Ταξιδεύοντας με την «Ε.τ.Δ.»

Στην όμορφη Καστανιά!

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2015 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:42

Από τον Λεωνίδα Τζέκα

Φεύγουμε από την Καλαμπάκα με κατεύθυνση προς το Μέτσοβο. Φτάνουμε στο "Χάνι Μουργκάνη", περνάμε τη γέφυρα και στρίβουμε αριστερά προς το χωριό Καστανιά. Ο δρόμος σταδιακά ανηφορίζει. Διανύουμε 34 χλμ. από την Καλαμπάκα και φτάνουμε στην Καστανιά, στα 850 μ. υψόμετρο. Το χωριό απέχει 58 χλμ. από τα Τρίκαλα και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού. Είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό της νότιας Πίνδου, κτισμένο σε μια κατάφυτη περιοχή. Το χιόνι συμπληρώνει το πανέμορφο χειμερινό τοπίο και ευτυχώς οι δρόμοι είναι καθαροί. Εδώ μένουν μόνιμα περίπου 160 κάτοικοι.

Παλιά το χωριό βρισκόταν στον οικισμό Μηλότοπος, που βρίσκεται κοντά στη σημερινή θέση του χωριού αλλά σε χαμηλότερο υψόμετρο. Πήρε τ’ όνομά του από τις πολλές μηλιές που καλλιεργούνται στην περιοχή. Η περιοχή της Καστανιάς είναι κατάφυτη με καστανιές, καρυδιές, μηλιές, φουντουκιές, οξιές, έλατα και πεύκα. Δίπλα στο χωριό υπάρχουν νερά των πηγών Στίνος (στη θέση Γκούρα) και τα νερά στη θέση Μπούρος. Στα βουνά που βρίσκονται κοντά στο χωριό υπάρχει το δάσος του βουνού Κυνηγός ή Όμορφη ράχη (1.845 μ.), το οποίο οι Καστανιώτες χάρισαν στον βασιλιά Γεώργιο Α’, όταν αυτός επισκέφτηκε το χωριό το 1881. Για τον λόγο αυτό ονομάστηκε και «Βασιλικό Δάσος». Επίσης υπάρχουν οι κορυφές Κρούνες (1.239 μ.), Μοράβα (1.930 μ.) και Χιόλι στα νοτιοδυτικά (1.970μ.). Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία και τη γεωργοκτηνοτροφία στις μεγάλες δασικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Στην Καστανιά παράγονται μήλα, κάστανα, φασόλια γίγαντες, τυρί φέτα, καθώς και γλυκό σύκο και καρύδι. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφενεία, η περιοχή Γκούρα, το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου και η μονή Αγ. Νικολάου Σιαμάδων.

Το χωριό το καλοκαίρι είναι πνιγμένο στο πράσινο.

Άφθονα παγωμένα νερά ξεχύνονται από τις γύρω πηγές. Αξίζει ιδιαίτερα η τοποθεσία Γκούρα, 300 μ. από το χωριό, τόπος αναψυχής και ξεκούρασης μέσα σε καστανιές και πλατάνια, με γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και παιδική χαρά δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Στην τοποθεσία αυτή κάθε χρόνο (τέλη Οκτωβρίου) οι ντόπιοι διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία τη "Γιορτή Κάστανου". Ενώ τον χειμώνα αρκετοί διαβάτες σταματάνε για να απολαύσουν το όμορφο τοπίο και την ντόπια κουζίνα (Σπεσιαλιτέ το πρόβειο κεμπάπ και το κοκορέτσι, φαγητό της ώρας αλλά και τα τηγανητά χόρτα "νάνες" με βούτυρο και τυρί φέτα).

Η αρχιτεκτονική του είναι παραδοσιακή και χαρακτηρίζεται από τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά που μοιάζουν με φρούρια. Τα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και οι επίσης πλακόστρωτες πλατείες με τα αιωνόβια πλατάνια θυμίζουν περασμένες εποχές.

Στα αρχοντικά του χωριού φιλοξενήθηκαν ο Άρης Βελουχιώτης και οι αντιπρόσωποι του ΕΛΑΣ στο Βαλκανικό Συνέδριο στις 7/7/1943. Οι Γερμανοί έκαψαν όλο το χωριό στις 26/10/1943.

Σπουδαίος γόνος της Καστανιάς υπήρξε ο κληρικός, λόγιος και ιατροφιλόσοφος Διονύσιος Πύρρος (1774-1853). Εθνικός αγωνιστής, διετέλεσε και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών. Τοπικός εθνομάρτυρας θεωρείται και ο Κωνσταντίνος Παπαπολυμέρου που απαγχονίστηκε στη Λάρισα επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την υποδούλωση της Καστανιάς στον Αλή Πασά.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Καστανιά λειτούργησε η «Δημοστέργειος Σχολή» στην οποία δίδαξαν οι καλύτεροι δάσκαλοι της εποχής.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που χρονολογείται από το 1757 και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου οι οποίες σώθηκαν σαν από θαύμα, από την πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς.

Στο χωριό λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η παραμονή στο χωριό θα σας μείνει αξέχαστη καθώς συνδυάζει την ηρεμία – χωρίς να σας λείψουν οι ευκαιρίες διασκέδασης – με τις φυσιολατρικές διαδρομές στους γύρω οικισμούς μέσα στην καταπράσινη φύση.

 

Αναλυτικό φωτορεπορτάζ στην έντυπη έκδοση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass