Εντυπώσεις από το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2019 16:30

Είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς με λόγια την εμπειρία που ζήσαμε περίπου 100 άτομα, επισκεπτόμενοι τους Αγίους Τόπους, στην προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ό,τι και να έχει ακούσει κάποιος, η εικόνα που αντικρίζει από κοντά είναι τελείως διαφορετική, εντυπωσιακή. Η παρουσία του Κυρίου είναι παντού και σου γεννά απίστευτα συναισθήματα. Όλο τον πλανήτη να έχει γυρίσει κανείς, αν δεν έχει πάει στους Αγίους Τόπους, στα μέρη όπου έζησε, περπάτησε ο Χριστός, δεν έχει πάει πουθενά! Αυτό είναι το μοναδικό, το ξεχωριστό μέρος στον κόσμο! Εκεί κανείς βλέπει απτά, βλέπει συγκεκριμένα, βλέπει τον ίδιο τον Χριστό!

ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Η αποστολή μας επισκέφτηκε όλα αυτά τα θαυμαστά, ακριβή σημεία στα οποία περπάτησε, δίδαξε και θαυματούργησε ο Χριστός. Ιδιαίτερα το μοναδικό, το ξεχωριστό όλων των προσκυνημάτων, τον ναό της Αναστάσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη (τον 4ο αιώνα μ.Χ.) και περιλαμβάνει τον Πανάγιο Τάφο με την Ανάσταση, τον Γολγοθά με τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση, την Εύρεση του Τιμίου Σταυρού κ.ά. Ο ναός της Αναστάσεως είναι γεμάτος κόσμο, 24ώρες το 24ωρο! Είναι ο χώρος όπου ακόμη και οι άπιστοι ή οι αλλόθρησκοι πιστεύουν στον Χριστό, αντικρίζοντας ειδικά στην είσοδο του Ναού τη σχισμένη και μαυρισμένη μαρμάρινη κολόνα, απ’ όπου βγήκε το Άγιο Φώς το 1520 μ.Χ., απόδειξη πως μόνο στον Ορθόδοξο Πατριάρχη ανάβουν τα 33 κεριά κάθε Μεγάλο Σάββατο.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου μας υποδέχτηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος ο Γ’, ο οποίος είχε και εγκάρδια συνομιλία με τον Ποιμενάρχη μας κ. Ιερώνυμο. Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές μας στην Αγία Πόλη, ήταν η συμπροσευχή μας, η οποία τελέσθηκε κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στον φρικτό Γολγοθά εντός του ναού της Αναστάσεως. Στο τέλος τελέσαμε το μνημόσυνο του μακαριστού Ιγνατίου, με τα συναισθήματα της κατάνυξης, της συγκίνησης και της αγαλλίασης να πλημμυρίζουν όλους μας!

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Το οδοιπορικό μας όμως ξεκίνησε από το Πραιτώριο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, πλησίον του Γολγοθά, όπου ήταν το Διοικητήριο και η κατοικία του Ποντίου Πιλάτου. Εκεί διαδραματίστηκαν κάποια από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα της Χριστιανοσύνης. Ο Χριστός μαστιγώθηκε, του φόρεσαν κόκκινη χλαμύδα, φυλακίστηκε στη διπλανή αίθουσα και καταδικάστηκε σε θάνατο. Οι φύλακες είχαν βάλει τα πόδια του Χριστού μέσα σε τρύπες στον τοίχο (τις οποίες είδαμε) ώστε να μην μπορεί να διαφύγει. Περπατήσαμε συγκλονισμένοι στη Via Dolorosa (Οδός του Μαρτυρίου), μέσα στα στενά γραφικά σοκάκια της Ιερουσαλήμ και νοητά μεταφερθήκαμε σε εκείνη την ημέρα. Επιπλέον, εντός της πόλης της Ιερουσαλήμ, βρίσκεται η Γεθσημανή όπου προσκυνήσαμε τον Τάφο της Παναγίας (η οποία εκοιμήθη και μετέστη 10 χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού). Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, που είναι Αχειροποίητη (δεν αγιογραφήθηκε δηλαδή από ανθρώπινο χέρι). Εν συνεχεία πήγαμε στο Όρος Σιών, εντός της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και μπήκαμε στο Υπερώο, όπου έγινε ο Μυστικός Δείπνος, κ.ά.

