Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

«Καμία Εκκλησία δεν θέλει να υποτάξει την άλλη...»

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2013 23:07 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:16
«Καμία Εκκλησία δε θέλει να υποτάξει την άλλη, γίνεται διάλογος, για να βρούμε τουλάχιστον, αυτά τα σημεία που μας ενώνουν, δεν είναι έγκλημα αυτό. Δεν μπορεί ο χριστιανός να κάθεται με το τουφέκι στο χέρι, για να δει τις διαφορές των άλλων και να κατηγορεί. Ο χριστιανός είναι αυτός ο οποίος προσπαθεί να δεχθεί τον άλλο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την πίστη του...». Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Σπιτέρης, αρμόδιος και για την καθολική εκκλησία της Λάρισας, βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στην πόλη, με τη ευκαιρία της γιορτής του ναού. Με την ιδιότητά του και ως μέλους της μεικτής επιτροπής διαλόγου καθολικών και ορθοδόξων, μίλησε για το διάλογο αυτό και το νέο Πάπα της Ρώμης. Αναλυτικά ανέφερε: «Η εκκλησία της Λάρισας εγκαινιάστηκε πριν τρία χρόνια, πρώτα ήταν μικρό παρεκκλήσι, που δεν εξυπηρετούσε, όλους τους πιστούς. Νομίζω πως είναι ωραία εκκλησία που στολίζει τη γειτονιά και την πόλη. Εκτός από τον κυρίως ναό έχει αίθουσα για τα παιδιά και για να γίνονται συγκεντρώσεις, το παπαδικό και κάποιο δωμάτιο, για φιλοξενούμενους. Οι καθολικοί της Λάρισας ανήκουν στο Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης, που έχει όλη τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Ο επίσκοπος αυτής της περιοχής είναι ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Έδρα είναι η Θεσσαλονίκη και ο επίσκοπος έρχεται από την Κέρκυρα μια φορά τον μήνα ή και πιο σύντομα.
Εδώ στη Λάρισα, ο ναός γιορτάζει την Κυριακή του Θωμά. Οι πιστοί αυτής της περιοχής έρχονται όχι μόνο από τη Λάρισα, αλλά και τη γύρω περιοχή. Κυρίως γυναίκες, που παντρεύτηκαν Έλληνες ή εργαζόμενοι που ήρθαν από την Αλβανία ή την Πολωνία, είναι μπορούμε να πούμε κοινότητα πολυεθνική. Το ωραίο είναι που όλοι παρακολουθούν τη λειτουργία στα ελληνικά. Δεν λέμε πια τη λειτουργία στα λατινικά, αλλά στη γλώσσα κάθε λαού. Εξάλλου, τα παιδιά τους γεννήθηκαν στην Ελλάδα και αισθάνονται Έλληνες. Δυστυχώς, δεν είχα Έλληνα ιερέα να στείλω και έχω ιερέα από τη Ρουμανία. Ακριβώς, δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των καθολικών στη Λάρισα, πολλοί είναι από την Αλβανία και πηγαινοέρχονται, υπολογίζω ότι πρέπει να είναι από 100 μέχρι 200 άτομα.
Η εκκλησία προσπαθεί να τους βοηθήσει. Έχουμε κι εμείς, μια φιλανθρωπική οργάνωση, που λέγεται «Κάριτας» που σημαίνει αγάπη. Δεν είναι αναγκαστικά καθολικοί όσοι βοηθάμε είναι και ορθόδοξοι, ίσως οι περισσότεροι. Στη Θεσσαλονίκη το έχουμε καλύτερα οργανωμένο και προσπαθεί ο ιερέας να την οργανώσει καλύτερα και στη Λάρισα. Εδώ στη Λάρισα, επειδή από παλιά ερχόταν ο ιερέας από την ενορία του Βόλου το Σάββατο, καθιερώθηκε πλέον και η λειτουργία γίνεται Σάββατο, αντί για Κυριακή. Μετά τη λειτουργία, ο κόσμος που φέρνει μαζί του κάποιο φαγητό, τρώει μαζί και μοιράζεται το φαγητό του άλλου, σε κοινή τράπεζα, όπως στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Η οικονομική κρίση χτύπησε πολλούς ανθρώπους, οι περισσότεροι δούλευαν στην οικοδομή και πολλοί είναι άνεργοι και αρκετοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους, για αυτό και η κοινότητα της Λάρισας, μειώθηκε κάπως. Άλλοι, δεν μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, γιατί έχουν παιδιά που πάνε σχολείο, γεννήθηκαν εδώ κτλ»
Περί Πάπα: «Ο νέος πάπας άλλαξε ένα στιλ, ο τρόπος που πλησιάζει τον κόσμο και τους μιλάει, είναι πιο άμεσος, εντυπωσιάζει για την απλότητά του και ζει πιο φτωχικά σε ξενώνα, λέει τη λειτουργία σε παρεκκλήσι και στους παρόντες κάνει κήρυγμα, με εντυπωσιακή προσέγγιση στην πνευματικότητα του Ευαγγελίου. Κυρίως, στους λόγους που βγάζει, είναι η παρουσίαση ενός προσώπου του Θεού, που δεν είναι μπαμπούλας εκδικητής, αλλά ο πολυεύσπλαχνος Θεός που συγχωρεί. Άλλαξε ο τρόπος που παρουσιάζει το πρόσωπο του Θεού. Κάθε Τετάρτη στην ακρόαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πάνε εκατό χιλιάδες άτομα!».
Ο διάλογος: «Όσον αφορά στον διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία και όχι μόνο με αυτή: Προσφάτως δέχτηκε τον πατριάρχη των Κοπτών της Αιγύπτου, που διώκονται από τους μουσουλμάνους και του έδωσε στήριξη, ως χριστιανού. Οι χριστιανοί διώκονται και ποτέ δεν είχαν τόσους μάρτυρες. Περισσότερους μάρτυρες από τους πρώτους αιώνες με τους Ρωμαίους. Σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πατριάρχης πήγε στην ενθρόνισή του, μίλησαν και είπε ξεκάθαρα ότι θέλει να εξακολουθήσει ο διάλογος με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εγώ μάλιστα ανήκω στη μεικτή επιτροπή διαλόγου καθολικών και ορθοδόξων. Βέβαια, δεν εξαρτάται μόνο από τη Ρώμη, πρέπει και οι άλλοι να δεχθούν αυτό το διάλογο. Δυστυχώς χθες- προχθές ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ έστειλε γράμμα σε όλους τους μητροπολίτες της Ελλάδος λέγοντας ότι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στον διάλογο, για τον οικουμενισμό κ.λπ. Αυτό εμποδίζει την ομαλή προσέγγιση των δύο Εκκλησιών. Καμία Εκκλησία δεν θέλει να υποτάξει την άλλη, γίνεται διάλογος, για να βρούμε τουλάχιστον, αυτά τα σημεία που μας ενώνουν, δεν είναι έγκλημα αυτό. Δεν μπορεί ο χριστιανός να κάθεται με το τουφέκι στο χέρι, για να δει τις διαφορές των άλλων και να κατηγορεί. Ο χριστιανός είναι αυτός ο οποίος προσπαθεί να δεχθεί τον άλλο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την πίστη του. Είναι βέβαια νωρίς ακόμα, θα δούμε. Αυτούς τους δύο μήνες, επαναλαμβάνω, έκανε επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο. Στον κόσμο αυτό η αποχριστιανοποίηση έχει εδραιωθεί, η εκκοσμίκευση έχει πάρει το πάνω χέρι και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ...».
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