Η ΑΔΕΛΦΗ ΧΩΡΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Κινητήριος μοχλός ο τουρισμός στη μεταμνημονιακή Κύπρο

* «Με την Ελλάδα πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε. Είναι ο μοναδικός τουριστικός ανταγωνιστής, που δεν τον βλέπουμε ανταγωνιστικά. Είναι η αγάπη για την πατρίδα, είναι ο δεσμός μας, είναι η επιθυμία μας για ένωση!», ανάφερε ο διευθυντής του ΚΟΤ κ. Γεωργιάδης

Δημοσίευση: 16 Απρ 2016 20:04 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Απρ 2016 19:32
Τα στελέχη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ.κ. Δ. Γεωργιάδης, Σοφία Χαραλάμπους και Μάρω Καζέπη Τα στελέχη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ.κ. Δ. Γεωργιάδης, Σοφία Χαραλάμπους και Μάρω Καζέπη

 

Αποστολή

Λένα Κισσάβου

Μετά το μνημόνιο η αδελφή χώρα της Κύπρου, βγήκε λαβωμένη από τα δεινά, αλλά έτοιμη να αναδείξει κάθε ισχυρό σημείο της και να

κατακτήσει τις αγορές.

Μεγάλο ατού της ο τουρισμός, στον οποίο στηρίζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας, στον οποίο το κράτος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) παρατηρείται, ότι τα τελευταία δύο χρόνια, τα κέρδη που επέφερε ο τουρισμός στη χώρα, έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, και η πορεία συνεχίζεται…

Η Κύπρος διαφαίνεται να έχει μπει σε μια δυναμική πορεία ανάπτυξης, αναδεικνύοντας κάθε στοιχείο της ταυτότητάς της, με τρόπο δελεαστικό, εκμεταλλευόμενη όλα τα αυτού της: κλίμα, θάλασσα, πολιτισμό, τοπικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης, ιστορία, υποδομές στην υγεία, στην παιδεία, στον αθλητισμό …κ.α. και όχι μόνο.

Είναι σημαντικό το ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, δεν επαναπαύονται σε αυτά τα στοιχεία, περιμένοντας απλά πελάτες…, όπως παρατηρείται σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά αντίθετα δημιουργούν νέες δομές και νέα τουριστικά προϊόντα, ώστε να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τουριστών για το νησί.

Ετσι μεταξύ άλλων, προωθούν ειδικά προγράμματα τουριστικών πακέτων, με θέμα τους, την τέλεση γάμων ζευγαριών στο νησί, με μεγάλη ανταπόκριση, την οργάνωση διεθνών εκδηλώσεων που αφορούν στον τομέα υγεία –ευεξία, δραστηριότητες που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως αθλητές του γκολφ, έχοντας δημιουργήσει υποδομές γηπέδων, φίλους της φύσης, δημιουργώντας βοτανικούς κήπους, περιπατητικά μονοπάτια, λάτρεις των θρησκευτικών μνημείων, έχοντας δημιουργήσει ειδικές διαδρομές, επαγγελματίες και φίλους του οίνου, χαράσσοντας τον «Δρόμο του κρασιού» της γνωστής «κουμανταρίας», ενώ παράλληλα ραγδαία αναπτύσσεται και ο μαθητικός τουρισμός και ο συνεδριακός τουρισμός στα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού, καθώς έχει επιτευχθεί μέσω μιας σειράς κινήτρων να αυξήσει τους αριθμούς των συνεδρίων από 317 το 2013, σε 326 το 2014, με το συνολικό αριθμό των συνέδρων να ανέρχεται στους 2.438.

Σχέδια για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων έχουν μπει σε υλοποιήσιμη πορεία, σε κάθε πόλη του νησιού, ενώ παράλληλα ενδυναμώνονται τοπικοί δεσμοί και δράσεις, όπως και ο αγροτουρισμός.

Σημαντικό «ατού» της, η μαρίνα της Λεμεσού, 10.000 τ.μ., η οποία περιλαμβάνει 40 καταστήματα, 12 εστιατόρια, αστυνομία, τελωνείο, κτηνιατρικές υπηρεσίες, κ.α. με εκατοντάδες ξένους να έχουν νοικιάσει χώρους για τα σκάφη τους.

Ρώσοι και Αγγλοι, αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών, και κινητήρια δύναμη που αυξάνεται ραγδαία, καθώς ήδη πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, από τον Απρίλιο μήνα, καταγράφουν πληρότητα δωματίων. Λόγω του κλίματος του νησιού, η τουριστική περίοδος είναι μεγάλη και ξεκινά τον Απρίλιο για να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο κάθε έτους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ

ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

ΕΣΟΔΩΝ ΤΟ 2015

Για του λόγου το αληθές, στην ανάπτυξη του τουρισμού, ο Α’ διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Δώρος Γεωργιάδης και η αρμόδια αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΟΤ κ. Σοφία Χαραλάμπους, μα είπαν: «Το 2015 σημειώθηκε σημαντική αύξηση τουριστικών εσόδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα τουριστικά έσοδα για τον Δεκέμβριο 2015 ανήλθαν στα 52,6 εκ. ευρώ και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου που έφτασαν τα 43,7 εκ . ευρώ, κατέγραψαν μεγάλη αύξηση της τάξης του 20,4%.