Επισκεφτήκαμε τον Ιορδάνη ποταμό για το βάπτισμα -Ευλογία μας, εκεί όπου βαπτίσθηκε ο Ιησούς, το διπλανό Σαραντάριο Όρος, στην Ιεριχώ όπου ο Κύριος μετά τη βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό, από τον Ιωάννη, ανέβηκε και νήστεψε για 40 μέρες χωρίς φαγητό και νερό. Εκεί δέχτηκε και τους τρεις πειρασμούς από τον πονηρό.

ΓΑΛΙΛΑΙΑ

Ήταν πολύ σημαντική η επίσκεψή μας στην περιοχή της Γαλιλαίας, την αγαπημένη περιοχή του Χριστού, η οποία περιλαμβάνει τη Ναζαρέτ, στην οποία ζούσε ο Ιησούς (Ναζωραίος), τη λίμνη της Τιβεριάδας, στην ακτή της οποίας βρίσκεται η αρχαία πόλη της Καπερναούμ, την οποία ο Χριστός είχε καταστήσει κέντρο της επιγείου δράσεώς του και την Κανά.

Όπως ανέφερε και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας Ιερώνυμος «το σημαντικό δεν είναι μόνο ότι ο Χριστός μετέτρεψε το νερό σε κρασί αλλά ότι για χάρη της Μητέρας Του, επειδή Του το ζήτησε, άλλαξε το πρόγραμμά του, έδειξε στον κόσμο πιο νωρίς ότι μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτό δείχνει τη μεγάλη επιρροή της Παναγίας στον Υιό Της, γι’ αυτό όλοι οι άνθρωποι να το θυμόμαστε και να προσευχόμαστε στην Παναγία, ειδικά στις δύσκολες στιγμές».

Ο καλοσυνάτος ξεναγός μας, ασκητής μοναχός Θεοφάνης από τη Λαύρα /Μοναστήρι του Αγίου Σάββα, το οποίο επισκεφτήκαμε στην έρημο της Ιουδαίας (10χιλ από τη Βηθλεέμ), ήταν ο άνθρωπος που όλοι αγαπήσαμε. Μας έλυσε πολλές απορίες, γίναμε σοφότεροι από τις πνευματικές συζητήσεις που είχαμε μαζί του.

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

Η αποστολή μας διέμενε στη Βηθλεέμ, 13 χιλ από την Ιερουσαλήμ, κοντά στο σημείο όπου γεννήθηκε ο Χριστός, (Βασιλική της Γεννήσεως, γεγονός που χαροποίησε τις καρδιές όλων μας! Οι ντόπιοι κάτοικοι σε όλα τα μέρη που πήγαμε ήταν μαζί μας χαμογελαστοί, φιλικοί και καλοσυνάτοι, ειδικά όταν καταλάβαιναν ότι είμαστε Έλληνες (Γιουνάν).

Τέλος, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στο Μητροπολίτη μας και σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. κ. Ιερώνυμο για την άψογη διοργάνωση και την πρωτοβουλία να διοργανωθεί αυτό το ταξίδι με στόχο την ευλογία όλων μας! Επίσης, θερμές ευχαριστίες στον διευθυντή του Γραφείου της Μητρόπολης και ελλογιμώτατο καθηγητή κ. Μπαλατσούκα Σωτήριο, καθώς και στον Γενικό Αρχιερατικό Πατέρα Ιγνάτιο Μουρτζανό αλλά και στους αγαπητούς Πατέρες Βαρθολομαίο Μαργαριτόπουλο και Αχίλλειο Σιώκα και σε όλους τους συνεργάτες της Μητρόπολης, για την άριστη διοργάνωση της ωραίας αυτής προσκυνηματικής θεωρίας, η οποία έμεινε στις καρδιές όλων μας ως σφραγίδα ανεξίτηλη! Περιμένουμε βέβαια και ελπίζουμε και σε άλλες τέτοιες, υψηλές, πνευματικές αποδράσεις.

Ειρήνη Δημ. Τζιαστούδη, ιατρός MD ιστοπαθολόγος/παθολογοανατόμος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass