο» κόμμα, μεταξύ παγιωμένων προσώπων και αντιλήψεων; Και προς ποια κατεύθυνση, κατά την άποψή σας πρέπει να στραφεί η Νέα Δημοκρατία για να ανακάμψει στη συνείδηση των πολιτών και βεβαίως σε ποσοστά;
-Αρνούμαι να συμφωνήσω πως «νέοι» είναι όσοι το γράφει η ταυτότητά τους. Νέος είναι όποιος έχει να συνεισφέρει φρέσκες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις, συνεπώς από αυτό θα κριθεί η προσφορά μου.
Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...
Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία ως πολιτικός οργανισμός πρέπει να πρωτοστατήσει στην επανάκτηση του κύρους της πολιτικής και κυρίως να εκφράζει την κοινή λογική.
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά πολλές φορές σήμερα καθίσταται ζητούμενο και χαίρομαι που ο Αντώνης Σαμαράς λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, δίχως να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Αυτή λοιπόν η κατεύθυνση, αφορά όλους τους πολίτες που τοποθετούνται από Κέντρο μέχρι την παραδοσιακή Δεξιά.
* Οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές αποτελούν μεγάλο «στοίχημα» για τη ΝΔ ειδικά αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα. Πώς θα το κερδίσει κατά τη γνώμη σας;
-Υποστηρίζοντας καταξιωμένους και άφθαρτους πολίτες, που εκφράζουν την κοινωνία, μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Αλλά και αναδεικνύοντας τα πραγματικά διακυβεύματα ότι εμείς θα απαλλάξουμε τη χώρα από τα μνημόνια και εμείς θα βάλουμε μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης.
* Να αποσαφηνίσουμε κάτι για το οποίο πολύ λόγος έχει γίνει και πολλά σενάρια έχουν κυκλοφορήσει, αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές. Υπάρχει θέμα συνεργασίας σε κεντρικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές; Και ακόμη: τι θα γίνει τελικά με τον εκλογικό νόμο; Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα αλλάξει λόγω του ότι δεν «συνεργάζεται» το ΠΑΣΟΚ. Ανακοίνωσε δε τις ημερομηνίες εκλογών και οι ευρωεκλογές θα γίνουν τη δεύτερη Κυριακή. Γιατί αυτή η επιλογή; Προκειμένου να «αποσυνδεθούν» κατά το δυνατόν από τις δημοτικές, καθώς θα έχει ήδη διαμορφωθεί το «τοπίο» από την πρώτη Κυριακή σε επίπεδο αμιγούς καταγραφής δυνάμεων των κομμάτων;
-Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και δεν έχει νόημα να συζητάμε για σενάρια, που μπορεί κάποιος να επινοεί. Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο για δημοτικές εκλογές, κάναμε μια πρόταση ουσίας, με την οποία δεν βρίσκω λόγο κανένας να διαφωνεί. Οι δημότες θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τους πιο ικανούς για τα δημοτικά συμβούλια, ψηφίζοντας ακόμη και πρόσωπα από διαφορετικούς συνδυασμούς. Με απλά λόγια απεγκλωβίζουμε τους Δήμους από τον κομματικό έλεγχο. Ελπίζω η λογική αυτή να επικρατήσει και να προχωρήσει το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες, ας μην κάνουμε μικροπολιτική. Δεν υπάρχει σε όλα τα πράγματα πολιτική σκοπιμότητα.
Η Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές
* Όσον αφορά στην επιλογή των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών που θα στηρίξει η ΝΔ ποιο είναι το «προφίλ» που η ΝΔ του σήμερα προκρίνει και τι είδους ψηφοδέλτια επιθυμεί να συγκροτηθούν; Θα έχουμε ανακοινώσεις εντός του Δεκεμβρίου για υποψηφίους; Και μέχρι πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία;
-Δεν χρειάζεται να δώσουμε χρίσματα για να μπορέσει ο πολίτης να επιλέξει τους καλύτερους. Άλλωστε, αυτό που αντικρίζει κανείς περπατώντας στις πόλεις καθημερινά, δεν υπερκαλύπτεται από καμία κομματική στήριξη. Εμείς σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε να εκλεγούν στους Δήμους άνθρωποι καταξιωμένοι επαγγελματικά και κοινωνικά, που θα δουν αυτή την ευκαιρία ως μία δυνατότητα να προσφέρουν στον τόπο τους.
* Και για να έρθουμε και στα καθ ημάς. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων ( για τον οποίο Δήμο μάλιστα παρουσιάζονται και πολλοί «μνηστήρες) πού βρίσκονται τα πράγματα; Πότε προβλέπετε να ξεκαθαρίσει το τοπίο;
-Οι Λαρισαίοι έχουν κρίση και είμαι σίγουρος πως θα επιλέξουν τον καλύτερο, δίχως να περιμένουν να τους υποδείξει κανείς τι θα πράξουν. Μιλώντας με αρκετό κόσμο αυτές τις μέρες, αντιλαμβάνομαι πως και στην Περιφέρεια και στον Δήμο έχει γίνει φοβερή δουλειά που αντιλαμβάνονται όλοι. Δεκαπέντε χρόνια ο κ. Τζανακούλης έχει υπηρετήσει τον Δήμο με συνέπεια και ο κ. Αγοραστός στην πρώτη του θητεία απέδειξε πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην περιοχή για πολλά χρόνια ακόμα. Συνεπώς με βάση αυτή την προσφορά οι Λαρισαίοι θα κρίνουν. Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν, θα γίνουν στην ώρα τους.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass