ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ

Αποδράσεις του Σαββατοκύριακου

* Προτάσεις για ημερήσιες και νυχτερινές εξορμήσεις

Δημοσίευση: 02 Απρ 2016 0:22
Αγαπημένος χώρος αναψυχής των Τυρναβιτών η Βρύση Αγαπημένος χώρος αναψυχής των Τυρναβιτών η Βρύση

 

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Ανέβηκαν από χθες οι θερμοκρασίες με πολλές επίσης βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα ορεινά για τον Μάρτη που μας αποχαιρέτησε. Ωστόσο η άνοιξη δίνει τα καλύτερα χρώματα στη φύση και το καλοκαίρι δεν είναι μακριά.

Η περιοχή του Τυρνάβου μόλις 15 – 20 λεπτά της ώρας, από την καρδιά της Λάρισας, διαθέτει πανέμορφους χώρους όπου το νερό παίζει με το πράσινο δημιουργώντας μικρά οικοσυστήματα με ενδιαφέρουσα χλωρίδα αλλά και πανίδα.

Οάσεις δροσιάς οι οποίες είναι κατάλληλες για μίνι αποδράσεις, τώρα το Σαββατοκύριακο, αλλά ακόμα και τις καθημερινές μετά τη δουλειά το απόγευμα, ή για ονειρεμένες δροσερές βραδιές πλάι σε πηγές και λίμνες.

Ας κάνουμε λοιπόν μια περιήγηση να τις γνωρίσουν όσοι δεν τις γνωρίζουν ή να τις θυμηθούν όσοι πρόσκαιρα ξέχασαν την ύπαρξή τους.

ΠΗΓΕΣ ΛΙΜΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ – ΛΥΓΑΡΙΑΣ

Περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στρίβοντας στη διασταύρωση Αργυροπουλίου και αμέσως μετά παίρνοντας τον δρόμο για τη γραφική Λυγαριά μετά από δύο χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο επισκέπτης συναντά τις πηγές Μάτι οι οποίες τροφοδοτούν με νερό την τεχνητή λίμνη που έχει διαμορφωθεί τη δεκαετία του ’50.

Εκεί, εδώ και μερικά χρόνια, ο Δήμος Τυρνάβου θέλοντας να αξιοποιήσει με παρεμβάσεις ήπιας μορφής την περιοχή δημιούργησε ένα χώρο αναψυχής με τεχνητή γέφυρα, διαδρόμους, παγκάκια, φωτισμό για τη νύχτα, ακόμα και ένα μικρό θεατράκι δίπλα στη λίμνη για ρομαντικές βραδιές.

ΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ – ΛΥΓΑΡΙΑΣ

Επίσης από τη διασταύρωση Αργυροπουλίου στη νέα εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης κατευθυνόμενοι προς Αργυροπούλι και μόλις ένα χιλιόμετρο μετά, ο επισκέπτης θα συναντήσει έναν καταπράσινο χώρο. Θα θαυμάσει το νέο φράγμα της λίμνης με το νερό να ρέει από την υπερχείλιση. Όταν αυτό περισσεύει, δημιουργώντας ένα ποτάμι με γάργαρο νερό το οποίο περιβάλλεται από διαφόρων ειδών θάμνους και δένδρα, κυρίως πλατάνια, δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα. Εκεί ο Δήμος Τυρνάβου, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, έχει δημιουργήσει χώρους πικ – νικ με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και υπαίθριων ψησταριών για μπάρμπεκιου. Και εδώ, δεν υπάρχει κατάστημα εξυπηρέτησης, γεγονός που σημαίνει ότι ο επισκέπτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Πολλοί επιλέγουν να προμηθευτούν εδέσματα από το γειτονικό Αργυροπούλι δύο χιλιόμετρα ποιο πάνω και να τα απολαύσουν δίπλα στη λίμνη και το ποτάμι. Ο χώρος δεν φωτίζεται τη νύχτα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκεί λειτουργεί δεκαετίες τώρα παραδοσιακή δριστέλα ή νεροτριβή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν το πλύσιμο των ρούχων με μπάρμπεκιου. Ο χώρος όπου βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα και ψησταριές και η νεροτριβή χωρίζονται από το ποτάμι αλλά για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχει κατασκευαστεί σύγχρονη πεζογέφυρα.

ΒΡΥΣΗ – ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

Ο πλέον αξιοποιημένος όμως χώρος, ο αγαπημένος των Τυρναβιτών, από τους προηγούμενους αιώνες ακόμα, είναι αυτός της Βρύσης Τυρνάβου, με το εκκλησάκι της Αγίας Άννας πάνω στον βράχο.

Όπως έγραψε και παλιότερα η «Ε», για τους Τυρναβίτες η Βρύση Τυρνάβου, μαζί με τον Προφήτη Ηλία, θεωρούνται οι πλέον πολυσύχναστοι χώροι αναψυχής του παρελθόντος.

Μετά τον πόλεμο και μέχρι τη δεκαετία του 1970 οι πηγές ανάβλυζαν μέσα από τους βράχους του λόφου, όμως σκεπάστηκαν με τσιμέντο ώστε να συγκεντρωθεί το νερό και να υδροδοτηθούν όλοι οι οικισμοί της περιοχής με τη δημιουργία του Σ.Υ.Τ. (Σύνδεσμος Ύδρευσης Τυρνάβου).

Σήμερα η Βρύση Τυρνάβου έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μάλιστα τελευταία έχουν αναδειχθεί και οι παλιές πηγές με το «βαένι» να αναβλύζει νερό.

Ο χώρος διαθέτει δύο καταστήματα τα οποία προσφέρουν τα πάντα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ενώ φωτίζεται τη νύχτα. Επίσης υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα και ψησταριές κάτω από τα πλατάνια.

Όσοι δε επισκέπτες συνοδεύουν μικρά παιδιά καλό είναι να έχουν μαζί τους παλιό ψωμί για να ταΐσουν τα παπάκια και τις χήνες καθώς και τα πολλά ψάρια που διαβιούν στις λίμνες.

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Ο Προφήτης Ηλίας, ο Αϊ-Λιάς για τους Τυρναβίτες παλιαότερα ήταν μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα ή στις αρχές του 14ου, με χορηγία του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου, στο μέρος όπου άλλοτε υπήρχε ναός του Δία.

Σήμερα είναι χώρος πρασίνου και αναψυχής όπου ο Δήμος Τυρνάβου έχει τοποθετήσει ξύλινα τραπεζοκαθίσματα για τους λάτρεις της εξοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass