Στην αγιοτόκο Λέσβο η ενορία του Αγ. Αχιλλίου

ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2019 19:52

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, η ιεραποδημία που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι η ενορία του Αγ. Αχιλλίου. Φετινός προορισμός ήταν η αγιοτόκος Λέσβος.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης «οι προσκυνητές αφού τέλεσαν παράκληση στην Παναγία Γοργοϋπήκοο στην Ι.Μ. Παναγίας Θεοσκεπάστου στον Σοχό Λαγκαδά, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Καβάλας, απ' όπου πήραν το καράβι με προορισμό τη Μυτιλήνη. Στο νησί της Λέσβου προσκύνησαν άγιους τόπους και μοναστήρια, τέλεσαν Λειτουργίες και Παρακλήσεις, προσευχήθηκαν ενώπιον τιμίων λειψάνων και θαυματουργών εικόνων: Παναγία Αγιάσου, Μονή Λειμώνος, Παναγία Μυρσινιώτισσα, Παναγιά της Πέτρας, Ταξιάρχης Μανταμάδου, Μονή Υψηλού, Ναοί Αγ. Θεράποντος και Αγ. Αθανασίου, Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
Στο κατάσπαρτο από ελιές αυτό νησί του Αιγαίου θαύμασαν τον κόλπο της Γέρας και της Καλλονής, έκαναν περίπατο στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θαύμασαν τα αρχοντόσπιτα και προσκύνησαν το άφθαρτο λείψανο του πολιούχου, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου. Ανέβηκαν στο καλοδιατηρημένο κάστρο του Μολύβου και περιδιάβηκαν τα πλακόστρωτα σοκάκια του. Επισκέφθηκαν την περιοχή του απολιθωμένου δάσους και το αντίστοιχο μουσείο στο Σίγρι, ενώ στη Σκάλα Ερεσού προσκύνησαν στον Ναό και τον τάφο του Αγίου Ανδρέου επισκόπου Κρήτης. Στο χωριό Τρύγονα άναψαν ένα κεράκι στον τάφο ενός αγιασμένου ιερέα, του παπά-Φώτη Λαυριώτη του «διά Χριστόν σαλού».
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά οι Λαρισαίοι προσκυνητές μαζί με όλους τους επιβάτες του πλοίου «Νήσος Σάμος» έζησαν μια ιδιαίτερη εμπειρία: Με δέος και συγκίνηση παρακολούθησαν τον χαιρετισμό του καπετάνιου στον Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο της Χίου. Οι στιγμές που έζησαν ήταν πραγματικά μοναδικές. Ο καπετάνιος Γιώργος Αρβανίτης απέδωσε χαιρετισμό στον προσφυγικό ναό της Αγ. Παρασκευής στο Καστέλλο Χίου, που έχτισαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 ακριβώς απέναντι από την Αγ. Παρασκευή του Τσεσμέ: έριξε φωτοβολίδες και έκανε το πλοίο έναν γύρο επί τόπου καθώς χτυπούσαν οι σειρήνες του. Από τη χιώτικη πλευρά χτυπούσαν καμπάνες κι έριχναν βεγγαλικά, ενώ οι Λαρισαίοι που ήταν στο κατάστρωμα έψαλλαν το απολυτίκιο της Αγίας «Την σπούδην σου τη κλήσει κατάλληλον...».
Το ξημέρωμα της 26ης Ιουλίου βρήκε την ομάδα των Λαρισαίων στον Πειραιά. Εκκλησιάστηκαν στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου κυνηγού (ενορία όπου διακόνησε ως εφημέριος ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος) για τη μνήμη της Αγ. Παρασκευής.
Εκεί προσκύνησαν την Κάρα και τα λείψανα του Αγ. Νικολάου του Πλανά. Ακολούθως ανηφόρισαν στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα, για να καταλήξουν στο Ησυχαστήριο του οσίου Πορφυρίου, στο Μήλεσι. Μετά το μεσημεριανό γεύμα στη Σκάλα Ωροπού έκαναν μια τελευταία στάση στην Ι.Μ. Πελαγίας στο Ακραίφνιο Θηβών. Με περισσή χαρά τους υποδέχτηκαν η Γερόντισσα Σιλουανή και οι αδερφές. Η μονή είχε ένα μικρό πανηγυράκι στο εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονος που έχτισε μια οικογένεια στη μνήμη ενός πιλότου με το όνομα Παντελής, που έπεσε με το αεροπλάνο σ’ εκείνο το βουνό. Οι Λαρισαίοι προσκυνητές απόλαυσαν στην κυριολεξία τον Εσπερινό στον οποίο έψαλλαν οι μοναχές και επέστρεψαν με την ευλογία του Αγίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass