Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΗΣ «Ε»

Καρίτσα: Οι «κρυφές» της παραλίες

* Πλατιά Άμμος - Τσιλιγιώργος - Πηγάδι - Ψαρόλακας - Παναγιά - Καλύβι

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2015 8:08
Ονειρική και ήσυχη η παραλία Πηγάδι κάτω και ψηλά η Καρίτσα. Ονειρική και ήσυχη η παραλία Πηγάδι κάτω και ψηλά η Καρίτσα.

 

Κείμενο - φωτ.:

Κώστας Τσόλας

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας σε λιγότερο γνωστές διαδρομές και προτάσεις για καλοκαιρινές εξορμήσεις σήμερα θα σας ξεναγήσουμε στις παραλίες της Καρίτσας, ενός μοναδικού χωριού, το μπαλκόνι του Κισσάβου λίγο πριν ο Θερμαϊκός συναντήσει το Αιγαίο πέλαγος.

Στο νέο περιφερειακό δρόμο Στομίου - Κόκκινου Νερού, οι περισσότεροι γνωρίζουμε, έχουμε επισκεφθεί ή έχουμε ακούσει για την παραλία της Πλατιάς Άμμου.

Ένας χώρος μοναδικός όπου η θάλασσα και η αμμουδιά της ισκιώνονται από τα υπεραιωνόβια πλατάνια, ενώ ο μικρός χείμαρρος παρά τη ζέστη του καλοκαιριού να φέρνει μέχρι εκεί τα κρύα νερά των πηγών του Κισσάβου, νερά που χάνονται μέσα στην άμμο για να συνεχίσουν το υπόγειο ταξίδι τους μέχρι να ανταμώσουν το αλμυρό της θάλασσας.

Βόρεια, αλλά και νότια της Πλατιάς Άμμου υπάρχουν και κάποιες άλλες «κρυφές» παραλίες, μικρότερες σε έκταση, αλλά επίσης υπέροχες σε ομορφιά με τα γαλαζοπράσινα νερά να παίζουν με τις ηλιαχτίδες ή το φως του φεγγαριού.

Είναι οι παραλίες εκείνες που προσφέρουν παράλληλα ηρεμία μακριά από το βουητό του συνωστισμού του κόσμου, αλλά και που παράλληλα ζητούν σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την καθαριότητα, για να συνεχίσουν να παραμένουν αμόλυντες.

Στην Πλατιά Άμμο ο επισκέπτης φτάνει εύκολα από τον περιφερειακό δρόμο Στομίου – Κόκκινου Νερού, λίγο πριν από αυτό, αριστερά με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους δύο χιλιομέτρων περίπου. Εκεί ο επισκέπτης θα βρει την παραδοσιακή ταβέρνα – τσιπουράδικο - καφετέρια, το καφέ μπαρ με τις ξαπλώστρες στην αμμουδιά, ένα μίνι μάρκετ – περίπτερο και ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης (εάν το επιθυμεί).

Το τοπίο μοναδικό με τους ελαιώνες να κυριαρχούν.

Εκεί μας περίμενε ο φιλόξενος πρόεδρος του Εξωραϊστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Παραλίων Καρίτσας κ. Θανάσης Δήμκος. Άνθρωπος ο οποίος μαζί με άλλους ιδιοκτήτες της περιοχής δημιούργησαν αυτό το σύλλογο το 1992 και που σήμερα αριθμεί 150 μέλη – οικογένειες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΙΑΣ ΑΜΜΟΥ

Ο κ. Δήμκος μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, κάπου στα 1955 όπου στην Πλατιά Άμμο, εκεί που σήμερα είναι η ταβέρνα, οι οικογένειες από την Καρίτσα οι οποίες είχαν εκεί τα κτήματά τους, του Νίκου Μπασδραβάλα και Γιώργου Μπλούφου κατασκεύασαν μια πέτρινη αποθήκη για να συγκεντρώνουν τα μήλα, τα κάστανα και άλλα προϊόντα της περιοχής και από εκεί με μεγάλα καΐκια να τα προωθήσουν στις αγορές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Ταξίδι με αβέβαιο μέλλον, αφού στην πρώτη θαλασσοταραχή τα πρώτα που ο καπετάνιος θα πετούσε στη θάλασσα για να γλιτώσει το καΐκι ήταν τα προϊόντα.

Τα χρόνια περνούσαν η περιοχή αχαρτογράφητη τουριστικά ώσπου χρόνια μετά ξένοι τουρίστες ανακάλυψαν την Πλατιά Άμμο μέσα από δύσβατα μονοπάτια απολαμβάνοντας τη φύση με αδαμιαία περιβολή.

Κάπου εκεί στα 1980 κάτοικοι από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές άρχισαν να κάνουν τις πρώτες αγορές οικοπέδων – χωραφιών σε πολύ χαμηλές τιμές. Ήταν τότε που προέτρεψαν τους ιδιοκτήτες της παλιάς αποθήκης του 1955 να τη μετατρέψουν σε καφενείο, ώστε, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουν ένα στέκι, να βρίσκονται.

Από τότε και χρόνο με το χρόνο η Πλατιά Άμμος γίνονταν όλο και πιο γνωστή μέχρι που επί νομαρχίας Λουκά Κατσαρού έγινε ο σύγχρονος περιφερειακός δρόμος, προς Κόκκινο Νερό, ο οποίος άφηνε ψηλά την Καρίτσα και «ακουμπούσε» και την Πλατιά Άμμο. Το ενδιαφέρον του κόσμου μεγάλο, οι τιμές των χωραφιών - οικοπέδων εκτινάχτηκαν στα ύψη και το μέρος έγινε ξαφνικά κοσμοπολίτικο.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Μιλώντας στην «Ε» εκτός από τον κ. Δήμκο και τα μέλη του συλλόγου Νίκος Μπασδραβάλας, Θανάσης Μητσιούλης, Γιάννης Μπελιάς, αλλά και ο για χρόνια επισκέπτης Βασίλης Παγούνης αναφέρθηκαν στο μέλλον της ευρύτερης περιοχής οικιστικά και αναπτυξιακά. Τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου αφού έκαναν θετική αναφορά στις προσπάθειες που κάνει ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο πρόεδρος κ. Στέλιος Οικονόμου και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Καρίτσας, αλλά και όλα τα δημοτικά συμβούλια που προηγήθηκαν αναφέρονται στο γεγονός ότι από το 2013 ο οικισμός της Πλατιάς Άμμου βρίσκεται στο στάδιο της ρυμοτόμησης – πολεοδόμησης. Στο πλευρό του συλλόγου και ο νομικός του σύμβουλος δικηγόρος κ. Χρήστος Τσιαμπαλής.

ΟΙ «ΚΡΥΦΕΣ» ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ

Κι όμως η Καρίτσα διαθέτει και άλλες «κρυφές» παραλίες, εύκολα προσβάσιμες από τον περιφερειακό δρόμο, χωρίς ωστόσο υποδομές, παρά μόνο την ομορφιά της φύσης.

Από Στόμιο προς Κόκκινο Νερό οι παραλίες αυτές είναι οι:

Παναγιά, Καλύβι: Πρόκειται για μικρές παραλίες πριν την Πλατιά Άμμο αριστερά του δρόμου, υπάρχουν πινακίδες

Ψαρόλακας και Πηγάδι: Επισκέψιμες παραλίες από κατάφυτα μονοπάτια, για ποιο τολμηρούς.

Τσιλιγιώργος: Μικρή σε μήκος παραλία, η πιο νότια και κοντινή στο Κόκκινο Νερό από το οποίο ο επισκέπτης πηγαίνει και από παραθαλάσσιο μονοπάτι. Με το αυτοκίνητο μετά τη διασταύρωση με Πλατιά Άμμο αριστερά.

Εύκολη η πρόσβαση και από τη θάλασσα με βάρκα ή άλλο ταχύπλοο. Την ξενάγηση στις παραλίες πριν και μετά την Πλατιά Άμμο μας έκανε με τη βάρκα του ο ερασιτέχνης ψαράς και καλός καπετάνιος Γιάννης Αρβανιτάκης.

Καλή διαδρομή.

Gallery άρθρου