ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Δωρεάν τσάι και... σκι στον Κίσσαβο

*40-60 πόντους είναι το χιόνι στο βουνό και με ηλιοφάνεια η θέα είναι μοναδική

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2015 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:48

Του Κ. Γκιάστα

Χιόνι έχουμε και μάλιστα μπόλικο. Καταφύγιο διαθέτουμε και πολύ οργανωμένο. Τσάι προσφέρουμε και φυσικά δωρεάν. Όλα αυτά λίγη μόλις ώρα από το κέντρο της Λάρισας και με δρόμο ανοιχτό και ασφαλή...

Έτσι αξιολόγησαν την κατάσταση οι άνθρωποι του Ελληνικού Ορειβατικού Κέντρου Λάρισας και είδαν πως μπορούν να μαγνητίσουν αρκετούς Λαρισαίους να «γνωριστούν» με το βουνό του Κισσάβου. Όταν μάλιστα ο καιρός προβλέπεται να έχει μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας μέσα στο Σαββατοκύριακο, τι πιο ιδανικό για τους λάτρεις των σκι, ορειβατικού και σνόουμπορντ...

Για τα παραπάνω μας μίλησε ο έφορος του καταφυγίου του ΕΟΣ Λάρισας κ. Γιάννης Ζάχος που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από το μεσημέρι του Σαββάτου το καταφύγιο θα είναι ανοιχτό για όλο το Σαββατοκύριακο. Τόσο για αυτούς που θέλουν να έρθουν μια βόλτα ή τη μια ημέρα ή την επόμενη όσο και για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν. Ο Σύλλογός μας τους δίνει τη ζεστασιά, θέρμανση και καταφύγιο. Παράλληλα προσφέρουμε ένα δωρεάν τσάι για όλους τους επισκέπτες. Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους, μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν το βουνό που είναι δίπλα μας και για κάποιους άλλους να διασκεδάσουν με το σκι, το ορειβατικό ή το σνόουμπορντ».

Όσον αφορά στον δρόμο τόνισε: «Είναι ανοιχτός και ασφαλής για όλα τα οχήματα».

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΕΟΣ Λάρισας το χιόνι μέχρι και προχθές ξεκινούσε από μισό μέτρα, ενώ στα δύσκολα σημεία ξεπερνούσε το ενάμισι μέτρο. Χθες η κατάσταση ομαλοποιήθηκε καθώς κυμαίνεται από τους 40 – 60 πόντους. Σύμφωνα μάλιστα και με τις προβλέψεις τους για τον καιρό, οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια θα διατηρήσουν αυτή την ποσότητα του χιονιού και θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους λάτρεις των χειμερινών σπορ να κάνουν χρήση των χιονοπέδιλών τους.

Το καταφύγιο στον ΕΟΣ έχει μεγάλη ιστορία, καθώς ξεκίνησε να θεμελιώνεται το 1938 και ολοκληρώθηκε το 1940. Τότε αποτέλεσε τη βάση για την εξάσκηση της 1ης χιονοδρομικής ομάδας του συλλόγου, μέλη της οποίας θα επανδρώσουν το Τάγμα Χιονοδρόμων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Με τη λήξη των εχθροπραξιών και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα(1950-1954) υπήρξε έντονη κινητικότητα και δραστηριοποίηση του συλλόγου, με προσθήκη πολλών νέων μελών, την επιδιόρθωση και ανακαίνιση του καταφυγίου, την ίδρυση λέσχης, την ενοικίαση χώρου στη Λάρισα και φυσικά τη δραστηριοποίηση της χιονοδρομικής ομάδας και τη συμμετοχή σε αγώνες.

Το 1972 είναι το έτος κατά το οποίο ο σύλλογος πρωτοδραστηριοποιείται στην οργάνωση εκδρομών στο εξωτερικό, τόσο για λόγους αναψυχής όσο και για χιονοδρομία. Παράλληλα γίνεται και η πρώτη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στο καταφύγιο από τη μεριά της Καρίτσας, ενώ το 1977 τοποθετείται ένα ski lift, μήκους 300 μέτρων, υπολείμματα του οποίου υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Στα χρόνια που ακολουθούν υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση του συλλόγου στους τομείς της οργάνωσης ισχυρής χιονοδρομικής ομάδας, της διάνοιξης δρόμου προς το καταφύγιο από τη μεριά της Σπηλιάς (ο σημερινός ασφαλτοστρωμένος δρόμος), της ηλεκτροδότησης του καταφυγίου με την αγορά γεννήτριας και της εγκατάστασης χιονοδρομικού αναβατήρα. Το 1982 ξεκινούν οι εργασίες επέκτασης του καταφυγίου στη σημερινή του μορφή, οι οποίες θα αποπερατωθούν το 2002. Πλήθος επισκεπτών ανεβαίνουν στα 1.600 μέτρα υψόμετρο, όχι μόνο για να απολαύσουν την καταπληκτική θέα, αλλά και για όσους έχουν όρεξη να κατακτήσουν την κορυφή του Προφήτη Ηλία στα 1.978 μέτρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass