ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΥΟ ΝΕΑΡΩΝ ΓΑΛΛΩΝ

Στην Κίνα με ποδήλατα για μια... χούφτα σπόρους

* Σταμάτησαν για μια νύχτα στην Τερψιθέα και μίλησαν στην «Ε»

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2015 0:18

 

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Β. Ντάμπλης

Η Ελίζαμπεθ στα 23 της και ο Ρεμί στα 28 του, αποφάσισαν πως υπάρχει και άλλος δρόμος, εναλλακτικός από αυτόν που τους προσφέρουν τόσα χρόνια. Μήτε τα αεροπλάνα ζήλεψαν, μήτε το έτοιμο φαγητό. Τα έκαναν πέρα και ξεκίνησαν κάτι το εντυπωσιακό. Πήραν τα ποδήλατά τους για ένα πολύ μακρινό ταξίδι με σκοπό να φτάσουν στο Πεκίνο έτσι ώστε να αποδείξουν δύο πράγματα. Το ένα είναι πως ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει τα πάντα χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον και το δεύτερο για να... ανταλλάσσουν παραδοσιακούς σπόρους.

«Ναι αλήθεια είναι» πετάγεται η νεαρή Γαλλίδα, καθώς μας βλέπει να ακούμε με δυσπιστία όσα μας λέει και βγάζει το κουτί από το Κοκοπελί, τον γνωστό οργανισμό της Γαλλίας που ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους και ενέπνευσε και τον δικό μας τον Πελίτι.

Μια νύχτα νωρίτερα είχαν κοιμηθεί σε σχολείο του Παλαμά, όμως εκείνη τη νύχτα την πέρασαν στο σπίτι του Λαρισαίου Γιάννη Τσιουρή στην Τερψιθέα, ενός ανθρώπου που ξεκίνησε και το Πελίτι Λάρισας.

Μετά τη Λάρισα; Ρωτάμε και ξεκινάει την αρίθμηση ο Ρεμί: Αθήνα, Πελοπόννησος, Θεσσαλονίκη πίσω, Τουρκία, Ιράν, Τουρκεμιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ινδία και πάει λέγοντας...

«Θα ξοδεύουμε κάθε μέρα 14 ευρώ μαζί και επιδίωξή μας είναι να ολοκληρώσουμε το ταξίδι μέσα σε δύο χρόνια. Πήραμε πολλές πληροφορίες από άλλους ταξιδιώτες και έτσι δεν φοβόμαστε για κάτι» συνεχίζει.

Ζητάμε να μας δείξουν τον χάρτη και χαμογελάνε «Ήταν ένα όνειρο για μας αυτό το ταξίδι. Όνειρο ζωής. Θέλουμε να αποδείξουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και χωρίς πετρέλαιο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Έτσι μάλιστα γνωρίζουμε τον κόσμο από κοντά όχι πίσω από ένα τζάμι ή μέσα από ένα αεροπλάνο. Είναι πολύ διαφορετικό να ταξιδεύεις με το ποδήλατο. Το απολαμβάνουμε πάρα πολύ. Ο κόσμος δεν μας αντιμετωπίζει ως τουρίστες αλλά ως ταξιδιώτες» και συνεχίζουν για τους σπόρους «Το άλλο στοιχείο του ταξιδιού είναι να συναντήσουμε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που ασχολούνται με τις οργανικές καλλιέργειες. Σταματάμε μιλάμε και αλλάζουμε σπόρους. Ανταλλάξαμε στην Ιταλία και στην Κροατία όμως στην Ελλάδα ο Πελίτι είναι πολύ μεγάλος και οργανωμένος. Υπάρχουν πολλοί σπόροι και τα λαχανικά σας είναι πολύ καλά. Το Κοκοπελί μάς έδωσε μερικούς σπόρους και όταν κοιμόμαστε σε ένα μέρος δίνουμε μερικούς σπόρους για να τους ευχαριστήσουμε. Εδώ καταλάβαμε πως πολύς κόσμος ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους, ενώ το καλό είναι πως στην Ελλάδα είναι δωρεάν η ανταλλαγή σπόρων, ενώ στη Γαλλία πληρώνεις κάτι. Αυτό είναι σπουδαίο».

Μας μίλησαν και για την περίφημη πλέον ελληνική κρίση «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που βλέπαμε όλη την ώρα στις τηλεοράσεις μ’ αυτό που είδαμε στην πραγματικότητα. Όταν μπήκαμε στην Ελλάδα νομίζαμε πως όλοι θα κλαίνε και θα είναι σε άσχημη κατάσταση. Αυτό που είδαμε είναι πως ο κόσμος δεν παραπονιέται. Στη Γαλλία παραπονιούνται συνέχεια. Βρίσκετε άλλους τρόπους να ζήσετε και αυτό είναι σπουδαίο. Συνεχίζετε να χαμογελάτε και αυτό πάει κόντρα σε όσα πιστεύει όλος ο κόσμος για εσάς»...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass