Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποδράσεις

Γόννοι – Καλλιπεύκη- Πλαταμώνας

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΗΣ «Ε»

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2015 18:03
Τμήμα του Πλαταμώνα με το λιμάνι. Στο βάθος οι Ν. Πόροι και το Καστρί – Λουτρό Τμήμα του Πλαταμώνα με το λιμάνι. Στο βάθος οι Ν. Πόροι και το Καστρί – Λουτρό

 

Κείμενο - φωτ.: Κώστας Τσόλας

Στις προηγούμενες προτάσεις για αποδράσεις εντός του νομού Λάρισας συνδυάζοντας την έξοδο από τον κάμπο με επίκεντρο πάντα τη μεγάλη πόλη, τη Λάρισα, αναφερθήκαμε σε διαδρομές που και λόγω του καλοκαιριού έχουν να κάνουν με τον συνδυασμό του βουνού με τη θάλασσα.

«Πετάξαμε» νοερά μεταξύ Ολύμπου και Κάτω Ολύμπου προτείνοντας οδικές διαδρομές φανταστικές, πάντα με ασφάλεια και δρόμους που είναι ασφαλτοστρωμένοι, με διαγράμμιση και σήμανση.

Σήμερα, τρίτη ημέρα των προτάσεών μας για αποδράσεις θα παραμείνουμε στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου, με την υπόσχεση στη συνέχεια να σας προτείνουμε άλλες διαδρομές στο νομό μας με εξόδους προς τη θάλασσα από άλλες περιοχές που και αυτές είναι πολλές.

Με εβδομήντα και πλέον χιλιόμετρα ακτογραμμή ο νομός Λάρισας είναι από εκείνους τους τυχερούς νομούς της ενδοχώρας που τα κύματα της θάλασσας, του Θερμαϊκού και του Αιγαίου, άλλες φορές τον αγκαλιάζουν «χαϊδεύοντας» και άλλες φορές να λυσσομανούν και να τον δέρνουν αλύπητα.

Τρία βουνά κόβουν τον αέρα της θάλασσας προς την ενδοχώρα. Από τα βόρεια και προς νότο ο Όλυμπος με 2.918 μέτρα υψόμετρο , ο Κάτω Όλυμπος, με 1.588 μ., ο Κίσσαβος, με 1.978 μ. και στη συνέχεια το Μαυροβούνι με 1.054 μέτρα υψόμετρο, για να ακολουθήσει το Πήλιο νοτιότερα στο νομό Μαγνησίας με την κορυφή του στα 1.651 μέτρα, πάντα από τη θάλασσα.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΟΝΝΟΙ – ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ – ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ

Ξεκινώντας από τη Λάρισα διανύοντας τον αυτοκινητόδρομο ή τον παράδρομο προς Τέμπη και θέλοντας να επισκεφθείτε π.χ. τον Πλαταμώνα, υπάρχει μια άλλη εναλλακτική διαδρομή. Στη διασταύρωση Μακρυχωρίου, στο φανάρι αριστερά η πινακίδα σας οδηγεί προς Γόννους - Καλλιπεύκη ( Λάρισα – Καλλιπεύκη 50 χιλιόμετρα). Αφού περάσετε τη γέφυρα του Πηνειού και κάνετε να μια στάση για να απολαύσετε την πλατεία των Γόννων με τα υπέραιωνόβια πλατάνια και την καλή φιλοξενία ανηφορίζετε μέσα από έναν υπέροχο ελαιώνα προς το χωριό και στην κορυφογραμμή περίπου στα 1.100 μέτρα υψόμετρο θα συναντήσετε το εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου και το κιόσκι. Από εκεί η θέα είναι υπέροχη. Κάτω ο κάμπος της Λάρισας, από την άλλη το οροπέδιο του Νεζερού όπου παλιά υπήρχε η λίμνη Νεζερού ή Ασκουρίς της αρχαιότητας. Σήμερα είναι χωράφια που βγάζουν πολλά όψιμα κηπευτικά και την περίφημη πατάτα Νεζερού.

Η Ασκουρίδα (ή Ασκουρίς ή Ασκυρίδα, παλαιότερα Νεζερός) αποξηράνθηκε το 1911 με σκοπό τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης, άλλα και την εξάλειψη της ελονοσίας που ταλαιπωρούσε τον τοπικό πληθυσμό. Η λίμνη πριν την αποξήρανσή της καταλάμβανε έκταση 5.500 στρεμμάτων. Εδώ και χρόνια γίνονται συζητήσεις για την ανασύστασή της τουλάχιστον σε ένα μεγάλο τμήμα της.

Μετά την Καλλιπεύκη παίρνετε τον δρόμο για τον Πλαταμώνα. Λίγο έξω από το χωριό θα συναντήσετε τις προσκοπικές κατασκηνώσεις «Ελευθερία», δωρεά της «Ε» πολλά χρόνια πριν. Τοπίο μοναδικό με προσεγμένες εγκαταστάσεις . Συνεχίζοντας προς Πλαταμώνα μέσα στα πεύκα και τις οξυές σε υψομέτρο περίπου 1.100 – 1.200 μέτρα, στρίβωντας δεξιά το καύχημα της Καλλιπεύκης, η τοποθεσία «Πατωμένη». Ένας ιδιαιτέρα προσεγμένος χώρος αναψυχής και άθλησης όπου όταν στη Λάρισα επικρατεί καύσωνας εκεί ακόμα και μέρα μεσημέρι η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Παράκληση προς τους επισκέπτες που θα μείνουν για λίγο στο προσεγμένο περιβάλλον φεύγοντας να το διατηρήσουν επίσης προσεγμένο όπως το βρήκαν μαζεύοντας τα όποια σκουπίδια.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς Πλαταμώνα ο δρόμος είναι μεν ασφαλτοστρωμένος, αλλά προσοχή, υπάρχουν μεγάλες λακκούβες στο οδόστρωμα. Για τον λόγο αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δρομολόγησε διαδικασία , στον τομέα που ανήκει στη Θεσσαλία ο δρόμος να συντηρηθεί εξ ολοκλήρου.

Και ενώ τα πεύκα δίνουν τη θέση τους στις οξιές και τις καστανιές σιγά σιγά το τοπίο αλλάζει. Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι ορατός και ξεπροβάλλουν ο παραδοσιακός οικισμός Π. Παντελεήμονας, η περιοχή της Λεπτοκαρυάς αρχικά και στη συνέχεια νοτιότερα ο Πλαταμώνας από το λιμάνι μέχρι τους Ν. Πόρους και το Καστρί Λουτρό.

Καλή διαδρομή

Gallery άρθρου