ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΘΑΛΑΣΣΑ…

Διακοπές στο βουνό; Yes!

* Σκήτη, Καρίτσα, Αμπελάκια, Λιβάδι, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, είναι και το καλοκαίρι τόποι επίσκεψης αλλά και διαμονής, συνήθως όσων αναζητούν τον εναλλακτικό τουρισμό

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2017 22:40

Στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τις διακοπές με τα πανέμορφα νησιά, τις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, τον ήλιο, τη ζέστη.

Ανάμεσα στα εκατομμύρια Ελλήνων και ξένων τουριστών που κάθε χρόνο αδημονούν για μια βουτιά στις υπέροχες θάλασσες της χώρας υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν να κάνουν διακοπές στο βουνό. Είτε γιατί εκεί έχουν κάποιο σπίτι και μπορούν να ξεκουραστούν χωρίς να ξοδέψουν πολλά, είτε γιατί ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν.

Τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται ορεινά και ημιορεινά χωριά του νομού όπως η Σκήτη, η Καρίτσα, τα Αμπελάκια ακόμη και το Λιβάδι Ολύμπου, προκειμένου να κάνουν διακοπές στη δροσιά του βουνού και να απολαύσουν τις ομορφιές και τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρονται εκεί. Από την πλευρά τους, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές αναζητούν νέες διεξόδους στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους αλλά και στην τουριστική προβολή της περιοχής.

Όπως σημειώνει ο κ. Στέλιος Ιωαννίδης, υπεύθυνος ξενώνα στη Σκήτη Αγιάς, με πολυετή εμπειρία στον τουριστικό τομέα στο εξωτερικό, οι Ευρωπαίοι είναι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Στη Σκήτη, όλες τις εποχές του χρόνου και ειδικά, καταφθάνουν τα τελευταία χρόνια ταξιδιώτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, διαμένουν σε ένα όμορφο ημιορεινό χωριό, μέσα στη φύση και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες, ανάλογα με την εποχή. «Σε συνεργασία με άλλους φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής διοργανώνονται χερσαίες αλλά και θαλάσσιες εξορμήσεις, στις σπηλιές του Βένετου, στο Δέλτα του Πηνειού, στο φαράγγι της Καλυψώς και σε πολλά άλλα από τα δεκάδες πανέμορφα σημεία που έχει να προσφέρει ο Κίσσαβος». Όπως αναφέρει οι επισκέπτες που προέρχονται από περιοχές της Λάρισας και της Θεσσαλίας κάνουν συνήθως ημερήσιες εκδρομές στη Σκήτη. Εκείνοι που την επιλέγουν για ολιγοήμερες διακοπές είναι τουρίστες από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και φυσικά το εξωτερικό, προερχόμενοι κυρίως από την κεντρική Ευρώπη. «Οι επισκέπτες μας είναι άνθρωποι που ψάχνουν κάτι περισσότερο από μια απλή διαμονή. Αναζητούν πακέτα διακοπών, που περιλαμβάνουν εξορμήσεις και δραστηριότητες, μια δηλαδή ολοκληρωμένη εμπειρία».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Δήμητρης Μπούτος, υπεύθυνος ξενοδοχείου στην Καρίτσα αναφέρει ότι η συνεργασία με ταξιδιωτικούς πράκτορες του εξωτερικού έχει προσελκύσει στην περιοχή Άγγλους και Γάλλους τουρίστες, που επιθυμούν να χαλαρώσουν στη σκιά του Κισσάβου, να απολαύσουν ήρεμες διακοπές στη φύση και να εκδράμουν σε κοντινές περιοχές όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι του Ολύμπου, τα Μετέωρα και φυσικά οι κοντινές παραλίες. Για εκείνον η προσέλκυση αυτής της κατηγορίας τουριστών υπαγορεύτηκε από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας και τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης μεγάλου μέρους των Ελλήνων. «Αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να διαμορφώσουμε τις επιχειρήσεις μας με διαφορετικό τρόπο, ώστε να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε» εξηγεί ο κ. Μπούτος.

Στο Λιβάδι Ολύμπου όπως λέει ο ιδιοκτήτης τουριστικών καταλυμάτων κ. Λάζαρος Χατζής, ο τουρισμός προέρχεται κυρίως από ανθρώπους που κατάγονται από το χωριό και επιστρέφουν εκεί για ολιγοήμερες διακοπές τα καλοκαίρια αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από ανθρώπους που ασχολούνται με την πεζοπορία και την ορειβασία. «Το Λιβάδι είναι μια κωμόπολη 2.000 κατοίκων και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Δεν είναι αυτό που θα λέγαμε τουριστικός προορισμός, όμως πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το χωριό μας ως ορμητήριο για εκδρομές στον Τίταρο, στον Όλυμπο και για να διασχίζουν το περιπατητικό μονοπάτι Ε4. Οι περισσότεροι, μάλιστα, από τους ξένους επισκέπτες της περιοχής προέρχονται από τη Γερμανία» σημειώνει.

Όσο και αν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε άλλα ορεινά μέρη του νομού δείχνουν ικανοποιημένοι από την τουριστική κίνηση, δεν ισχύει το ίδιο και για την περίπτωση των Αμπελακίων. Ο κ. Σωτήρης Κούριας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στα Αμπελάκια λέει ότι η ιστορική κοινότητα αποτελούσε παραδοσιακά χειμερινό προορισμό κυρίως για Έλληνες τουρίστες. Λίγοι ήταν οι ξένοι που επισκέπτονταν το χωριό και διέμεναν εκεί, οι περισσότεροι ήταν εκδρομείς που περνούσαν τη μέρα τους εκεί και διανυκτέρευαν σε άλλα σημεία της περιοχής. «Με την έναρξη λειτουργίας του νέου δρόμου η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά» σημειώνει. «Η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί αρκετά έκτοτε καθώς τα Αμπελάκια αποτελούσαν πάντοτε ενδιάμεση «στάση» για τους ταξιδιώτες. Τώρα δεν είναι στον δρόμο τους δεν κάνουν τον κόπο να πάνε μέσα από τα Τέμπη ή να βγουν σε κάποια άλλη έξοδο και να γυρίσουν πίσω» αναφέρει ο κ. Κούριας.

Ο νομός πάντως διαθέτει πολλά όμορφα ορεινά χωριά που προσφέρονται για ημερήσιες εκδρομές, διήμερες εξορμήσεις ή και ολιγοήμερες διακοπές και παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, ενώ πολλά από αυτά παρέχουν στους επισκέπτες τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Της Παναγιώτας Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass