Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Οι Λαρισαίοι πάνε Κέρκυρα για τους "μπότηδες"

* Κατακόρυφη η πτώση εξορμήσεων στο εξωτερικό, αυξήθηκε για Ελλάδα

Δημοσίευση: 29 Απρ 2016 0:52

 

Της Λένας Κισσάβου

Στην κορυφή της πυραμίδας των επιλογών των Λαρισαίων, για τις εξορμήσεις τους μέσα στις διακοπές του Πάσχα, βρίσκεται φέτος η Κέρκυρα. Τουριστικά πρακτορεία της πόλης μας, διαπιστώνουν αύξηση - εκρηκτική τη χαρακτηρίζουν- του ενδιαφέροντος, για το νησί των Φαιάκων, εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός του γιορτινού κλίματος που δημιουργείται τις μέρες του Πάσχα, με τη διοργάνωση πλούσιων εκδηλώσεων παρουσίασης παραδοσιακών τοπικών εθίμων, όσο και στο ότι φέτος οι τιμές τουριστικών πακέτων διαμονής στο νησί, είναι προσιτές, για όλα τα βαλάντια.

Αντίθετα, παρατηρούν κατακόρυφη πτώση ζήτησης για προορισμούς όπως τους Αγίους Τόπους, την Ιερουσαλήμ και την Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα μειωμένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον για εκδρομές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι Έλληνες φέτος το Πάσχα, μένουν Ελλάδα και προτιμούν τις περιοχές όπου δημιουργείται μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, με δημόσιες εκδηλώσεις, που τηρούν

κατά γράμμα την ελληνική παράδοση, τα ήθη και έθιμα και όπου με τη συμμετοχή τους σε αυτές μπορούν να βιώσουν τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, κάτι διαφορετικό.

Πληρότητα 100% στα τουριστικά καταλύματα στην Κέρκυρα, ισχυρίζεται ότι υπάρχει φέτος το Πάσχα, ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου του ΚΤΕΛ Λάρισας «Τιτάνας» κ. Χρήστος Τριανταφύλλου, ενώ παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον των Λαρισαίων, γι’ αυτόν τον προορισμό, επιβεβαιώνει και η ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου της Λάρισας κ. Νατάσα Μπουντίνου.

Αναλυτικά ο κ. Τριανταφύλλου υποστήριξε ότι: «Φέτος περισσότερο από άλλες χρονιές, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον Λαρισαίων να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στην Κέρκυρα, καθώς και οι τιμές είναι προσιτές. Για παράδειγμα μεταφορά οδικώς, με διαμονή σε ξενοδοχείο για τρείς διανυκτερεύσεις, με ημιδιατροφή, το κόστος, ανά άτομο ανέρχεται στα 200 ευρώ. Σημαντικό στοιχείο που προσελκύει Έλληνες η Κέρκυρα, αποτελεί το γεγονός ότι όλο και περισσότερα ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνουν στο μενού τους, ανάλογα με τη μέρα του Πάσχα, μαγειρίτσα για το Σάββατο, αρνί ψητό για την Κυριακή, ενώ διοργανώνουν εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική».

Ο κ. Τριανταφύλλου παρατηρεί παράλληλα ότι: «Κάποιοι επίσης επέλεξαν Σπέτσες και Ναύπλιο, ενώ αντίθετα, όχι μόνο μειώθηκε, αλλά δεν υπάρχει φέτος, καθόλου ζήτηση, για την Κωνσταντινούπολη, λόγω των πολιτικών γεγονότων. Ούτε και για Σόφια και γενικά για όλους τους προορισμούς στο εξωτερικό, οδικώς».

Στις ίδιες διαπιστώσεις καταλήγει και η κ. Μπουντίνου, συμπληρώνοντας επίσης ότι: «Υπάρχουν τιμές στην Κέρκυρα για όλα τα βαλάντια, και ξεκινούν από 130 ευρώ, για τέσσερις μέρες, ανά άτομο.

Επίσης ζήτηση για τις ημέρες του Πάσχα, υπάρχει από τους Λαρισαίους, παράλληλά για Κρήτη και για Πελοπόννησο».

Όσον αφορά προορισμούς εξωτερικού, με μετάβαση σε αυτούς αεροπορικώς, η ίδια αναφέρει: «Οι Έλληνες το Πάσχα γενικά προτιμούν να μένουν Ελλάδα. Φέτος μειωμένη παρουσιάστηκε η ζήτηση για το εξωτερικό και όσοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν εκτός χώρας, προτίμησαν να κάνουν διακοπές στην Ιταλία, Ισπανία, Βελιγράδι και Ρουμανία».

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ …ΤΑ ΚΑΝΑΤΙΑ

Ένα από τα εντυπωσιακότερα και θορυβώδη, μπορούμε να πούμε έθιμα του Πάσχα, στην Κέρκυρα, είναι οι «μπότηδες», που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών.

Σύμφωνα με το έθιμο, με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 μ., οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι.

Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα, έχει μακρά ιστορία, που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Το έθιμο θεωρείται ότι είναι ένας συνδυασμός Ενετικών παραδόσεων και ορθόδοξων εθίμων.

Gallery άρθρου