Όσον αφορά στα συνολικά τουριστικά έσοδα του 2015 (Ιανουάριος 2015 – Δεκέμβριος 2015) έφτασαν τα 2,112 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 2,034 δισ. ευρώ που ήταν τα συνολικά τουριστικά έσοδα του 2014, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 4,4%.

Τα αποτελέσματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και των δυσκολιών που παρουσίασε ο τουριστικός τομέας το 2015, σε σχέση με την αγορά της Ρωσίας, με τις συνεχείς σημαντικές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν εκ νέου, ότι ο τουριστικός τομέας βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ο ΚΟΤ εκφράζει την πεποίθηση ότι, με συνεχή προσπάθεια και στενή συνεργασία, μεταξύ όλων των τουριστικών εταίρων, μπορούν να επιτευχθούν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κυπριακή οικονομία».

Να σημειωθεί ότι στην αύξηση τουριστών στην Κύπρο, συνέβαλε και το γεγονός του πλήγματος που δέχθηκαν στον τουρισμό τους, η Τυνησία και η Αίγυπτος λόγω γεγονότων τρομοκρατίας.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ : «ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΘΟΥΜΕ»

«Η Ελλάδα είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής, που δεν τον βλέπουμε ανταγωνιστικά. Δεν επιδιώκουμε την αγορά της, όπως κάνουμε με τις άλλες χώρες, για να προσελκύσουμε τουρισμό.

Αντίθετα, με την Ελλάδα επιθυμούμε να συνεργαστούμε και εκτιμώ ότι θα πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης , αναφερόμενος στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με τους Ελληνες επαγγελματίες του τουρισμού γενικότερα, προκειμένου να αναπτύξουν και οι δύο αδελφές χώρες τον τουρισμό τους.

Όσον αφορά στο αν η Κύπρος έχει κατακτήσει και Ελληνες τουρίστες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι: «Οι Ελληνες έρχονται κυρίως μεμονωμένα στην Κύπρο για διακοπές. Δεν θεωρούν ότι βγαίνουν στο εξωτερικό, αλλά ότι έρχονται σε μια ίδια χώρα με τη δικιά τους. Αν και από πέρυσι διαπιστώνουμε ότι άρχισαν να υπάρχουν περισσότερες αφίξεις οργανωμένων μαθητικών εκδρομών από Ελλάδα. Γεγονός που δημιουργεί αισιόδοξα μηνύματα μεταξύ των δύο χωρών, τόσο όσον αφορά στην οικονομία τους όσο και στην επαφή των αδελφών λαών τους.

Η ελληνική αγορά είναι πολύ περισσότερο από μια τουριστική αγορά. Είναι η αγάπη για την πατρίδα, είναι ο δεσμός μας είναι η επιθυμία μας για ένωση!».

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Να σημειωθεί ότι η Κύπρος, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης, ύψους δέκα δισ. ευρώ, που είχε λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Εξήλθε στις 31 Μαρτίου 2016, από το πρόγραμμα διάσωσης, έχοντας χρησιμοποιήσει το 70% του διαθέσιμου ποσού των δέκα δισ. ευρώ. Εχει εκταμιεύσει συνολικά 6,3 δισ. ευρώ και έχει λάβει περίπου ένα δισ. ευρώ δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τις κυπριακές αρχές να μην κάνουν χρήση του υπόλοιπου ποσού των 2,7 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γενικός διευθυντής του ESM.

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου σχεδόν εξαλείφθηκε, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας εξυγιάνθηκε και η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας αποκαταστάθηκε» επισήμανε ο επικεφαλής του ESM.

Η Κύπρος αναγκάστηκε σε μία δραστική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συρρίκνωσή του κατά περίπου 50%, προκειμένου να λάβει τη στήριξη. Παράλληλα προέβη σε μείωση των δημόσιων δαπανών και έθεσε σε εφαρμογή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Απέφυγε την αύξηση της φορολογίας.

Υστερα από τρία χρόνια ύφεσης η κυπριακή οικονομία επέστρεψε το 2015 σε ανάπτυξη, με ρυθμούς 1,6%. Φέτος το ΑΕΠ της προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 1,5% και το 2017 κατά 2%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώθηκε πέρυσι στο 1% από περίπου 6% το 2012, ενώ η Κύπρος έχει επιστρέψει για δανεισμό στις αγορές από τον Ιούνιο του 2014, όταν και εξέδωσε πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,85%. Να σημειωθεί ότι έως και το 2013 η απόδοση των κυπριακών πενταετών ομολόγων ήταν σχεδόν 14%.Η Κύπρος θα πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια του ESM από το 2025 έως το 2031. Ο μηχανισμός θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή των κεφαλαίων.

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass