Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εξόρμηση στα Καλάβρυτα και τους Δελφούς

Δημοσίευση: 18 Νοε 2016 9:40

Επέστρεψαν οι Έφεδροι Αξιωματικοί Ν. Λάρισας από την τριήμερη εκδρομή τους σε Πάτρα, Καλάβρυτα και Δελφούς γεμάτοι πατριωτική συγκίνηση, έπαρση για τα έργα των προγόνων μας που μαρτυρούν το πνεύμα και τον θαυμασμό στη σκέψη των Ελλήνων από την αρχαία εποχή έως σήμερα αλλά και με πόνο για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το μαρτύριο και τη θυσία των γενναίων κατοίκων του.

Οι πρώτες εντυπώσεις εμφανίστηκαν στην ιστορική πόλη της Ναυπάκτου. Εδώ διαδραματίσθηκε στις 7-10-1571 μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εδώ, οι Τούρκοι το 1821 έψησαν ζωντανό τον μπουρλοτιέρη των τουρκικών καραβιών Γεώργιο Παξινό. Εδώ πέθανε ο παλαίμαχος αγωνιστής Νότης Μπότσαρης.

Η όμορφη Πάτρα, η πρωτεύουσα της Αχαΐας χάρισε πολύ δυνατές εντυπώσεις με το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο και ιδιαίτερα με τον περικαλλή ναό του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της Πάτρας. Ο θαυμασμός μας συνεχίσθηκε στο διπλανό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, η αρχική ανέγερση του οποίου αποδίδεται στον Άγιο.

Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε το Μ. Σπήλαιο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά παλαιά μοναστήρια της χώρας μας. Ο βίος του μοναστηριού υπήρξε μεγάλος και περιπετειώδης. Καταστράφηκε από πυρκαγιά πολλές φορές και λεηλατήθηκε τόσο από τους Τούρκους όσο και από τους Γερμανούς που φεύγοντας από το μοναστήρι πήραν μαζί τους 70 φορτώματα κειμηλίων. Προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας η οποία είναι κατασκευασμένη από κερί και μαστίχα και είναι επενδυμένη με ζωγραφισμένο ύφασμα. Θεωρείται δε ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Επιδώσαμε στον εκπρόσωπο του ηγούμενου την πλακέτα του Συνδέσμου μας και μας πρόσφερε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Αγία Λαύρα. Το ιστορικό μοναστήρι καταστράφηκε και λεηλατήθηκε δύο φορές από τους Τούρκους και ξαναπυρπολήθηκε το 1943 από τους Γερμανούς. Ευτυχώς διασώθηκαν αρκετά ιερά κειμήλια. Νιώσαμε περηφάνια και έντονα πατριωτικά συναισθήματα ακούγοντας τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την 25η Μαρτίου 1821. Παρατηρήσαμε με ενθουσιασμό το λάβαρο της Επανάστασης που ευλόγησε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός που κρατώντας το στο αριστερό χέρι και στο δεξιό το σταυρό βγήκε από την κεντρική Πύλη στο προαύλιο της εκκλησίας βροντοφωνάζοντας την ιστορική φράση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ‘Η ΘΑΝΑΤΟΣ». Καταθέσαμε δάφνινο στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών του 1821. Είναι το Ηρώο αυτών που θυσιάσθηκαν για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από τον τουρκικό ζυγό. Είναι το λαμπρότερο μνημείο του έθνους. Αποτελείται από τη σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και του λαού (αγωνιστή) στην Επανάσταση του ‘21 και την ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο κατακτητή.

Ακολούθησε η επίσκεψη στα Καλάβρυτα. Ξεναγηθήκαμε στο μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Παρατηρήσαμε σιωπηλά το γλυπτό που βρίσκεται στην αυλή του μουσείου και αναπαριστά τη σύζυγο-μάνα που σέρνει τον δολοφονηθέντα άντρα της. Καταθέσαμε δάφνινο στεφάνι στον τόπο του μαρτυρίου. 1.436 ψυχές που έως τώρα ζητούν δικαίωση για το έγκλημα της Ναζιστικής Γερμανίας.

Τη διάθεσή μας ελάφρυνε η επιστροφή στο Διακοφτό με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Η διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελεί ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κίνηση συμβατικού συρμού, γι’ αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων. Το τρενάκι περνάει μέσα από στενέματα της χαράδρας και από μικρά τούνελ. Στα μικρά ανοίγματα μόλις προλαβαίνουμε να διακρίνουμε στην απέναντι όχθη μεγάλη βραχοσκεπή με διαδοχικές σπηλαιώδεις αίθουσες με παράξενες παραστάσεις, όπως η παράσταση μιας σύνθεσης δικαστηρίου (δικαστής, πρόεδρος, εισαγγελέας). Το μεγάλο βάθος της χαράδρας και η πυκνή βλάστηση μας έδωσαν την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα σπάνιο φυσικό τοπίο.

Την τρίτη μέρα, στο ταξίδι της επιστροφής περάσαμε από το πανέμορφο Γαλαξείδι. Θαυμάσαμε τη νησιώτικη ατμόσφαιρα με τα στενά δρομάκια που καταλήγουν στο λιμάνι γεμάτα με ολάνθιστες μπουκαμβίλιες και άλλα πανέμορφα λουλούδια. Επισκεφθήκαμε τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου με το θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής με τον μοναδικό σκαλιστό ζωδιακό κύκλο στο κέντρο του δαπέδου.

Συνεχίζοντας την πορεία μας φτάσαμε στους Δελφούς, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο «ομφαλός της γης» γι’ αυτό έγιναν γνωστοί στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου ως πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο αλλά και ως σύμβολο ενότητας του Αρχαίου Ελληνισμού. Θαυμάσαμε τα ευρήματα στο Μουσείο με τη βοήθεια των δύο ξεναγών μας. Παρόν παντού το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα που λάμπει από την Αρχαιότητα έως σήμερα και θα συνεχίσει αιώνια. Εντυπωσιακά τα αγάλματα των «διδύμων» Κλέοβι και Βίτωνα, η μαρμάρινη σφίγγα της Νάξου, ο ομφαλός της Γης. Μοναδικός ο Ηνίοχος. Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών θεωρείται από τους σημαντικότερους στον κόσμο και προστατεύεται από την UNESCO. Σημαντικά μνημεία του χώρου είναι το θέατρο, το στάδιο, η ιερά οδός, ο θησαυρός των Αθηναίων, ο θησαυρός των Σιφνίων, το βουλευτήριο, το γυμναστήριο, η Κασταλία Πηγή κ.ά.

Αφού γευματίσαμε στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα και θαυμάσαμε τα αξιοθέατά της (εκκλησία Αγίου Ανδρέα, ηρώο Καραϊσκάκη, ρολόι) συνεχίσαμε στον δρόμο της επιστροφής ικανοποιημένοι από όλα όσα είδαμε και όσα ζήσαμε. Οι έφεδροι αξιωματικοί πρέπει να γνωρίζουν και να επισκέπτονται τα ιστορικά και αξιόλογα μέρη της πατρίδας μας. Αυτό κάναμε και εμείς. Δώσαμε την ευκαιρία στα μέλη μας να νιώσουν περήφανα για την πατρίδα μας. Και ήταν ολοφάνερος ο ενθουσιασμός και η περηφάνια τους.

Απ. Βερέμης

πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα