Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΡΟΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠ΄ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ανθεί ο μαθητικός τουρισμός στην Ελασσόνα

* Πόλος έλξης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ο φυσικός πλούτος και τα ιστορικά μνημεία

Δημοσίευση: 02 Απρ 2017 22:05

Μια εναλλακτική μορφή τουρισμού αναπτύσσεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, με κυρίαρχα «τουριστικά προϊόντα» του, το φυσικό περιβάλλον και τα ιστορικά μνημεία.

Πρόκειται για τον μαθητικό τουρισμό, που διανύει περίοδο άνθησης στην περιοχή, γεγονός που οφείλεται στη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελασσόνας, το οποίο γίνεται πόλος έλξης εκπαιδευτικών και μαθητών απ' όλη την Ελλάδα.

Σχολεία από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο… , από κάθε άκρη της χώρας, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα προγράμματα του ΚΠΕ Ελασσόνας και προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτά οργανώνουν διήμερες και τριήμερες εκδρομές, οι οποίες βασικό χαρακτηριστικό τους έχουν την επαφή των ανθρώπων με τη φύση.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΚΠΕ κ. Ανδρέα Γκανάτσιο, επισκέφθηκαν την Ελασσόνα καθώς και τοπικές ιστορικές κοινότητες του ΄Δήμου, σχολεία από την Αθήνα, τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, την Πτολεμαΐδα, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ το ενδιαφέρον παρουσιάζεται σταδιακά αυξανόμενο.

Υποστήριξε δε, πως σημαντικό στοιχείο έλξης τους, αποτελούν τα προγράμματα που υλοποιούνται στο ΚΠΕ, για το φυσικό περιβάλλον και έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν, το δυνατόν περισσότερο, τη νέα γενιά στην προστασία του, γνωρίζοντας τον πλούτο του.

Ο κ. Γκανάτσιος ενδεικτικά, για τις δράσεις που αναπτύσσονται στις επισκέψεις σχολείων, μας αναφέρει τα εξής: «Το Σάββατο 18 Μαρτίου τρεις εκπαιδευτικοί του 40ου Γυμνασίου Αθηνών, συνοδευόμενοι από είκοσι επτά μαθητές και μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου, επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας στο πλαίσιο του διήμερου προγράμματος «Βιολογική γεωργία – Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά».

Το Σάββατο, πρώτη μέρα του προγράμματος, οι μαθητές και οι συνοδοί τους έφτασαν στο Κέντρο, όπου τους έγινε παρουσίαση των δράσεων του ΚΠΕ καθώς και του προγράμματος της βιολογικής γεωργίας. Κατόπιν, συνοδεία των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ μετέβησαν στην Τσαριτσάνη όπου περιηγήθηκαν στον παραδοσιακό οικισμό και ανέπτυξαν δραστηριότητες πεδίου.

Την Κυριακή 19/3/2017, οι μαθητές και οι καθηγητές, με εθελοντική συνοδεία μελών του ΚΠΕ, μετέβησαν στη Μονή Αγ. Τριάδος Σπαρμού Ελασσόνας όπου ξεναγήθηκαν και ανέπτυξαν βιωματικές δράσεις, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο Κ.Ε.Ο.Α.Χ. όπου τους έγινε ξενάγηση και παρουσίαση από μέλος του στρατοπέδου. Κατόπιν επέστρεψαν στην Ελασσόνα όπου είχαν ελεύθερο χρόνο για δραστηριότητες.

Τη Δευτέρα 20/3/2017, δεύτερη μέρα του προγράμματος, το σχολείο, συνοδεία μελών του ΚΠΕ επισκέφτηκε αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, τόσο στο Δομένικο Ελασσόνας όσο και στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας, όπου τους έγινε παρουσίαση και βιωματική ερμηνεία από τους βιοκαλλιεργητές».

Επίσης, πρόσφατα, εκπαιδευτική μαθητική επίσκεψη πραγματοποίησαν στην Ελασσόνα το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Μεγαλόπολης Αρκαδίας, (τριάντα δυο μαθητές και μαθήτριες) στα πλαίσια του διήμερου προγράμματος «Παραδοσιακή αρχιτεκτονική – Πέτρινα γεφύρια», το 3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας (τριάντα μαθητές και μαθήτριες) στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιολογική Γεωργία-Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά», το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων (δεκαοχτώ μαθητές και μαθήτριες), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» κ.ά.

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου