Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΪΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Η κλοπή τούς έσωσε τη ζωή!

* Ο τοπικός οδηγός (σέρπα) τους έκλεψε τα χρήματα. Έτσι αναγκάστηκαν να γυρίσουν νωρίτερα, αλλά ζωντανοί, από το Νεπάλ * «Ανάψαμε λαμπάδα αλλά ετοιμάζουμε το επόμενο ταξίδι» δηλώνει στην «Ε»

Δημοσίευση: 28 Απρ 2015 13:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:28

 

Του Κ. Γκιάστα

Είναι από τις ιστορίες που θα διηγούνται σε όλη τους τη ζωή. Πήγαν στο Νεπάλ με στόχο να ανέβουν στα Ιμαλάια, αλλά το όνειρό τους έμεινε μισό, καθώς ο τοπικός τους οδηγός (σέρπα, όπως ονομάζονται) τους έκλεψε τα χρήματα και εξαφανίστηκε. Αυτό τους έκανε να επιστρέψουν στην Ελλάδα σκεπτόμενοι πως ήταν ιδιαίτερα άτυχοι. Τελικά όμως αποδείχθηκε πως ήταν… υπερτυχεροί αφού γλίτωσαν στο φινάλε τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γέμισε με χιλιάδες νεκρούς.

«Είχαμε άγιο, μην το συζητάτε καθόλου», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Ε» το ένα μέλος της ομάδας ο Γιώργος Ράιος, που είναι από τη Μαγνησία και ανήκει σε σύλλογο των Τρικάλων. «Ετοιμάζαμε το ταξίδι αυτό πολύ καιρό με φίλους από την ευρύτερη περιοχή. Μετά από πολύ σχεδιασμό φτάσαμε και ήμασταν έτοιμοι να ανέβουμε από το Θιβέτ. Μέναμε στο Καντμαντού και περιμέναμε τις τελευταίες τυπικές διαδικασίες για να φύγουμε», δηλώνει ο 25χρονος που παλιότερα σε ηλικία 16 ετών είχε ανέβει στο Κιλιμάντζαρο.

Βάσει προγράμματος θα έφταναν προχθές 26 Απριλίου στην κατασκήνωση της βόρειας διαδρομής στα 5.400 μέτρα υψόμετρο με την τελική προσπάθεια για την κορυφή όπου αναμενόταν να γίνει τον Μάιο. Όμως ο σέρπα έβγαλε… φτερά με περίπου 10.000 ευρώ στην τσέπη του και άφησε τους Θεσσαλούς να επιστρέψουν πίσω.

«Όταν πληροφορηθήκαμε για τον σεισμό νιώσαμε δέος. Δεν ξέραμε πώς να το δεχθούμε. Από τη μια θλίψη για τους πολλούς νεκρούς και από την άλλη ανακούφιση για τη δική μας την περίπτωση. Αρχικά ήμασταν πολύ εκνευρισμένοι με την εξέλιξη αλλά εν τέλει δεν νιώθουμε έτσι. Στα μέρη που ήταν να βρεθούμε βάσει του προγράμματος οι απώλειες ήταν μεγάλες και δεν ξέρω τι θα γινόταν αν θα ήμασταν και εμείς εκεί».

Όσον αφορά στο πώς το δέχθηκαν αυτό οι οικογένειές τους: «Όλοι πήγαν και άναψαν λαμπάδες. Ήταν κάτι που μόνο ως δώρο το δέχεσαι και συνεχίζεις τη ζωή σου».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟΥΣ IMALAINS TIMES

Οι Θεσσαλοί από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν και έτρεξαν για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους όσο ήταν στο Κατμαντού. Μάλιστα συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικός είναι για τους ντόπιους ο τουρισμός. «Η εφημερίδα Himalayan Times το έκανε πρώτο θέμα και απέδειξαν πως υπολογίζουν πάρα πολύ στον ορειβατικό τουρισμό. Μια τέτοια κλοπή τη θεωρούν πολύ σημαντική και η αστυνομία έτρεξε αμέσως για να δώσει λύση». Μετά τον σεισμό όμως όλα περνάνε φυσικά σε δεύτερη μοίρα…

* Τώρα τι σκέφτεστε πλέον;

- Αφού είμαστε ζωντανοί και υγιείς θα ξεκουραστούμε, θα μαζέψουμε δυνάμεις και χρήματα για να ετοιμάσουμε το επόμενο ταξίδι μας μόλις ηρεμήσει η κατάσταση.
 

ΦΩΤ. 1: Πρώτο θέμα η κλοπή των 10.000 ευρώ από έναν σέρπα, σε τοπική εφημερίδα των Ιμαλάϊων

 

ΦΩΤ. 2: Εικόνες της επόμενης μέρας στο σεισμόπληκτο Νεπάλ. Έναν σεισμό που δεν βίωσε μια ομάδα Θεσσαλών ορειβατών εξαιτίας μιας κλοπής!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass