Βρυξέλλες: Η φιλική πρωτεύουσα της Ευρώπης

• Γευστικές απολαύσεις, καλλιτεχνικές δημιουργίες και τεχνολογικά θαύματα, πλάι στην καρδιά των κορυφαίων ευρωπαϊκών πολιτικών αποφάσεων

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2017 22:13 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Σεπ 2022 12:55

Η πρωτεύουσα του Βελγίου είχε τη φήμη μιας γκρίζας πόλης. Κάτι όμως που δεν ισχύει πια . Οι προσόψεις των κτιρίων της ακτινοβολούν και δίπλα στις αρετές της, τη χαλαρότητα και το χιούμορ, προστέθηκαν η δημιουργικότητα και η γοητεία .


Ένα μικρό φωτογραφικό πορτρέτο της πρωτεύουσας της Ευρώπης που μιλάει επίσημα δύο γλώσσες και ανεπίσημα όλες της λαλιές του κόσμου, επιχειρούμε σήμερα .
«Απ’ όλους τους Γαλάτες οι πιο γενναίοι είναι οι Βέλγοι». Με αυτές τις συστάσεις, διά χειρός Ιουλίου Καίσαρα, το Βέλγιο εισήλθε προ δύο χιλιετιών στην ιστορία, για να ακολουθήσουν περίπου 600 χρόνια αργότερα οι Βρυξέλλες. Σε ένα πυκνό δάσος στις όχθες του ποταμού Senne ένας περιπλανώμενος μοναχός, ο Άγιος Gery ίδρυσε το 580 μ.Χ. ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι. Σιγά-σιγά το εκκλησάκι έγινε μοναστήρι και γύρω από το μοναστήρι άρχισε να αναπτύσσεται μια πόλη με το όνομα Bruocsella η Broeksele, η «πόλη στους βάλτους». Έκτοτε, στο διάβα του χρόνου, ακόμα και το ποτάμι εξαφανίστηκε κάτω από την κεντρικότερη λεωφόρο της πόλης και το Βέλγιο, το παράξενο παιδί των ευρωπαϊκών δυνάμεων που το δημιούργησαν περίπου ως στηθαίο ασφαλείας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας - με ολέθριες συνέπειες για τους Βέλγους και στους δύο παγκόσμιους πολέμους – πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του ίδιου του καπιταλισμού και πρωταγωνίστησε στη βιομηχανική επανάσταση, για να γιγαντωθεί οικονομικά, να αποκτήσει και στη συνέχεια να εγκαταλείψει μια από τις μεγαλύτερες αποικιακές αυτοκρατορίες στον κόσμο.
Οι Βρυξέλλες είναι η πόλη της Art Nouveau, ονομασία που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από σύγχρονους κριτικούς τέχνης .
Το κέντρο της πόλης βρίσκεται σε μια περιοχή με πολύ συγκεκριμένο σχήμα που ονομάζεται Πεντάγωνο. Σήμερα αυτή η νοητή γραμμή σχηματίζεται από ένα κυκλικό δρόμο που ονομάζεται Petit Ceinture (μικρή ζώνη). Αυτός ο δρόμος ακολουθεί το μονοπάτι των παλιών τειχών της πόλης, μια τεράστια κατασκευή του 14 αι., μήκους 9 χλμ.
Από τα τείχη της πόλης σήμερα παραμένει μόνο η παλιά πύλη Porte de Hal. Στο μέρος αυτό βρίσκονται οι εμπορικές και πολυσύχναστες περιοχές της Κάτω Πόλης και η αριστοκρατική συνοικία της Άνω Πόλης που περιλαμβάνει και το Βασιλικό Παλάτι.
Ομφαλός των Βρυξελλών και κύριος λόγος ύπαρξης της πόλης ως τουριστικού προορισμού είναι η πλατεία Grand Place.
Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων, όμως τη σημερινή της μορφή απέκτησε στα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αι. Η πλατεία ανοίγεται μπροστά στον επισκέπτη με όλο της το χρυσοποίκιλτο μεγαλείο. Το γιγαντιαίο παλαιό δημαρχείο της πόλης που καταλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιοδυτική πλευρά της, τον «Οίκο του Βασιλιά», το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης και το Μανεκέν Πις, το θρυλικό αγαλματίδιο – το αγοράκι που ουρεί – που είναι και το σύμβολο της πόλης των Βρυξελών, σε απόσταση μόλις 3 λεπτών από την πλατεία.
