Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΕΛΛΑ ΒΑΛΑΣΗ

Η Λαρισαία που διαπρέπει στο σαντούρι

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2013 12:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:35
Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα
Η μουσική υπήρχε πάντοτε, δυναμικά στη ζωή της Στέλλας Βαλάση. Έτσι τα βήματα που ακολούθησε από μικρή ηλικία, και περιελάμβαναν μαθήματα στο ωδείο και φοίτηση σε μουσικό σχολείο, ήταν λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένα. Με τη μουσική, λοιπόν, ως παιδικό βίωμα και το πηγαίο ταλέντο, που διαπίστωσαν πρώτα οι γονείς και μετά οι δάσκαλοι ότι υπάρχει, ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα μουσικού για τη νεαρή Λαρισαία. Και πέρα από το αρμόνιο και το πιάνο, που ήταν τα όργανα με τα οποία ασχολήθηκε στο ξεκίνημα της, η Στέλλα καταπιάστηκε και με το σαντούρι. Όργανο όχι συνηθισμένο, ειδικά για κοπέλα. Όμως εκείνη πλάι στους κατάλληλους δασκάλους, όπως ο Ανδρέας Κατσιγιάννης από την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, κατάφερε να ξεχωρίσει ως μια από τις πιο δεινές σαντουρίστριες. Απόδειξη η πιο πρόσφατη συμμετοχή της ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης στο έργο “Καβάφης”, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.
Βέβαια, αυτή είναι μία μόνο από τις ξεχωριστές στιγμές στην επαγγελματική της καριέρα, η οποία ξεκίνησε όταν η Στέλλα ήταν ακόμη μαθήτρια. Έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού καταλαμβάνοντας πολλές τιμητικές διακρίσεις.
Όπως λέει η ίδια, δε θα μπορούσε να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Ακόμη και η εισαγωγή της στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας ήταν μονόδρομος. «Κάποιες φορές είναι δίκοπο μαχαίρι να είσαι τόσο συνειδητοποιημένος, αλλά στη δική μου περίπτωση βγήκε σε καλό. Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν πάντοτε εύκολα. Στην Αθήνα ήμουν μια κοπέλα μόνη, άγνωστη μεταξύ αγνώστων και έπρεπε να βρω τρόπο να επιβιώσω σε έναν δύσκολο, ομολογουμένως, χώρο. Και φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δε θα ήταν εφικτό χωρίς τη συνεχή συμπαράσταση της οικογένειας μου, την οποία ευχαριστώ». Η απορία εύλογη, λοιπόν. Το σαντούρι, δεδομένου ότι είναι ένα ασυνήθιστο όργανο, βοήθησε την εξέλιξη της καριέρας; «Δε σας κρύβω πως ναι, με βοήθησε. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που παίζουν σαντούρι. Ταυτόχρονα, υπάρχει και σαφής στροφή στην παραδοσιακή μουσική, οπότε τα δύο αυτά στοιχεία λειτούργησαν για μένα θετικά. Όμως, όσο καλές και να είναι οι συνθήκες κάθε δεδομένη στιγμή, από που κάνεις εκτός από το να το αγαπάς πρέπει να το κυνηγάς. Και να προσπαθείς συνεχώς. Όπως όλα τα πράγματα, αν τα αφήσεις σε αφήνουν κι εκείνα». 
* Η Στέλλα Βαλάση έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σημαντικούς καλλιτέχνες και ορχήστρες της έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής σκηνής όπως οι Γ. Νταλάρας, Γ. Μαρκόπουλος, Κ. Μακεδόνας, Κ. Χατζής, Γ. Νέγκα, Δ. Μπάσης, Γ. Ανδρεάτος, Λ. Χαλκιάς, Ε. Τσαλιγοπούλου, Χ. Αηδονίδης, Δ. Σαμίου, Σ. Κονιτοπούλου, Πετρολούκας Χαλκιάς, ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, Εστουδιαντίνα. Συμμετέχει ενεργά στην έντεχνη παραδοσιακή και λαϊκή δισκογραφία.