Παγκόσμια μητρόπολη της σοκολάτας μαζί με την Ελβετία, το Βέλγιο αποτελεί τον παράδεισο για κάθε λάτρη της.
Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την παγκοσμίως διάσημη βελγική βάφλα. Θα τη βρείτε σε όλες τις καφετέριες της πόλης και σε πλανόδιους πωλητές, ενώ το πιο διάσημο σημείο είναι δίπλα στο Manneken Pis, στο «Εργοστάσιο της Βάφλας» (Waffle Factory).
Η μπύρα είναι …ο καφές των Βέλγων. Η μπύρα εδώ είναι διαφορετική από ό,τι στη Γερμανία ή την Ολλανδία με χαρακτηριστικό τη χρήση φρούτων, κυρίως βατόμουρων που δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στις γνήσιες βελγικές και δη από τις Βρυξέλλες μπύρες. Υπάρχουν δεκάδες μπύρες ελαφριές και δυνατές με έντονη γεύση.
Πατάτες τηγανητές γνωστές και ως frites, αποτελούν το σουβλάκι του Βελγίου και σήμα κατατεθέν της βελγικής κουζίνας. Οι παραδοσιακοί «φριτάδες» πωλούν σε χάρτινα χωνιά τις πατάτες που συνοδεύουν με μαγιονέζα ή με sauce Bearnaise.
Ο Τεν-τεν, ο Λούκι Λουκ, τα Στρουμφάκια ακόμα και το κιτρινόμαυρο πλασματάκι της ζούγκλας, ο Μαρσουπιλαμι, δημιουργήθηκαν σε πάγκους ατελιέ των Βρυξελλών. Και ο Γάλλος σχεδιαστής κόμικς Αλμπερ Ουντέρζο «πατέρας του Αστερίξ και του Οβελίξ έμαθε την τέχνη του στις Βρυξέλλες.
Ως διαφήμιση της «πρωτεύουσας των κόμιξ» έχουν σχεδιαστεί τριάντα εικόνες πάνω σε προσόψεις σπιτιών της πόλης.
Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε το μνημείο του ατόμου – ATOMIUM –που χτίστηκε το 1958 για τη Διεθνή Έκθεση του 58 και σχεδιάστηκε από τον Andre Waterkeyn. Το μνημείο αυτό είναι η αναπαράσταση του ατόμου με εννέα σφαίρες χάλυβα, 165 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο από το πραγματικό.
Πέντε από τις εννέα σφαίρες είναι ανοικτές για το κοινό ενώ η ανώτερη σφαίρα προσφέρει μια εκπληκτική θέα στην πόλη των Βρυξελλών.
Το Ατόμιουμ είναι πραγματικά τεράστιο με 102 μέτρα ύψος και προσελκύει επισκέπτες με εκθέσεις, κατασκευές και πανοραμικό όροφο .
Στο Quartier Leopold δεσπόζει ο τεράστιος γυάλινος ατσάλινος ημικυλινδρικός θόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα μέλη του Ε.Κ., δηλαδή οι ευρωβουλευτές, εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία κάθε 5 χρόνια και αντιπροσωπεύουν τους πολίτες της Ε.Ε.
Αξίζει να επισκεφτούμε το διπλανό κτίριο, το Parlamentarium που περιλαμβάνει: μία τεράστια 3D εγκατάσταση με το χάρτη της Ευρώπης, μία 360 μοιρών ψηφιακή προβολή του κοινοβουλίου, ένα διαδραστικό εικονικό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη για να εξερευνήσετε κάθε κράτος μέλος και ένα βίντεο με μηνύματα από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κέντρο είναι διαθέσιμο σε 23 γλώσσες, η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι επίσης πλήρως προσβάσιμο για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες.
Η πόλη των Βρυξελλών είναι φιλική και προσιτή στους επισκέπτες της, χάρη σε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο μετακινήσεων και την παραδοσιακή γαλατική ευγένεια.

Πηγή: taxidologio.gr 
Φωτογραφίες – Τζέκας Λεωνίδας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass